Şevkin, “Karpuz cennetine karpuz ithalatı kabul edilemez
SİYASET 10.05.2020 10:17:00 535 0

Şevkin, “Karpuz cennetine karpuz ithalatı kabul edilemez"

CHP Adana Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin, Türkiye’nin yıllık karpuz ihtiyacının yüzde 25’ini karşılayan Adanalı üreticinin hasat zamanı ithal İran karpuzuyla darbe yediğine işaret etti

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin, Türkiye’nin karpuz cenneti Adana’da hasadın başlayacağı şu günlerde ithal karpuz girişinin üreticiye tam anlamıyla bir darbe niteliği taşıdığını vurguladı. Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne bir araştırma, bir de soru önergesi sunan Dr. Şevkin, Adana’da turfanda karpuz hasadının Haziran ayı ortalarına doğru başlayacakken Mayıs ayı itibariyle Sağlık Bakanlığı’nın onayı ile Covid-19 salgınının yoğun olduğu İran’dan erkenci karpuz ithal edilmesinin gerek üretici gerekse tüketici açısından büyük bir risk oluşturduğunu kaydetti.
“İRAN KARPUZU RİSK OLUŞTURUYOR”
Türkiye’de yıllık 4 milyon ton karpuz üretimi yapıldığını, kişi başı karpuz tüketiminin 50 kg civarında olduğunu belirten Dr. Şevkin, “Karpuz üretiminin en fazla yapıldığı il Adana’dır. Karpuz üretiminin yaklaşık yüzde 25’i Adana’dan gerçekleştirilmektedir. Türkiye’nin karpuz cenneti Adana’da hasadın başlayacağı şu günlerde ithal İran karpuzu girişi hem üretici hem de Covid-19 salgını nedeniyle büyük bir risk oluşturmaktadır” dedi.
Zorlu bir süreçte İran gibi virüs açısından yüksek riskli bir ülkeden ithalatın kısıtlanması ve yerli üreticinin yetiştirdiği karpuzun tüketilmesinin beklenmesi gerektiğini kaydeden Dr. Şevkin, “Böylelikle hem çiftçi kazanacak, hem tüketici kaliteli ve sağlıklı karpuz tüketecek hem de ekonomimizin adeta dip yaptığı bir dönemde yurtdışına döviz çıkışı önlenecektir” dedi. Türk çiftçisini tarımdan uzaklaştırmamak, ithalatı önlemek, üretimi teşvik etmek, sağlıklı karpuz tüketilmesini sağlamak adına meclisin konuyu araştırması için önerge sunan Dr. Şevkin, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin yanıtlaması istemiyle bir de soru önergesi verdi.
“İKİ YILDA TOPLAM 130 BİN TON KARPUZ İTHAL EDİLDİ”
Türkiye’nin yılda 50 bin ton civarında karpuz ihraç etmesine rağmen 2018 ve 2019 yılında yaklaşık 130 bin ton karpuz ithal ettiğini anımsatan, özellikle Çukurovalı üreticinin karpuz hasadına hazırlandığı bu günlerde İran’dan ithal edilen erkenci karpuzların üreticiye darbe vurduğunu kaydeden Dr. Şevkin, şunları söyledi:
“Covid-19 salgını sürecinde çiftçinin yeterli desteği alamaması nedeniyle tarım topraklarında yeterli üretim yapılamadığı açıktır. Buna rağmen karpuz üreticisi büyük fedakarlıkla tarlasını boş bırakmamış, tüketiciye kaliteli karpuz üretimi gerçekleştirmektedir. Ziraat Mühendisleri Odası’nın karpuz raporuna göre Türkiye’de yaklaşık 900 bin dekarlık alanda karpuz üretimi yapılmaktadır. 2018 yılında dekara ortalama karpuz verimi 4 bin 668 kg olmuştur. 2018 yılında 4 milyon ton üretim gerçekleşmiştir. Verimlilikten sağlanan üretim artışına karşın, kişi başı karpuz üretimi 60 kg’dan 50 kg’a düşmüştür. Türkiye yılda 50 bin ton civarında karpuz ihraç etmesine rağmen 2018 ve 2019 yılında yaklaşık toplam olarak 130 bin ton karpuz ithal etmiştir. Özellikle Çukurovalı üreticinin karpuz hasadına hazırlandığı bu günlerde İran’dan ithal edilen erkenci karpuzlar üreticiye darbe vurmaktadır.”
“İTHALAT KISITLANACAK MI?”
TBMM’nin konuyu araştırması için önerge sunan CHP’li Dr. Şevkin, ayrıca Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin şu  sorulara yanıt vermesini istedi:

1-    2019 yılında ve 2020 yılı Ocak ayından itibaren önergenin yanıtlandığı tarihe kadar İran’dan tam olarak kaç ton karpuz ithal edilmiştir?

2-    2019 yılında Adana’da kaç ton karpuz üretimi gerçekleşmiştir?

3-    2020 yılı hasat döneminde Adana’da kaç ton karpuz üretiminin gerçekleşmesi öngörülmektedir?

4-    Türkiye’nin yıllık karpuz ihtiyacı kaç tondur?

5-    Adana ilimizde turfanda karpuz hasadı Haziran ayında başlayacakken Mayıs ayı itibariyle Sağlık Bakanlığı’nın onayı ile Covid-19 salgınının yoğun olduğu İran’dan erkenci karpuz ithal edilmesi gerek üretici gerekse tüketici açısından riskli değil midir?

6-     Zorlu bir süreçte İran gibi virüs açısından yüksek riskli bir ülkeden ithalatın kısıtlanması düşünülmekte midir?

7-    İthalatın sona erdirilerek yerli üreticinin yetiştirdiği karpuzun tüketilmesi için herhangi bir çalışmanız var mıdır?

8-    Karpuz ithalatı nedeniyle ülkemizden yurtdışına yıllık giden toplam döviz miktarı ne kadardır?

9-    2002-2020 yılları arasında İran’dan toplam kaç ton karpuz ithal edilmiş, karşılığında ödenen döviz miktarı ne kadar olmuştur?

10-  Çiftçinin korunması için ithalatı önleyip üretim ve ihracatı arttırmak, üretimi çeşitlendirmek için bir planlamanız var mıdır?

(VŞ)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

"TORBACI YAKALAMAKLA UYUŞTURUCU BELASI ÇÖZÜLMEZ"

CHP’Lİ TANAL, "MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ATAMA SÖZÜNÜ TUTMADI!"

Tülay Hatimoğulları Hatay'daki hava kirliliğini sordu

BAE'den ithalata vergi muafiyeti

Kılıçdaroğlu, 'Filenin Sultanları'nı Kutladı

Erdoğan, 30 Ağustos Zafer Bayramı Özel Konseri ve 100. Yıl Marşı Tanıtım Programına katıldı

CHP Adana İl Örgütü Zafer Bayramını kutladı

Kılıçdaroğlu: "Milletimizin 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı Yürekten Kutluyorum"

Ayhan Barut'tan narenciye üreticisi ve ihracatçısı için 3 bin lira destek talebi

Hasan Efe Uyar: "İktidar Vatandaşa 7 Ayda 22 Milyar Ceza Kesti"

Kılıçdaroğlu: “Türkiye Uyuşturucunun Pazarı Haline Geldi"

Emep'li Demir,"işçilere istifa baskısı uygulanıyor"

Mustafa Oğuz Yiğit: “AK Parti'nin Tarım Politikaları Çiftçiyi İflasa Sürüklüyor”

CHP’Lİ SÜMER,“ADANA’DA DEPREMİN YARALARI KAPANMIYOR”

CHP’li Bulut, “Ballı Maaşlara Devam “

“Malazgirt, Anadolu’daki siyasi hükümranlığımızın kapılarını açmıştır”

CHP'li Şevkin'den Hatay için, bakanlara soru yağmuru

Gürer: “Faiz artışı işsizliği tetiklerse, iş kötü…”

Ayhan Barut, anız yangınlarına kesin çözüm istedi

ERDİL DEDEOĞLU CHP CEYHAN İLÇE BAŞKANLIĞINA ADAYLIĞINI AÇIKLADI

  • BIST 100

    9679,80%-1,37
  • DOLAR

    32,40% 0,03
  • EURO

    34,46% -0,02
  • GRAM ALTIN

    2487,23% 0,18
  • Ç. ALTIN

    4085,85% 0,00
  • Salı 29.2 ° / 15.4 ° Güneşli
  • Çarşamba 30.5 ° / 16.6 ° Güneşli
  • Perşembe 31.6 ° / 17.1 ° Güneşli