GÜNDEM 6.04.2018 09:46:53 397 0

"Su gibi değerli bir kaynağın akılcı bir şekilde yönetilmesi gerekiyor"

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü Başkanı Prof. Dr. Bülent Özekici, dünyadaki sulama yönetimlerinden en başarılı modelin ?katılımcı sulama sistemi? olduğunu ifade etti

Dünyanın gelişmiş tüm ülkelerinde uygulanan ve "katılımcı sulama yönetimi" olarak tanımlanan Sulama Birlikleri´nin yerine yeni bir yönetim anlayışı konusundaki tartışmalar devam ediyor.

Adana´da çiftçi kuruluşu temsilcileri sulama yönetiminin kullanıcıların kontrolünde kalması noktasındaki görüşlerinde ısrar ediyor.

Çiftçi örgütleri, yıllardır dünyada ve Türkiye´de uygulanan ?katılımcı sulama yönetiminden vaz geçemeyeceklerini? belirterek, Sulama Yönetiminin özelleşmesi halinde maliyetlerinin katlanacağını vurguluyor.

?AKILCI ve TEYAKKUZDA OLALIM?

Aynı zamanda Adana Çiftçiler Birliği Başkan Yardımcısı olan Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü Başkanı Prof. Dr. Bülent Özekici, su çiftçiler tarafından yönetilmediği takdirde ortaya çıkabilecek tehlikelere dikkat çekerek, ?Eğer su yönetimi bizim elimizden çıkıp başka bir merci; örneğin belediyelere, bu en kötü örnek; çünkü belediyeler 4 yılda bir değişiyor, devir edilmesi durumunda bir keşmekeş ile karşılaşılacağına inanıyorum. Bir kişi tam işi öğrenmişken yeni bir yönetim gelecek. Veya başka bir şekilde; Meksika örneğinde olduğu gibi, eğer özel şirketlere peşkeş çekilirse bizi bekleyen manzarayı görmek için çok uzağa gitmeye gerek yok. Hemen E-5 ´den 30 km. doğuya doğru Lokman Hekim Sulama Birliğine gidersiniz. O Sulama Birliğine el konulduğu için, çiftçiler, mısır sulaması için 150 lira ödemektedir; dönüme 150 lira olması demek mısır maliyetinin bir anda yüzde 50 artması anlamına geliyor.  Eğer bahçe sulaması için kullanacak olursanız 240 lira. Gelin bu maliyetlerle var olmaya çalışın. Onun için bu konuda çok akılcı ve teyakkuzda olalım.? dedi.

?BİZ SUYU ÇARÇUR EDİYORUZ?

Prof. Dr. Bülent Özekici, Çukurova´da suyun çarçur edilmeye mecbur bırakıldığını ifade etti. 

Adana´nın tarımıyla değil, ?sulu tarımıyla? bilindiğine işaret eden Özekici, şöyle devam etti: ?Eğer Adana´nın sulu tarımı; Seyhan ve Ceyhan ırmakları olmamış olsaydı, benim gözümde bir hiçti. Önemli olan Adana´da bu iki ırmağın akıyor olmasıdır. Peki, bu kadar güzel bir kaynaktan ne kadar faydalanıyoruz?  Araştırmalara ve gözlemlerimize göre bir yüzey sulaması yapıldığı zaman bizim şu andaki randımanımız yüzde 25´tir. Yani barajdan salınan suyun 25 birimini bitki kök bölgesinde yarayışlı olarak depoluyoruz. Eğer bir basınçlı sulama sistemine sahipseniz; örneğin bir damla sulama gibi (devletin teşviklerinde benim gözümde son 15 yıldaki tarımdaki en akılcı politikaydı) ise randımanınız hala sadece yüzde 50´dir. Sebebi de çok basit: Bir açık kanal sisteminde kabul edilen iletim randımanı yüzde 80´dir.  Yani suyun yüzde 20´sinin buharlaşmasına izin verilir. Bizde ise bu yaptığımız ölçümlerde yüzde 50´dir. Yani siz bir damla sulama sistemini bile kullanıyor olsanız  (damla sulama sisteminde randımanı yaklaşık yüzde 96  gibi bir rakamdır) yüzde 50 civarında bir randıman elde edersiniz. Biz suyu çarçur ediyoruz. ?Biz çarçur ediyoruz´ derken biz çarçur edilmeye mecbur bırakılıyoruz.?

?ÇÖZÜM KAPALI SULAMA SİSTEMİNDE?

Bu sorunun çözümünün kapalı ve  basınçlı sulama sistemi olduğunu dile getiren Prof. Dr. Özekici, bu konuda DSİ´ce hazırlanan 6 milyon TL.´lik proje ile fizibilite çalışmalarına başlandığını duyurdu. Özekici, ?Zaten biz bu konuda çaresiziz, artık yapacak hiçbir şeyimiz yok. Çok yakın bir zamanda Yedigöze Barajı´ndan İmamoğlu Ovası´na su bırakılacaktır. Mevcut sulama yöntemi ile tarlayı sulayacak olur isek kimi zamanlar su kavgası yapacak suyu bile bulamayabiliriz. Örneğin bu sene;  son 44 yılın geçen en kurak senesi gibi? Bunun 3 - 5 yıl daha tekrarlanamayacağını nerden bilelim?? şeklinde konuştu.(CO)

 


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Gaziantep'te Gezilmesi Gereken Tarihi Mekanlar

30 Ağustos coşkusu Çukurova’da yaşandı

TMMOB İKK,‘Ülkede, Bölgede, Dünyada Barış’ Her Zaman Şiarımız Olacaktır"

ÇGC,‘Bağımsızlık tutkumuz hiç bitmeyecek’

Prof. Dr. Süleyman İrvan:“Basılı gazeteciliğin bittiğini ilan etmek durumundayız”

“30 AĞUSTOS; DÜŞMAN DEVLETLERE ŞAPKA ÇIKARTTIRAN BÜYÜK ZAFER”

TGF "30 Ağustos, Türk Milleti için varlık nedenidir"

ÇGC,“Hür doğup hür yaşamak çok önemli”

30 AĞUSTOS ZAFERİNİ KAZANAN BAŞKOMUTAN DEMOKRATTIR; O'NUN CUMHURİYETİNİ YIKMAK İSTEYENLERİN DEMOKRATİK MEŞRUİYETİ YOKTUR

ÇYDD Türkiye Cumhuriyeti'nin 100., Büyük Taarruz'un 101. yılını Afyonkarahisar'da Kutladı

ULUSAL VE YEREL MEDYADA ZAFER BAYRAMI SERGİSİ DÜZENLENİYOR

26-30 AĞUSTOS 1922 BAŞKOMUTANLIK MEYDAN MUHAREBESİ:KUTSAL SAVAŞ

Ankara'dan Uçakla Günübirlik Ziyaret Edebileceğiniz Şehirler

KAYMAKAM ATAMALARI GERÇEKLEŞTİ

ÇYDD'DEN AFYON BULUŞMASI

Jeoloji Mühendisleri Odası'ndan deprem açıklaması

JMO’dan “17 Ağustos 1999 Depremi” Açıklaması

ÇGC’de kaynaşma yemeği

TGC: "Gazetecilik tutukluluk nedeni olmaktan çıkarılmalıdır"

ADANA BAROSU’NDAN ‘HAK İHLALİ’ İDDİASI

Enerjisa Enerji ve TEMSA’nın Oyungezer Otobüsü Deprem Bölgesinde

  • BIST 100

    9670,53%0,26
  • DOLAR

    32,52% -0,08
  • EURO

    34,78% -0,23
  • GRAM ALTIN

    2421,67% -0,33
  • Ç. ALTIN

    3982,08% -0,92
  • Perşembe 35.8 ° / 20.3 ° false
  • Cuma 30.8 ° / 18.5 ° false
  • Cumartesi 31 ° / 16.7 ° false