Sabancı Vakfı Fark Yaratanlar Programı “Fark Yarat Hayatlar Değişsin” sloganıyla yeni sezona başladı
YAŞAM 9.07.2020 10:32:00 607 0

Sabancı Vakfı Fark Yaratanlar Programı “Fark Yarat Hayatlar Değişsin” sloganıyla yeni sezona başladı

2009 yılından bu yana 42 şehirden 190 Fark Yaratana ulaşan, toplumsal gelişmeye katkıda bulunan kişilerin hikâyelerini görünür kılmak ve topluma ilham vermek için çalışan Sabancı Vakfı Fark Yaratanlar Programı yeni sezonu açtı

Sosyal mesafenin korunduğu bu günlerde Youtube üzerinden gerçekleşen yayın ile 5 yeni Fark Yaratanın yaşadıkları çevrede karşılaştıkları sorunları gidermek üzere geliştirdikleri projeler tüm Türkiye ile paylaşıldı.

 

Programın bireyleri fark yaratmaları için teşvik ettiğini ve topluma ilham kaynağı olduğunu belirten Sabancı Vakfı Genel Müdürü Nevgül Bilsel Safkan“Fark Yaratanlar, çevresinde bir sorun veya eksiklik görüyor ve elini taşın altına koyarak ‘Ben bunu yaparım’ diyor. Adeta bir terzinin söküğü dikmesi gibi toplumda gördükleri bir sorunu tamir ediyorlar. Çalışmak ve başarılı olmak herkesin ulaşabileceği bir hedef. Ancak başka insanların, hayvanların ve doğanın iyiliği için çalışmak, bir karşılık beklemeden bu yola çıkmak büyük bir irade istiyor. Bu program bu toplum için fedakârca çalışan öncü bireyleri tanıtıyor ve geleceğe dair hepimize umut aşılıyor. Bu seneyle birlikte Türkiye’nin 81 ilinden 4.000’e yakın başvuru aldık. Eğitim, sağlık, çevre gibi farklı alanlarda çalışan Fark Yaratanların ilham veren hikayelerini toplumun geniş kesimlerine ulaştırdık. Yayınlanan videolar, Türkiye ve yurt dışında 35 milyonu aşkın izlenme rakamına ulaştı. Fark Yaratanların hikayelerini dinledikçe ülkemizin her bireyinin çok büyük bir potansiyele sahip olduğunu görüyorum ve daha da umutlanıyorum.” dedi.

 

Yeni sezonda programın daha genç ve daha dinamik bir yol haritası izleyeceğini belirterek yeni dönemin Fark Yaratanlarını tanıtan Nevgül Bilsel Safkan“Fark Yaratanlar Programı’nın 11. sezonunda Antalya’dan Şanlıurfa’ya, İstanbul’dan Mardin’e uzanan bir yolda; eğitimde fırsat eşitsizliğini kaldırmak için kollarını sıvayan sınıf öğretmenlerini, canlıların yaşam hakkını savunmak için harekete geçen bir aktivisti, dezavantajlı bölgelerdeki kadın ve kız çocuklarının bilgilenmesi ve bilinçlenmesi için çalışan bir avukatı, Mezopotamya’da kaybolmaya yüz tutan bir kültürü yaşatmaya çalışan bir sanatçıyı ve Türkiye’de çizgi film kültürünü geliştirmek için hayallerinin peşinden koşan bir gönüllüyü tanıyacağız. Onlar, kendi iradeleriyle toplumsal sorunlara çözüm üreten yüzlerce fark yaratandan sadece birkaçı. Sabancı Vakfı olarak 11. yılında Fark Yaratanlar Programı’nda Konuşmamız Gerek, Okumak Yolda Olmaktır, The Cartoon Mill, Uçurtmanın Peşinde ve Deneye Hayır Derneği projelerini desteklemekten gurur duyuyoruz. Fark Yaratanların çalışmalarında ihtiyaç duydukları yetkinlikler konusunda onları eğitim, atölye ve mentorluk desteği ile besleyecek, çözüm yolunda birlikte yürüyeceğiz.” dedi.

 

Safkan: “Pandemi süreci gönüllülüğün, yardımlaşmanın ve dayanışmanın değerini bir kez daha hatırlattı”

 

Covid-19 pandemi sürecindeki sivil toplum ve gönüllülük hareketlerinden bahseden Safkan, “Bu süreç bize insan sevgisinin, dayanışmanın, almadan vermenin 7’den 70’e hepimizin içinde var olduğunu bir kez daha gösterdi. En başta sağlık çalışanlarının ailelerini bile göremeden canları kurtarmak için yaptıkları fedakarlığa, evlerinden çıkamayan yaşlılar için alışveriş yapan gençlere, ihtiyacı olanlar için alışveriş, temizlik yapabileceğini apartmanlara yazılar asarak duyuran güzel insanların hikayelerine tanık olduk. Sağlık çalışanları ve kamu hizmeti veren diğer çalışanlar için evlerinde gönüllü maske dikenleri izledik. Bu süreç hepimize gönüllülüğün, yardımlaşmanın ve dayanışmanın değerini bir kez daha hatırlattı. Hatırladığımız bu değerlerin etkilerini önümüzdeki dönemlerde daha çok görmeyi ve seneye Fark Yaratanlar programına daha çok hikâyenin başvurmasını bekliyoruz” dedi.

 

 

Bu Sezonun İlham Veren 5 Fark Yaratan Öyküsü

 

Konuşmamız Gerek: Dezavantajlı bölgelerdeki kadınların menstrual ürünlere erişebilmeleri ve regl konusundaki tabunun yıkılması için çalışmalar yürüten İlayda Eskitaşçıoğlu’nun kurduğu ‘Konuşmamız Gerek’ Platformu, hijyenik ürünlere erişimin bir hak olduğu düşüncesinden yola çıkarak köy okullarındaki genç kızlar, mevsimlik tarım işçisi ve mülteci kadınlarla eğitimler düzenliyor. Konuşmamız Gerek Platformu, kadınların hiçbir kesinti yaşamadan sosyal hayatın ve istihdamın bir parçası olabilmesi adına regl olmanın utanılacak bir şey olmadığının toplumda kabul görmesi ve bu tabunun yıkılması için çalışıyor.

 

Okumak Yolda Olmaktır: ‘Eşekli Kütüphaneci’ olarak bilenen Mustafa Güzelgöz’ün hikayesinden ilham alarak 2019 yılında bir gezici kütüphane oluşturan öğretmen Nusrettin Biçer ve Abdülkadir Korkmaz, ‘Okumak Yolda Olmaktır’ projesiyle Şanlıurfa’nın köylerini ziyaret ederek çocuklarla bir araya geliyor. İkinci el bir minibüsü gezici bir kütüphaneye dönüştürerek Suruç’ta gezilmemiş köy ve ulaşılmamış çocuk bırakmamayı hedefleyen proje; çocukları sadece kitapla değil, kendilerinin tasarladıkları kukla, bilim ve sanat atölyesi gibi etkinliklerle de buluşturuyor. Eğitime eşit erişim herkesin hakkı diyerek yolan çıkan bu iki öğretmen, ‘Okumak Yolda Olmaktır’ projesiyle birçok çocuğa ulaşmaya devam ediyor.

 

The Cartoon Mill: Türkiye’de çizgi film kültürünün gelişmesine katkı sağlamak için yola çıkan Fatih Küçük, 2016 yılında Türkiye’nin ilk bağımsız çizgi film okulu olan The Cartoon Mill’i kurarak çizgi film tarihi, karakter tasarlama ve çizgi film üretme gibi konularda atölyeler düzenleniyor. Sadece animasyon eğitimine değil, yörenin ekonomik gelişimine de katkıda bulunan Fatih Küçük, sanatsever bir neslin yetişmesine katkıda bulunuyor ve çocukları sanatla buluşturmaya devam ediyor.

 

Uçurtmanın Peşinde: Mardin’de doğan ve çocukluğundan beri uçurtmalara hayran olan Zahit Mungan, “Uçurtmanın Peşinde” projesi ile çocukların hem hayal gücünün hem de motor becerilerinin gelişmesine katkı sağlayan uçurtma atölyeleri düzenliyor. Verdiği eğitimlerle çocukların geleneksel oyunlara olan ilgilerinin artmasını, ekran başında geçirdikleri zamanın azalmasını hedefleyen Zahit Mungan, 2016 yılından beri düzenlenen Mardin Uçurtma Festivali ile de şehrin tanıtımına katkıda bulunuyor. Düzenlediği yüzlerce çocuk atölyesi ile hem çocukların hayatlarında fark yaratan hem de Mardin kültürünün korunması ve tanıtılması konusunda çalışmalar yapan Zahit Mungan, tüm Türkiye’ye örnek oluyor.

 

Deneye Hayır Derneği: Üniversite yıllarından beri hayvan hakları konusunda çalışmalarını sürdüren Yağmur Özgür Güven’in 2019 yılından beri kendisinin de kurucuları arasında yer aldığı Deneye Hayır Derneği, hayvan deneylerinin etik standartlara uygun şekilde yapılması ve bilimsel çalışmalarla geliştirilen alternatif yöntemlerin yaygınlaşmasıyla hayvan deneylerinin son bulması için çalışmalar yürütüyor. Dernek, hayvanların esaret altında tutulmadığı, işkence görmediği ve onları öldürmekten ziyade yaşatmanın yollarının arandığı daha iyi bir dünya için çalışıyor.(CO)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Rahatlığın Adresi: Adidas

Sevdiklerimize Orkide Hediye Etmenin Anlam ve Önemi

Çocuklar da Stres Neden Olur?

“HÜKÜMLÜ VE YÜKÜMLÜLERİ TOPLUMA KAZANDIRACAĞIZ”

Prof. Dr. Sultan Tarlacı: “Yaratıcı kişiler kuralları sevmez, sınırlarda dolaşır”

Türkiye ve dünyanın ilk tescilli kadın kebapçısı

Farklı ülke numaralarından gelen WhatsApp aramalarına dikkat!

Kendinizi sürekli ‘şişman’ hissediyorsanız dikkat!

SAVAŞ MAĞDURU UKRAYNALI ÇOCUKLAR İBB’NİN MİSAFİRİ OLDU

ARI SOKMASINDA ADRENALİN OTOENJEKTÖRÜ HAYAT KURTARIYOR!

AİLENİZİ KORUMAK SİZİN ELİNİZDE!

ÖFKE KONTROLÜNDE ETKİLİ ÖNERİLER

Prof.Dr. Barış Öztürk ,”Metabolik Otofaji Diyeti İle Kilolara Elveda”

Eyvah Kayınvalidem Geliyor!

Üzüm Tüketmenin 8 Faydası!

Kedi Kumu

Yüksek sıcaklık ve güneş, sürüş güvenliğini tehlikeye atıyor

Olumsuz duygular hissedildiğinde çözüm buzdolabında değil!

VİŞNENİN FAYDALARI SAYMAKLA BİTMİYOR !

"Baharatlı yiyecekler geniz akıntısı sebebi"

10 BİNİ AŞKIN GÖRME ENGELLİYE REHBER OLAN PLATFORM: KÖRÜZ.BİZ

  • BIST 100

    8828,70%-0,62
  • DOLAR

    32,29% 0,55
  • EURO

    35,19% 0,29
  • GRAM ALTIN

    2238,56% 0,53
  • Ç. ALTIN

    3895,90% 0,00
  • Salı 15.1 ° / 9.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 19.1 ° / 9.6 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Perşembe 16.4 ° / 10 ° Orta kuvvetli yağmurlu