SİYASET 11.07.2018 10:31:28 289 0

"Sanayi sektörü ağır yaralı"

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, sanayi sektöründe son yıllarda yaşanan durulganlığı soru önergesiyle Meclis gündemine getirdi. Önergeye verilen yanıt, üretim ve istihdama dayalı sanayi sektörünün artık bitme noktasına geldiğini gözler önüne serdi

Sanayi sektöründe "Eyvah" dedirten rakam!

CHP Milletvekili Gürer´in yazılı soru önergesine verilen  yanıtta, son 5 yıl içinde açılan ve 200´den fazla çalışanı olan sanayi işletme sayısının sadece 390 olduğunu açıkladı. Bakan Özlü, bunların da sadece 150´sinin yüzde 100 kapasite ile çalıştığını bildirdi. 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, "son 5 yıl içinde açılan ve 200´den fazla çalışanı olan işletmelerin istatistiki bilgilerinin açıklanmasını istedi. Gürer, ilgili bakanlığa "Son 5 yılda en az 200 kişi çalıştıran kaç yeni işyeri açılmıştır? Kaçı imalat sanayiindedir? Kaç firma tam kapasite ile çalışmaktadır?" şeklinde sorular yöneltti. 

Gürer´in yazılı soru önergesine yanıtta 136 bini aşkın işletmenin kayıtlı bulunduğu Sanayi Sicil Bilgi Sistemi ne her gün yeni kayıtlar yapıldığı gibi, kayıt iptalleri de olabildiğine dikkat çekerek, İşletmelerin fiili üretimlerinin ise, her yıl Nisan ayı sonuna kadar alınan yıllık işletme cetvelleri vasıtasıyla takip edildiğini açıkladı.

Gürer´in önergesine "Bu kapsamda, işletmelerin kuruluş tarihleri ve 2017 yılı Yıllık İşletme Cetvelleri esas alınarak sanayi sicil kayıtlarımızda yapılan incelemede; son 5 yılda 200´den fazla çalışanı olan 390 adet sanayi işletmesinin kurulduğu görülmektedir. Diğer taraftan, bahse konu işletmelerden % 100 kapasite ile çalışanlarının sayısı 150´dir" şeklinde yanıt verdi. 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise soru önergelerine ilgili bakanlıktan verilen yanıtın ülkemizde sanayi sektörünün, üretim ve istihdam açısından değerlendirildiğinde ne derece kötü durumda olduğunu net bir şekilde ifade ettiğini vurguladı.

Türkiye´de günümüz itibariyle 6 milyondan fazla işsizin bulunduğunu, bunların büyük bir bölümünün ise üniversite mezunu gençlerin oluşturduğunu anlatan Gürer, "1 milyon nüfuslu ülkemizde, son 5 yıl içinde açılan ve 200´den fazla işçi çalıştıran işletme sayısı 390´da kalmıştır.  Bunların da sadece 150´sinin tam kapasite ile çalıştığı belirtilmektedir. Başka bir ifadeyle ülkemizde ortalama, her yıl 200´den fazla işçi çalıştıran 80 adet işletme açılmaktadır. Açılan işletmelerin tam kapasite ile çalıştırıldığı düşünülse bile sanayi sektörünün istihdama katkısı yıllık 1600 kişidir. Bu rakam, 6 milyon işsizi olan Türkiye için korkunç derecede düşük bir rakamdır" diye konuştu. 

 (CO)

 


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

"TORBACI YAKALAMAKLA UYUŞTURUCU BELASI ÇÖZÜLMEZ"

CHP’Lİ TANAL, "MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ATAMA SÖZÜNÜ TUTMADI!"

Tülay Hatimoğulları Hatay'daki hava kirliliğini sordu

BAE'den ithalata vergi muafiyeti

Kılıçdaroğlu, 'Filenin Sultanları'nı Kutladı

Erdoğan, 30 Ağustos Zafer Bayramı Özel Konseri ve 100. Yıl Marşı Tanıtım Programına katıldı

CHP Adana İl Örgütü Zafer Bayramını kutladı

Kılıçdaroğlu: "Milletimizin 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı Yürekten Kutluyorum"

Ayhan Barut'tan narenciye üreticisi ve ihracatçısı için 3 bin lira destek talebi

Hasan Efe Uyar: "İktidar Vatandaşa 7 Ayda 22 Milyar Ceza Kesti"

Kılıçdaroğlu: “Türkiye Uyuşturucunun Pazarı Haline Geldi"

Emep'li Demir,"işçilere istifa baskısı uygulanıyor"

Mustafa Oğuz Yiğit: “AK Parti'nin Tarım Politikaları Çiftçiyi İflasa Sürüklüyor”

CHP’Lİ SÜMER,“ADANA’DA DEPREMİN YARALARI KAPANMIYOR”

CHP’li Bulut, “Ballı Maaşlara Devam “

“Malazgirt, Anadolu’daki siyasi hükümranlığımızın kapılarını açmıştır”

CHP'li Şevkin'den Hatay için, bakanlara soru yağmuru

Gürer: “Faiz artışı işsizliği tetiklerse, iş kötü…”

Ayhan Barut, anız yangınlarına kesin çözüm istedi

ERDİL DEDEOĞLU CHP CEYHAN İLÇE BAŞKANLIĞINA ADAYLIĞINI AÇIKLADI

  • BIST 100

    8806,72%-0,01
  • DOLAR

    32,25% 0,26
  • EURO

    35,08% 0,67
  • GRAM ALTIN

    2270,84% 0,79
  • Ç. ALTIN

    3854,72% 0,51
  • Perşembe 24.1 ° / 11.6 ° Güneşli
  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli