Sel ve dolu afetinin acı bilançosu: 38 milyon TL
YURTTA 9.07.2015 11:37:25 304 0

Sel ve dolu afetinin acı bilançosu: 38 milyon TL

Aksaray´da, etkili olan yağış nedeniyle oluşan sel ve dolu afetinde 3 bin 765 çiftçiye ait 150 bin dekarlık ekili tarım arazisinde 38 milyon liralık zarar oluştuğu belirtildi.

Tarım ve hayvancılık alanında geçen yılları kuraklıkla mücadeleyle geçiren ve 2015 yılında son derece önemli yağışlar alan Aksaray bu sene doğal afetlerle boğuşuyor. Nüfusunun yüzde 80´inin tarım ve hayvancılıktan geçimini sağladığı Aksaray´da, kuraklık nedeniyle geçen yıllarda umduğunu bulamayan çiftçi bu yıl da sel ve dolu afetiyle yıkıldı.

Ziraat Odası Başkanlığı ve Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ekipleri afetin ardından sahada geniş çaplı araştırma ve inceleme çalışması başlatırken, yapılan inceleme ve tespit çalışmaları tarım ve hayvancılığın afetten aldığı acı bilançoyu gözler önüne serdi. Ziraat Odası Başkanlığında bir araya gelen ekipler, yapılan çalışmaların acı bilançosunu açıkladı.

Ziraat Odası Başkanı Emin Koçak, Aksaray´ın bu yıl sel ve dolu afeti ile karşı karşıya kaldığını belirterek, ?Yaşanan dolu ve sel afetiyle ilgili araştırma ve tespit çalışmaları yaptık. Ne kadar hasat var, zarar var bölge bölge gezerek tespit ettik. Tarım il müdürlüğümüz de çok hassas bir şekilde çalıştı. Aksaray´ın ekili tarım arazilerinde yaşanan sel ve dolu afeti nedeniyle 38 milyon liralık bir zarar var. İnşallah bunu biz sivil toplum örgütleri olarak üzerimize düşen şekliyle yapmaya çalışacağız. Bundan sonraki görev siyasilerimize düşüyor. Biz bunu siyasilerimize taşıyacağız. Aksaray´daki üreticilerimizin rahatlaması için elimizden geleni yapacağız. Üreticilerimize en azından tarlasına ekebileceği tohum alınabilirse üreticilerimiz rahatlar. 2014 yılında ciddi kuraklık çektik. Bu yılda bölge bölge afetle karşı karşıya kaldı. Bu nedenle üreticilerimiz ciddi anlamda borçlu ve sıkıntılı? dedi.

"150 BİN DEKAR ARAZİ AFETTEN ZARAR GÖRDÜ"

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Bestami Zabun da, Ziraat Odası Başkanlığı ve Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü olarak ortaklaşa bir çalışma yaptıklarını belirterek şunları söyledi: "İlimizde bir ay devam eden aşırı yağışlar ve dolu nedeniyle tarım alanlarımız zarar gördü. Bu zararların tespiti ile ilgili ilçelerimizde ilçe müdürlüklerimiz, il müdürlüğümüzün ekipleri afetin başladığı günden bu güne kadar sürekli sahada çalıştı ve tespitleri yaptı. Bu tespitlerimizi biz bakanlığımıza bildirdik. Aynı zamanda valiliğimiz bünyesinde kurulan afet kriz merkezine bildirdik. Ortak çalışma sonucunda da gerekli bakanlığımızın veya diğer bakanlıklardan gerekli yardımların yapılması için ortak bir kanaat oluşturduk. Ziraat odası ile birlikte son bir değerlendirme yapıyoruz. İnşallah üreticilerimizin mağduriyetini giderme yönünde çalışmalar yapacağız.?

Zabun, Aksaray´da 84 köyde afet yaşandığını belirterek sözlerini şöyle tamamladı: "Bu köylerimizde 150 bin dekar arazi afetten zarar gördü. Bu arazilerde hububat ağırlıklı olmak üzere arpa, buğday, çavdar, ayçiçeği, kabak, patates, dane mısır gibi ürünler ekiliydi. 3 bin 765 çiftçi afetten zarar gördü. Zararın bilançosu 38 milyon liradır." (İHA)


Haber Kaynak : İhlas Haber Ajansı

Yurtta hava durumu

Bayram tatilinde 33 ilde 50 kişi hayatını kaybetti

KURTLAR AĞILA GİRDİ, 79 KOYUNU TELEF ETTİ

DÜZCE´DE 3,6 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM

JMO´dan "Deprem Tehlike Haritası" açıklaması

GÜNDE 4 BİNDEN FAZLA TRAFİK CEZASI

Yurtta hava durumu

Meteoroloji´den son dakika hava durumu tahminleri

Meteoroloji´den bu illere uyarı! Sağanak yağış geliyor |9 Aralık Cumartesi yurtta hava durumu

YURTA HAVA DURUMU

Yurtta hava durumu

Kızılay, İdlib´te tüm insani yardım önlemlerini aldı

Yurtta hava durumu

13 Aralık 2016 yurtta hava durumu

30 Ağustos Zafer Bayramı kutlaması

30 AĞUSTOS ZAFER BAYRAMINI KUTLUYORUZ

Tren işçi servisine çarptı: 3 ölü, 13 yaralı

VAKIFLAR YARDIMLAŞMANIN TEMELİDİR

19 Mart 2016 yurtta hava durumu

Nisanda başlayacak hazine arazileri satışı üreticileri sevindirdi

27 Şubat 2016 yurtta hava durumu

  • BIST 100

    9693,46%1,77
  • DOLAR

    32,58% 0,35
  • EURO

    34,75% 0,10
  • GRAM ALTIN

    2507,64% 0,95
  • Ç. ALTIN

    4181,01% 0,22
  • Cumartesi 24.8 ° / 13.8 ° false
  • Pazar 25.4 ° / 14.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 25.6 ° / 13 ° Güneşli