SPOR 20.02.2019 12:08:58 331 0

"Spor hayatımızda mutlaka yaşam biçimi halini almalı"

Spor Yönetimi Programı Öğr. Gör. Mutlu Ural : "Bugün başarılı ülkelere bakıldığında bu felsefeyi ve sistemi hayatlarına yerleştirdikleri görülmektedir. Bu ülkelerin koruyucu sağlık hizmetleri oranı yüksek, tedavi edici sağlık hizmetlerine harcanan giderl

Dünya Sağlık Örgütünün(WHO) belirttiği tanıma göre; sağlık sadece hastalıklardan korunmak değil; fiziksel, ruhsal ve sosyal yönden de iyi olma halidir. Bir ülkede en önemli sağlık hizmeti hastalıklar ortaya çıkmadan önce alınan tedbir ve uygulamalar olarak görülmektedir.  Spor Yönetimi Programı Öğr. Gör. Mutlu Ural, ?Günümüzde iyi olma hali dendiğinde 3 unsur dikkate alınmalıdır. Bunlar: Fiziksel, ruhsal ve sosyal unsurlardır. Bir birey ilk önce fiziksel olarak iyi olmalıdır. Bu da hareketle mümkündür. Sağlıklı bir insan hareket etmelidir. Temelde insanoğlu hareket etmek için dünyaya gelmiştir. İlk insan (homosopiens) av olmak ya da avlanmak için dünyaya gelmiştir. Dolayısıyla insanoğlunun genetiğinde hareket etmek vardır. Fakat sanayi inkılabından öteye gelindiğinde, insanoğlu hareketsizlikle ve bunun sonucunda oluşan rahatsızlıklarla uğraşmaktadır. Bu bağlamda omurga ve eklem rahatsızlıkları, diyabet, tansiyon, kolesterol, kalp rahatsızlıkları, psikolojik rahatsızlıklar günümüzde pek sık rastlanmaktadır. Bunun neticesinde spor ve egzersizin ne kadar önemli bir koruyucu sağlık hizmeti olduğu ortaya çıkmaktadır? dedi.

Çocuklar 3 ? 5 yaşlarında egzersiz ve spora başlamalıdır.

?Bugünde sağlıklı nesiller oluşturmak içinçocuklarımızın küçük yaşlarda (3-5 yaş) çeşitli egzersiz ve oyunlarla spora başlaması gerekmekte. Özellikle temel spor branşlarını (jimnastik, yüzme, buz pateni, bisiklet) mutlaka uzman antrenörlerle çalışmalı. Bu yaş grubunda belirli zorluktaki akrobatik hareketleri yapmalıdır ki ileri ki yaşlarda tendonlar kuvvetli ve esnek olmanın yanında çeviklik özelliği de gelişmiş nesiller yetişebilsin.

Spormutlaka bir yaşam felsefesi şekline dönüşmelidir. Küçük yaşta karmaşık becerileri(zor becerileri) yaptığında, büyüdüğünde takım sporlarınauyum sağlayacaktır. Bugün başarılı ülkelere bakıldığında bu felsefeyi ve sistemi yerleştirdikleri görülmektedir. Bu ülkelerin koruyucu sağlık hizmetleri oranı yüksek, tedavi edici sağlık hizmetlerine harcanan giderlerin düşük olduğu dikkat çekici bir ayrıntıdır. Günümüzde her ebeveyn çocuğunu 3 ? 5 yaşlarında egzersiz ve spora başlatmalıdır. Buna bağlı olarak çocuk ileride farklı bir spor dalıyla uğraştığında koordinasyon öğeleri(adaptasyon, denge, yön bulma, ritim yetisi, hareketi algılama, elastikiye) bakımından ilgili branşa uyumu ve o branşı gerçekleştirmesi çok daha kolay olacaktır. Bununla birlikte çocuklarımız sevdiği ve istekli olduğu branşı yaşam boyu devam ettirmeleri de sağlanmış olacaktır.? diyor.(CO)

 

 


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

DÜNYA MOTOKROS ŞAMPİYONASI AFYONKARAHİSAR'DA!

CİMNASTİK MİLLİ TAKIMI “ADANA ÇİFTETELLİSİ ” İLE KARŞILANDI

2022-2023 Sezonu TFF Fair Play/Adil Oyun Ödül Töreni Yapıldı

13. HENTBOL DUAYENLERİ BULUŞMASI ÇANAKKALE’DE GERÇEKLEŞTİ

Seyhan Belediyespor Kadın Atletizm Takımı Süper Ligde

Kızıldağ Karakucak Güreşlerinin Başpehlivanı Ali Böncüoğlu oldu

Öz Hilal sporcusu Avrupa’da Türkiye’yi temsil edecek

11. TAYK – Eker Olympos Regatta Ödül Töreni Yapıldı

TSYD yeni binasına kavuşuyor

GENK 2-1 ADANA DEMİRSPOR

Adana Demirspor bugün Genk Karşısında

TFF,"Türk Futbolunun yükselen trendi sürecek"

Milli Atletten Başkan Akay’a ziyaret

Başkan Akay Geleceğin Yıldızlarıyla Bir Araya Geldi

“Büyük” kupayı, “Fenerbahçe Doğuş Yelken Yat Takımı Fenerbahçe 1” takımı kazandı

538. GELENEKSEL KIZILDAĞ KARAKUCAK GÜREŞLERİ PAZAR GÜNÜ BAŞLIYOR

Kızıldağ'da şampiyon Döşekevi Kuşçusofuluspor oldu

Tirilye’deki zorlu yelken mücadelesi nefes kesti

Yelken yarışında ilk etabın birincileri açıklandı

SATRANÇTA “OLİMPİYAT İKİNCİSİ” OLDUK!

11. TAYK – Eker Olympos Regatta yelken yarışı başlıyor

  • BIST 100

    9079,97%3,10
  • DOLAR

    32,35% 0,15
  • EURO

    34,93% -0,09
  • GRAM ALTIN

    2322,96% 0,18
  • Ç. ALTIN

    3843,45% 0,00
  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli
  • Pazar 28.3 ° / 15.7 ° Güneşli