SKRİPAL OLAYININ ARDINDAN DİPLOMATİK DOĞU-BATI  SOĞUK SAVAŞI
DÜNYA 26.03.2018 23:57:13 249 0

SKRİPAL OLAYININ ARDINDAN DİPLOMATİK DOĞU-BATI SOĞUK SAVAŞI

Amerika´nın, eski Rus ajanı Sergei Skripal ve kızının İngiltere´de kimyasal saldırıya uğramasına yanıt olarak 60 Rus diplomatı sınır dışı etme kararının ardından çoğu AB Üyesi 21 Ülke de Rus Diplomatları Sınır Dışı etme kararı aldı - Rusya Dışişleri Baka

Başkan Donald Trump 60 Rus diplomatın Amerika´dan sınır dışı edilmesi emrini verdi. Ayrıca Seattle kentindeki Rus Konsolosluğu da kapatılıyor.

Başkan Donald Trump, bir dönem çift taraflı çalışan eski Rus ajan ve kızına yönelik İngiltere´deki kimyasal saldırıdan haftalar sonra 60 Rus diplomatın ülkeden sınır dışı edilmesi emrini verdi.

VOA Amerika´nın Sesi inetrenet sitesinde yer alan haber göre Sınır dışı kararı verilenler arasında 12 Rus istihbarat servisi çalışanı da var.

Trump´ın kararı uyarınca ayrıca Seattle kentindeki Rus Konsolosluğu da kapatılıyor. Amerika´nın kentte denizaltı üssü bulunuyor.

Amerikalı yetkililer Rus istihbarat aktivitelerinin artan bir şekilde saldırgan olduğunu belirtti.

Beyaz Saray da yaptığı yazılı açıklamada, Rus diplomatları sınır dışı etme ve Seattle´dakie Rus konsolosluğunu kapatma kararının "ABD´yi daha güvenli kılacağını" kaydetti.

Beyaz Saray Sözcüsü Sarah Huckabee Sanders, Başkan Trump´ın "Rusya´nın Birleşik Krallık topraklarında askeri seviyede kimyasal silah kullanmasına" yanıt verdiğini belirtti.

Sanders açıklamasında, bugünkü attıkları adımın, "Rusya´nın Amerikalılar üzerinde casusluk yapma ve Amerika´nın ulusal güvenliğini tehdit eden örtülü operasyonlar yürütme yeteneğini" azaltacağını kaydetti.

Sözcü Sanders, ABD ve müttefiklerinin Rusya´ya, "eylemlerin sonuçlarının olacağı" mesajını vermek istediğini belirtti.

Gelişmeler, çift taraflı çalışan eski Rus ajan Sergey Skripal ile kızının İngiltere´de kimyasal saldırıya uğramasının ardından yaşanıyor.

Bu ayın ilk günlerinde Skripal ve kızı Londra´nın Salisbury kentinde kimyasal saldırıya uğramış, İngiltere saldırıdan büyük ihtimalle Rusya´nın sorumlu olduğunu açıklamıştı.

Rusya ise suçlamayı reddediyor.

Skripal ve kızı hastanede tedavi altında. Durumlarının kritik olduğu belirtiliyor. 

Çoğu AB Üyesi 21 Ülke de Rus Diplomatları Sınır Dışı Ediyor

Amerika´nın, eski Rus ajanı Sergei Skripal ve kızının İngiltere´de kimyasal saldırıya uğramasına yanıt olarak 60 Rus diplomatı sınır dışı etme kararının ardından Avrupa Birliği´nden (AB) de benzer adım geldi.

AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, Birliğin 14 üyesinin de ülkelerindeki Rus diplomatik personeli sınır dışı etme kararı aldığını açıkladı. Daha sonra bu sayı 21´e çıktı. Toplamda sınır dışı edilme kararı alınan Rus yetkililerin sayısının 100´ün üzerinde olduğu belirtiliyor.

Tusk, gelecek günler ve haftalarda yeni ihraçlar dahil ilave adımların da atılabileceğini söyledi.

AB´ye ilaveten Kanada ve Ukrayna da benzer karar aldı. İngiltere Başbakanı Theresa May, toplamda 100´ün üzerinde Rus casusunu sınır dışı etmekte olduğunu belirtti.

May, "Avrupa Birliği ve diğer müttefiklerden büyük dayanışma" ifadesini kullandı.

Rus diplomatları sınır dışı kararı alan ülkelerin hemen hemen tamamı, bu diplomatların aslında casus olduğu açıklamasında bulundu.

AB ülkeleri arasında Fransa gelecek haftaya kadar 4 diplomatı sınır dışı edeceğini açıkladı. Fransa Dışişleri Bakanlığı´nın açıklamasında, kimyasal saldırının, ?ortak güvenliğimiz ve uluslararası hukuka ciddi bir tehdit oluşturduğu? belirtildi.

Çek Cumhuriyeti de İngiltere´yle dayanışma ifadesi olarak Rus elçiliğinden 3 çalışanı ihraç edeceğini bildirdi.

Hollanda, iki Rus istihbarat yetkilisini, Estonya da Rus savunma ataşesini sınır dışı edeceğini belirtti. Diğer Baltık ülkeleri de benzer karar aldı. İtalya Dışişleri Bakanlığı da, bir hafta içerisinde büyükelçilikte görevi iki Rus diplomatı ülkeden ihraç edeceğini kaydetti. Romanya da bir Rus diplomatı sınır dışı etme kararı aldı.

Polonya, Almanya ve Litvanya da benzer kararlar alan diğer Avrupa ülkeleri arasında yer alıyor.

Almanya ve Polonya 4 Rus diplomattan ülkeden ayrılmalarını isterken, Litvanya da 3 Rus diplomat için aynısını yaptı.

Almanya Dışişleri Bakanlığı, kararının, Skripal olayına Avrupa´nın ortak yanıtının bir parçası olduğunu duyurdu.

Açıklamada, ?4 diplomatın sınır dışı edilmesi Büyük Britanya´yla dayanışmanın güçlü bir işaretidir ve Almanya´nın, en yakın ortaklarımız ve müttefiklerimize yönelik saldırıları yanıtsız bırakmama kararlılığını göstermektedir? denildi.

Bakanlık ayrıca, sınır dışı kararının, Alman hükümet ağlarına yönelik son siber saldırılara yanıt niteliği taşıdığını belirtti. Açıklamada, eldeki son bilgilere göre bu sadırıların arkasında çok yüksek ihtimalle Rus kaynakların olduğu kaydedildi.

AB ülkelerine ilaveten, Rus diplomatları sınır dışı etme kararı alan bir diğer ülke de Ukrayna oldu. Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko, 13 Rus diplomatı sınır dışı edeceklerini açıkladı.

Kanada da 4 Rus diplomatı sınır dışı kararını açıkladı. Kanada Dışişleri Bakanı Chrystia Freeland, Kanada´nın yakın müttefikinin topraklarında sinir gazı saldırısının düzenlenmesini ?alçakça? olarak niteledi ve bu saldırının yüzlerce kişinin hayatını tehlikeye attığını belirtti.

Freeland, Rus hükümetinin ek diplomatik personel gönderme başvurularının reddedileceğini de kaydetti. Sınır dışı edilecek 4 kişi, istihbarat yetkilisi ya da ?Kanada´nın güvenliğine zarar vermek veya demokrasiye müdahale etmek? için diplomatik statülerini kullanan kişiler olarak tanımlandı. Bu kişilerin Ottawa´daki büyükelçilik ve Montreal´deki konsoloslukta görevli oldukları bilgisi verildi.

RUSYA: ?SPRİKAL PROVOKASYONUNUN ARKASINDA İNGİLTERE VE ABD´DEKİ BÜYÜK GÜÇLER DURUYOR?

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, İngiliz istihbaratına bilgi satan eski Rus ajan Sergey Skripal ile kızının zehirlendiği Salisbury´deki provokasyonun arkasında ABD ve İngiltere´deki büyük güçlerin durduğunu belirtti.

Sputnik Ajansinin verdiği haber göre Rossiya 1 televizyonundaki 60 Dakika programına konuk olan Zaharova, İngiltere´nin ardından ABD, Kanada ve bazı AB ülkelerinin de Rus diplomatları sınır dışı etme kararıyla ilgili olarak şu değerlendirmede bulundu:

´ARKASINDA ABD VE İNGİLTERE´DE BULUNAN BÜYÜK GÜÇLER VAR´

"Bu (sınır dışı edilen diplomatlarla ilgili) rakamlar olmasaydı Londra´nın yaptığı bu korkunç, cehennem gibi performansın kaynağını ve tüm bu durumun kime yaradığını merak ediyor olabilirdik. Ancak bugün itibariyle, bu rakamlar yayınlandıktan sonra, İngiltere topraklarında düzenlenen provokasyonun arkasında ABD ve İngiltere´de bulunan büyük güçlerin durduğu yönünde hiçbir şüphe kalmıyor".

Zaharova, sebebin, Rusya´ya bilgi, propaganda, siyaset ve diğer alanlarda "mutlak saldırıyı" sürdürmek olduğunu belirtti.

?DİPLOMATLARIMIZI SINIR DIŞI EDEN TÜM ÜLKELERE YANIT VERİLECEK´

Bugün yaşananlar ışığında Rusya´nın misillemede bulunacağının açık olduğunu belirten Zaharova, "Diplomatlarımızı sınır dışı eden her bir ülkeye özel yanıt verilecek" dedi.

?LONDRA, AB ZİRVESİNDE SKRİPAL DOSYASIYLA İLGİLİ GERÇEK BİLGİLER VERMEDİ´

Rus diplomatların sınır dışı edilmesine sebep olarak eski Rus casus Skripal´in sınır dışı edilmesinin gösterildiğini hatırlatan Zaharova, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Avurpa Birliği zirvesinde, tüm sorumlulukla söylüyorum, İngiltere bu ülkelere topraklarında yaşananlarla ilgili tek bir gerçeğe dayalı bilgi vermedi. Tamamen politik açıklamalar ve sloganlar atıldı ve bu duruşla dayanışma talep edildi".

 


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Ukrayna'da iki savaş uçağı havada çarpıştı

Türkiye'den Güney Kıbrıs'taki cami saldırısına kınama

Putin’den Wagner kararnamesi

Kremlin: “Wagner'in lideri Prigojin'i öldürdüğümüz iddiası mutlak bir yalan”

Dışişleri Bakanı Fidan Kiev’de Zelenski ile görüştü

ULUSLARARASI AF ÖRGÜTÜ'NDEN İRAN AÇIKLAMASI

Zelenski: “F-16 tedariki sayesinde Rusya'nın savaşı kaybedeceğine eminim”

Güney California'yı hem fırtına hem deprem vurdu

Kadınlar Dünya Kupası’nda şampiyon İspanya

Rusya’nın insansız uzay aracı Luna-25 Ay’a çarptı

Guterres: "Kıbrıs’ta BM güçlerine yapılan saldırı uluslararası hukuka göre ciddi bir suç olabilir"

COVID-19'un yeni yayılmaya başlayan varyantı Eris hakkında neler biliyoruz?

Türkiye Kıbrıs Konusunda Birleşmiş Milletler’e de bir kınama yayımladı

BM: “Kıbrıs Türk kuvvetleri BM Kıbrıs Barış Gücü görevlilerine saldırdı”

Japon Denizi’nde sular ısındı savaş uçakları havalandı

ABD, Ukrayna'ya F-16 savaş uçakları gönderilmesini onayladı

Türkiye bağlantılı Uygurlar’ı hedef alan tutuklamalar arttı

Kuzey Kore'den şort giyen kadınlara ceza

DSÖ'den yeni Covid alt varyantı 'Eris'e karşı önlemleri kaldırmama uyarısı

2 yıllık Taleban iktidarının bedelini Afgan kadınlar ödüyor

Alman Gazeteciler Birliği: "Gazeteciler Türkiye’ye gitmesin"

  • BIST 100

    9693,46%1,77
  • DOLAR

    32,58% 0,35
  • EURO

    34,75% 0,10
  • GRAM ALTIN

    2507,64% 0,95
  • Ç. ALTIN

    4181,01% 0,22
  • Cumartesi 24.8 ° / 13.8 ° false
  • Pazar 25.4 ° / 14.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 25.6 ° / 13 ° Güneşli