Şevkin: “Engelliler, Anayasal haklarının talepçisidir!”
SİYASET 11.09.2019 11:16:00 488 0

Şevkin: “Engelliler, Anayasal haklarının talepçisidir!”

CHP Adana Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin, engellilerin muhtaç insan duygusundan kurtulmasının önünün açılması için TBMM’yi göreve çağırdı.

Yaşadığı zorluklar her geçen gün artan engelli bireylerin sorunlarının araştırılıp çözüm yolu bulunması amacıyla hareket eden Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin, araştırma komisyonu kurulmasını talep etti.

Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) ‘Araştırma Önergesi’ sunan Dr. Şevkin,  kimi kaynaklara göre ülke nüfusunda engelli sayısı 5 milyon olarak açıklanırken, kimi verilerin Türkiye’de engellilerin nüfusa oranının yüzde 12.29, 2011 TÜİK verilerine göre ise yüzde 6.6 civarında olduğuna dikkat çekti. Engelliler için 17 yıldan bu yana gerçekçi bir araştırmanın yokluğuna işaret eden Dr. Şevkin, hangi kapsamda, hangi kentlerde kaç engellinin, belediyelerde çalışan kaç engelli olduğunun tam olarak bilinmediğini söyledi. Sağlıklı planlama ve hizmet üretimi için bu bilinmezliğin acilen giderilmesinin önemine dikkat çeken Dr. Şevkin, “Bu görev de Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) çatısı altında tüm milletvekillerinindir” dedi.

“ENGELLİLER HER ALANDA SORUN YAŞIYOR”

Türkiye’deki tüm engellilerin, önce şehir yaşamındaki engellerin kaldırılmasını istediğini vurgulayan Dr. Şevkin, araştırma önergesinde şu ifadelere yer verdi:

 “Engelliler Anayasal haklarının da talepçisidir. Örneğin görme engellilere oy pusulası olmasına yönelik başvurunun Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından reddedildiği bilinmektedir. Şehirlerdeki yüksek kaldırımlardan bina girişleri ve asansörlerin koltuk değneği, baston ve tekerlekli sandalyeye uyumuna, resmi ve sosyal binaların engelliler için uyumsuzluğundan toplu ulaşım araçları, asansörler, basamaklar, tuvaletlerde tüm engel gruplarının dikkate alınarak sesli, kabartmalı ve görsel yönlendiricilerin eksikliğine, işaret dili tercümanından sarı çizgi eksikliğine, sinema, tiyatro, spor, piknik, konser ve kermes gibi organizasyonlarda engellilerin göz ardı edilmesinden engelli yaşam merkezlerinin kısıtlılığına, kendisi ve ailesi yalnızlaşan ağır engellilerin psikolojilerinin düşünülerek merkezi idare ve belediyeler tarafından etkinlikler, projeler geliştirilmesine, engellilerin spor alanlarının artmasından engelli spor kulüplerinin desteklenmesine kadar daha sıralanabilecek bir çok sorun yaşayan engellilerimizin yaşamlarının kolaylaştırılmasına yönelik adımlar için geç kalınmaktadır” diye konuştu.

“MUHTAÇ İNSAN DUYGUSU BİTMELİ”

CHP’li Dr. Şevkin, engellinin muhtaç insan duygusundan kurtulmasının önünü açacak, engelli istihdamını artıracak, yüzde 90 raporu olan engellilerin tüm sağlık hizmetlerinden eşit ve ücretsiz faydalanmasına (engelliler diş tedavisinde ücretsiz faydalanıyorken şu an implant ve diş teli imkanından faydalanamıyor) olanak sunmak ve yukarıda sıraladığı tüm sorunların çözümü adına meclis araştırması açılmasını talep etti. (Öİ)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

"TORBACI YAKALAMAKLA UYUŞTURUCU BELASI ÇÖZÜLMEZ"

CHP’Lİ TANAL, "MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ATAMA SÖZÜNÜ TUTMADI!"

Tülay Hatimoğulları Hatay'daki hava kirliliğini sordu

BAE'den ithalata vergi muafiyeti

Kılıçdaroğlu, 'Filenin Sultanları'nı Kutladı

Erdoğan, 30 Ağustos Zafer Bayramı Özel Konseri ve 100. Yıl Marşı Tanıtım Programına katıldı

CHP Adana İl Örgütü Zafer Bayramını kutladı

Kılıçdaroğlu: "Milletimizin 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı Yürekten Kutluyorum"

Ayhan Barut'tan narenciye üreticisi ve ihracatçısı için 3 bin lira destek talebi

Hasan Efe Uyar: "İktidar Vatandaşa 7 Ayda 22 Milyar Ceza Kesti"

Kılıçdaroğlu: “Türkiye Uyuşturucunun Pazarı Haline Geldi"

Emep'li Demir,"işçilere istifa baskısı uygulanıyor"

Mustafa Oğuz Yiğit: “AK Parti'nin Tarım Politikaları Çiftçiyi İflasa Sürüklüyor”

CHP’Lİ SÜMER,“ADANA’DA DEPREMİN YARALARI KAPANMIYOR”

CHP’li Bulut, “Ballı Maaşlara Devam “

“Malazgirt, Anadolu’daki siyasi hükümranlığımızın kapılarını açmıştır”

CHP'li Şevkin'den Hatay için, bakanlara soru yağmuru

Gürer: “Faiz artışı işsizliği tetiklerse, iş kötü…”

Ayhan Barut, anız yangınlarına kesin çözüm istedi

ERDİL DEDEOĞLU CHP CEYHAN İLÇE BAŞKANLIĞINA ADAYLIĞINI AÇIKLADI

  • BIST 100

    9548,57%0,19
  • DOLAR

    32,49% 0,16
  • EURO

    34,80% 0,25
  • GRAM ALTIN

    2487,88% 1,05
  • Ç. ALTIN

    4157,48% -1,05
  • Perşembe 31.6 ° / 17.1 ° Güneşli
  • Cuma 24.9 ° / 15.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 24.8 ° / 13.8 ° false