Sözütek´ten esnafa ´ucuz ihya fırsatı´ uyarısı
EKONOMİ 30.07.2018 14:21:27 299 0

Sözütek´ten esnafa ´ucuz ihya fırsatı´ uyarısı

Adana ESOB Başkanı Nihat Sözütek, prim borcu bulunan Bağ-Kur´luların yarın sona erecek af fırsatından faydalanması konusunda uyardı

Adana Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (ESOB) Başkanı Nihat Sözütek, prim borcu bulunan milyonlarca Bağ-Kur´lu için af fırsatının yarın sona ereceğine dikkat çekerek, hak sahibi borçlu esnaf ve vatandaşları ucuz ihya fırsatından faydalanmaları konusunda uyardı.  

  Adana ESOB ve Minibüsçüler Esnaf Odası Başkanı Nihat Sözütek, prim borcu olan milyonlarca Bağ-Kur´luyu ilgilendiren Ucuz İhya Fırsatı´nın 31 Temmuz Salı günü sona ereceğini hatırlatarak, hak sahibi borçlu esnaf ve vatandaşları fırsatı değerlendirmeye çağırdı.

  Prim borcu olan milyonlarca esnaf, çiftçi ve isteğe bağlı sigortası bulunan Bağ-Kur´lu için af fırsatı salı günü sona erdiğini belirten Sözütek, 2015´te yapılan düzenlemeyle  bir milyon üzerinde Bağ-Kurlu´nun, 12 ay ve üzeri prim borçları silinip, hizmetlerin de dondurulduğunu, dondurulan sürelerin, ele para geçince ya da emeklilik yaşı gelince tekrar canlandırılabildiğini söyledi.

  Sözütek, meclisten geçen, Resmi Gazete´de yayımlanan yeni yasayla getirilen düzenleme sayesinde, SGK´ya 10 yıllık 84 bin lira borcu olan bir esnafın, yaş şartını tamamlaması halinde 52 bin lira ödeyerek emekli olabildiğini hatırlattı.

  Daha önce, ihya yapılırken SGK, prim borçlarını güncel değer üzerinden hesaplandığını, yani 2003´te en düşük aylık primi 104 lira olsa bile bugünkü 700 liralık aylık prime göre borç çıkarıldığına işaret eden Sözütek, "Bu hesapla 15 yıllık prim borcu olan bir Bağ-Kur´lu esnafa, sadece ana para borcu olarak 126 bin lira borç çıkıyordu. Faiziyle borç daha da artınca Bağ-Kur´lunun bu borcu kapatması imkansız hale geliyordu. Şimdi af paketiyle bu uygulamadan vazgeçiliyor? diye konuştu.

  Sözütek, ödemelerin enflasyon farkıyla birlikte yapıldığını, aylık en düşük prim olan 700 lira yerine daha makul bir ödeme tutarı ortaya çıktığını belirterek, ?Enflasyon oranları da borcun vadesine göre aylık yüzde 0.35 olarak hesaplanacak. İlk taksit ödeme süresi içinde peşin ödeme yapanlar, enflasyona göre hesaplanan gecikme faizi ve cezasının yüzde 90´ından kurtulacak? dedi.

  Başvuruların merkezlere yapılabildiği gibi Sosyal Güvenlik Kurumu´nun internet sitesinden de yapılabildiğini belirten Sözütek, ?Üstelik nakdi olmayanlar için ucuz kredi imkanı da sağlanacak. Mevcut durumda bu imkan var. Hemen emekli olabilecek Bağ-Kur´lu yüzde 1.28 faiz oranı ve 48 ay vadeyle kredi çekebiliyor? diye konuştu. (SB)


Harb-İş,“Ücretler yeniden düzenlenmeli “

"YENİLENEBİLİR ENERJİ NASIL TÜRKİYE’NİN ELEKTRİK ÜRETİM KAYNAĞI OLABİLİR"

"Bağımsız olmayan bir Kurulun vereceği karar tartışılır!"

MB Başkanı’ndan enflasyonla ilgili “yol haritası” mesajı

Türkiye, dünya lideri

“İş dünyasının finansmana erişimi kolaylaştırılmalıdır”

TOYP BAŞVURULARINDA SON TARİH 31 AĞUSTOS

Türk Telekom’un “Dijital Türkiye: Yeni Bir Gelecek” temalı Faaliyet Raporu’na 3 ödül

Türkiye’de dijital bankacılığa ilgi artıyor

R+T TURKEY FUARI’NDA HEDEF UZAK PAZARLAR

“TOPLU SÖZLEŞME TİYATROSU SONA ERDİ”

“DEPREM DEĞİL BİNA ÖLDÜRÜR”

Ekonominin kalbi TOBB'da attı

"Emlak zenginleri İstanbul depremi sonrası fakir kalabilir"

Şahin Bilgiç, TOBB Ekonomi Şurası’na katıldı, üyelerinin taleplerini iletti

Dünyaca ünlü çekirdeksiz Sultani üzümde hasat başladı

DÜNYA TAHIL PİYASASINA ‘TAHIL KORİDORU’ ETKİSİ

MYK VE ADASO ARASINDA YETKİLENDİRME PROTOKOLÜ İMZALANDI

"Her 100 kişiden 90’ı Su Yalıtımı Yönetmeliği’nden önce yapılan binalarda oturuyor"

R+T TURKEY FUARI’NDAN İHRACAT SEFERBERLİĞİ

"KRUVAZİYER YOLCU SAYISI % 66,7 ARTTI, FIRSATI İYİ DEĞERLENDİRMELİYİZ"

  • BIST 100

    9548,57%0,19
  • DOLAR

    32,49% 0,16
  • EURO

    34,80% 0,25
  • GRAM ALTIN

    2487,88% 1,05
  • Ç. ALTIN

    4157,48% -1,05
  • Cuma 24.9 ° / 15.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 24.8 ° / 13.8 ° false
  • Pazar 25.4 ° / 14.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı