Şili
DÜNYA 26.10.2020 13:44:00 488 0

Şili'de sandıktan yeni anayasaya onay çıktı

Şili halkı, pazar günü düzenlenen referandumda Diktatör Pinochet döneminde kalma anayasanın değiştirilmesine karar verdi.

Güney Amerika ülkesi Şili'de pazar günü düzenlenen referandumdasandığa giden seçmenlerin dörtte üçünden fazlası yürürlükteki anayasanın değiştirilmesi yönünde oy kullandı.

Seçim komisyonu katılım oranının yüzde 50 olduğu referandumda seçmenlerin yüzde 78'inden fazlasının anayasa reformunu desteklediğini duyurdu. Referandumda Şili halkı anayasanın kimin tarafından yazılacağı konusunda da oy kullandı. Referandum sonucuna göre, yeni anayasa vatandaşlardan oluşan bir kurul tarafından hazırlanacak.

Böylece halk, milletvekili ve vatandaşlardan oluşan karışık bir kurulun anayasayı hazırlamasına da karşı çıkmış oldu. Üyeleri 2021'de seçilecek kurulun hazırladığı anayasa taslağı 2022'de referanduma sunulacak. 155 kişi olması öngörülen kurulun yarısını kadın üyeler oluşturacak.

Reform yanlıları referandumun sonucunu sokaklara dökülerek kutladı. Başkent Santiago'da otomobil konvoyları ile sonuç kutlanırken, "Şili uyandı" sloganları duyuldu.

Şili'nin muhafazakar devlet başkanı Sebastian Pinera, referandumun "herkesin birlikte yürümesi gereken bir yolun başı" olduğunu söyledi. Eski anayasanın ülkeyi böldüğünü ifade eden Pinera, "Bugünden itibaren hepimiz yeni anayasanın birlik, istikrar ve gelecek için geniş kapsamlı bir çerçeve oluşturmasına çalışmalıyız" dedi.

Şili'deki anayasa, diktatörlüğün sona erdiği 1990'dan bu yana defalarca reforme edilse de neoliberal karakterini korumaya devam ediyordu
Şili'deki anayasa, diktatörlüğün sona erdiği 1990'dan bu yana defalarca reforme edilse de neoliberal karakterini korumaya devam ediyordu

Çok sayıda sivil toplum girişimi, sol ve merkez partiler Şili anayasasını kapsamlı değişikliklerin önünde engel olarak görüyordu. Ülkedeki ekonomik eşitsizlikten de anayasa sorumlu tutuluyordu.

Neoliberal Pinochet anayasası

1980'de, Diktatör Augusto Pinochet iktidarında yapılan neoliberal anayasa, ülkede büyük bir ekonomik kalkınma sağlamış ancak sosyal sistemlerin özelleştirilmesi sebebiyle ülkede derin sınıfsal farklılıklar meydana gelmişti. Söz konusu anayasa, diktatörlüğün sona erdiği 1990 yılından bu yana defalarca reforme edilip demokratikleştirilse de neoliberal karakterini korumaya devam ediyor.

Nisan ayında yapılması planlanan referandum, koronavirüs salgını nedeniyle ekim ayına ertelenmişti. Amerika Birleşik Devletleri'ndeki (ABD) Johns Hopkins Üniversitesi’nin güncel verilerine göre Şili’de şu ana dek 490 binden fazla kişide koronavirüs tespit edilmiş durumda. Ülkede Covid-19 nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı ise 13 bin 500'ü geçti.(Kaynak:Deutsche Welle Türkçe)

(VŞ)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Ukrayna'da iki savaş uçağı havada çarpıştı

Türkiye'den Güney Kıbrıs'taki cami saldırısına kınama

Putin’den Wagner kararnamesi

Kremlin: “Wagner'in lideri Prigojin'i öldürdüğümüz iddiası mutlak bir yalan”

Dışişleri Bakanı Fidan Kiev’de Zelenski ile görüştü

ULUSLARARASI AF ÖRGÜTÜ'NDEN İRAN AÇIKLAMASI

Zelenski: “F-16 tedariki sayesinde Rusya'nın savaşı kaybedeceğine eminim”

Güney California'yı hem fırtına hem deprem vurdu

Kadınlar Dünya Kupası’nda şampiyon İspanya

Rusya’nın insansız uzay aracı Luna-25 Ay’a çarptı

Guterres: "Kıbrıs’ta BM güçlerine yapılan saldırı uluslararası hukuka göre ciddi bir suç olabilir"

COVID-19'un yeni yayılmaya başlayan varyantı Eris hakkında neler biliyoruz?

Türkiye Kıbrıs Konusunda Birleşmiş Milletler’e de bir kınama yayımladı

BM: “Kıbrıs Türk kuvvetleri BM Kıbrıs Barış Gücü görevlilerine saldırdı”

Japon Denizi’nde sular ısındı savaş uçakları havalandı

ABD, Ukrayna'ya F-16 savaş uçakları gönderilmesini onayladı

Türkiye bağlantılı Uygurlar’ı hedef alan tutuklamalar arttı

Kuzey Kore'den şort giyen kadınlara ceza

DSÖ'den yeni Covid alt varyantı 'Eris'e karşı önlemleri kaldırmama uyarısı

2 yıllık Taleban iktidarının bedelini Afgan kadınlar ödüyor

Alman Gazeteciler Birliği: "Gazeteciler Türkiye’ye gitmesin"

  • BIST 100

    9548,57%0,19
  • DOLAR

    32,49% 0,16
  • EURO

    34,80% 0,25
  • GRAM ALTIN

    2487,88% 1,05
  • Ç. ALTIN

    4157,48% -1,05
  • Cuma 24.9 ° / 15.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 24.8 ° / 13.8 ° false
  • Pazar 25.4 ° / 14.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı