ŞÜKRAN GÜNÜ´NDE TRUMP´TAN SUUDİ ARABİSTAN ÖVGÜSÜ
DÜNYA 22.11.2018 23:13:37 362 0

ŞÜKRAN GÜNÜ´NDE TRUMP´TAN SUUDİ ARABİSTAN ÖVGÜSÜ

TRUMP: ?Suudi Arabistan olmasaydı İsrail´in başı dertte olurdu; Suudi Arabistan petrol fiyatlarının düşük kalmasını sağlıyor. Küresel bir resesyon istiyorsanız, en önemli unsur petrol fiyatlarının yükselmesidir?

Başkan Trump Şükran Günü vesilesiyle sınır ötesinde görev yapan Amerikan ordusu mensuplarıyla telekonferans üzerinden görüştü. Görüşmenin ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Trump, Suudi Arabistan´la yaşanan Cemal Kaşıkçı cinayeti meselesi konusunda Suudi Arabistan´ın petrol piyasasındaki rolünün bir kez daha altını çizdi.

Trump daha önce yaptığı yazılı açıklamada, CIA´in Kaşıkçı cinayetinin emrini Veliaht Prens Muhammed bin Selman´ın verdiği kanaatinde olduğu haberlerinin basına yansımasına karşın, Suudi Arabistan´ın arkasında durmuş, İran´a yüklenmiş, Suudi Arabistan´la ilişkilerin parasal boyutuna vurgu yapmıştı. 

VOA Amerika´b-nın Sesi internet sayfasında yer alan habere göre Başkan Trump, Şükran Günü vesilesiyle başAta Afganistan olmak üzere Amerika dışında görev yapan askerlerle telefon görüşmesi yaparak, askerlerden son durum değerlendirmesi aldı ve onların şükran gününü kutladı. Trump´ın ailesiyle Şükran Günü´nü geçirdiği Florida´da yapılan telefon görüşmesi esnasında kameralar da içeri alındı. Telekonferans görüşmesi sonrasında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Trump´a Suudi Arabistan´la yaşanan Kaşıkçı krizi soruldu.

Trump daha önceki açıklamasında dile getirdiği unsurların altını bir kez daha çizdi. Veliaht Prens Muhammed bin Selman için ?Emri vermiş olsa da vermemiş olsa da bunu kesin bir dille yalanlıyor? dedi. ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo Amerika´nın Suudi Arabistan´la parasal ilişkiyi öne çıkararak insan hakları ve demokrasi değerlerinden taviz verdiği eleştirilerine cevaben ?Her ülke biAzimle aynı değerleri paylaşmayabilir. Bizim misyonumuz Amerikan halkının güvenliği ve emniyetini sağlamak? diye konuşmuştu.

Trump´ın verdiği mesajlar da benzer tondaydı. Trump, Suudi Arabistan´ın güçlü bir müttefik olduğunu vurgularken, ?Suudi Arabistan olmasaydı İsrail´in başı dertte olurdu? dedi. Riyad´ın petrol piyasasındaki rolünü bir kez daha öne çıkaran Trump, ?Suudi Arabistan petrol fiyatlarının düşük kalmasını sağlıyor. Küresel bir resesyon istiyorsanız, en önemli unsur petrol fiyatlarının yükselmesidir? dedi.

Trump, Kaşıkçı cinayeti için ?Bu işlenen suçtan nefret ediyorum, örtbas edilmesinden de. Veliaht Prens de işlenen suçtan benden daha çok nefret ediyor? dedi. Donald Trump, Amerika ve Suudi Arabistan arasında savunma alanındaki anlaşmalara vurgu yaptı. ?İnsanlar gerçekten benim yüzbinlerce iş imkanından vazgeçmemi mi istiyor?? diye soran Trump, ?Doğrusunu söylemek gerekirse bu standardı gözetirsek, kimse bizim müttefikimiz olmazdı? ifadesini kullandı.

Trump, ordu mensuplarıyla yaptığı telefon görüşmelerinde kendi döneminde savunma bütçesinin arttırıldığına dikkat çekti. Son dönemde Pakistan´da 2011 yılında öldürülen El Kaide´nin eski lideri Usame Bin Ladin operasyonunu yöneten komutan Bill McRaven´ı ve Pakistan´ı sert sözlerle eleştirmişti. Amerikan ordusunda daha önce görev yapan ordu mensuplarıyla medya üzerinden tartışmaya giren Trump göreve gelmesinden bu yana 2 yıl geçmesine ragmen 17 yıldır savaşın devam ettiği Afganistan´ı ziyaret etmediği için eleştirilere hedef olmuştu. Trump, Afganistan´da görev yapan Hava Kuvvetleri´ne mensup komutanla telefonda görüşürken ?Amerika´da görüşmek üzere. Belki de ben sizi orada görürüm. Neler olacağını bilemeyiz? sözleriyle kendisinin de Afganistan´a gidebileceği sinyalini verdi.

 


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Ukrayna'da iki savaş uçağı havada çarpıştı

Türkiye'den Güney Kıbrıs'taki cami saldırısına kınama

Putin’den Wagner kararnamesi

Kremlin: “Wagner'in lideri Prigojin'i öldürdüğümüz iddiası mutlak bir yalan”

Dışişleri Bakanı Fidan Kiev’de Zelenski ile görüştü

ULUSLARARASI AF ÖRGÜTÜ'NDEN İRAN AÇIKLAMASI

Zelenski: “F-16 tedariki sayesinde Rusya'nın savaşı kaybedeceğine eminim”

Güney California'yı hem fırtına hem deprem vurdu

Kadınlar Dünya Kupası’nda şampiyon İspanya

Rusya’nın insansız uzay aracı Luna-25 Ay’a çarptı

Guterres: "Kıbrıs’ta BM güçlerine yapılan saldırı uluslararası hukuka göre ciddi bir suç olabilir"

COVID-19'un yeni yayılmaya başlayan varyantı Eris hakkında neler biliyoruz?

Türkiye Kıbrıs Konusunda Birleşmiş Milletler’e de bir kınama yayımladı

BM: “Kıbrıs Türk kuvvetleri BM Kıbrıs Barış Gücü görevlilerine saldırdı”

Japon Denizi’nde sular ısındı savaş uçakları havalandı

ABD, Ukrayna'ya F-16 savaş uçakları gönderilmesini onayladı

Türkiye bağlantılı Uygurlar’ı hedef alan tutuklamalar arttı

Kuzey Kore'den şort giyen kadınlara ceza

DSÖ'den yeni Covid alt varyantı 'Eris'e karşı önlemleri kaldırmama uyarısı

2 yıllık Taleban iktidarının bedelini Afgan kadınlar ödüyor

Alman Gazeteciler Birliği: "Gazeteciler Türkiye’ye gitmesin"

  • BIST 100

    8806,72%-0,01
  • DOLAR

    32,25% 0,26
  • EURO

    35,08% 0,67
  • GRAM ALTIN

    2270,84% 0,79
  • Ç. ALTIN

    3854,72% 0,51
  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli