Sebzeye talep çok, ekim alanı yok
TARIM 2.08.2019 10:06:00 2443 0

Sebzeye talep çok, ekim alanı yok

Dünyada sebzelere olan talebin hızlı bir şekilde arttığı belirtilerek artan nüfusa karşın ekim alanlarının her geçen gün daraldığı belirtildi.

Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Trabzon Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Cemil Pehlevan, giderek yok olmaya başlayan tarım arazileri için bir an önce tedbir alınmasını istedi. Dünyada sebzelere karşı talebin hızlı bir şekilde artığını buna karşın ekim alanlarının giderek azaldığına dikkat çeken Pehlevan, “Yaş sebzeler; vitamin ve mineral madde bakımından zengin oldukları için düzenli olarak tüketilmesi, sağlıklı yaşam için önemlidir. Sadece fizyolojik açıdan değil, zihinsel açıdan da vitaminlerin düzenli ve yeterli miktarda alınması insan sağlığı için çok büyük önem arz etmektedir. Bu bağlamda dünyada sebzelere olan talep hızlı bir şekilde artmaktadır. Artan nüfusa karşın ekim alanlarının her geçen gün daralmaktadır. Sebze üretim alanlarındaki daralma da ciddi boyutlara ulaştı. Sebze üretiminde önümüze çıkan en büyük sorunların başında da yok olan tarım arazileri geliyor. Maalesef her geçen yıl ekim alanlarımız daralıyor. Bu tabloya baktığımız zaman gıda üretiminde ve gıdaya erişimde önümüzdeki yıllarda çok büyük sorunlar ile karşılaşacağımız kaçınılmaz bir sonuç” dedi. 

"Atıl durumdaki seraları aktif hale getirmeliyiz" 
Trabzon’da 411 adet sera bulunduğunu ancak bunların bir kısmının aktif olmadığını kaydeden Pehlevan, “Mikro klima iklime sahip olan Trabzon avantajlı illerimizden bir tanesi. İlimiz çevre illerin sebze ihtiyacını karşılarken bu gün itibari ille kendi ihtiyacını bile zor karşılar hale geldi. Sevindirici olan son dönemde bu yanlışın farkına varıldı, ilimiz üretime yönelmeye başlandı. Trabzon’da 411 adet sera var ancak bunların hepsi aktif değil. Bu seraların hepsini aktif hale getirmek istiyorsak öncelikli olarak desteklemelerin tarımsal kalkınma kooperatifleri üzerinden yapmalıyız. İlimizde her türlü potansiyel mevcut. 48 adet tarımsal kalkınma kooperatifimizin 13 bin 600 kayıtlı üyesi var. Yapılması gereken Bakanlığımız geliştireceği bir destekleme modeli ile kooperatif üyelerine destek sağlamalıdır. Kısaca atıl durumda bulunan kooperatifleri işlevsel hale getirmeliyiz. Örgütlü olmazsak başaramayız” diye konuştu. 

"İmar planında sebze alanlarını belirtmeliyiz" 
İmar planlarına sebze üretim alanları, kent ve hobi bahçelerinin belirtilmesi gerektiğini kaydeden Pehlevan, “Tarım alanlarınızı betonlarla kapladık, tarımsal üretim alanlarımızı şehrin 400-600 rakımlı tepelerine kadar kovaladık. Oysa Osmanlı döneminde İstanbul’un ve büyük kentlerin çevresinde tarımsal faaliyet alanları (bostanlar) mevcuttu. Günümüzde mevcut olan bu alanları maalesef betonlarla doldurduk. Bu yanlıştan artık dönmenin zamanı geldi. İmar planlarımıza sebze üretim alanları, kent bahçeleri veya hobi bahçelerinin imar planlarımızın plan notlarına yazılmalı ve alanlarını belirlemeliyiz. Bu alanlarda üretim yapanlara cazip teşvikler vermeliyiz” şeklinde konuştu. 

"İthal ürünler, çiftçinin rekabet gücünü azaltacağından üretimden çekilecektir" 
İthal ürünlerin çiftçinin rekabet gücünü azaltarak üretimden çekileceğine dikkat çeken Pehlevan, “Gıda üretiminde yaşanan sorunlar ithalatla, Hal Yasası ile düşmez, düşürülemez. Sorunların çözümünün tek yolu tarımın sorunlarını çözmektir. Bu da çiftçiye dünya şartlarında girdi temin etmek, dünya şartlarında destek vermek, çiftçiyi örgütlemek ve Kamu İktisadi Teşebbüsü ’nün (KİT) tekrar etkin hale getirilmesi. Böylece çiftçi üretecek, para kazanacak ve çiftçinin ürettiği ürün tüketiciye uygun fiyatlarla sunulacak. Ürünlerin İthal edilmesi ile çiftçilerin rekabet gücünü azaltacağından üretimden çekilecektir. Çiftçilerin üretimden çekilmesi ile Ülkemizdeki üretiminin azalması dolayısı ile dışa bağımlı hale geleceğiz. Geri dönmelerini istediğimiz zaman da tarladan kopan çiftçinin tekrar tarlaya geri dönmesi imkânsız olacaktır” ifadelerini kullandı. (CO)


Haber Kaynak : İhlas Haber Ajansı

Bilgiç, “Çiftçi tarımdan uzaklaştırılmamalı, üretene sahip çıkılmalıdır”

"2023 YILI TMO MISIR ALIM FİYATI YENİDEN REVİZE EDİLMELİDİR"

TZOB,”Mısır Piyasasında fiyatlar geçen yılın da gerisinde seyrediyor”

KORKUT: MISIR FİYATI EN AZ 9,4 TL/KG OLMALI

TURUNÇGİLDE AKDENİZ MEYVE SİNEĞİNE KARŞI SIFIR TOLERANSLI MÜCADELE

TZOB,“ÜLKEMİZİN TARIM ENVANTERİ HAZIRLANMALIDIR”

Mısır Üreticisinin Fiyat Beklentisi: 7.30 TL

“Gelecek Tarımda Herkes Bir Arada”

ATB, "DIŞA BAĞIMLILIK BİR FELAKETTİR"

Tarımda Dijitalleşme ve Akıllı Araç Kullanımı Artacak

Ceyhanlı Üreticilere Planlı Üretim Modeli Anlatıldı

Gümüldür çiftçisi İyi Tarım Uygulamalarıyla katma değer üretmeye devam ediyor

TZOB, “Aşırı sıcaklar tarımsal üretim üzerinde tehdit oluşturuyor”

“ANIZ YAKMAK TOPRAĞI VERİMSİZLEŞTİRİR”

TZOB, “ÜRETİCİLERİMİZ HAYAL KIRIKLIĞINA UĞRADI”

İthal ayçiçeği stokları doldurdu, yerli üretici kaygılı

TZOB, “ BAĞ-KUR’LU ÇİFTÇİ SAYISI DÜŞTÜ”

SÜT ÜRETİCİLERİ ZAM BEKLİYOR

TZOB,“TMO çiftçilerimizi mağdur etmemelidir”

Adana'da Akdeniz Meyve Sineği ile Mücadele Sürüyor

TMO hububatın satış fiyatını açıkladı

  • BIST 100

    9079,97%3,10
  • DOLAR

    32,35% 0,15
  • EURO

    34,93% -0,09
  • GRAM ALTIN

    2322,96% 0,18
  • Ç. ALTIN

    3843,45% 0,00
  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli
  • Pazar 28.3 ° / 15.7 ° Güneşli