ŞARKININ ?OKYANUS?UNDA BİR TALAT ER
KÜLTÜR SANAT 24.10.2016 10:32:52 3532 0

ŞARKININ ?OKYANUS?UNDA BİR TALAT ER

Yazarlar » Cumali KARATAŞ ŞARKININ ?OKYANUS?UNDA BİR TALAT ER Tarih: 24.10.2016 10:22:35 / 1 okunma / 0 yorum Cumali KARATAŞ ?Okyanus? adlı bestesiyle adını duyuran; Adana Belediye Konservatuarı´nda Avni Anıl, Ali Şenozan ve Suphi İdrisoğlu gibi öne

  ***Sayın Talat Er müziği ne zaman benimsemeye başladınız? Ne zaman kendinizde bir müzik yeteneği gördünüz? Ne zaman, nasıl müziğe başladınız?

----Cumali Bey merhaba, hani derler ya sanatçı olunmaz, doğulur. Kendimi bildiğimden beri kemana karşı bir tutkum var. 1978 Yılında ilk kemanla tanıştım. 1979 Yılında ailem yeteneğimi fark etti. Müziğe başladım ve ilk kemanım oldu.

***Aileden gelen bir genetik özellik var mıdır?

---Babam kendi mesleğinin yanı sıra, ikinci bir meslek olarak ta askerlik vazifesi esnasında öğrendiği trompeti çalıyordu. Mutlaka bana olumlu etkisi olmuştur.

***Adana Büyükşehir Belediyesi Konservatuar´ında yetişen bir sanatçısınız?.. Kimlerden destek ve teşvik gördünüz? Hangi musiki derneklerinde kimlerden yararlandınız?

---Başta ailem olmak üzere, TRT Ankara Radyosu keman sanatçısı Hasan Özçivi´nin teşvikleri oldu.  İlk kemanımla özel dersler almaya başladım. Daha sonraki zamanlarda Ahmet Polatöz, Ali İntizam ve Şükrü Birbaş yönetiminde Adana Musiki Derneği; Ümit Öcal yönetiminde Adana´nın Sesi Musiki Derneği, Faik Kasapoğlu yönetiminde Öğretmenler Korosu ve Belediye Konservatuarı´na devam ettim. Konservaturda, Avni Anıl, Ali Şenozan ve Suphi İdrisoğlu gibi hocalardan faydalandım.

/resimler/2016-10/26/1025423017714.jpg***Bestekârlık konusunda destek ve teşvik gördüğünüz, yararlandığınız isimler oldu mu?

---Başta Yılmaz Pakalınlar olmak üzere birçok besteci, beste yapmam konusunda teşvik etmiştir.

***Keman dışında herhangi bir enstrüman çalıyor musunuz? Bestelerinizi de kemanla mı yapıyorsunuz?

---Keman dışında başka bir enstrüman öğrenmeye içim el vermedi. Kemana ihanet gibi düşündümilk zamanlar. Daha sonra zaten fırsatım da olmadı. Ancak piyano çalmak isterdim.

Beste yaparken enstrüman, kalem, kağıt vb hiçbir şey kullanmıyorum. Hatta mırıldanmıyorum bile. Beste bitince notaya alıyorum.

***Peki bugün için nasıl devam ediyor müzik çalışmalarınız? TRT dışında dernek ve korolarla ilgili çalışmalarınız oluyor mu?

--/resimler/2016-10/26/1026170987142.jpg-Çalışmalarım son derece yoğun. Hafta içi TRT´de rutin alışmalar ve canlı yayın dışında TRT Nağme´de dördüncü yılına giren kendi hazırlayıp sunduğum ?Musîkimizi Yaşatanlar? programı var. Televizyon programlarında maestroluk yapıyorum. Kadıköy Belediyesine bağlı, ?Talat Er TSM Korosu? ve ?Lions TSM Korosu´nun hocalığını yapıyorum.

***Beste çalışmalarınıza ne zaman başladınız?.. İlk bestenizi ne zaman ve nasıl yaptınız, hangi eserinizdi bu?

---İlk beste çalışmalarım 1986 yılında başladı. Ancak 2 bestem olmasına rağmen beğenmedim. İkinci denemem 1991 yılında oldu. Bu sefer de beğenmedim. 8 Nisan 2000 tarihine kadar şarkı denemelerimi beğenmemiştim. Ancak saz eseri ile başlamak nasip oldu. Bu tarihte nihavent saz semai ?Aşka Çağrı? adlı eseri besteledim. Böylece ?Aşka Çağrı? nihavent saz semaimin TRT repertuarına girmesiyle besteciliğim de tescillenmiş oldu. Çok sevildi ve icra edildi. Yaklaşık 6 ay saz eserleri besteledikten sonra hüzzam makamında olan ?Kalbim Yanıyor? adlı eserle şarkılara başladım.

/resimler/2016-10/26/1027098019456.jpg***İlk bestenizin TRT repertuarına alınması karşısında nasıl bir duygu yaşadınız? 

---2000 Yılının Nisan ayında eserimi TRT kuruluna yolladıktan sonra yaklaşık 2 hafta sonra bir radyo programına konuk olduğum gün, repertuardan geçtiği müjdesini aldım. Aynı gün kanun sanatçısı Tahir Aydoğdu ile canlı yayında icra ettik. İlk bestemin denetiminden geçerek TRT repertuarına alınması karşısında nasıl bir duygu yaşadığıma gelince? Bu sevincin tarifi olamaz ancak yaşanır.

***Bugüne kadar kaç beste yaptınız? Bunların kaçı TRT repertuvarına alındı?

***70´e yakın bestem var. Bunların birçoğunu TRT repertuarına yollamadım. Şu anda 27 bestem repertuvardadır.

***Bestelerinizi yapmak için özel bir ortam tercihiniz oluyor mu?

---Özel ortamlarda beste yapamıyorum. Genelde kalabalık, telaşlı zamanlarda yani kısacası hayatın içindeyken ilham geliyor.

/resimler/2016-10/26/1027382395033.jpg***Türk Müziği´nin dünle bugününü karşılaştırdığınızda nasıl bir sonuç elde ediyorsunuz? Bir olumsuzluk var ise nedenleri ve düzeltilmesi konusunda neler yapılabileceğini söyleyebilir misiniz?

---Dün ve bugünü karşılaştırmaya kalkarsak inanın kitap yazmamız gerekir. Aslında karşılaştırma yapmak da gerekmiyor. İnsanlar, zaman sürekli değişiyor. Bizler 50 yıl önce yaşamayı hep isteriz ancak bugün o şartları oluşturamayız. Var olan mekânları en iyi şekilde kullanmayı düşünmek gerekir.

***TSM dinleyicileri, Adana´da gerçekleştirdiğimiz ?Gramofon Müzik Ödülleri Beste ve GüfteYarışması?nın (1996) Güfte Seçici Kurulu Üyesi Nadide Gülpınar´ın şiirinden bestelediğiniz ?Okyanus? adlı şarkıyla bir bestekâr olarak adınızı duydu. Sizin TRT´den de ödüller alan o güzel eserinizle birlikte, birçok dile düşen eski şarkılar bugün artık bestelenmiyor. Bu duygu yoksunluğunun nedeni nedir sizce? Neden artık o eski şarkılarımız gibi dile düşen eserler bestelenmiyor?

/resimler/2016-10/26/1028064270527.jpg---Bestekârların en çok karşılaştığı soru. Kendi adıma şu cevabı vereyim: Öncelikle ?Okyanus? şarkım için söylediğiniz sözler için çok teşekkür ederim. 2001 Yılında betelediğim, sözleri Nadide Gülpınar´a ait olan ?Okyanus? adlı bestem çok beğenildi. Ancak daha sonra aynı tarzda hatta daha güzel eserler de ürettim.  Ancak bu eserlerin icra edilmesi, edilse de duyulması çok zorlaştı. Özel kanallarda icra edilmediği takdirde duyulması zor.

***Klasik Batı Müziği eğitimi de aldınız? Çok sesli gibi Batı müziği olanaklarından da yararlanılarak Türk Sanat Müziği´ni daha iyi bir yere, evrensel iddia sunacak bir duruma getirebilir miyiz sizce?

---Bizim müziğimiz makamsal yani komalar olduğu için evrensel olamaz. Yıllar önce klasik müzik ve çok sesli denemeler yapıldı ancak var olan eski eserleri çok seslendirmek bana göre eserlere haksızlık. Mesela Adana kebabının üzerine mayonez, hardal ya da herhangi bir sosu eklenmesine ihtiyaç var mı? Bence klasik eserlerimize sahip çıkıp, güncel eserlere destek verilmesi en doğrusudur.

***Bestelediğiniz bir güftenize de rastladım? Şiir yazıyor musunuz? Şair ya da güfte, söz yazarı olduğunuz söylenebilir mi? Ayrıca ilgilendiğiniz başka bir sanat dalı var mıdır?

/resimler/2016-10/26/1028406302479.jpg---TRT repertuarında ?Uçurumlar? adlı söz ve müzik bana olan eserim dışında 5-6 eserim var. Ancak altını çizerek söyleyeyim; bu anlamda iddiam yok, sadece şarkı sözü olarak yazdım. Maalesef günümüzde herkes şairim diyor. Bu konuya dikkat edilmesi gerekir.

***Ödüller kazandığınız beste yarışmaları da var? Ödüllerin bir bestekâra katkısı oluyor mu?

---Yarışmalarda birkaç eser dışında maalesef gönüllerde yer edecek şarkı çıkmadı. Günümüzde yarışmalar çoğaldıkça, kalite düştü, sonuçları ikili ilişkiler belirlemeye başladı ve kısacası ticarete döküldü. Uzun bir süredir yarışmalara katılmıyorum.

***Keman resitalleriniz ile keman metodu çalışmalarınız var? Bundan sonraki müzik yaşamınızda bu konuda ve bunun dışında tasarılarınız var mıdır?

---Keman metodunu kısa bir süre askıya aldım. Hâlâ eksikleri araştırıyorum ve kendimi de hâlâ geliştirmeye devam ediyorum. Hazır ve her şeyin eksiksiz olmasını istiyorum. 2016 Yılı içinde kendi bestelerimden oluşan ve kendim seslendirdiğim albüm çalışmam bitti ve yakında piyasaya çıkacak inşallah. Öncelik olarak üç yıldır yoğun çaba sarf ettiğim bana ait olan bestelerden oluşan bu albümün çıkmasını bekliyorum. Solo albüm olarak zor bir çalışma oldu ancak eserlerimi duyurmak için hiç düşünmeden bu projeye giriştim.  Bu albüm sonrası, kendi bestelerimden oluşan enstrümantal albüm çıkartmayı düşünüyorum.

/resimler/2016-10/26/1029175521934.jpg***Askıya aldım şeklinde bir vurgu yaptınız? Sonuçta bir geri dönüş de söz konusu olacak galiba?   

---Her şey yolunda giderse tabi ki özüme dönüp, kemanımla kendi eserlerimi farklı bir anlayışla icra etmeyi düşünüyorum. Tabi ki hem solo hem kemanda konserler ve resitaller düşünüyorum. Elimden geldiği kadar müziğimize hizmet etmeye çalışacağım.

            ***Genç besteci ve sanatçı adaylarına ne önerebilirsiniz?

            ---Teşekkür ederim; bu arada artık bizler de eskidik sayılır. Genç besteci ve sanatçı adayı arkadaşlarıma en önemli tavsiyem, hiç acele etmesinler, pişmeyi beklesinler. Bunun için de bolca eser dinlemek, icracıları dinlemek ve tecrübe kazanmak çok önemli. Çok çalışmak demek benim için yetmiyor, hangi alan olursa olsun, yaşamlarının vazgeçilmezi olması lazım.

            ***Röportaj için teşekkür ederim? Son olarak bir müzik anınızı bizimle paylaşabilirseniz memnun olurum.

            ---Cumali Bey, ben teşekkür ederim. Çok güzel sorular hazırlamışsınız. Sorunuzla ilgili cevabımı vermeden önce güzel memleketime sevgi ve selamlarımı yolluyorum.

/resimler/2016-10/26/1029471616237.jpgMüzik anıma gelince? ?Okyanus? adlı şarkımın ilk yayınladığı günlerde, kayıta gelen amatör bir koronun mensubu arkadaşımız, radyo kafeteryasında benim bulunduğum masada, ?Okyanus? adlı bir şarkı duyduğunu ve çok beğendiğini söyledi. Bestecisinin kim olduğunu ve notasını nasıl bulabileceğini sordu. Notasını takdim edebileceğimi ve bestecisi olduğumu söylediğimde, karşımdaki kişinin inanmakta zorluk çekmesini ve o mutluluğu unutamıyorum.

*** TALAT ER ***         

            Talât Er 1968 yılında Adana´da doğdu. İlkokulu Gaziantep´te, orta ve lise öğrenimini doğduğu şehirde tamamladı. Çok küçük yaşlarda, TRT´de yayınlanan Türk Sanat Müziği ve klasik batı müziği programlarını izlerken kemana olan ilgisi giderek arttı. İlkokul son sınıfta, aile dostları TRT Ankara Radyosu Keman sanatçısı Hasan Özçivi´nin teşvikiyle kemana başladı. 13 yaşında, Neyzen Ahmet Polatöz, Ali İntizam ve Şükrü Birbaş yönetimindeki Adana Mûsikî Derneği´nin çalışmalarına katıldı. İzleyen yıllarda, Ümit Öcal´ın yönettiği Adana´nın Sesi Mûsikî Derneği faaliyetlerine ve Faik Kasapoğlu´nun yönettiği Öğretmenler Korosu´nun çalışmalarında yer alan Talat Er daha sonra Adana Belediye Konservatuarı´nın sınavını kazanarak (1985); burada Avni Anıl, Ali Şenozan ve Suphi İdrisoğlu gibi Türk Müziği´nin önemli isimleriyle birlikte çalışma imkânı buldu. 1986 Yılında askerlik görevini yerine getirmek üzere Ankara´ya geldi. Bu süre içinde, konservatuar mezunu olan arkadaşlarının Klasik Batı Müziği konusundaki bilgilerinden yararlandı ve aynı zamanda TRT sınavlarına hazırlık yaptı. Daha sonra, TRT´nin açmış olduğu yetişmiş saz sanatçısı sınavını kazanarak Ankara Radyosunda göreve başladı. (1987) TRT´ye girdikten sonra da Ferit Sıdal, Ahmet Hatipoğlu ve Yılmaz Pakalınlar gibi hocalarla birlikte çalıştı?

/resimler/2016-10/26/1030225835756.jpgHacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar bölümünde ve ODTÜ´de keman dersleri veren Talat Er; Türk Müziği´nde keman metodu eksikliğinden kaynaklanan sıkıntıları giderme yönünde araştırmalar yapmakta ve keman metodu geliştirme çalışmalarını sürdürmektedir. Kemana olan yoğun ilgisinden dolayı aksattığı eğitimini, Açık Öğretim Fakültesi´nde tamamlayan Talât Er´in Okyanus Ece adında bir kızı vardır. İstanbul´da yapmış olduğu araştırma ve çalışmalarından dolayı, 2005 yılında TRT İstanbul Radyosu´na atandı.  Hava Eğitim Okulu Korosu´nun şefliğini ve öğretmenliğini de yapan (2005-2007) Talat Er; 2012 Yılında Kadıköy Belediyesi bünyesinde kendi adına kurulan Talât Er TSM Korosu ile birlikte Lions Korosu´nda 2014 yılından itibaren aynı görevlerini sürdürmektedir.

             2000 Yılında yoğunlaştırdığı beste çalışmaları sonucunda ilk olarak Nihavend Saz Semaisi ?Aşka Çağrı?, ardından Hüzzam makamındaki ?Kalbim Yanıyor? adlı şarkıları besteledi. Avni Anıl ve Yılmaz Pakalınlar´ın teşvikleriyle beste çalışmalarına devam eden Talât Er; Akçay Belediyesi´nin düzenlediği TSM Beste Yarışması´nda 2002 yılında 1. ve 2003 yılında olurken; Amasya Belediyesi ve TRT´nin ortaklaşa düzenlediği TSM Altın Elma Beste Yarışması´nda da mansiyon ödülü kazandı. 17 ayrı makamdaki 76 kadar bestesinden 22 şarkı ve 5 saz eseri olmak üzere toplam 27 bestesi TRT repertuarında bulunan Talât Er´in ?Okyanus? adlı şarkısı, 2002 ve 2003 Yılında TRT ve TRT dışında da en çok istenen şarkılar arasında yer alıp, yılın en sevilen şarkıları arasına da girdi.

Talat Er, TRT ve TRT dışında, aşağıda bazıları sıralanan çeşitli konserlere katıldı:            ?1996 Yılında, Konya Türk Müziği Devlet Konservatuarı´nın davetlisi olarak TRT Ankara Radyosu Kanun Sanatçısı Tahir Aydoğdu ile birlikte keman-kanun resitali verdiler. ?1997 Yılında ODTÜ´de yine Tahir Aydoğdu ile birlikte keman-kanun resitali gerçekleştirdiler.
            ?1997 Yılında ODTÜ´de besteci, ut sanatçısı ve Türk Müziği araştırmacısı Cinuçen Tanrıkorur ve Tahir Aydoğdu ile birlikte, Cinuçen Tanrıkorur´un eserlerinden oluşan bir resital verdiler.     
/resimler/2016-10/26/1030598336442.jpg            ?1998 Yılında ?Cumhuriyetimizin kuruluşunun 75. Yılı?? münasebetiyle düzenlenen etkinliklere, Konya Türk Müziği Devlet Konservatuarı´nın davetlisi olarak katıldı.
            ?1999 Yılında Hacettepe Üniversitesinde resitaller verdi.
            ?2000 yılında ODTÜ´de TRT Ankara Radyosu spikerlerinden Derya Kaya´nın sunumunu yaptığı ve şiirleriyle katıldığı keman resitalini gerçekleştirdi.
            ?Almanya, Danimarka, İsviçre, Kuveyt, Özbekistan,Yunanistan, Kıbrıs ve Amerika Birleşik Devletleri´nde gerçekleştirilen çeşitli konserlere TRT´den görevli olarak katıldı. ?Türk Tanıtma Vakfı (TÜTAV) ile birlikte Bulgaristan, Malta, Singapur ve Hollanda gibi ülkelerde Türk Müziği´nin tanıtımı ile ilgili konserlere katıldı.
            ?Yunanistan´da, eşi Ayfer Er´le birlikte Türk müziğinin tanıtımı ve Türk-Yunan dostluğu adına Vassilis Saleas gibi sanatçılarla birlikte konserler verdiler.


“STOA FELSEFESİ VE TARSUS'TA STOACILIK”KİTABI ARATOS YAYINLARI’NDAN ÇIKTI

ADANA ALTIN KOZA FİLM FESTİVALİ KISA FİLM FİNALİSTLERİ BELLİ OLDU

ADANA’DA BAĞLAMA GÜNLERİ’NİN İKİNCİSİ GERÇEKLEŞTİRİLİYOR

Düş ve Gerçek Arasında Çareli Çaresiz Çizgiler Kitabı

Sanatçı Selva Özelli Solo Sergisi ile ABD’de

“Doktordan Az Kullanılmış” bu defa bir kitap adı

HÜSEYİN SÖZLÜ, "AĞUSTOS AYI TÜRK'ÜN ZAFER AYIDIR"

İZMİT ALTIN PİŞMANİYE ÖDÜLLERİ SAHİPLERİNE VERİLDİ

ALTIN KOZA FİLM FESTİVALİ ‘’BELGESEL FİLM YARIŞMASI’’ FİNALİSTLERİ BELİRLENDİ

EMEKLİLERİN YENİ ADRESİ ‘EMEKLİ KÜTÜPHANESİ’

İZMİR KULLUK İLE TANIŞIYOR

ALTIN KOZA FİLM FESTİVALİ ULUSAL UZUN METRAJ FİLM YARIŞMASI FİNALİSTLERİ BELLİ OLDU

“Soul Müziğin Diva”sı Imany, 7 Eylül’de Türkiye’de

‘ÇOK YAŞA CUMHURİYET’ ÖDÜLLÜ BESTE YARIŞMASI BAŞVURULARI İÇİN SON HAFTA!

TÜRK RESSAMLARIN LONDRA ÇIKARMASI!

YILDIZ TOZU KARAKTER ANALİZLERİ

"ZAFERİN RENGİ" GÜÇLÜ OYUNCU KADROSU İLE ÇEKİMLER İÇİN GERİ SAYIMA BAŞLADI!

Büyükşehir ve YEDAM’dan bağımlılıkla mücadelede iş birliği

AVRUPA HAREKETLİLİK HAFTASI’NDA TÜM TÜRKİYE "ŞEHRİNİ KEŞFEDECEK- GELECEK ENERJİSİNİ KORUYACAK!”

12. ULUSLARARASI İZMİT PİŞMANİYE, MÜZİK ve DANS FESTİVALİ,25-27 AĞUSTOS’TA

‘’20. GELECEĞİN SİNEMASI’’ YARIŞMASININ JÜRİ ÜYELERİ AÇIKLANDI

  • BIST 100

    9693,46%1,77
  • DOLAR

    32,58% 0,35
  • EURO

    34,75% 0,10
  • GRAM ALTIN

    2507,64% 0,95
  • Ç. ALTIN

    4181,01% 0,22
  • Cumartesi 24.8 ° / 13.8 ° false
  • Pazar 25.4 ° / 14.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 25.6 ° / 13 ° Güneşli