SALMAN:
GÜNDEM 2.07.2020 09:15:00 641 0

SALMAN: "KENTLERDE YAŞANAN SEL FELAKETİNİN NEDENİ YETERSİZ ALTYAPI"

İKK Sekreteri Erol Salman, çarpık kentleşme, altyapı sistemlerinin yetersizliği ve rantsal politikaların yerel yönetimler tarafından tercih edilmesi nedeniyle kentlerde doğal afetlerin, etkilerinin hafifletilebileceği halde daha etkili olduğunu söyledi.

TMMOB Adana İl Koordinasyon Kurulu (İKK) Sekreteri Erol Salman, çarpık kentleşme, altyapı sistemlerinin yetersizliği ve rantsal politikaların yerel yönetimler tarafından tercih edilmesi nedeniyle kentlerde doğal afetlerin, etkilerinin hafifletilebileceği halde daha etkili olduğunu söyledi.

Birçok kentte yapılan ve telafisi mümkün olmayan çevresel tahribatlar ve yetersiz altyapı sistemlerinin yıllardır felaketleri davet eder nitelikte olduğuna dikkat çeken Salman, yağış miktarının bahane edilerek üstü örtülmeye çalışılan sel olaylarının yetkililerin üstündeki sorumluluğu atmadığını kaydetti.

“ADANA’DA İNSANLAR ZOR ANLAR YAŞADI”

Salman şöyle konuştu:

“Şehirlerde kişi başına düşen yeşil alan miktarının her geçen gün azalması, büyük bir bölümü beton ve asfaltla kaplı olan şehre düşen yağmurun, toprak tarafından emilemeyip doğrudan akışa geçmesi de, yaşanan sellerde önemli bir etkendir. Bildik manzaralarla Adana’da da sık sık karşılaşılmaktadır. 19 Haziran 2020 günü öğle saatlerindeki yağış, kentin, bulvarlarını, sokaklarını, kavşaklarını, binaların bodrumlarını mekanlarını sular altında bırakıp, insanlara zor anlar yaşatıp geniş boyutta maddi hasara yol açmıştır. Ardından Bursa’da benzer durum meydana gelmiş maalesef can kayıplarına da sebebiyet vermiştir. “

“ADANA’DA YAŞANAN ÇARPIK KENTLEŞMENİN SONUCU”

Kent merkezlerinde yaşanan sel felaketlerinin sadece yağışa bağlamanın doğru olmadığına dikkat çeken Salman sözlerini şöyle sürdürdü.

“Ev ve işyerlerini su basması, yolların çökmesi, alt geçitlerin suyla dolması ve araçların mahsur kalması sadece yağış miktarının fazlalığına bağlanamaz. Bu yöndeki açıklamalar gerçekçi bir yaklaşım değildir. Bu durum; Kentin, altyapısının her yağışta aynı manzarayı yaşatması nedeniyle yetersiz olduğunun kanıtıdır. Şöyle ki; Altyapı yatırımları uzun vadeli kent nüfusu, kentin genişleme alanları ve yağış miktarları dikkate alınarak planlanır ve boyutlandırılırlar. Meteoroloji Genel Müdürlüğü Adana Bölge verileri incelendiğinde kentin aylık yağış miktarı 22 mm, yıllık toplam yağış miktarı ise 671 mm olduğunu görüyoruz. Günlük toplam en çok yağış miktarının 147 mm olduğundan yola çıkacak olursak 19 Haziran’da yaşanan o günkü yağış miktarının beklenmeyen bir değerde ve hesaplama yüklerinin üzerinde olduğu söylenemez. Her zaman söylediğimiz gibi yaşanan durum “Çarpık Kentleşmenin” doğal bir sonucudur. Adana’nın kuzeyi ve kuzey doğusunda Seyhan Baraj Gölü, doğusunda Seyhan Nehri ve kuzey bölgelerde de doğal eğimler mevcuttur. Bu durumda mevcut dere yataklarını imara açıp doldurup üzerlerine bina yaparsanız, yollar, kaldırımlar, otoparklar inşa edip suyun akışa geçmeden önce emilmesini sağlayacak toprak parçası bırakmazsanız olacağı budur. Unutulmamalıdır ki, “su akar yolunu bulur”, “ Dereler mülkünü geri alır.”

“YETKİLİLERİ ÖNLEM ALMAYA ÇAĞIRIYORUZ”

TMMOB Adana İl Koordinasyon Kurulu olarak, sorumluları önlem almaya ve altyapı yatırımlarına yönelmeye çağırdıklarını belirten Salman, “Büyükşehir ve ilçe belediyelerimizin işbirliği ile tüm yerleşim alanlarında su, kanalizasyon, çöp, yağmur suyu, atık su arıtma tesisleri fizibilite ve master plan çalışmaları ve haritalanması bir an önce yapılmalıdır. Adana kenti altyapı projeleri master plan ve fizibilite raporu şehrin kuzey, kuzeydoğu, güneybatı bölgelerini de kapsayacak şekilde hazırlanmalı, mevcut sistem de yeni plana uygun hale getirilmelidir. Başlamış projeler öncelikli olmak üzere, ivedilik sıralamasına göre ana plana uygun projelere zaman geçirmeden başlanmalıdır. Mevcut,  birleşik sistem olarak kullanılan atıksu ve yağmur suyu tesisleri hızla ayrıştırılmalıdır. Sağlıklı kentleşmenin altyapı çalışmasında gereği olan kırmızı kot uygulaması hayata geçirilmelidir. Yeşil alanlar korunmalı ve artırılmalı, yol ve çevre düzenlemesinde geçirgen yapı malzemeleri kullanılmalıdır.

Parsel bazındaki kentsel dönüşümden vazgeçilmeli, kentsel dönüşüm uygulamaları ada bazında düzenlenmeli ve altyapı sıkıntısına yol açacak yoğunluk artışına sebebiyet verilmemelidir. Yeni imara açılacak bölgelerin öncelikle altyapı hizmetleri bitirilmelidir. Tüm bunların gerçekleşmesini sağlama yönünde bu projeler için Büyükşehir ve ilçe belediyeleri genel bütçelerinde altyapı yatırım, bakım ve işletme giderleri için yeterli ödeneklerin ayrılması, yıllık nakdi ve fiziki gerçekleşmelerin titizlikle izlenmesi önemlidir. Altyapı tesisleri yapımı uzun süren pahalı yatırımlardır. Yaşamın vazgeçilmez ihtiyaçlarını karşılamakla yükümlüdürler. Uzun yıllara hizmet vereceğinden doğru planlanma yapılması, bakım ve idame ettirilmelerinin sağlanması gerekli ve önemlidir. Tekniğine uygun inşa edilmiş, bakımlı ve doğru kullanılan tesisler verecekleri hizmetin kalitesini yükseltirler. Turgut Özal Bulvarında geç kalınarak başlanan yağmur suyu drenaj çalışması plansızlığın maliyetler arttırıcı örneklerden birisidir ve planlamanın önemini vurgulamaktadır.  Biz yaşadığımız şehri önemsiyoruz. Adanalıların hak ettikleri yaşam standardına kavuşmasını istiyoruz. Bunu sağlama yönündeki çalışmalarımızı da devam ettirmekte kararlıyız.”

(VŞ)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Gaziantep'te Gezilmesi Gereken Tarihi Mekanlar

30 Ağustos coşkusu Çukurova’da yaşandı

TMMOB İKK,‘Ülkede, Bölgede, Dünyada Barış’ Her Zaman Şiarımız Olacaktır"

ÇGC,‘Bağımsızlık tutkumuz hiç bitmeyecek’

Prof. Dr. Süleyman İrvan:“Basılı gazeteciliğin bittiğini ilan etmek durumundayız”

“30 AĞUSTOS; DÜŞMAN DEVLETLERE ŞAPKA ÇIKARTTIRAN BÜYÜK ZAFER”

TGF "30 Ağustos, Türk Milleti için varlık nedenidir"

ÇGC,“Hür doğup hür yaşamak çok önemli”

30 AĞUSTOS ZAFERİNİ KAZANAN BAŞKOMUTAN DEMOKRATTIR; O'NUN CUMHURİYETİNİ YIKMAK İSTEYENLERİN DEMOKRATİK MEŞRUİYETİ YOKTUR

ÇYDD Türkiye Cumhuriyeti'nin 100., Büyük Taarruz'un 101. yılını Afyonkarahisar'da Kutladı

ULUSAL VE YEREL MEDYADA ZAFER BAYRAMI SERGİSİ DÜZENLENİYOR

26-30 AĞUSTOS 1922 BAŞKOMUTANLIK MEYDAN MUHAREBESİ:KUTSAL SAVAŞ

Ankara'dan Uçakla Günübirlik Ziyaret Edebileceğiniz Şehirler

KAYMAKAM ATAMALARI GERÇEKLEŞTİ

ÇYDD'DEN AFYON BULUŞMASI

Jeoloji Mühendisleri Odası'ndan deprem açıklaması

JMO’dan “17 Ağustos 1999 Depremi” Açıklaması

ÇGC’de kaynaşma yemeği

TGC: "Gazetecilik tutukluluk nedeni olmaktan çıkarılmalıdır"

ADANA BAROSU’NDAN ‘HAK İHLALİ’ İDDİASI

Enerjisa Enerji ve TEMSA’nın Oyungezer Otobüsü Deprem Bölgesinde

  • BIST 100

    9693,46%1,77
  • DOLAR

    32,58% 0,35
  • EURO

    34,75% 0,10
  • GRAM ALTIN

    2507,64% 0,95
  • Ç. ALTIN

    4181,01% 0,22
  • Cuma 24.9 ° / 15.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 24.8 ° / 13.8 ° false
  • Pazar 25.4 ° / 14.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı