RUSYA MAĞDURU NARENCİYE ÜRETİCİSİ DESTEK İSTİYOR
EKONOMİ 4.01.2016 14:44:04 1010 0

RUSYA MAĞDURU NARENCİYE ÜRETİCİSİ DESTEK İSTİYOR

AMBARGOLAR NEDENİYLE SADECE ADANA´DA 250 MİLYON DOLAR ZARAR EDEN NARENCİYE ÜRETİCİLERİ, DEVLETİN MALİYETLERİN YARISINI KARŞILAMASINI VE DALINDA KALAN MANDALİNA, PORTAKALIN YEREL YÖNETİMLER İLE MİLLİ EĞİTİM ARACILIĞIYLA TÜKETİCİLERE VE ÖĞRENCİLERE ULAŞTI

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Semih Karademir, Rusya´nın narenciye ürünlerine uyguladığı ambargo nedeniyle milyonlarca dolar zarar eden üreticinin dal fiyatlarını karşılayabilmesi için üretim maliyetinin yarısının devlet tarafından karşılaması gerektiğini kaydetti. Karademir, dalında kalan portakal ve mandalinaların yerel yönetimler ile milli eğitim yoluyla tüketicilere ve öğrencilere ulaştırılmasını önerdi.

Angajman kurallarını ihlal ettiği gerekçesiyle bir Rus savaş uçağının düşürülmesinin ardından Rusya´nın aldığı ambargo kararları, 1 Ocak 2016´da yürürlüğe girdi. Bu kapsamda pek çok üretim kaleminde ihracat neredeyse durma noktasına geldi.
Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Semih Karademir, son 25 yılın en güzel sezonunu yaşayacaklarını düşünürken Rus uçağının düşürülmesinin pazarı oldukça olumsuz etkileyen, beklenmedik bir gelişme olduğunu söyledi.

?İÇ PİYASAYA DÜŞÜK FİYAT YANSIMADI? 
Limon ihracatıyla ilgili bir ambargo kararının olmadığını ancak hasadının yüzde 70´i yapılan mandalina ve henüz hasadı başlamayan portakal ürünlerinin ihracatında büyük bir kriz patladığını vurgulayan Karademir, şöyle devam etti:
?Ülke içerisinde birtakım odaklar ürünlerin iç piyasaya yansıyacağını ve tüketicilerin ucuz fiyattan ürün alabileceklerini vurguladılar. Ne yazık ki bu böyle olmadı. Ağaç üzerinde şu an gördüğümüz ürünlerdeki dal fiyatları olumsuz etkilendi. Krizin başladığı andan itibaren portakalda dal fiyatları 45 - 50 kuruşa çıkmışken, krizin başladığı andan itibaren bu fiyatlar ne yazık ki dal fiyatları olarak 35 kuruşlara kadar geriledi. Bu gerileyen fiyatlar tüketiciye yansımadı.?

?ADANA´DA ZARAR 250 MİLYON DOLAR?
Kriz nedeniyle turunçgil üretiminde Adana ekonomisinin 250 milyon dolar civarında bir zararda olacağını tahmin ettiklerini anlatan Semih Karademir, zararın en aza indirilebilmesi için hükümetin birtakım adımlar atabileceğini savundu. Karademir, konuşmasını şöyle sürdürdü:
?Bu krizden etkilenen üreticinin sürdürülebilir tarım adına, gelecek yıl işlerini yapması adına hükümetin mutlak suretle bazı desteklerde bulunması gerekmektedir. Kısa vadede Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) üzerinden turunçgil üreticilerinin dal fiyatlarını karşılayabilmesi adına maliyetin en az yarısının, geri dönen yaş sebzenin yüzde 60´ının karşılandığı gibi devlet tarafından karşılanması gerektiğini düşünüyoruz. Gelecek adına. Çünkü turunçgil bir yıllık değil, çok yıllık üründür. Rusya´daki ithalatçılar 1´inden itibaren ambargonun olacağını bildiklerinden aşırı mal çektiler. 15-20 günlük stoklarına yetecek kadar malları aldılar. Mandalinalarda özellikle çok hızlı hasat sezonu geçirdik ama üretici sonuç itibariyle 90 kuruş ve 1 lira olan dal fiyatları ne yazık ki 50 60 kuruşlara kadar geriledi.?

?ÜRÜNLER TÜKETİCİYE ULAŞTIRILMALI?
Türkiye´deki turunçgil üretiminin yüzde 35´inin Adana´dan karşılandığını ve 10 yıllık çalışmanın ardından bu oranın yüzde 50´ye çıkacağını dile getiren TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Semih Karademir, ?Mandalinaların bir kısmı hala dalında ve portakal ihracatımızı bundan sonra gerçekleştiremeyeceğiz. Ruslar portakal ihtiyaçlarını başka ülkelerden karşılayacaklar. Üreticilerin mutlak suretle zararının karşılanmasıyla ilgili devletin ÇKS kayıtları üzerinden en az maliyetin yarısı desteğinin yanında hızlı bir şekilde devletimizin geçen yıl kuru üzümde yaptığı gibi, yerel yönetimlerin ve milli eğitimin hızlı bir şekilde devreye girip dalında kalan portakal ile hasat yapılmayan mandalinaların bir şekilde tüketicilerimize öğrencilerimize ulaştırılmasıyla ilgili çalışma yapılması gerekmektedir? ifadelerini kullandı.


Haber Kaynak : İhlas Haber Ajansı

Harb-İş,“Ücretler yeniden düzenlenmeli “

"YENİLENEBİLİR ENERJİ NASIL TÜRKİYE’NİN ELEKTRİK ÜRETİM KAYNAĞI OLABİLİR"

"Bağımsız olmayan bir Kurulun vereceği karar tartışılır!"

MB Başkanı’ndan enflasyonla ilgili “yol haritası” mesajı

Türkiye, dünya lideri

“İş dünyasının finansmana erişimi kolaylaştırılmalıdır”

TOYP BAŞVURULARINDA SON TARİH 31 AĞUSTOS

Türk Telekom’un “Dijital Türkiye: Yeni Bir Gelecek” temalı Faaliyet Raporu’na 3 ödül

Türkiye’de dijital bankacılığa ilgi artıyor

R+T TURKEY FUARI’NDA HEDEF UZAK PAZARLAR

“TOPLU SÖZLEŞME TİYATROSU SONA ERDİ”

“DEPREM DEĞİL BİNA ÖLDÜRÜR”

Ekonominin kalbi TOBB'da attı

"Emlak zenginleri İstanbul depremi sonrası fakir kalabilir"

Şahin Bilgiç, TOBB Ekonomi Şurası’na katıldı, üyelerinin taleplerini iletti

Dünyaca ünlü çekirdeksiz Sultani üzümde hasat başladı

DÜNYA TAHIL PİYASASINA ‘TAHIL KORİDORU’ ETKİSİ

MYK VE ADASO ARASINDA YETKİLENDİRME PROTOKOLÜ İMZALANDI

"Her 100 kişiden 90’ı Su Yalıtımı Yönetmeliği’nden önce yapılan binalarda oturuyor"

R+T TURKEY FUARI’NDAN İHRACAT SEFERBERLİĞİ

"KRUVAZİYER YOLCU SAYISI % 66,7 ARTTI, FIRSATI İYİ DEĞERLENDİRMELİYİZ"

  • BIST 100

    9548,57%0,19
  • DOLAR

    32,49% 0,16
  • EURO

    34,80% 0,25
  • GRAM ALTIN

    2487,88% 1,05
  • Ç. ALTIN

    4157,48% -1,05
  • Perşembe 31.6 ° / 17.1 ° Güneşli
  • Cuma 24.9 ° / 15.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 24.8 ° / 13.8 ° false