?SOMA CİNAYETİ ?BU İŞİN FITRATINDA VAR´ DENİLEREK GEÇİŞTİRİLEMEZ?
GÜNDEM 12.05.2016 12:52:33 441 0

?SOMA CİNAYETİ ?BU İŞİN FITRATINDA VAR´ DENİLEREK GEÇİŞTİRİLEMEZ?

Adana Baro Başkanı Av.Çıtırık, Facianın üzerinden iki yılgeçtiğini anımsattı ve ?Soma´yı Unutmadık ve Unutturmayacağız,´´ dedi

Soma faciasının üzerinden tam iki yıl geçti ve  Türkiye ve dünyayı yasa boğan ve 301 madencinin can verdiği cinayetin yıldönümünde Adana Baro Başkanı Av. Mengücek Gazi Çıtırık, yaşananları ve yargılama sürecini değerlendirdi.

Av. Çıtırık, ?Kader?, ?iş kazası? nitelemesiyle ya da bu ?işin fıtratında var? denilerek Soma cinayetinin geçiştirilemeyeceğini ifade etti ve şöyle konuştu:

?Yaşanan cinayet, geliyorum demiştir. İnsanlar göz göre göre ölüme gönderilmiştir. 1980´li yıllardan itibaren özelleştirme, taşeron, kiralama gibi yanlış uygulamalar kamu madenciliğini küçültmüş, kamuda elde edilen bilgi ve deneyimleri dağıtmıştır. Böylelikle üretimin alt yapı ve teknik olarak yetersiz, deneyim ve uzmanlaşmanın olmadığı kişi ve şirketlere bırakıldığı, kamusal denetimin etkin bir şekilde yapılmadığı Soma Cinayetiyle bir kez daha kanıtlanmıştır?

?İKİ YILDA ACILAR DİNMEDİ?

13 Mayıs 2014 ´de ülke tarihimizin en büyük iş cinayetlerinden birisi olan Soma Maden Faciasında 301 insanımız yaşamını yitirirken, 162 insanımız da hayati tehlike geçirecek şekilde yaralandığını anımsatan Av. Çıtırık şunları ekledi:

 ?İşverenlerin bitmek bilmeyen daha çok kazanma hırsları, işçi sağlığı ve iş güvenliği tedbirlerini maliyet olarak görmeleri, taşeronlaşma ve fason üretimin yol açtığı daha yoğun sömürü, sendikasızlaştırma, kaçak işçilik, esnek çalıştırma, güvencesiz ve kuralsız çalıştırma, işçiyi koruyan mevzuatın uygulanmaması sonucunda bu cinayet yaşanmıştır. Aradan geçen iki yıllık zaman diliminde yaraların sarılamadığı, acıların hafifletilemediği, vicdanların rahatlatılamadığı bir süreç yaşanmıştır. Soma ilçemiz madenciliğin yanı sıra önemli bir tarım şehri iken, tarımda izlenen yanlış politikalar sonucunda tütün ve zeytincilik gibi halkın önemli geçim kaynakları da darbe yemiştir?.

?VERİLECEK CEZALAR CAYDIRICI OLMALI?

Av. Çıtırık, olayın ardından yaşanan yargılama sürecine de değinerek, ? Soma Maden Cinayeti yargılaması , Akhisar Ağır Ceza Mahkemesinde devam etmektedir. Bugüne kadar iş kazalarında sorumlular , taksirle öldürme suçundan dolayı yargılanmışlarsa da Soma Maden Cinayetinde şirket üst düzey yöneticileri ve iş güvenliği uzmanlarının olası kast ile öldürme, diğer sanıkların ise bilinçli taksirle öldürme suçlarından yargılanmaları son derece önem taşımaktadır. Verilecek cezaların caydırıcılığının yanı sıra işverenleri iş güvenliği ve işçi sağlığında gerekli tedbirleri almaya ve devletin de kamusal denetimini etkin yapmasına zorlayacaktır? dedi.

"SORUMLULAR HAK ETTİKLERİ CEZAYI ALMALIDIR"

Av. Çıtırık, açıklamasını şöyle tamamladı:

"Öngörülebilir ve önlenebilir olan durumdaki yaşananları kaza olarak değerlendiremeyiz. Ölümlerinin ikinci yıldönümünde yitirdiğimiz emekçilerimiz rahmet ve saygı ile anıyorum. Olay ile ilgili sorumluların hak ettikleri cezaları alarak ailelerin ve kamuoyu vicdanının rahatlatılmasını diliyorum. 2015 yılında iş kazalarında 1317 emekçi insanımız ölürken, 2016 yılının ilk dört ayında 542 emekçi insanımızı yitirdik. Kamu denetiminin daha da arttırıldığı,iş güvenliği ve işçi sağlığının sağlandığı,emekçilerin lehine olan tüm düzenlemelerin yaşama geçirildiği ,taşeron ve özelleştirme uygulamalarına son verildiği bir ülke özlüyoruz. Soma´yı unutmadık, unutturmayacağız.."

 


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Gaziantep'te Gezilmesi Gereken Tarihi Mekanlar

30 Ağustos coşkusu Çukurova’da yaşandı

TMMOB İKK,‘Ülkede, Bölgede, Dünyada Barış’ Her Zaman Şiarımız Olacaktır"

ÇGC,‘Bağımsızlık tutkumuz hiç bitmeyecek’

Prof. Dr. Süleyman İrvan:“Basılı gazeteciliğin bittiğini ilan etmek durumundayız”

“30 AĞUSTOS; DÜŞMAN DEVLETLERE ŞAPKA ÇIKARTTIRAN BÜYÜK ZAFER”

TGF "30 Ağustos, Türk Milleti için varlık nedenidir"

ÇGC,“Hür doğup hür yaşamak çok önemli”

30 AĞUSTOS ZAFERİNİ KAZANAN BAŞKOMUTAN DEMOKRATTIR; O'NUN CUMHURİYETİNİ YIKMAK İSTEYENLERİN DEMOKRATİK MEŞRUİYETİ YOKTUR

ÇYDD Türkiye Cumhuriyeti'nin 100., Büyük Taarruz'un 101. yılını Afyonkarahisar'da Kutladı

ULUSAL VE YEREL MEDYADA ZAFER BAYRAMI SERGİSİ DÜZENLENİYOR

26-30 AĞUSTOS 1922 BAŞKOMUTANLIK MEYDAN MUHAREBESİ:KUTSAL SAVAŞ

Ankara'dan Uçakla Günübirlik Ziyaret Edebileceğiniz Şehirler

KAYMAKAM ATAMALARI GERÇEKLEŞTİ

ÇYDD'DEN AFYON BULUŞMASI

Jeoloji Mühendisleri Odası'ndan deprem açıklaması

JMO’dan “17 Ağustos 1999 Depremi” Açıklaması

ÇGC’de kaynaşma yemeği

TGC: "Gazetecilik tutukluluk nedeni olmaktan çıkarılmalıdır"

ADANA BAROSU’NDAN ‘HAK İHLALİ’ İDDİASI

Enerjisa Enerji ve TEMSA’nın Oyungezer Otobüsü Deprem Bölgesinde

  • BIST 100

    9693,46%1,77
  • DOLAR

    32,58% 0,35
  • EURO

    34,75% 0,10
  • GRAM ALTIN

    2507,64% 0,95
  • Ç. ALTIN

    4181,01% 0,22
  • Cumartesi 24.8 ° / 13.8 ° false
  • Pazar 25.4 ° / 14.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 25.6 ° / 13 ° Güneşli