SURİYE SINIRIMIZDA GÜVENLİK ADINA NELER YAPILDI?
ASAYİŞ 8.12.2015 13:07:38 318 0

SURİYE SINIRIMIZDA GÜVENLİK ADINA NELER YAPILDI?

ABD Başkanı Obama´nın ?Sınırı Türkiye ile birlikte kapatmaya çalışacağız? sözleri tartışılırken, Türk Silahlı Kuvvetleri´nin 911 kilometrelik Suriye sınırına özellikle son yılda yoğun tedbirler aldığı ve fiziki güvenlik sistemi güçlendirme çalışmalarına

Türk ordusu, Suriye sınırına ilişkin son yıllarda yaşanan olayların ardından yoğun tedbirler aldı. Alınan güvenlik tedbirlerine ilişkin TSK´dan talep edilen bilgi kapsamında paylaşımda bulunuldu. Buna göre, 911 kilometrelik Suriye sınırının 90 kilometresi Asi ve Dicle nehirleri, 657 kilometresi yani yüzde 72´si mayınlı saha, 380 kilometresi demir yolu, 54 kilometresi ormanlık alandan oluşuyor.

4 Hudut Alayı, 12 Hudut Taburu, 37 Hudut Bölüğü, 139 Hudut karakolunun görev yaptığı hudutlarda, söz konusu birliklerde takviyelerle beraber görev yapan personel miktarı, Kara Kuvvetleri Komutanlığında hudutlarda görev yapan personelin yüzde 30´una tekabül ediyor.

SURİYE SINIRINA 300 MİLYON TL´LİK ÖNLEM

Hududun güvenliğinin sağlanması amacıyla hudut hattındaki birlikler, muharebe, muharebe destek ve muharebe hizmet destek birlikleri ile takviye edildi. Bu kapsamda, "Mobil Keşif Gözetleme Sistemi, Tank, ZMA, ZPT" gibi araçlardaki gece görüş imkanlarından istifade edilmek üzere sınır hattı bu araçlarla donatıldı.

2012 yılından bu yana TSK´nın imkanları ve mülki makamların desteğiyle Sınır Fiziki Güvenlik Sisteminin güçlendirilmesi kapsamında, yasa dışı geçişlerin gerçekleşebileceği bölgelerde öncelik olmak üzere, 23 kilometre modüler beton duvar, 108 kilometre kafes tel/fens teli, 386 kilometre hendek, 80 kilometre toprak set inşa edildi. 423 kilometrelik bölümde hudut aydınlatması yapıldı ve bin 450 kilometre uzunluğunda hudut devriye yolu ıslah edildi. Suriye sınırı fiziki güvenlik sistemi güçlendirme çalışmalarına yaklaşık 300 milyon Türk lirası kaynak harcandı.

168 KİLOMETRE MODÜLER BETON DUVAR ÖRÜLECEK

Suriye sınırında uzun vadeli kalıcı bir sistem tesis edilmesi maksadıyla, güçlü bir engel sistemine dayanan teknoloji ağırlıklı, personel tasarrufuna olanak veren Sınır Fiziki Güvenlik Sistemi Projesi geliştirildi. Projenin gerçekleştirilmesine ilişkin çalışmalar Milli Savunma Bakanlığı koordinatörlüğünde devam ediyor. Söz konusu projenin inşası uzun zaman alacağından, yasa dışı geçiş ve kaçakçılık faaliyetlerinin yoğun olduğu bölgelere yönelik acil ihtiyaçlar kapsamında, Kara Kuvvetleri Komutanlığı ile koordineli olarak Milli Savunma Bakanlığı ve Valilikler tarafından 168 kilometrelik modüler beton duvar inşası çalışmaları devam ediyor.

BEŞ YILDA 60 BİN 67 SINIR OLAYI YAŞANDI

Son 5 yılda 60 bin 67 hudut olayı meydana geldi. Aynı döneme ait veriler incelendiğinde, alınan askeri tedbirler neticesinde yakalanan kişi sayısında iki kat artış oldu ve günde 400-500 kişiye ulaştı. 2015 yılı başlangıcından bugüne kadar yabancı terörist savaşçı olabilecek 54 farklı uyruklu 909 kişi yakalandı.

Son 5 yılda meydana gelen hudut olaylarında yaklaşık 6 bin üzerinde muhtelif silah, 5,5 milyon litre akaryakıt, 4 ton esrar, 1,6 milyon uyuşturucu hap ve 22 milyon paket sigara ele geçirildi. Alınan etkin tedbirler sonucu yurda sokulmaya çalışılan silah sayısında ise ciddi bir azalma meydana geldi.

TSK´DAN SINIRDA KAÇAK AKARYAKITA NEŞTER

Akaryakıt kaçakçılığı teşebbüsleri çeşitli yöntemler kullanılarak gerçekleştiriliyor. 2011 yılından bugüne kadar 5 milyon 516 bin 460 litre kaçak akaryakıt ele geçirildi. Akaryakıt kaçakçılığı ile mücadelede alınan etkin tedbirler neticesinde akaryakıt kaçakçıları tarafından kaçakçılık yöntemi değiştirildi, önce boru ile bilahare alınan tedbirler neticesinde Köstebek adı verilen makinalarla yerin 5-10 metre altından boru döşemek suretiyle bu faaliyetlerine devam etmek istedi. Ancak bu konuda alınan tedbirler neticesinde 2014 yılından itibaren 387 kilometre akaryakıt nakil borusu tespit edilerek imha edildi.

Suriye hududunda 2014 yılında ele geçirilen akaryakıt 3 milyon 201 bin 291 litre iken 2015 yılı ilk 11 ayında bu miktar sadece 29 bin 369 litre olarak gerçekleşti.

SINIR OLAYLARINDA SEKİZ ASKER ŞEHİT OLDU, 103 ASKER YARALANDI

Ele geçen uyuşturucu madde miktarında 2 kat artış olurken, ele geçen sigarada 1.5 kat artış yaşandı. Suriye hudut hattında meydana gelen kaçakçılık, yasa dışı geçiş olayları ve çatışmalarda, TSK personelinden 8´i şehit oldu, 103´ü yaralandı.

Olaylarda, 8 Türk ile 22 Suriye vatandaşı olmak üzere 30 sivil öldü, 57 Türk ile 59 Suriye vatandaşı olmak üzere 116 sivil yaralandı.

Kara sınırlarının korunması ve güvenliğinin sağlanmasından sorumlu olan Kara Kuvvetleri Komutanlığınca Suriye sınırında meydana gelen tüm olaylar yakından takip ediliyor. Yapılan durum muhakemeleri sonucunda sınır güvenliği faaliyetlerinin etkinliğinin artırılması kapsamındaki çalışmalara ağırlık veriliyor, gerekli tedbirler alınıyor ve alınan tedbirler kesintisiz uygulanmaya devam ediliyor.

 


Haber Kaynak : İhlas Haber Ajansı

Sabancı Vakfı Hatay’da Planladığı 3 Okuldan İlkinin Açılışını Gerçekleştirdi

Balcalı Hastanesi Müdürü Önder, silahlı saldırıda hafif yaralandı

ERDOĞAN’DAN İSTANBUL’DAKİ PATLAMA HAKKINDA İLK AÇIKLAMA

  İSTANBUL, BEYOĞLU’NDA MEYDANA GELEN PATLAMAYA RTÜK YAYIN  YASAĞI GETİRDİ

11’I ÇOCUK 12 KİŞİ İN YANARAK ÖLDÜĞÜ YURT YANGINI DAVASINDA KARAR

Adana'da huzur operasyonu

“HURDA, ATIL, BULUNTU VE HASARLI ARAÇLAR“ KONUSUNDA AÇIKLAMA

HALKI SOKAĞA ÇAĞIRAN SOSYAL MEDYA PAYLAŞIMLARINA KOVUŞTURMA

Feyzioğlu'dan Meram katliamı açıklaması

BODRUM’DA BİR POLİS MEMURU ŞEHİT OLDU

Adana'da şafak operasyonu

Adana'da polis kumar evlerine baskın yaptı 

OTO CENTER VE GALERİCİLER SİTESİNE OPERASYON

Adana'da şafak vakti "torbacı" operasyonu

Adana Emniyeti'nden kaçak içkiye baskın

Adana'da uyuşturucu tacirlerine şafak operasyonu

Drone destekli asayiş uygulaması

Adana'da şafak operasyonu

Ceyhan'daki şok baskında 70 Bin Lira ceza

Uyuşturuculara şafak baskını

Adana Emniyeti uyuşturucu tacirlerine göz açtırmıyor

  • BIST 100

    9716,77%-0,05
  • DOLAR

    32,47% -0,17
  • EURO

    34,91% 0,40
  • GRAM ALTIN

    2434,93% 0,50
  • Ç. ALTIN

    3991,84% -0,04
  • Perşembe 35.8 ° / 20.3 ° false
  • Cuma 30.8 ° / 18.5 ° false
  • Cumartesi 31 ° / 16.7 ° false