Sözlü: ?Islah edilmiş ürünlere hormonlu tanımı yapılmamalı?
TARIM 28.09.2016 12:24:58 484 0

Sözlü: ?Islah edilmiş ürünlere hormonlu tanımı yapılmamalı?

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, tarımsal kalkınmaya çok önem verdiğini ve bu konuda üniversitelerle işbirliği yapmaya daima hazır olduğunu belirtti.

Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü´nün ev sahipliğinde gerçekleştirilen V. Ulusal Üzümsü Meyveler Sempozyumu´nun açılışında konuşan Sözlü, ülke kalkınmasında tarımın yerinin hala çok önemli önemli olduğuna inandığını söyledi. Sözlü, ?Tarımsal kalkınmaya büyük önem verilmesi gerektiğini düşünüyorum. Dünyanın genel problemi gelir dağılımındaki adaletsizliktir. Bir yerde tarımsal kalkınmanın önünü açabiliyorsanız, insanlar tarımsal kalkınmayla kendi ekmeklerini çıkarabilip, refah toplumuna oradan eklenebilir. Bir sanayi yatırımı, 5 milyon lirayla 1 ya da 2 kişiye istihdam verirken, tarımsal üretimde bunlar daha küçük meblağlarla sağlanabiliyor. Kişinin elbette buradaki sürekliliği, azmi, başarı oranını artıracaktır. Üretimi teşvik etmek gerekir. Son dönemde de tarımsal üretimin, gıdanın dünyada yavaş yavaş hak ettiği yere gelmekte olduğunu görmekteyiz? dedi.

"Çeşitli meyvelerin üretimine uygun bir coğrafyadayız"
Adana´da iklimin deniz kıyısından dağ eteklerine yayılan bir coğrafyada büyük değişkenlik gösterdiğini ifade eden Başkan Hüseyin Sözlü, ?Deniz kıyısında neredeyse tropikal iklim hüküm sürerken, yukarılara çıktıkça iklim soğuyor. Bu nedenle çeşitli meyvelerin üretimi denenebiliyor. Sahilde çilek, yukarılarda diğer üzümsü meyveler üretilebiliyor. Bölgede çiftçiyi desteklemek, onların üretime ortak edilmesi ve hedeflenen amaçlar doğrultusunda, fidelerin çiftçiyle buluşturulması hususunda , Adana Büyükşehir Belediyesi Kırsal Kalkınma Daire Başkanlığımız aracılığıyla, üniversitelerimizle işbirliği yapmaya hazırız. Tarımsal kalkınma çalışmalarının hayata geçirilmesinde çiftçimizi destekleyerek, fide ve fidanların ücretsiz dağıtılmasıyla ilgili ve bilim insanlarıyla işbirliği içinde çalışarak, bunun uygulamasını gerçekleştirmeye hazırız. Üniversitelerdeki çalışmalara maddi katkı koymak, böylece bölgemizdeki tarım gücünün artmasını sağlamak, ziraat mühendisi bir belediye başkanı olarak beni memnun eder? diye konuştu.

"Islah edilmiş ürünler, hormonlu olarak tanımlanmamalı"
Tarımsal üretimdeki ıslah ve verim artışı çalışmalarıyla ilgili toplum nezdindeki yanlış anlaşılmalara da değinen Başkan Hüseyin Sözlü, şunları söyledi:
"Çilekte son dönemde yapılan ıslah çalışmalarıyla meyvelerin boyutları değişti. Son dönemde GDO kavramı var. Bu nedenle sağlıklı şekilde ıslah edilmiş meyve ve sebze üretenler haksızlığa uğruyor. ?Nerede o eski sebzeler, meyveler´ söylemine karşıyım. Anadolu´da sert kış için ?zemheri´ tabiri kullanılır. Zemheride domates yeyip, domatesin iyi olmadığını söyleyenleri anlamıyorum. Şu anda piyasada bölgemizin tarla ürünleri bitmiş olmasına rağmen, yaylaların dometesleri var. İster soyulmuş, ister kabuğuyla tüketin, çok etli, içindeki meyve yapısı homojen, lezzetle yenilen domatesler var.
Üzümsü meyvelerden, ıslah edilmiş iri çileklerle ilgili vatandaşımız ?hormonlu´ tanımlamasında bulunuyor. Oysa onların hormonlu olmadığını biliyorum. Hormon konusunda çiftçimizde de, tüketicimizde de bilgi kirliliği mevcut. Islah edilen ürünlerle ilgili yapılan haksız ?hormonlu´ tanımı, çiftçimizin el emeği, hayalleri olan ürünlerin pazarlanmasında sorun yaşanmasına neden oluyor.
Seçim çalışmasında bir çilekçinin önünden geçerken ?Ya ne güzel çilek´ dedik, bir vatandaşımız ise ?bunların hepsi hormonlu´ dedi. Ziraat mühendisi olduğumu, yanıldıklarını söyledim. ?Bunların çeşitleri böyle´ dedim. Bu konudaki ayrım iyi yapılmalı.?
Sempozyumu hazırlayanlara ve katkı koyanlara teşekkür eden Hüseyin Sözlü,?Bereketli topraklar Adara´ya böyle bir sempozyuma ev sahipliği yapmak yakışır. Bilgiyi üretime dönüştürmek için sizinle çalışmaya hazırız? dedi.(CO)


Haber Kaynak : İhlas Haber Ajansı

Bilgiç, “Çiftçi tarımdan uzaklaştırılmamalı, üretene sahip çıkılmalıdır”

"2023 YILI TMO MISIR ALIM FİYATI YENİDEN REVİZE EDİLMELİDİR"

TZOB,”Mısır Piyasasında fiyatlar geçen yılın da gerisinde seyrediyor”

KORKUT: MISIR FİYATI EN AZ 9,4 TL/KG OLMALI

TURUNÇGİLDE AKDENİZ MEYVE SİNEĞİNE KARŞI SIFIR TOLERANSLI MÜCADELE

TZOB,“ÜLKEMİZİN TARIM ENVANTERİ HAZIRLANMALIDIR”

Mısır Üreticisinin Fiyat Beklentisi: 7.30 TL

“Gelecek Tarımda Herkes Bir Arada”

ATB, "DIŞA BAĞIMLILIK BİR FELAKETTİR"

Tarımda Dijitalleşme ve Akıllı Araç Kullanımı Artacak

Ceyhanlı Üreticilere Planlı Üretim Modeli Anlatıldı

Gümüldür çiftçisi İyi Tarım Uygulamalarıyla katma değer üretmeye devam ediyor

TZOB, “Aşırı sıcaklar tarımsal üretim üzerinde tehdit oluşturuyor”

“ANIZ YAKMAK TOPRAĞI VERİMSİZLEŞTİRİR”

TZOB, “ÜRETİCİLERİMİZ HAYAL KIRIKLIĞINA UĞRADI”

İthal ayçiçeği stokları doldurdu, yerli üretici kaygılı

TZOB, “ BAĞ-KUR’LU ÇİFTÇİ SAYISI DÜŞTÜ”

SÜT ÜRETİCİLERİ ZAM BEKLİYOR

TZOB,“TMO çiftçilerimizi mağdur etmemelidir”

Adana'da Akdeniz Meyve Sineği ile Mücadele Sürüyor

TMO hububatın satış fiyatını açıkladı

  • BIST 100

    9645,02%-0,50
  • DOLAR

    32,56% 0,14
  • EURO

    34,81% 0,49
  • GRAM ALTIN

    2417,74% -0,61
  • Ç. ALTIN

    4073,33% 0,00
  • Salı 31.1 ° / 13.6 ° Güneşli
  • Çarşamba 35.2 ° / 19.1 ° Güneşli
  • Perşembe 35.8 ° / 20.3 ° false