SARRAF SUÇLAMALARI KABUL ETTİ, DAVADA ANAHTAR TANIK OLDU
DÜNYA 28.11.2017 21:42:19 287 0

SARRAF SUÇLAMALARI KABUL ETTİ, DAVADA ANAHTAR TANIK OLDU

Rıza Sarraf davasında New York Güney Bölgesi Federal Mahkemesinde 21 aydır devam eden yargı sürecinde davanın asıldan görüleceği jürili duruşmalar bu sabah başladı.

Savunmanın erteleme talebini reddeden hakim Berman, Sarraf´ın mahkemede tanık olarak dileneceğini belirtti. Sarraf´ın hakkındaki suçlamaları kabul ettiği belirtildi.

ABD´nin İran´a yaptırımlarının delinmesiyle ilgili New York´ta görülen davada Rıza Sarraf, savcılığın en önemli tanığı oldu. Sarraf´ın aleyhinde tanıklık yapacağı Hakan Atilla´nın avukatları, gerçek ?suç ortağının´ eski Halkbank Genel Müdürü Süleyman Aslan olduğunu söyledi.

Halkbank Genel Müdür yardımcısı Hakan Atilla´nın yargılandığı davada, Atilla´nın avukatları Halkbank´ın eski Genel Müdürü Süleyman Aslan´ı suçladı.

Atilla´nın avukatları, Süleyman Aslan´ın Sarraf´tan aldığı rüşvetle cebini doldurduğunu iddia ettiler.

Savcılık ise Atilla´yı tüm bu ağın başındaki adam olarak gösterdi. Savunma itiraz edip bu işi Rıza Sarraf´ın yaptığını söyledi.

Savunmadan Rıza Sarraf´a cezaevinde kendi çıkarları adına yaşamak için bir rüşvet ağı kurduğu suçlaması da geldi.

?Sarraf davada anahtar bir tanık´

Sarraf´ı savcılıkla uzlaştığı ve tanık olacağı konusunda ilk resmi açıklama New York Güney Bölgesi Başsavcı yarımcısı David Denton´dan geldi. Denton, Sarraf´ın Mehmet Hakan Atilla´nın davasında anahtar bir tanık haline geleceğini belirtti. Savcı Yardımcısı Denton, 2011 yılından beri İran´a uygulanan ambargonun delinmesiyle ABD´nin güvenliğinin tehdit edildiğini öne sürdü. Savunmanın erteleme talebini reddeden hakim Berman, Sarraf´ın mahkemede tanık olarak dileneceğini belirtti. Sarraf´ın hakkındaki suçlamaları kabul ettiği belirtildi.

12 asıl 6 yedek üyenin seçilmesinin ardından başlayan duruşmalara Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla´nın avukatlarından itiraz geldi.

VOA Amerika´nın Sesi internet sitesinde yer alan habere göre dün akşam saatlerinde Amerikan Adalet Bakanlığına elektronik yolla başvuruda bulunan Atilla´nın avukatları, duruşmaların iki hafta daha ertelenmesini istedi.

Atilla´nın erteleme talebini hakim reddetti

Atilla´nın savunma avukatları erteleme taleplerinin gerekçesini, son ay içinde savcılığın delil olarak sunduğu binlerce sayfadan oluşan belgeleri değerlendirebilmek için zaman yetersizliği olarak gösterdi.

Savcılık savunmanın bu talebine itiraz etti. Hakim Richard Berman duruşmaya başlamadan savunmanın ertelenme talebini değerlendirdi. Hakim Berman, savunmanın, davanın 11 Aralık tarihine ertelenmesi talebini reddetti. Sabah yerel saatle 09:30´da davanın asıldan görüleceği duruşmalara geçildi.

Bharara: "Sarraf suçlamaları kabul etti çünkü hakkında yapılan suçlamalar doğru"

ABD´de Rıza Sarraf davası soruşturmasını başlatan eski New York Güney Bölgesi Başsavcısı Preet Bharara savcılıkla uzlaşan Sarraf´ın tanık olarak ifade vereceği yönündeki haberi sosyal medya hesabından paylaştı. Bharara, Twitter hesabından paylaştığı haberle ilgili yaptığı yorumda, ?Rıza Sarraf´ın döndüğünü savcılıkla işbirliği yaparak tanık olacağını belirtti.

Bharara, mesajında, ?Rıza Sarraf kendisiyle ilgili suçlamalara karşı her türlü şekilde mücadele etme hakkına sahipti. Kendisine avukatlardan oluşan bir adeta rüya takım kurdu. Suçlamaları kabul etti çünkü hakkında yapılan suçlamalar doğru? dedi.

?Atilla´nın da uzlaşma hakkı var?

6 ayrı suçlamadan 95 hapis istemiyle yargılanan Atilla´nın duruşmaları jüri karar alana kadar devam edecek. Hukuçular bu süreçte Atilla´nın da savcılıkla uzlaşma hakkının olduğunu belirtiyorlar

Dün, jüri adaylarına hitaben konuşan Berman, ?Jürisi olacağınız davada bir tek Mehmet Hakan Atilla yargılanacaktır? diye konuştu. Hâkim Berman, Atilla´nın ABD´nin İran´a uyguladığı yaptırımları delmek, Amerikan kurumlarını aldatma, kara para aklamakla ilgili suçlamaların yer aldığı altı suç maddesini okudu.

Berman, adaylara savcılarla veya savunma avukatlarıyla daha önce kişisel veya iş ilişkileri olup olmadığını sordu.

Jüri adaylarına sunulan listede ise davayla ilişkili olma ihtimali olan onlarca kişi ve çok sayıda şirketin adlarının yer aldığı uzun bir liste sunuldu. Jüri adaylarının bu liste de yer alan kişilerle irtibatı olduğu taktirde görevlendirilmeyecekleri belirtildi.

Sarraf´ın ceza almaması mucize olur

Bu arada New York Barosu avukatlarından Cahit Akbulut da Rıza Sarraf´ın duruşmalara katılmamasının ceza almayacağı ya da beraat ettiği anlamına gelmediğini söyledi. Akbulut, ?Sarraf uzlaşmış olsa bile savcılıkla yaptığı anlaşmaya göre bir ceza indirimi alacaktır. Eğer itirafçı olduysa tanık sıfatı da taşımış olsa bu davadan ceza almadan kurtulması mucize olur. Sarraf jürili duruşmalara savcılıkla uzlaştığı için katılmayacak. Bu yüzden bu duruşmalarda sanık olarak adı geçmiyor. Tanık sanık da olabilir. Tanık sanık olması onun ceza almayacağı anlamına gelmez. Kanımca hala ceza alma ihtimali oldukça yüksek? diye konuştu.

 


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Ukrayna'da iki savaş uçağı havada çarpıştı

Türkiye'den Güney Kıbrıs'taki cami saldırısına kınama

Putin’den Wagner kararnamesi

Kremlin: “Wagner'in lideri Prigojin'i öldürdüğümüz iddiası mutlak bir yalan”

Dışişleri Bakanı Fidan Kiev’de Zelenski ile görüştü

ULUSLARARASI AF ÖRGÜTÜ'NDEN İRAN AÇIKLAMASI

Zelenski: “F-16 tedariki sayesinde Rusya'nın savaşı kaybedeceğine eminim”

Güney California'yı hem fırtına hem deprem vurdu

Kadınlar Dünya Kupası’nda şampiyon İspanya

Rusya’nın insansız uzay aracı Luna-25 Ay’a çarptı

Guterres: "Kıbrıs’ta BM güçlerine yapılan saldırı uluslararası hukuka göre ciddi bir suç olabilir"

COVID-19'un yeni yayılmaya başlayan varyantı Eris hakkında neler biliyoruz?

Türkiye Kıbrıs Konusunda Birleşmiş Milletler’e de bir kınama yayımladı

BM: “Kıbrıs Türk kuvvetleri BM Kıbrıs Barış Gücü görevlilerine saldırdı”

Japon Denizi’nde sular ısındı savaş uçakları havalandı

ABD, Ukrayna'ya F-16 savaş uçakları gönderilmesini onayladı

Türkiye bağlantılı Uygurlar’ı hedef alan tutuklamalar arttı

Kuzey Kore'den şort giyen kadınlara ceza

DSÖ'den yeni Covid alt varyantı 'Eris'e karşı önlemleri kaldırmama uyarısı

2 yıllık Taleban iktidarının bedelini Afgan kadınlar ödüyor

Alman Gazeteciler Birliği: "Gazeteciler Türkiye’ye gitmesin"

  • BIST 100

    9079,97%3,10
  • DOLAR

    32,35% 0,15
  • EURO

    34,93% -0,09
  • GRAM ALTIN

    2322,96% 0,18
  • Ç. ALTIN

    3843,45% 0,00
  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli
  • Pazar 28.3 ° / 15.7 ° Güneşli