Salıcı: AK Parti-MHP beraber eriyor
SİYASET 9.03.2019 12:36:55 382 0

Salıcı: AK Parti-MHP beraber eriyor

CHP-İYİ Parti´nin 51 ilde yaptığı yerel seçim işbirliğinin mimarlarından CHP Genel Başkan Yardımcısı Oğuz Kaan Salıcı, AK Parti-MHP ittifakında sinerji olmadığını, 2 partinin 24 Haziran seçimlerinde aldığı oyun gerisine düştüğünü söyledi.

İktidarın beka söylemini eleştiren Salıcı´nın İYİ Parti işbirliği, seçim kampanyası, anketler ve beklentilere dair Gazete Duvar´dan Nergis Demirkaya´nın sorularına yanıtları şöyle oldu:

İYİ Parti ile seçim işbirliğinde hedeflediğiniz noktaya geldiniz mi? Sonuç içinize sindi mi? Eksik kalan bir nokta var mı?

Böyle görüşmelerde iki parti de istediğinin tamamını alamaz. Bu mümkün değil. CHP´de kalan iller bizim seçimi kazanmaya yakın olduğumuz yerler. İşbirliği süreci devam ederken kimse İstanbul´da CHP´nin seçimi kazanma potasına gireceğini tahmin etmiyordu. Ama şu an seçimi kazanma potasındadır. Uzun zaman Ankara tartışıldı. Mansur Bey şimdi seçimi kazanma potasında mı? Evet. Üstelik Ankara´da en iddialı aday. ?CHP Bursa´da neden ısrar etti? sorusunun cevabını bugün kamuoyundan alıyoruz. Biz CHP´li belediye başkanlarınca yönetilen 6 büyükşehir ve 8 il belediyesinin sayısını arttırmayı hedefliyoruz. Öncelik büyükşehirler, çünkü seçmenin büyük kısmı büyükşehirlerde yaşıyor ve Adalet ve Kalkınma Partisi´nin yapmış olduğu yanlışları ortaya koyabileceğiniz ve seçmene bunu yaptık, doğru bir sonuç aldık diyebileceğiniz yerler daha çok bu şehirler olacak. Ankara´yı, İstanbul´u kazanıyorsanız iddianızın çok büyük kısmını ortaya koymuş ve onu ispatlamış olursunuz.

HİÇ OLMAMIŞ BİR ŞEYİ YAPTIK

İstanbul ve Ankara´yı kazanmak Türkiye´nin 5´te 1´inin oyunu almak demek.

Nüfus ve seçmen sayısı olarak büyük kısmını kazanmış oluyorsunuz ama Türkiye ekonomisinin yarısını üreten, yöneten bir şehri kazanıyorsunuz. Hem emek dünyası hem de iş dünyası açısından. Denizli´yi İYİ Parti´ye bıraktık ve başarılı olunması için de samimi bir çabadayız. Balıkesir için yine aynı. Sıkıntılar olur mu, olur. 51 ilden bahsediyoruz. Ama Türkiye Cumhuriyeti tarihinde bir yerel seçimde bu kadar geniş bir işbirliği hiç olmadı. Hiç olmamış bir şeyi yaptık. Önümüzde bir örnek yoktu. Kolay olmadı. 31 Mart akşamı hep beraber göreceğiz ki çok iyi bir sonuç alınacak.

CUMHUR İTTİFAKINDA SİNERJİ YOK

İki partinin işbirliğinin sonucu ne getirecek görünüyor?

Şunu görüyoruz. İYİ Parti ile CHP arasındaki işbirliği iki partinin toplam oyunun üzerine çıkıyor. Sinerji var mı, evet var. Bizim hedeflediğimiz buydu. Biz ısrarla masa başı ittifaklarıyla bu iş olmaz, dedik. Adalet ve Kalkınma Partisi ve MHP arasında yapılan ittifakın sinerjisi var mı, yok. İki oyun toplamından geriye düşüyor.

İKİSİ BERABER ERİYOR

Cumhurbaşkanı Erdoğan´ın ?İstediğimiz konsolidasyon olmadı? sözleri bunu mu anlatıyor sizce?

O onların açıklaması. Ama ?Beceremedik? demek daha doğru bence. Şimdi CHP-İYİ Parti seçmeni arasında geçişkenlik var. Bu geçişkenlik Millet İttifakında da ortaya çıktı. Adalet ve Kalkınma Partisi ile MHP seçmeni arasında da bir geçişkenlik var ama bu geçişkenlik bizdeki kadar yüksek değil. Dolayısıyla İYİ Parti seçmeni CHP adayına oy verirken bir tereddüt ortaya koymuyor. Ama Adalet ve Kalkınma Partisi tabanındaki bir seçmen MHP´li belediye başkanına oy verirken ya da tam tersi olduğunda böyle değil? Bunu sahada görüyoruz. Adalet ve Kalkınma Partisi´nin 24 Haziran´daki oyu yüzde 42.5. Toplamda 52.5-53´lük bir oyları var. Daha 9 ay geçti. Şimdi yüzde 53 ile seçime giriyorsunuz. Peki Adalet ve Kalkınma Partisi açısından soruyorum: Yüzde 42.5 oy almış bir parti neden bir ittifaka ihtiyaç duyar. Cumhuriyet tarihine yerel seçim ittifakı hiç olmamış. Adalet ve Kalkınma Partisi böyle bir ihtiyaç duydu. Bunu MHP ile yaptı. Cumhur ittifakında da beraberlerdi. Ortaya çıkan sonuç ikisinin beraber erimesinin devam ettiği yönünde. İttifakın toplam oyları azalıyor. Üstüne bir sinerji yaratamadı.

YANGIN BACAYI SARDI 21 İLDE ADAY TEKE DÜŞTÜ

Neden sinerji yaratamadı?

Şöyle bir örnek vereyim. 19 Şubat listelerin verilmesi için son gündü. 18 Şubat günü 21 ilde adaylarını çektiler. Düşünün aday sahaya çıkmış, 2 ay çalışmış. Belediye Meclis listesi yapmış. Ailesini, beraber siyaset yaptığı insanları motive etmiş. Köy köy dolaşmaya başlamış. Bu insanları liste vermeden bir gün önce sahadan çektiler. Buradan bir sinerji çıkar mı? Bu soru havada ve cevaplanmaya muhtaç bir sorudur. İkincisi 81 ilin 21´inde yani dörtte birinde adayları teke düşürmek için son gün operasyon yapıyorsanız yangın bacayı sarmış demektir. Bunun doğru okuması budur.

İşbirliğine gidilen iller açısından Gaziantep´te hata yaptığınızı düşünüyor musunuz?

Hataların nerede olup olmadığı 31 Mart´ta ortaya çıkacak. Kantara çıkılacak gün 31 Mart. Ama şu var. 31 Mart günü iktidar ve iktidara destek olan siyasi partilerin belediye sayısında bir gerileme olacak mı, olacak. Muhalefet partilerinde, CHP, İYİ Parti´ye ait belediye sayılarında artış olacak mı, olacak. O zaman kimin hata yaptığını daha rahat biçimde konuşabiliriz. Bu seçimde kimin kaç oy aldığı üzerinden analiz doğru bir sonuç vermez.

BAŞARININ ÖLÇÜTÜ BELEDİYE BAŞKANLIĞI SAYISI OLACAK

İşbirliği nedeniyle oyları ölçmenin de çok mümkün olmadığı bir seçim olacak. Başarı neye göre belirlenecek?

Belediye Meclis üyeliklerindeki işbirlikleri nedeniyle sonuca ulaşmak mümkün değil. Belediye başkan adaylığı oyunu esas almak lazım. İstanbul´da Ekrem İmamoğlu´nun almış olduğu oyu CHP´nin oyu olarak görmek lazım. Binali Yıldırım´ın oyunu da Adalet ve Kalkınma Partisi oyu olarak görmeniz lazım. Ama esas itibariyle kaç belediye sayısı kaça ulaştı. Azaldı mı? Arttı mı? Başarıyı bunun üzerinden ölçmek mümkün.

CHP-İYİ Parti iki ortak miting yaptı. Sahada ittifak tutmuş görünüyor mu?

Biz ittifak değil, iş birliği yaptık. Baştan beri böyle diyoruz. Birincisi yasal olarak ittifak imkanı yok. Buna rağmen Adalet ve Kalkınma Partisi, MHP ısrarla ?ittifak? diyor. Ama biz işbirliği yaptık. (Öİ)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

"TORBACI YAKALAMAKLA UYUŞTURUCU BELASI ÇÖZÜLMEZ"

CHP’Lİ TANAL, "MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ATAMA SÖZÜNÜ TUTMADI!"

Tülay Hatimoğulları Hatay'daki hava kirliliğini sordu

BAE'den ithalata vergi muafiyeti

Kılıçdaroğlu, 'Filenin Sultanları'nı Kutladı

Erdoğan, 30 Ağustos Zafer Bayramı Özel Konseri ve 100. Yıl Marşı Tanıtım Programına katıldı

CHP Adana İl Örgütü Zafer Bayramını kutladı

Kılıçdaroğlu: "Milletimizin 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı Yürekten Kutluyorum"

Ayhan Barut'tan narenciye üreticisi ve ihracatçısı için 3 bin lira destek talebi

Hasan Efe Uyar: "İktidar Vatandaşa 7 Ayda 22 Milyar Ceza Kesti"

Kılıçdaroğlu: “Türkiye Uyuşturucunun Pazarı Haline Geldi"

Emep'li Demir,"işçilere istifa baskısı uygulanıyor"

Mustafa Oğuz Yiğit: “AK Parti'nin Tarım Politikaları Çiftçiyi İflasa Sürüklüyor”

CHP’Lİ SÜMER,“ADANA’DA DEPREMİN YARALARI KAPANMIYOR”

CHP’li Bulut, “Ballı Maaşlara Devam “

“Malazgirt, Anadolu’daki siyasi hükümranlığımızın kapılarını açmıştır”

CHP'li Şevkin'den Hatay için, bakanlara soru yağmuru

Gürer: “Faiz artışı işsizliği tetiklerse, iş kötü…”

Ayhan Barut, anız yangınlarına kesin çözüm istedi

ERDİL DEDEOĞLU CHP CEYHAN İLÇE BAŞKANLIĞINA ADAYLIĞINI AÇIKLADI

  • BIST 100

    9693,46%1,77
  • DOLAR

    32,58% 0,35
  • EURO

    34,75% 0,10
  • GRAM ALTIN

    2507,64% 0,95
  • Ç. ALTIN

    4181,01% 0,22
  • Cuma 24.9 ° / 15.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 24.8 ° / 13.8 ° false
  • Pazar 25.4 ° / 14.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı