Sporcu gençler ve çocuklar gerekli kontrollerden geçmeli
SPOR 1.12.2019 12:47:00 850 0

Sporcu gençler ve çocuklar gerekli kontrollerden geçmeli

Güntürkün, sporcu sağlığı ve rekabetçi, yüksek fiziksel efor gerektiren sporları yapan gençlerimizin gerekli kontrollerden geçmelerinin hayati önemi olduğunun altını çizerek alınması gereken önlemleri anlattı.

AHEF Genel Sekreteri Uzm. Dr. Hüseyin Güntürkün, sporcu sağlığı ve rekabetçi, yüksek fiziksel efor gerektiren sporları yapan gençlerimizin gerekli kontrollerden geçmelerinin hayati önemi olduğunun altını çizerek alınması gereken önlemleri anlattı.

Güntürkün, "Ne yazık ki yine bir genç sporcumuzun sahada ölüm haberini üzülerek öğrendik. Bursa ili Nilüfer ilçesinde 15 yaşında bir gencimiz futbol antrenmanında koşu yaparken kalp krizi geçirerek hayatını kaybetmiştir. Dünyada ve ülkemizde örneklerini sıklıkla gördüğümüz, rekabetçi sporlar başta olmak üzere antrenmanda, müsabaka sırasında ani ölümlerin en sık sebebi ani kalp krizleridir. Kalp krizlerinin ilişkili olduğu durumda sıklıkla, yüksek stres, adrenalin seviyesindeki ani yükselme ve plak yırtılması ile damarların ani tıkanıklığı rol almaktadır. Futbol, basketbol gibi branşlar başta olmak üzere yüksek efor gerektiren, rekabetçi sporlarla uğraşan gençlerin yüksek risk altında olduğunu bilmeliyiz. Yüksek stres altında müsabaka sırasında gençlerimizi kaybetmemek için önlemleri almalı, gerekli incelemeleri yaptırmalıyız. Özellikle, efor testi, ekokardiyografi, kolesterol ölçümleri düzenli aralıklarla yapılmalıdır. Ailesinde ani ölüm hikayesi olanlar, yüksek kolesterol seviyesi olanlar, kalp kasında büyüme olanlar risk altındadır." dedi.

İhmale ve duyarsızlığa vurgu yapan Güntürkün; “Son yıllarda artan sporcu ölümlerine rağmen sporcularımızın risk durumlarını belirlemek ve özellikle rekabetçi sporlarla uğraşacak gençlerimizin sağlık durumlarını değerlendirmek maalesef Ülkemizde bir formalite olarak görülmektedir. AHEF olarak tüm uyarılarımıza rağmen bu duyarsızlığın sürmesini de kaygıyla karşılıyoruz. Genç sporcularımızın antrenmanlarda, müsabakalarda, sahalarda kaybedilmesi bir kader değildir. Yıllardır yaptığımız uyarılar dikkate alınmamış, 30.09.2019 tarihinde yayınlanan Sağlık raporları usul ve esasları hakkında Yönergede; sporcu lisans sağlık raporunun yine kamu hizmet sunucularından alınacağına yönelik genel ifade yer almış, ayrıntılı değerlendirme amaçlı branş uzmanları incelemesi göz ardı edilmiştir. Kardiyoloji uzmanı ya da Spor hekimleri tarafından ayrıntılı değerlendirmesi yapılması gereken gençlerimiz kulüpler ya da gençlik spor müdürlükleri tarafından aile hekimlerine yönlendirilmeye devam edilmektedir. Gençlerimizin aile hekimleri tarafından sevk edilmeleri tepkiyle karşılanmaktadır.

Sağlık raporlarının bir formalite, basit bir İmza olmadığı artık hem sporcularımızın aileleri hem de Bakanlığımız bürokratları tarafından fark edilmelidir. En kısa zamanda yeni bir düzenleme yapılmalı ve spor lisansları için sağlık raporlarının ilgili branş uzmanları tarafından verilmesini gerekli kılacak mevzuat hazırlanmalıdır. Aksi durumda, her geçen güç artan sporcu ölümlerine maalesef yenileri eklenecektir. AHEF olarak yetkilileri göreve davet ediyoruz" dedi. (VŞ)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

DÜNYA MOTOKROS ŞAMPİYONASI AFYONKARAHİSAR'DA!

CİMNASTİK MİLLİ TAKIMI “ADANA ÇİFTETELLİSİ ” İLE KARŞILANDI

2022-2023 Sezonu TFF Fair Play/Adil Oyun Ödül Töreni Yapıldı

13. HENTBOL DUAYENLERİ BULUŞMASI ÇANAKKALE’DE GERÇEKLEŞTİ

Seyhan Belediyespor Kadın Atletizm Takımı Süper Ligde

Kızıldağ Karakucak Güreşlerinin Başpehlivanı Ali Böncüoğlu oldu

Öz Hilal sporcusu Avrupa’da Türkiye’yi temsil edecek

11. TAYK – Eker Olympos Regatta Ödül Töreni Yapıldı

TSYD yeni binasına kavuşuyor

GENK 2-1 ADANA DEMİRSPOR

Adana Demirspor bugün Genk Karşısında

TFF,"Türk Futbolunun yükselen trendi sürecek"

Milli Atletten Başkan Akay’a ziyaret

Başkan Akay Geleceğin Yıldızlarıyla Bir Araya Geldi

“Büyük” kupayı, “Fenerbahçe Doğuş Yelken Yat Takımı Fenerbahçe 1” takımı kazandı

538. GELENEKSEL KIZILDAĞ KARAKUCAK GÜREŞLERİ PAZAR GÜNÜ BAŞLIYOR

Kızıldağ'da şampiyon Döşekevi Kuşçusofuluspor oldu

Tirilye’deki zorlu yelken mücadelesi nefes kesti

Yelken yarışında ilk etabın birincileri açıklandı

SATRANÇTA “OLİMPİYAT İKİNCİSİ” OLDUK!

11. TAYK – Eker Olympos Regatta yelken yarışı başlıyor

  • BIST 100

    8806,72%-0,01
  • DOLAR

    32,25% 0,26
  • EURO

    35,08% 0,67
  • GRAM ALTIN

    2270,84% 0,79
  • Ç. ALTIN

    3854,72% 0,51
  • Perşembe 24.1 ° / 11.6 ° Güneşli
  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli