SÜRDÜRÜLEBİLİR PAMUK ÜRETİMİ ARTIRILMASI İÇİN BULUŞTULAR
EKONOMİ 26.02.2017 12:03:48 347 0

SÜRDÜRÜLEBİLİR PAMUK ÜRETİMİ ARTIRILMASI İÇİN BULUŞTULAR

ATB Başkanı Bilgiç: "Better Cotton-Sürdürülebilir Pamuk üretiminin artırılması ve konunun daha tabana doğru yayılarak genişlemesiyle daha çok katma değer oluşturulmasına katkı sağlanabilir"

TOBB Yönetim Kurulu Üyesi ve Adana Ticaret Borsası Başkanı Şahin Bilgiç, tekstil ve hazır giyim sektörünün sürdürebilir pamuk talebini karşılamak ve dışa bağımlılığını azaltmak için Better Cotton (Daha İyi Pamuk) lisanslı pamuk üretimini artırmak gerektiğini söyledi.

ATB Yönetim Kurulu Üyesi Yasin Milli, Çukobirlik Genel Müdürü Ahmet. D. Çakıcı ve Kooperatif ve İşletmeler Müdürü Harun Almacı, İyi Pamuk Uygulamaları Derneği (IPUD) Yönetim Kurulu Başkanı Leon Piçon ve IPUD Genel Müdürü Şükran Bayçura, ATB Genel Sekreteri T. Gökhan Öztürk ile Ar-Ge Birimi Sorumlusu Dr. Kenan Boyacı´nın katıldığı toplantıda konuşan Şahin Bilgiç, pamuk ekim alanlarının Better Cotton-Sürdürülebilir Pamuk alanlarına dönüştürülerek dışa bağımlılığın azaltılabileceğini belirtti.

Better Cotton-Sürdürülebilir Pamuk üretiminin artırılması ve konunun daha tabana doğru yayılarak genişlemesi ile daha çok katma değer oluşturulmasına katkı sağlamak için Mart ayı içerisinde pamuk üreticileri ve çırçır işletmeleri ile bir araya geleceklerini vurgulayan Bilgiç, ?Türkiye´de ve Adana´da pamuğunun ekonomik, sosyal ve çevresel sürdürülebilirlik ilkelerinde üretilebilmesi için çabalarımız sürmektedir. Üretici örgütleri, çiftçiler, borsalar, borsaların pamuk ticareti yapan üyeleri, tekstil ve hazır giyim sektörü ile tüketicilerle ele ele vererek bunu şahlandırabiliriz. Better Cotton- Sürdürülebilir Pamuk için 2020 yılı hedefi; dünya pamuk üretiminin yüzde 30´unun Better Cotton olması ve 5 milyon üreticiye ulaşmasıdır. Özelliklede, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımızın yeni havza modeli ile beyaz altın dediğimiz pamuğun üretiminin ve ekim alanının bölgemizde artacağını bu artışın sürdürülebilir pamuk üretimine de yansıyacağını düşünüyoruz. Fakat bizler ilgili taraflar ile bir araya gelerek tekstil ve hazır giyim sektörümüzün sürdürebilir pamuk talebini karşılamak ve dışa bağımlılığını azaltmak için lisanslı sürdürülebilir pamuk üretim miktarımızı ülkemiz pamuk üretiminin belli bir seviyesine çekmeliyiz? diye konuştu.

REKABET GÜCÜNÜ ARTIRACAK

Önemli markaların sürdürülebilir pamuk kullandığını söyleyen İyi Pamuk Uygulamaları Derneği (IPUD) Yönetim Kurulu Başkanı Leon Piçon da, Türkiye´deki pamuk üretimini sürdürülebilirlik esaslarında dönüştürmek ülkemiz kaynaklarının daha etkin kullanımını sağlayarak verimliliği arttıracağını, aynı zamanda pamuk ve tekstil sektörünün iç ve dış pazarlarda rekabet gücünü arttıracağını söyledi.

Bu bağlamda, Better Cotton standardının ulusal ölçekte yaygınlaştırılmasının stratejik önem taşıdığını kaydeden Piçon, ve IPUD olarak çiftçiden çırçır işletmesine, iplik üreticilerinden hazır giyim firmalarına, çiftçi birliklerinden ticaret borsalarına kadar Türkiye´de pamuk üretimi, ticareti ve tekstil sektöründe söz sahibi herkesi bu sürdürülebilirlik dönüşümünün içinde olmaya davet ettiklerini belirtti.

Çukobirlik Genel Müdürü Ahmet. D. Çakıcı ise Better Cotton - Sürdürülebilir Pamuk üretimini artırmak amacıyla konuyu birlik yönetimi ve ortaklarıyla paylaşarak gerekli çalışmayı yapabileceklerini ve bu konuda ellerini taşın altına koyacaklarını ifade etti.


Haber Kaynak : İhlas Haber Ajansı

Harb-İş,“Ücretler yeniden düzenlenmeli “

"YENİLENEBİLİR ENERJİ NASIL TÜRKİYE’NİN ELEKTRİK ÜRETİM KAYNAĞI OLABİLİR"

"Bağımsız olmayan bir Kurulun vereceği karar tartışılır!"

MB Başkanı’ndan enflasyonla ilgili “yol haritası” mesajı

Türkiye, dünya lideri

“İş dünyasının finansmana erişimi kolaylaştırılmalıdır”

TOYP BAŞVURULARINDA SON TARİH 31 AĞUSTOS

Türk Telekom’un “Dijital Türkiye: Yeni Bir Gelecek” temalı Faaliyet Raporu’na 3 ödül

Türkiye’de dijital bankacılığa ilgi artıyor

R+T TURKEY FUARI’NDA HEDEF UZAK PAZARLAR

“TOPLU SÖZLEŞME TİYATROSU SONA ERDİ”

“DEPREM DEĞİL BİNA ÖLDÜRÜR”

Ekonominin kalbi TOBB'da attı

"Emlak zenginleri İstanbul depremi sonrası fakir kalabilir"

Şahin Bilgiç, TOBB Ekonomi Şurası’na katıldı, üyelerinin taleplerini iletti

Dünyaca ünlü çekirdeksiz Sultani üzümde hasat başladı

DÜNYA TAHIL PİYASASINA ‘TAHIL KORİDORU’ ETKİSİ

MYK VE ADASO ARASINDA YETKİLENDİRME PROTOKOLÜ İMZALANDI

"Her 100 kişiden 90’ı Su Yalıtımı Yönetmeliği’nden önce yapılan binalarda oturuyor"

R+T TURKEY FUARI’NDAN İHRACAT SEFERBERLİĞİ

"KRUVAZİYER YOLCU SAYISI % 66,7 ARTTI, FIRSATI İYİ DEĞERLENDİRMELİYİZ"

  • BIST 100

    9679,80%-1,37
  • DOLAR

    32,40% 0,03
  • EURO

    34,46% -0,02
  • GRAM ALTIN

    2487,23% 0,18
  • Ç. ALTIN

    4085,85% 0,00
  • Salı 29.2 ° / 15.4 ° Güneşli
  • Çarşamba 30.5 ° / 16.6 ° Güneşli
  • Perşembe 31.6 ° / 17.1 ° Güneşli