ŞARKILARI YAŞATAN TÜRK MÜZİĞİ USTASI MUSTAFA SAĞYAŞAR
KÜLTÜR SANAT 7.11.2016 09:30:58 3407 0

ŞARKILARI YAŞATAN TÜRK MÜZİĞİ USTASI MUSTAFA SAĞYAŞAR

TRT repertuvarında üç bestesi bulunsa da, daha çok şarkıları tanıtmayı tercih eden ve Adana´dan başladığı müzik yolculuğunu 65 yıldan beri sürdürerek, Türk Müziği´ne hizmette bulunduğu aktif müzik yaşamında 125 adet 45´lik plak, 10 taş plak ve 10 uzunçala

Cumali Karataş

***Müzik çalışmalarınız nerede, ne zaman ve nasıl başladı? Kimlerle birlikte oldunuz bu ilk çalışmalarda; hangi dernek ve korolarda gerçekleşti bu çalışmalar?

---Orta okul ikinci sınıfta Galip Ongül´ün tabelacı dükkânında Galip Ongül, Ali Bakır, Tevfik Özşahin ve Mahmut Soyarslan ile birlikte katıldığım çalışmalarım olmakla birlikte Adana Halkevi´nde sürdürdüm 1946 sonbaharında.

***Ne zaman Ankara Radyosu´na girdiniz?

***Ankara Radyosuna girdiğim tarih 1950 sonları. Radyoya lise ikiden terkle girdim. Askerlik sonrası özel bir liseden diploma aldım. Ankara Radyosu´ndaki çeşitli imtihanlarla birinci sınıf sanatçı kadrosuna çıktım.

            ***Gazinoda sahneye çıkıp, plak yapmanız ne zaman oldu? 

---1961 yılında profesyonel olarak Ankara Göl Gazinosu´nda sahne aldım. Aynı yıl içinde ilk plak çalışması yaptım.

***Kullandığınız enstrümanlar var mı; hangi enstrümanı beste yaparken kullanıyorsunuz?

---Biraz tambur çalışmam vardır.

            ***Bu güne kadar kaç beste yaptınız; bunların kaçı TRT repertuarındadır? 

/resimler/2016-11/7/0912314443960.jpg---Sevgili Hemşerim; Birinci şarkım Acemkürdü makamında, sözler Minegül Karadağ:?Aşkımı bir anlasan gözlerime baksan da.?  Bestesi ve güftesi bana ait olan uşşak makamındaki ?Gülen yüzün, hoş sözün beni sana bağladı.? adlı ikinci şarkımı ise 1964 yılında besteledim. Üçüncü şarkım ise Uğur Gür´ün ?Ben vefasız birinin hasretini çekerim.? adlı güftesinden  hüzzam makamında bestelediğim şarkıdır. İşte böyle sayın hemşerim.

***Daha çok beste yapmayı düşünmediniz mi hiç? 

---Türk Müziği şarkılarını tanıtmayı beste yapmaya tercih ettim? Bu sahne çalışması, radyo ve plak çalışmalarımla birçok şarkıyı ben tanıttım? ?Gün gelir de beni unutursun demiştin?, ?Kederden mi neden bilmem?, ?Kaçamazsın?, ?Ben de aşk tükendi ateşim yanmaz?, ?Ömrümce hep adım adım?, ?Sensiz kalan gönlümde?, ?Kalbimin sahibi sensin?, ?Pişman olur da bir gün?, ?Çatılmış kaşlarınla?, ?Bir gün karşılaşırsak?, ?Kader kime şikâyet edeyim?, ?Bu akşam bütün meyhanelerini dolaştım İstanbul´un?, ?Ne yeşili, ne siyahı, gözümde hep gözlerin var?, ?Karam?, ?Sabret gönül?, ?Unutmadım seni ben?, ?Ufacık tefeciksin?, ?Kara gözlüm efkârlanma gül gayrı?, ?Avuçlarımda hâlâ sıcaklığın var?, ?O ağacın altını bilmem anıyor musun?,?, ?Yıldızlı semâlardaki haşmet ne güzel şey?, ?İçimdeki özlemi uyutamıyorum yâr?, ?Kayboldum kaybolan yıllar içinde?, ?Seni ne çok sevdiğimi söylesem de bilemezsin?, ?Şu gönlümü yaralayan/Sizden biri?, ?Gönül aşkınla gözyaşı dökmekten usandı artık?, ?Saçların tarumar?, ?Saçının tellerine gönlümü taktı kader?, ?Şarkımı senin için yazdığımı bilseydin?, ?Seni nasıl sevdim bunu bil ki?, ?Beni kör kuyularda merdivensiz bıraktın?, ?Cici kız?, ?Belki bir sabah geleceksin?, ?Nasıl geçti habersiz?, ?Elbet bir gün buluşacağız.?, ?Sevgi dolu şu gönlüm bir kuş gibi kanatlı?, ?Sevmekten Kim usanır? ve daha nice eski besteleri araştırdım, buldum, okudum ve kitlelere sevdirdim.

Sevgili hemşehrim görüyorsun ki bu mesleğe başladığım yıllarımı verdiğim müzikte hiç boş geçirmemişim. Kendi şarkılarımdan başka daha sayamayacağım kadar şarkıyı Türk Sanat Müziği sevenlere hizmetlerim hâlâ devam etmektedir.

/resimler/2016-11/7/0913028507115.jpgSana klişe bir biyografi vermektense, büyük bir kitlenin (milyonlarca müzik severlerin) ilgisini çekecek 60 yılı aşkın bir çalışmanın detaylarına girdim.

***İstanbul Radyosu´na ne zaman geldiniz?

---1972´de kendi isteğimle geldiğim İstanbul Radyosu´ndaki çalışmalarımdan da bahsedeyim?

            35 yıla yakın jüri üyeliklerim oldu. TRT´nin Danışma Kurullarında görev aldım.  17 yıl Alaaddin Yavaşça başkanlığında Repertuar Kurulu´nda çalıştım. İstanbul Radyosu´nda ilk imtihanlı şeflik kazandım ve 25 yıl çeşitli topluluklar yönettim.  13 yıl ara ara İcra Denetim Kurulu´nda bulundum. (İki yıldır yine aynı kurulda görev almaktayım.)  Koro şefliğimde (ikili okumayı)  ben başlattım. Halen özel korolar çalıştırdım. Halen Kız Kalesi Korosu´nu çalıştırıyorum. Büyükşehir Belediye Kültür Müdürlüğü´nün verdiği değişik kültür merkezlerinde özel konserler veriyorum. (Sezon içinde 6 konser) MİYORBİR´de (MüzikYorumcuları Meslek Birliği)  dört yıldır Haysiyet Divanı Üyesiyim-Başkanım)

***Rahmetli Aziz Şenses ile birlikte, iki Adanalı olarak müziğimizi tanıtmanızdan söz edilir?  

---Ankara radyosunda Türk Müziğini ben, halk müziğini ise Aziz Şenses tanıttı. Yıl olarak 1950-51 yıllarıydı.

***Türk Müziği´mizi hâlâ yurtiçinde tanıtmakla birlikte yurtdışında da tanıtmayı sürdürdüğünüzügörüyoruz?

---Beş kıtada resmi ve özel konserlere gidiyorum. Ankara Radyosu´ndayken resmi konserler verdiğimiz ülkeler ki, bu konserlere 30 kişilik kadrolarla gittik. İran´a üç kez, Irak aynı. Mısır, Lübnan, Ürdün, Pakistan, Bangladeş, Cezayir, Tunus ve İtalya. Özel olarak da iki kez Amerika (Kanada ilaveli), üç kez Avustralya, yedi kez Almanya ve bir kez Libya konserimiz oldu.

/resimler/2016-11/7/0913336632705.jpg***Devlet Sanatçısı ünvanınız da var bir de; o ne zaman verildi?

---1998´de Devlet Sanatçısı ünvanını aldım.

***Çok emeğiniz geçti Türk Müziği´ne Mustafa abi?

--- Ben görevini yapmış bir sanatçı olduğuma inanıyor ve aynısınadevam ediyorum. 

***Evlilik ve aile yaşamınızdan söz edebilir misiniz?

---1954 yılında şimdiki eşimle evlendim. Bir kız, iki erkek evladım var? Ayşe, Cemil ve Kerem. Dört tane torunum var.

***Çocuklarınız da müzikle ilgileniyor galiba?             

---Kızım Ayşe İstanbul Üniversitesi İcra Heyeti´nde solist ve öğretim görevlisi. Üç koro çalıştırıyor.  Oğlum Cemil İngilizce öğretmeni (şimdi yapmıyor) Büyükşehir Belediye Korosu´nun kurucusu. (şimdi orda değil.) Büyükşehir Belediyesi bünyesinde görevli ama müzik çalışmaları yapıyor. T. Müziği koroları hocası. Küçük oğlum Kerem turizm işiyle uğraşıyor. 

***Bir zamanlar çok tartışılan bir konuydu. Şimdi kısmen yumuşama var? Arabeske karşı mısınız?

---Arabesk müziği pek sevmem. Halk Müziği´ni severim. Batı orkestralarını severim.

***Sizi yordum Mustafa abi çok teşekkür ederim.

---Esenlikler diler, sevgiler sunarım. Cumali Bey kardeşim biraz geç oldu ama sanırım daha tafsilatlı bir tanıtım yaptım. Adana´ya sevgiler, selamlar gönderiyorum.

     ***MUSTAFA SAĞYAŞAR ****

            25 Aralık 1932 tarihinde Adana´da doğdu. Gülten Hanım ile evli olan Mustafa Sağyaşar´ın üç çocuk babası olup; /resimler/2016-11/7/0914109289718.jpgkızı Ayşe TRT ve İstanbul Üniversitesi Korosu´nda ses sanatçısı, oğlu Cemil ise İngilizce Öğretmenliği ile birlikte İstanbul Büyükşehir Belediyesi Caz Orkestrası´nda ses sanatçısı olarak yaşamlarını sürdürmekteler.

            Galip Ongül´ün tabelacı dükkânında Galip Ongül, Ali Bakır, Tevfik Özşahin ve Mahmut Soyarslan ile birlikte katıldığı çalışmalarla müzik hayatına başlayan Mustafa Sağyaşar; Adana Halkevi Müzik Derneği´nde müziğe devam edip, daha sonra 19 yaşında Ankara Radyosu´na (1951) girdi. 1971 yılında İstanbul Radyosu´na (1971) geçti. Ses sanatçısı, koro şefi, repertuar kurulu üyeliği ve icra denetim kurulu üyelikleri gibi görevlerde bulunduğu TRT´den 1999 yılında emekli oldu. Daha sonra Müjdat Gezen Sanat Merkezi Türk Sanat Müziği Bölüm Başkanı olan ve Kız Kulesi TSM Korosu ile İstanbul Tapu Kadastrolular TSM Koroları şefliklerini yürüten Mustafa Sağyaşar 65 yıldır aktif müzik müzik yaşamını aralıksız olarak sürdürmektedir. Bugüne kadar 125 adet  45´lik plak, 10 taş plak ve 10 uzunçalar yapıp, 400´ü aşkın eser yorumlayan /resimler/2016-11/7/0914439446557.jpgMustafa Sağyaşar´ın; Minegül Karadağ´ın ?Aşkımı bir anlasan gözlerime baksan da.? adlı güftesinden  acemkürdü makamında?, Uğur Gür´ün ?Ben vefasız birinin hasretini çekerim.? adlı güftesinden hüzzam makamındaki bestelerinin yanı sıra; beste ve güftesi kendisine ait olan uşşak makamındaki ?Gülen yüzün, hoş sözün beni sana bağladı.? adlı üç eseri TRT repertuvarında bulunmaktadır. Gazinolarda da assolist olarak da program yapan, 1989 yılında ?Taş Plaktan Bugüne? (kendisi) adlı bir müzik belgeselinde de yer alan ve hâlâ müzik çalışmalarını sürdüren Mustafa Sağyaşar´a 1998 yılında Kültür Bakanlığı tarafından Devlet Sanatçısı ünvanı verildi./resimler/2016-11/7/0915153353502.jpg/resimler/2016-11/7/0915341010023.jpg/resimler/2016-11/7/0916386792551.jpg/resimler/2016-11/7/0916493667777.jpg/resimler/2016-11/7/0918154919444.jpg/resimler/2016-11/7/0919077576696.jpg


Haber Kaynak : ÖZEL HABER

“STOA FELSEFESİ VE TARSUS'TA STOACILIK”KİTABI ARATOS YAYINLARI’NDAN ÇIKTI

ADANA ALTIN KOZA FİLM FESTİVALİ KISA FİLM FİNALİSTLERİ BELLİ OLDU

ADANA’DA BAĞLAMA GÜNLERİ’NİN İKİNCİSİ GERÇEKLEŞTİRİLİYOR

Düş ve Gerçek Arasında Çareli Çaresiz Çizgiler Kitabı

Sanatçı Selva Özelli Solo Sergisi ile ABD’de

“Doktordan Az Kullanılmış” bu defa bir kitap adı

HÜSEYİN SÖZLÜ, "AĞUSTOS AYI TÜRK'ÜN ZAFER AYIDIR"

İZMİT ALTIN PİŞMANİYE ÖDÜLLERİ SAHİPLERİNE VERİLDİ

ALTIN KOZA FİLM FESTİVALİ ‘’BELGESEL FİLM YARIŞMASI’’ FİNALİSTLERİ BELİRLENDİ

EMEKLİLERİN YENİ ADRESİ ‘EMEKLİ KÜTÜPHANESİ’

İZMİR KULLUK İLE TANIŞIYOR

ALTIN KOZA FİLM FESTİVALİ ULUSAL UZUN METRAJ FİLM YARIŞMASI FİNALİSTLERİ BELLİ OLDU

“Soul Müziğin Diva”sı Imany, 7 Eylül’de Türkiye’de

‘ÇOK YAŞA CUMHURİYET’ ÖDÜLLÜ BESTE YARIŞMASI BAŞVURULARI İÇİN SON HAFTA!

TÜRK RESSAMLARIN LONDRA ÇIKARMASI!

YILDIZ TOZU KARAKTER ANALİZLERİ

"ZAFERİN RENGİ" GÜÇLÜ OYUNCU KADROSU İLE ÇEKİMLER İÇİN GERİ SAYIMA BAŞLADI!

Büyükşehir ve YEDAM’dan bağımlılıkla mücadelede iş birliği

AVRUPA HAREKETLİLİK HAFTASI’NDA TÜM TÜRKİYE "ŞEHRİNİ KEŞFEDECEK- GELECEK ENERJİSİNİ KORUYACAK!”

12. ULUSLARARASI İZMİT PİŞMANİYE, MÜZİK ve DANS FESTİVALİ,25-27 AĞUSTOS’TA

‘’20. GELECEĞİN SİNEMASI’’ YARIŞMASININ JÜRİ ÜYELERİ AÇIKLANDI

  • BIST 100

    9693,46%1,77
  • DOLAR

    32,58% 0,35
  • EURO

    34,75% 0,10
  • GRAM ALTIN

    2507,64% 0,95
  • Ç. ALTIN

    4181,01% 0,22
  • Cumartesi 24.8 ° / 13.8 ° false
  • Pazar 25.4 ° / 14.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 25.6 ° / 13 ° Güneşli