SÜHEYL BATUM: ?İSMAİL KAHRAMAN HAKİKATEN ÇOK İYİ YAPTI!?
SİYASET 29.04.2016 16:50:23 233 0

SÜHEYL BATUM: ?İSMAİL KAHRAMAN HAKİKATEN ÇOK İYİ YAPTI!?

CHP eski milletvekili Batum, TBMM Başkanının laiklik ile ilgili yaptığı ters çıkışla Anayasa konusunda Türkiye´de neden kafamızın berraklaşması gerektiğini, neden artık bir kez daha kandırılmaya ne zamanımızın ne gücümüzün olmadığını gösterdiğini v

İstanbul Üniversitesi Atatürkçü Düşünce Kulübü ve Halkçı Hukuk Kulübü´nün gerçekleştirdiği  "Yeni Anayasa ve Başkanlık Sistemi" adlı etkinlikte Süheyl Batum 2010´daki referandumda ?yetmez ama evet? diyenleri hatırlatarak ?Allah´tan İsmail Kahramanlar var, onlar bir kez daha kandırılmaya yönlendirilirken Allah´tan gerçek sonucu ortaya koyunca yeni bir ?yetmez ama evet´ furyası başlamadan bitti,? diye konuştu

Geçtiğimiz günlerde İstanbul Üniversitesi´nde yapılan etkinlikte konuşma yapan TBMM Başkanı İsmail Kahraman´ın, "Laiklik yeni anayasada olmamalı," diyerek Cumhuriyet´e ve laikliğe meydan okumasının yankıları sürüyor. İstanbul Üniversitesi Atatürkçü Düşünce Kulübü ve Halkçı Hukuk Kulübü Süheyl Batum ile yeni anayasa çalışmalarının, başkanlık sisteminin, ulus-devlet kavramının öneminin konuşulduğu "Yeni Anayasa ve Başkanlık Sistemi" adlı etkinlik gerçekleştirerek İsmail Kahraman´ın bu sözlerine cevap verdi.

Etkinlikte yaptığı konuşmada Cumhuriyet´in kurumu İstanbul Üniversitesi´nde Cumhuriyet´e ve laikliğe meydan okuyan Meclis Başkanı İsmail Kahraman´ın sözlerini değerlendiren Batum, "İsmail Kahraman, ´Anayasa laik olmaz, devlet dindar olmalıdır.´ dedi. Ağzından kaçtı değil, bunu net olarak söyledi. Söylediğinin yanlış olduğunu bilmemesi mümkün değil." açıklamasında bulundu 

Hiç kimsenin hayır diyemeyeceği yuvarlak kavramlarla bir anayasa yapılamayacağını belirten Batum, "Solon en iyi anayasa tanımını yaparken şunu sormuştur: ´İlk önce bana hangi dönem ve hangi toplum için olduğunu söyleyin´,? anımsatmasını yaptı.

CHP Eski Milletvekili Süheyl Batum, Kahraman´a sert sözlerle yüklenirken  2010´daki referandumda ?yetmez ama evet? diyenleri hatırlatarak,  ?Allah´tan İsmail Kahramanlar var, onlar bir kez daha kandırılmaya yönlendirilirken Allah´tan gerçek sonucu ortaya koyunca yeni bir ?yetmez ama evet´ furyası başlamadan bitti.? ifadelerini kullandı. 

Batum konuşmasında şu görüşleri savundu:

?Önemli bir süreçte yaşıyoruz. Zaten bir Anayasa nasıl, nedir diye kafamızı biraz daha berraklaştırmaya hep beraber çalışacakken İsmail Kahraman hakikaten çok iyi yaptı. Türkiye´de neden kafamızın berraklaşması gerektiğini neden artık bir kez daha kandırılmaya ne zamanımızın ne gücümüzün olmadığını gösterdi. Hatırlıyorsunuz 2010´da referandum yaparken liberal denen birtakım insanlar ?yetmez ama evet? diyordu. Neye yetmez de evet? Neden yetmiyor? Bu kadar beceriksiz mi AKP? Oturup bir anayasa yaparken ?çok beceriksiziz bari iki maddeyi yapalım yetmez ama evet?  diye mi düşündü. Hayır! Ama çok kişi buna  kandı, çok kişi ikna oldu. Allah´tan İsmail Kahramanlar var, onlar bir kez daha kandırılmaya yönlendirilirken Allah´tan gerçek sonucu ortaya koyunca yeni bir ?yetmez ama evet? furyası başlamadan bitti. Bu yüzden de dikkat ederseniz iki üç gündür de ?yahu o manada söylemedi canım´ tartışmaları içerisinde olay kapatılmaya çalışılıyor.?

Konuşmasında kavramların içini oymak adına "sivil anayasa", "kısa anayasa" kavramlarının kullanıldığına değinen Batum, "Bir karşı devrimi yapmak isteyenler konjonktürden de faydalanarak kavramların içini boşalttılar. Bizim liberal dediğimiz kişiler de buna destek verdiler." dedi. 

Başkanlık sistemi tartışmalarıyla ilgili olarak, başkanlığın bir Amerikan sistemi olduğunu vurgulayan Batum, " ´Kuvvetler ayrılığı ile demokrasi sağlansın.´ değil de ´Güçler tek elde toplansın, istikrar sağlansın.´ deniyorsa bu palavradır." dedi. Anayasaların toplum sözleşmesi olduğunu söyleyen Batum, "Oysa AKP, ´Anayasa´nın hepsini biz yapacağız.´ anlayışındadır." ifdesini kullandı. 

Batum konuşmasında ulus-devlet kavramının da önemine dikkat çekti ve şunları kaydetti:

"Ulus-devlet dediğimiz kavram ırklara değil ulusa dayalı olarak modernleşme olarak ortaya çıktı. Amerika daha sonra ´Ulus devlet bitti. İnsanlar ırksal özelliklerine göre ayrı ayrı toplumlar olmalı, ?dedi.  Yugoslavya, Sovyetler, Irak, Libya örneklerinde bunun felaket olduğu ortaya çıktı.

Türkiye bir ulus-devlet olarak kalmalı. Mezhep, din ve ırka dayalı olmayan bir ulus-devlet süreci mutlaka devam etmelidir.Eğer parçalanırsak Yugoslavya, Irak, Libya gibi olacağız. Ulus-devlet hala çağdaş ve demokratiktir." Batum, ülkemizi güçsüz bırakıp Ortadoğu´ya hakim olma amacıyla ulus-devlet kavramın bittiğinin söylendiğine  dikkat çekti.

Etkinliğin ardından öğrenciler Süheyl Batum ile birlikte, Tahkikat Komisyonu´nun kurulmasına dair kanunun protestosu sırasında 28 Nisan 1960 sabahı İstanbul Üniversitesi bahçesinde düzenlenen protesto mitingi sırasında şehit edilen üniversite öğrencisi Turan Emeksiz´i  56.ölüm yıldönümünde yerleşke içerisindeki anıtı önünde andılar.

 


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

"TORBACI YAKALAMAKLA UYUŞTURUCU BELASI ÇÖZÜLMEZ"

CHP’Lİ TANAL, "MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ATAMA SÖZÜNÜ TUTMADI!"

Tülay Hatimoğulları Hatay'daki hava kirliliğini sordu

BAE'den ithalata vergi muafiyeti

Kılıçdaroğlu, 'Filenin Sultanları'nı Kutladı

Erdoğan, 30 Ağustos Zafer Bayramı Özel Konseri ve 100. Yıl Marşı Tanıtım Programına katıldı

CHP Adana İl Örgütü Zafer Bayramını kutladı

Kılıçdaroğlu: "Milletimizin 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı Yürekten Kutluyorum"

Ayhan Barut'tan narenciye üreticisi ve ihracatçısı için 3 bin lira destek talebi

Hasan Efe Uyar: "İktidar Vatandaşa 7 Ayda 22 Milyar Ceza Kesti"

Kılıçdaroğlu: “Türkiye Uyuşturucunun Pazarı Haline Geldi"

Emep'li Demir,"işçilere istifa baskısı uygulanıyor"

Mustafa Oğuz Yiğit: “AK Parti'nin Tarım Politikaları Çiftçiyi İflasa Sürüklüyor”

CHP’Lİ SÜMER,“ADANA’DA DEPREMİN YARALARI KAPANMIYOR”

CHP’li Bulut, “Ballı Maaşlara Devam “

“Malazgirt, Anadolu’daki siyasi hükümranlığımızın kapılarını açmıştır”

CHP'li Şevkin'den Hatay için, bakanlara soru yağmuru

Gürer: “Faiz artışı işsizliği tetiklerse, iş kötü…”

Ayhan Barut, anız yangınlarına kesin çözüm istedi

ERDİL DEDEOĞLU CHP CEYHAN İLÇE BAŞKANLIĞINA ADAYLIĞINI AÇIKLADI

  • BIST 100

    9716,77%-0,05
  • DOLAR

    32,47% -0,17
  • EURO

    34,91% 0,40
  • GRAM ALTIN

    2434,93% 0,50
  • Ç. ALTIN

    3991,84% -0,04
  • Perşembe 35.8 ° / 20.3 ° false
  • Cuma 30.8 ° / 18.5 ° false
  • Cumartesi 31 ° / 16.7 ° false