Son kalaycıların 180 derece sıcaklıkta ekmek savaşı
YAŞAM 30.06.2017 10:54:50 337 0

Son kalaycıların 180 derece sıcaklıkta ekmek savaşı

Hava sıcaklığının 45 derece hissedildiği Adana´da zamana direnen 60 yaşlarındaki 2 kalaycı, 180 derece sıcaklıkta ekmek parası kazanmaya çalışıyor. Kalay ustası Orhan Adanalı: ?Kendi çocuklarım bile başka işlere yöneldi? dedi.

Adana´da zamana direnen 60 yaşlarındaki 2 kalaycı, 180 derece sıcaklıkta ekmek parası kazanmaya çalışıyor.
Hava sıcaklığının 40 dereceyi bulduğu ve yüzde 88 nem oranı ile sıcaklığın güneş altında en az 45 derece hissedildiği Adana´da zamana direnen son 2 kalay ustası, 180 derece sıcaklıkta ekmek paralarını kazanmaya çalışıyor. Modern çağın getirdiği yeniliklerle unutulmaya yüz tutan kalaycılık mesleğinde kalay ustaları ise zamana direniyor. Bir zamanların vazgeçilmezi olan kalaycılık mesleği, şimdilerde can çekişir duruma geldi. Yıllardır komşu dükkanlarda tarihi Kazancılar Çarşısı´nda mesleklerini sürdüren 69 yaşındaki Ali Güzeloğlu ve 61 yaşındaki Orhan Adanalı, çarşının en eski esnafı arasında yer alıyor. İki esnaf, son yıllarda azalan ilgiye rağmen kalaycılık geleneğini bir süre daha yaşatabilmek için birbirine destek oluyor.
İlerleyen yaşlarına ve Adana´nın kavurucu yaz sıcağına rağmen sabahın erken saatlerinde dükkanlarını açan kalaycılar, güne iş yerlerindeki ocak ateşini körükleyerek başlıyor. Daha sonra 180 dereceye çıkan ateşin karşısına geçen ustalar müşterilerin getirdiği bakır tabak, tepsi ve tencereleri ateşle parlatıyor.

?Çırak bulamıyoruz?
Kalaycılık sektöründe çalışacak çırak bulamadıkları için kendilerinin son jenerasyon olduğunu anlatan Orhan Adanalı, ?Çelik, alüminyum, porselen çıkınca bakıra kimse rağbet etmiyor. Ama bakırda pişen yemeğin tadını alamazsın. Çırak bulamıyoruz. Kendi çocuklarım da okudu başka iş yapıyorlar. Yetişen yok. Bu sıcağa dayanamıyorlar. Çırak bulmak isteriz ama gelen yok. Eskiden gelip giden oluyordu şimdi o da kalmadı. Masa başı iş istiyorlar? diye konuştu.
Sıcak ortamda çalıştıklarını ve zorlandıklarını kaydeden Ali Güzeloğlu ise güç ve kuvvet olmadan kimsenin bu işi yapamayacağını belirtti. Güzeloğlu, ?Mesleğin geleceği yok. Şimdiki gençler masa başı iş istiyor. Biz 10 yaşından beri devam ediyoruz. Bünyemiz alışmış artık. 180 derece sıcaklık var ateşin karşısında. Mecbur yapıyoruz? ifadelerini kullandı.
Çırak bulup Adana´da kalaycılık sektörünün devam etmesini isteyen Güzeloğlu, ?Yanıma giren çıraklar en fazla 1 hafta çalıştı. Zor meslek. Ateşin karşısında çalışmak öyle kolay değil. Yanımda 25 sene çalışan var ama daha yarım. İnceliklerini öğrenmek zaman istiyor. Gelen bakır ürünleri yıkıyoruz sonra kalay sürüyoruz ve ateş üzerinde ısıtıp cam gibi özenle parlatıyoruz? dedi.
(VŞ)


Haber Kaynak : İhlas Haber Ajansı

Rahatlığın Adresi: Adidas

Sevdiklerimize Orkide Hediye Etmenin Anlam ve Önemi

Çocuklar da Stres Neden Olur?

“HÜKÜMLÜ VE YÜKÜMLÜLERİ TOPLUMA KAZANDIRACAĞIZ”

Prof. Dr. Sultan Tarlacı: “Yaratıcı kişiler kuralları sevmez, sınırlarda dolaşır”

Türkiye ve dünyanın ilk tescilli kadın kebapçısı

Farklı ülke numaralarından gelen WhatsApp aramalarına dikkat!

Kendinizi sürekli ‘şişman’ hissediyorsanız dikkat!

SAVAŞ MAĞDURU UKRAYNALI ÇOCUKLAR İBB’NİN MİSAFİRİ OLDU

ARI SOKMASINDA ADRENALİN OTOENJEKTÖRÜ HAYAT KURTARIYOR!

AİLENİZİ KORUMAK SİZİN ELİNİZDE!

ÖFKE KONTROLÜNDE ETKİLİ ÖNERİLER

Prof.Dr. Barış Öztürk ,”Metabolik Otofaji Diyeti İle Kilolara Elveda”

Eyvah Kayınvalidem Geliyor!

Üzüm Tüketmenin 8 Faydası!

Kedi Kumu

Yüksek sıcaklık ve güneş, sürüş güvenliğini tehlikeye atıyor

Olumsuz duygular hissedildiğinde çözüm buzdolabında değil!

VİŞNENİN FAYDALARI SAYMAKLA BİTMİYOR !

"Baharatlı yiyecekler geniz akıntısı sebebi"

10 BİNİ AŞKIN GÖRME ENGELLİYE REHBER OLAN PLATFORM: KÖRÜZ.BİZ

  • BIST 100

    9079,97%3,10
  • DOLAR

    32,35% 0,15
  • EURO

    34,93% -0,09
  • GRAM ALTIN

    2322,96% 0,18
  • Ç. ALTIN

    3843,45% 0,00
  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli
  • Pazar 28.3 ° / 15.7 ° Güneşli