Seyhan
7.08.2019 08:47:00 1219 0

Seyhan'da "Kooperatif belediyecilik’ modeli önerildi 

CHP Seyhan Belediye Meclis Üyesi Güngör Geçer, Adana’daki işsizliğin ‘kooperatif belediyecilik’le azaltılabileceğine dikkat çekti

CHP Seyhan Belediye Meclis Üyesi Güngör Geçer, Türkiye’nin en fazla işsizine sahip Adana’da istihdamın artması, refah düzeyinin yükselmesi için ‘kooperatif belediyecilik’ modelinin hızla gelişmesi gerektiğini vurguladı. 
Seyhan Belediye Meclisi’nin Ağustos ayı meclis toplantıları kapsamında kürsüye çıkan Güngör Geçer, işsizliğin her geçen gün biraz daha arttığı Türkiye’de, Adana’nın ne yazık ki yüzde 11,4’lik oranla işsizlikte ilk sıraları aldığını ifade etti. 
Türkiye’de en çok işsizin olduğu şehirler arasında bereketli toprakların, tarımın, sanayinin, hayvancılığın en yoğun olduğu Adana’nın 10’uncu sırada olduğuna işaret eden Geçer, işsizliğin bir çok nedenden dolayı oluştuğunu ancak bundan sonra ne yapılması gerektiğini de tartışmanın önemli olduğunu vurguladı. 
Çukurova’da, Adana’da işsizliğin azalması, dolayısıyla refah düzeyinin artmasının son zamanlarda yerel yönetim uzmanlarının üzerinde yoğun olarak durduğu ‘kooperatif belediyecilik’ modelinin gelişimine bağlı olduğunu söyleyen Geçer, “Kooperatiflerde asıl amaç kâr değil, iş birliği ve dayanışmadır. Birbirlerine meslek, sanat, toplumsal çıkar bağları olan grupların kendi aralarında kurdukları kuruluşlar olan kooperatifler; verimli çalışmayı, ortaklarının ihtiyaçlarını karşılamayı, emek ve ürünleri değerlendirmeyi amaçlamaktadır” dedi. 

"Bunu nasıl uygulayabiliriz?" 
Kooperatiflerin, “Birlikten kuvvet doğar ” sözünün en güzel açıklaması olduğuna işaret eden Geçer, “Ürettikleri malları, sundukları hizmetleri değeri ile satabilme amaç ve gayretinde olan çiftçimizin, esnaf ve sanatkarımızın bu amacına en iyi hizmet eden müesseselerdir. Kooperatifçilik her alanda güçlerin birleştirilmesine, kaynak israfını önlemeye yönelik özel bir ortaklık modelidir. Bunu nasıl uygulamalıyız? Kırsalda yaşayan köylülerimizin, şehirdeki kadınlarımızın ürettiği organik ürünlerin satışını yaparak, kendi markamızı oluşturarak, tarımda, hayvancılıkta istihdam alanı oluşturmalıyız. Elde edilen gelirle ilçemizdeki, kentimizdeki yoksul ailelere yardım ederek ayrıca öğrencilere burs sağlayabiliriz” diye konuştu. 

"Üretim kooperatifleşmeye dönüşecek" 
Tarımsal kalkınmayla başlayacak bu hareketin, ürünlerin ihracatıyla devam edeceğini ve ekonomik büyümenin sağlanabileceğine dikkat çeken Geçer, şunları söyledi: 
“Böylelikle üretim kooperatifleşmeye dönüşecektir. Kooperatif de yüzlerce, binlerce üreticinin geçim kaynağı olacaktır. Son dönemde yapılan bilimsel araştırmalar, çeşitli sektörlerde ve tiplerdeki kooperatiflerin, geleneksel işletmelere göre kriz dönemlerinde daha güçlü bir direnç gösterdiğini ortaya koymaktadır. Bizim de şu anda tam olarak ihtiyaç duyduğumuz şey budur. Kooperatiflerin ekonomik krizlere karşı dayanıklılıklarının yanı sıra, hatta ondan çok daha önemli surette, yeni iş oluşturulması, istihdamın arttırılması, bölgesel kalkınma farklılıklarının azaltılması, kadınların, gençlerin, engellilerin ve dezavantajlı grupların iş gücü piyasasında var olması gibi önemli rolü vardır. Bunu Ovacık’ta görüyoruz İzmir’de görüyoruz, Muğla’da, Mezitli’de, Çanakkale’de ve daha pek çok ilimizde. Neden Adanamız da bu illerin arasına girmesin?" 

Katılımcı yönetim anlayışı 
Kooperatifler kanununda da belirtildiği gibi belediyelerin kooperatiflerin kuruluşlarına öncülük edebileceklerini, yönlendirici rol üstlenebileceklerini anlatan Geçer, "Bu adımda kent konseyi ve belediye hizmetlerine gönüllü katılımını belediyelerin sağlaması gerekiyor. Eğer katılımcı bir yerel yönetim anlayışı varsa, ön koşul bu olmalıdır. Çünkü tepeden yönetilecek bir belediyecilik anlayışıyla kooperatif belediyecilikten söz edilemez. Biz sosyal belediyecilik gereği böyle bir atılımda bulunmak zorundayız. İşsizliği, evine ekmek götüremeyen insanları, esnafın önünden boynunu eğerek geçen vatandaşları, bankalara borcunu ödeyemeyen halkımızı düşünmek zorundayız. Kalkınmayı, işsizliği azaltmayı hedeflemeli ve görev bilinci haline getirmeliyiz. Çünkü belediye hizmetleri sadece altyapı, park ya da bina yapmak değil; yerel kalkınmanın dinamiği olan üreticiyi, çiftçiyi, köylüyü, yoksulu, kadını, ekonomiyi kalkındırmaktır" dedi. (CO)


Haber Kaynak : İhlas Haber Ajansı

YÜREĞİR BELEDİYESİ OKULLARI YENİ DÖNEME HAZIRLIYOR

ÇOCUĞUNUZU 8 ADIMDA OKULA HAZIRLAYIN!

Birinci Sınıfa Başlayan Çocukların Okula Uyum Sürecinde Neler Yapılmalı?

BİLGİ EVLERİNE DEVAM EDEN 266 ÖĞRENCİ ÜNİVERSİTEYE YERLEŞTİ

Sınavlara Hazırlıkta Kayıt Dışı Kurumlara Dikkat!

ÇGC'DEN İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRÜNE ZİYARET

TEV'İN 2023-24 EĞİTİM YILI BURSLARI İÇİN BAŞVURU TARİHLERİ BELLİ OLDU!

SANKO Holding’den afete dirençli şehirler için tasarım kültürüne destek

LABEB, LAİK VE BİLİMSEL EĞİTİMİ SAVUNMAK İÇİN BİR ARAYA GELİYOR

CEGEM’den büyük başarı

SANKO ÜNİVERSİTESİNDE YÜZDE 100 DOLULUK ORANI SAĞLANDI

EĞİTİM-SEN'DEN BAKAN TEKİN'E ELEŞTİRİ

Yakın Doğu Üniversitesi Yapay Zeka geliştirdi

Uzm.Eğitim Danışmanı Gülbenk: “Depremzede Çocuklarla İletişim Özveri Gerektiriyor”

Adana Gençlik Merkezi’nde Permakültür Tarım etkinliği

Prof. Dr. Arıboğan:“Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler en parlak döneminde”

BİRİZ DAYANIŞMA DERNEĞİ,DEPREMZEDELERE YÖNELİK YAZ OKULLARI VE ATÖLYE ETKİNLİKLERİ BAŞLATTI

Tercihlerini ‘son dakikaya’ bırakan üniversite adaylarına öneriler

Antakyalı çocuklara bisiklet hediye edildi

"Yeni dünya, ‘çevreye duyarlı mühendis’ler istiyor!"

Prof. Dr. Süleyman İrvan:“İletişimin popüler meslekleri etkileyicilik ve deneyimleyicilik”

  • BIST 100

    9693,46%1,77
  • DOLAR

    32,58% 0,35
  • EURO

    34,75% 0,10
  • GRAM ALTIN

    2507,64% 0,95
  • Ç. ALTIN

    4181,01% 0,22
  • Cuma 24.9 ° / 15.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 24.8 ° / 13.8 ° false
  • Pazar 25.4 ° / 14.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı