Sahte İçki Üretimi Endişe Verici!
SAĞLIK 26.10.2016 11:37:22 321 0

Sahte İçki Üretimi Endişe Verici!

Sahte İçkiden Yılda Zehirlenme Vakası 3-4 İken, Son Bir Haftada 14-15 Oldu.

Sahte içkiden zehirlenme ve ölümlerin artması nedeniyle Çukurova Üniversiteli Bilim İnsanları vatandaşların dikkatli olması konusunda uyarıda bulundu.Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Tıp Fakültesi Adli Tıp Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nebile Dağlıoğlu ve Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Turgut Cabaroğlu, sahte içki zehirlenmelerinde artış yaşanmasının endişe verici olduğunu söyledi.

Sahte içkinin merdiven altı olarak tabir edilen koşullarda üretiminin artığını belirten Prof. Dr. Cabaroğlu, bununla beraber tüketici güvenliğinin risk altına girdiğini ve zaman zaman yaşanan metil alkol zehirlenmesine bağlı ölümlerin oluştuğunu söyledi.

En Çok Rakının Sahtesi Piyasaya Sürülüyor.

Yasadışı, sahte ve kaçak içki sektörünün halk sağlığını tehdit ettiği gibi önemli vergi kaybına da neden olduğunu açıklayan Prof. Dr. Cabaroğlu, piyasada sahtesi en fazla görülen alkollü içeceğin ?rakı´ olduğuna dikkat çekti?

?Kendi Ürettiği Sahte İçkiden Zehirlenenler Var.?

Vergi artışına bağlı olarak fiyatların yükselmesinin merdiven altı piyasayı hareketlendirdiğini ve bu ürünlere özellikle geliri düşük kesimle bazı eğlence yerleri, oteller, özellikle turizm bölgeleri ve büyük şehirlerde tekel bayilerin ilgi duymasıyla kaçak ve sahte üretim pazarının büyüdüğünü hatırlatan ÇÜ Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Turgut Cabaroğlu, ?Ülkemizde ölümle sonuçlanan sahte içki vakalarının tamamı metil alkol zehirlenmesinden kaynaklı.Bunun da temel nedeni sahte üretim sırasında bilmeden etil alkol yerine daha ucuz olduğu için Metil alkol (metanol) kullanılması veya etil alkolle yüksek oranda metil alkolün karıştırılması. Kendi Ürettiği kaçak içkiden zehirlenenler bile var.?

?Son 1 Haftada 14-15 kişide Metil Alkol Zehirlemesi Yaşadı.

Metil alkol zehirlenmesinin başlıca belirtilerinin baş ağrısı, bulantı, kusma, baş dönmesi, görmede bulanıklık olarak seyrettiğini söyleyen Doç. Dr. Nebile Dağlıoğlu da, daha ileri dönemde körlük,  koma hali ve ölüm olaylarının gerçekleştiğini açıkladı.

ÇÜ Balcalı Hastanesi´nde 24 Saat Esasına Göre Hizmet Veriliyor.

Çukurova Üniversitesi Balcalı Hastanesi´nde 24 saat esasına göre bu konuda hizmet verdiklerini hatırlatan Doç. Dr. Dağlıoğlu,zehirlenme tanısı ile başvuranlara gerekli kan testlerinin 5 dakika içerisinde yapıldığını söyledi. Doç. Dr. Nebile Dağlıoğlu, özellikle son hafta zehirlenme belirtisi ile acil servise başvuranlardan alınan kan örneklerinde yüksek oranda metanol tespit edildiğini açıklayarak şunları kaydetti;

?Hatay Mersin ve Adana´dan gelen vakalarda ölüm olaylarıyla sıklıkla karşılaşıldı. Çok ucuz olduğu için içkinin içerisine metanol konuluyor. Buna bağlıda ciddi zehirlenmeler oluyor. Yılda 4yada 5 vaka gelirken son haftada 14-15 metil alkol zehirlemesi ile karşı karşıyayız. Bundan da kaçak içki üretiminin arttığını anlıyoruz.?

Özellikle sahte içki zehirlenmesinin gözü etkilediğini belirten Doç. Dr. Dağlıoğlu, bu hasarların geri dönüşünün olmadığını ve görme kaybına neden olduğunu sözlerine ekledi.


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

ALZHEIMER’IN 10 ERKEN SİNYALİ!

Her 20 yaş dişi çekilmek zorunda değil, ama…

ANİDEN SİNİRLENME ŞEKER HASTALIĞI BELİRTİSİ OLABİLİR !

YEMEKTEN SONRA UYKUNUZ GELİYORSA DİKKAT !

Tozlu ortam farenjit riskini arttırıyor

AŞIRI C VİTAMİNİ VE PROTEİN BÖBREK TAŞINA YOL AÇIYOR

Uyku sorunlarının en yaygını: İnsomnia

“Çocukların ne derdi var ki diş gıcırdatsın” demeyin!

Adana yeni bir kültür sanat merkezi kazanıyor

DİZ KİREÇLENMESİNİ TETİKLEYEN FAKTÖRLER

PIERCING YAPTIRACAKLARA KÖTÜ HABER: ALERJİK REAKSİYONLARA YOL AÇABİLİR!

Dünya Doktorları: "İnsani Yardım Çalışanlarına Daha İyi Koruma Ve Güvenlik Ortamı Sağlanmalı"

Çocuklarda Diş Sıkma Neyin Habercisi?

“1 yaş altı bebekler ağır kızamık için risk altında!”

Yaş ilerlerken diş sağlığını korumak önemli

BEL VE KAS AĞRILARINDAN KORUNMANIN YOLLARI

D VİTAMİNİ HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKEN 9 ÖNEMLİ NOKTA!

Protezine Kavuşan Yağmur, Rektör Prof. Dr. Tuncel’i Ziyaret Etti

"COVID-19’un Eris varyantı kış aylarında yayılabilir"

CİLDE ZARARLI 8 ALIŞKANLIĞA DİKKAT !

EV YAPIMI YOĞURDUN FAYDALARI NELERDİR ?

  • BIST 100

    9670,53%0,26
  • DOLAR

    32,52% -0,08
  • EURO

    34,78% -0,23
  • GRAM ALTIN

    2421,67% -0,33
  • Ç. ALTIN

    3982,08% -0,92
  • Perşembe 35.8 ° / 20.3 ° false
  • Cuma 30.8 ° / 18.5 ° false
  • Cumartesi 31 ° / 16.7 ° false