?Rum yönetimi ile buluşmaya açık niyetle gideceğiz?
SİYASET 5.04.2018 15:14:47 279 0

?Rum yönetimi ile buluşmaya açık niyetle gideceğiz?

KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Başbakan Tufan Erhürman ile haftalık görüşmesinin ardından yaptığı basın toplantısında, 16 Nisan´da Rum yönetimi ile yapacakları buluşmaya açık niyetle gideceklerini söyledi.

KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Başbakan Tufan Erhürman ile haftalık olağan görüşmesinde bir araya geldi. KKTC Cumhurbaşkanlığı Sarayı´nda başlayan görüşme yaklaşık bir saat sürdü. Akıncı, görüşmenin ardından basına açıklama yaptı. 

?Açık niyetle buluşmaya gideceğiz? 
Rum Yönetimi Başkanı Nicos Anastasiadis ile 16 Nisan´da yapacakları görüşmeye değinen Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, buluşmanın yanlış yorumlanmaması gerektiğini belirterek, görüşmenin sadece niyet araştırması şeklinde gerçekleşeceğini söyledi. ?Açık niyetle buluşmaya gideceğiz? diyen Cumhurbaşkanı Akıncı, ?Birlikte yürüyeceğimiz bir yol var mı, yoksa ayrı ayrı yollarda mı yürüyeceğiz. Görüşmede bunun muhasebesini yapacağız" dedi. Akıncı, Rum Liderle yapacakları buluşmaya ne olduğundan az ne de fazla anlam yüklenmemesini de istedi. 
Rum Hükümet Sözcüsü´nün, ?Bu toplantı olur, sonra bir daha olur? şeklinde yaptığı açıklamaya işaret eden Cumhurbaşkanı Akıncı, böyle bir anlaşma söz konusu değildir. Bu yanlış yorumlanmasın? dedi. Tarafların bir araya gelerek ortak bir sorun varsa diyalog yoluyla çözmesi gerektiğini ifade eden Akıncı, ?Halkın liderleri bunu sağlamak durumundadır, bu bizim yükümlülüğümüzdür" şeklinde konuştu. 

?Uzun süredir olması gereken bir görüşme? 
KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı, kendisinin de böylesi bir buluşmanın olması gerektiğini uzun süredir söylediğini hatırlatarak, ?Birleşmiş Milletler yetkilileri de bizimle temaslarını sürdürdü. Bu iki taraf için de iyi olacak. Çünkü bu adada yaşayan toplumlar olarak bu adanın geleceği bizleri ilgilendiriyor. Bu adanın geleceği hakkında ne düşündüğümüzü birbirimize söylememiz, gerekli bir noktaya gelmiş? ifadelerini kullandı. 
Daha şimdiden buluşmaya gölge düşürülmemesini isteyen Cumhurbaşkanı Akıncı, Rum Lider Anastasiadis´in ?Kıbrıslı Türklerin siyasal eşitliğini kabul ediyoruz, ancak sayısal eşitliğini kabul etmiyoruz? şeklinde basına yansıyan açıklamasına da cevap verdi. Akıncı, ?Elbette sayı olarak da eşit olunacak kurumlar olacaktır. Örneğin senatoda sayısı bile anlaşılmıştır 20-20 olacaktır. İki başkan dönüşümlü olarak federal devletin başkanlığını yapacaklardır. Ama burada önemli olan husus şudur ki sayısal eşitliğin olmadığı kurumlarda basit çoğunlukla her kararı alıp bir siyasi eşitliğin olduğu federasyonun dışında olacak bir takım gelişmelere de elbette meydan verilmeyecektir? dedi. 

?Gerçek sıkıntı dönüşümlü başbakanlık? 
Akıncı, bugün içinde bulunulan noktada sıkıntının bu konunun ötesinde olduğunu da dile getirerek, gerçek sıkıntının dönüşümlü başkanlık olduğunun altını çizdi. Akıncı, ?Dönüşümlü başkanlık konusunda Sayın Anastasiadis toplumuna henüz açık ve net bir mesaj verememektedir. Halbuki bulunacak olan bir çözümün olmazsa olmazlarından birinin de 2 ye 1 oranında dönüşümlü başkanlık olduğu meselesi de Rum toplumuna rahatlıkla izah edilebilmeliydi. Biz yeri geldiğinde bizim için sıkıntılı olabilecek konularda açık yüreklilikle çıkıp halkımıza evet bir çözüm olursa bu da olacaktır diyebildik. Geçmişte bunu çok kereler yaptık? dedi. 

?Buluşmaya çok fazla anlam yüklememek gerekir? 
16 Nisan buluşması gerçekleşmeden birtakım ön yargılarda bulunmanın doğru olmadığını anlatan Akıncı, ?Buluşmaya ne olduğundan küçük göstermek ne de gereğinden fazla anlam yüklemek gerekir? dedi. 
KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı, ?Rum tarafı ile niyetimiz nedir? Bundan sonrasında bakış açımız hangi çerçevede gerçekleşecek. Gerçekten bir yol ayrımında mıyız? Hangi yola sapacağız? Rum tarafı ile birlikte yürüyeceğimiz bir yol var mı? Yoksa ayrı ayrı yollarda mı yürüyeceğiz. Bu buluşmanın anlamı budur? dedi. (CO)


Haber Kaynak : İhlas Haber Ajansı

"TORBACI YAKALAMAKLA UYUŞTURUCU BELASI ÇÖZÜLMEZ"

CHP’Lİ TANAL, "MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ATAMA SÖZÜNÜ TUTMADI!"

Tülay Hatimoğulları Hatay'daki hava kirliliğini sordu

BAE'den ithalata vergi muafiyeti

Kılıçdaroğlu, 'Filenin Sultanları'nı Kutladı

Erdoğan, 30 Ağustos Zafer Bayramı Özel Konseri ve 100. Yıl Marşı Tanıtım Programına katıldı

CHP Adana İl Örgütü Zafer Bayramını kutladı

Kılıçdaroğlu: "Milletimizin 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı Yürekten Kutluyorum"

Ayhan Barut'tan narenciye üreticisi ve ihracatçısı için 3 bin lira destek talebi

Hasan Efe Uyar: "İktidar Vatandaşa 7 Ayda 22 Milyar Ceza Kesti"

Kılıçdaroğlu: “Türkiye Uyuşturucunun Pazarı Haline Geldi"

Emep'li Demir,"işçilere istifa baskısı uygulanıyor"

Mustafa Oğuz Yiğit: “AK Parti'nin Tarım Politikaları Çiftçiyi İflasa Sürüklüyor”

CHP’Lİ SÜMER,“ADANA’DA DEPREMİN YARALARI KAPANMIYOR”

CHP’li Bulut, “Ballı Maaşlara Devam “

“Malazgirt, Anadolu’daki siyasi hükümranlığımızın kapılarını açmıştır”

CHP'li Şevkin'den Hatay için, bakanlara soru yağmuru

Gürer: “Faiz artışı işsizliği tetiklerse, iş kötü…”

Ayhan Barut, anız yangınlarına kesin çözüm istedi

ERDİL DEDEOĞLU CHP CEYHAN İLÇE BAŞKANLIĞINA ADAYLIĞINI AÇIKLADI

  • BIST 100

    9809,64%0,96
  • DOLAR

    32,58% 0,30
  • EURO

    35,07% 0,29
  • GRAM ALTIN

    2457,40% 0,88
  • Ç. ALTIN

    3991,84% 0,00
  • Cuma 30.8 ° / 18.5 ° false
  • Cumartesi 31 ° / 16.7 ° false
  • Pazar 35.8 ° / 19.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı