SURİYE´DE 30 GÜNLÜK ATEŞKES OYLAMASI İKİNCİ KEZ ERTELENDİ
DÜNYA 23.02.2018 23:27:48 289 0

SURİYE´DE 30 GÜNLÜK ATEŞKES OYLAMASI İKİNCİ KEZ ERTELENDİ

Toplantıya ilişkin müzakerelerin, Rusya´nın ´ateşkese´ militanların da uyacağı ve Şam´daki yerleşim birimlerini bombalamayacağı konusunda garanti talep etmesiyle hızlandığı belirtildi

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi´nin Suriye´de insani yardımların yapılması için 30 günlük ateşkes ilan edilmesini öngören karar tasarının görüşüldüğü toplantıda oylamanın anlaşmazlıkların devam etmesi nedeniyle ikinci kez ertelendiği bildirildi.

İsveç ve Kuveyt tarafından Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi´ne (BMGK) sunulan ve Suriye´de insani yardımların yapılması için 30 günlük ateşkes ilan edilmesini öngören karar tasarının görüşüleceği toplantıdaki oylamanın ertelendiği bildirildi. Türkiye saatiyle 19.00´da başlaması öngörülen oylamanın önce 1 saat gecikmeyle 20.00´a, ardından da 22:30´a ertelendiği duyuruldu.

Toplantıya ilişkin müzakerelerin, Rusya´nın ´ateşkese´ militanların da uyacağı ve Şam´daki yerleşim birimlerini bombalamayacağı konusunda garanti talep etmesiyle hızlandığı belirtildi.

Konuya ilişkin Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, "Tasarı, militanların ateşkese uyacağı ve Şam´daki yerleşim birimlerini bombalamayacağı konusunda bir garanti sunmuyor. Tasarının uygulanabilir olması için bizim sunacağımız formül üzerinden metinde uzlaşma sağlanmalı. Formülümüz, Doğu Guta´daki ve dışındaki tarafların vereceği garantiyle ateşkesin başlamasını gerçekçi kılıyor ve bir temele dayandırıyor" demişti.

Lavrov, söz konusu garantilerin başta Doğu Guta´daki aşırılık yanlısı gruplar üzerinde nüfuzu bulunanlar olmak üzere dış aktörlerin vereceği garantilerle pekiştirilmesi gerektiğini vurguladı.

İsveç´in BM Daimi Temsilcisi Olof Skoog, ?Amaç hayatları kurtarmak. BM konvoyları ve tahliye ekipleri gitmeye hazır. Konseyin biraraya gelmesi ve kelimelerle tarif edilemez vahametteki bir durumu acilen tersine çevirme yolundaki sorumluluğunu üstlenmesinin zamanı? diye konuştu.

Metin, Suriye hükümeti ve muhalefet güçleri üzerinde etki sahibi ülkelerin kalıcı bir ateşkesin koşullarını oluşturma ve destekleme yolunda ?garantilerine? ihtiyaç duyulduğu vurgulanıyor. Metne ayrıca, Rusya´nın isteği doğrultusunda, diplomatik tesisler dahil Şam´a yönelik bombardımanlara ?öfke? ifade eden sözler eklendi.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres bu hafta içerisinde yaptığı açıklamada, Doğu Guta´daki ?tüm savaş faaliyetlerinin? derhal askıya alınması çağrısında bulunmuş, oradaki 400 bin kişinin ?yer yüzündeki cehennemde? yaşadığını dile getirmişti.

Tasarının taslak halinde, ateşkes devreye girer girmez tüm taraflardan BM´nin talep ettiği bölgelerde insani yardım konvoylarına ve tıbbi tahliyelere izin vermesi isteniyor.

Metinde, 1244 topluluktaki 5,6 milyon kişinin ?şiddetli ihtiyaç? halinde olduğu, bunlardan 2,9 milyonunun ulaşılması zor ve kuşatılmış bölgelerde bulundukları belirtiliyor.

 

 

 

 

 

 


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Ukrayna'da iki savaş uçağı havada çarpıştı

Türkiye'den Güney Kıbrıs'taki cami saldırısına kınama

Putin’den Wagner kararnamesi

Kremlin: “Wagner'in lideri Prigojin'i öldürdüğümüz iddiası mutlak bir yalan”

Dışişleri Bakanı Fidan Kiev’de Zelenski ile görüştü

ULUSLARARASI AF ÖRGÜTÜ'NDEN İRAN AÇIKLAMASI

Zelenski: “F-16 tedariki sayesinde Rusya'nın savaşı kaybedeceğine eminim”

Güney California'yı hem fırtına hem deprem vurdu

Kadınlar Dünya Kupası’nda şampiyon İspanya

Rusya’nın insansız uzay aracı Luna-25 Ay’a çarptı

Guterres: "Kıbrıs’ta BM güçlerine yapılan saldırı uluslararası hukuka göre ciddi bir suç olabilir"

COVID-19'un yeni yayılmaya başlayan varyantı Eris hakkında neler biliyoruz?

Türkiye Kıbrıs Konusunda Birleşmiş Milletler’e de bir kınama yayımladı

BM: “Kıbrıs Türk kuvvetleri BM Kıbrıs Barış Gücü görevlilerine saldırdı”

Japon Denizi’nde sular ısındı savaş uçakları havalandı

ABD, Ukrayna'ya F-16 savaş uçakları gönderilmesini onayladı

Türkiye bağlantılı Uygurlar’ı hedef alan tutuklamalar arttı

Kuzey Kore'den şort giyen kadınlara ceza

DSÖ'den yeni Covid alt varyantı 'Eris'e karşı önlemleri kaldırmama uyarısı

2 yıllık Taleban iktidarının bedelini Afgan kadınlar ödüyor

Alman Gazeteciler Birliği: "Gazeteciler Türkiye’ye gitmesin"

  • BIST 100

    8806,72%-0,01
  • DOLAR

    32,25% 0,26
  • EURO

    35,08% 0,67
  • GRAM ALTIN

    2270,84% 0,79
  • Ç. ALTIN

    3854,72% 0,51
  • Perşembe 24.1 ° / 11.6 ° Güneşli
  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli