RUHUN KARANLIK YÜZÜ DEPRESYON
SAĞLIK 15.04.2017 11:36:58 339 0

RUHUN KARANLIK YÜZÜ DEPRESYON

Her yıl 7 Nisan Dünya Sağlık Günü olarak, 7-13 Nisan tarihleri arası da Sağlık Haftası olarak kutlanmaktadır. Bu sene DSÖ´nün Dünya Sağlık Günü ve Haftası için belirlediği tema ´Depresyon´ olarak belirlenmiştir.

Her 4 kişiden biri, hayatının bir döneminde Depresyon hastalığı yaşar. Genel toplumdaki sıklığa baktığımızda her 20 kişiden birinin o sırada Depresyonda olduğunu söyleyebiliriz.Toplumsal yaşanan travmalar, ekonomik problemler ve sosyal hayattaki sorunlar bu sıklığı daha da arttırabilir.

Peki Depresyon nedir ve kendini nasıl belli eder?

Depresyon, kişinin ruhsal halini derinden etkileyen, sosyal ve mesleki alanlarda büyük sıkıntılar oluşturan en yaygın psikiyatrik hastalıklardan biridir. Depresyondaki birey, çökkün, mutsuz, ağlamaklı veya kederli ruh halindedir. Bazı bireylerde bu durum kendini aşırı sinirlilik, kızgınlık veya çabuk öfkelenme şeklinde de gösterebilir. Kişide daha önceden yapmaktan zevk aldığı durumlara karşı (hobiler, sohbet etme, eğlenceli ortamlarda bulunma, cinsellik vs.) genel bir isteksizlik hali vardır. Bu durumla paralel olarak kendini yorgun, halsiz ve bitkin hisseder, tüm enerjisi alınmış gibidir. Vücudun çeşitli bölgelerinde (baş, boyun, kollar vs.) ağrılar, yanmalar, uyuşmalar görülebilir. Özel bir diyet uygulanmamasına rağmen kilo kaybı veya aşırı kilo almalar yaşanabilir. Depresyondaki bireyin uyku düzeni de bozulmuştur; uykusuzluk, uykuya geç dalma ya da sık sık uyanmalar görülebilir. Kişi düşünce ve konsantrasyonunu toparlamakta zorlanır; söyleyeceği lafları, yapması gereken işleri ve eşyaların yerini hatırlamakta güçlük çeker. Kişide genel bir huzursuzluk ve sıkıntı hali mevcuttur, kendini değersiz, işe yaramaz hissetmekle birlikte kendisine veya çevreye karşı suçluluk fikirleri yoğundur. Tüm bu düşünceler kişiyi intihara kadar sürükleyen ölüm veya yaşamak istememe düşüncelerine neden olabilir.

Depresyon utanılacak ya da saklanacak bir durum değildir, tam tersine psikiyatri doktorları tarafından ciddi olarak tedavi edilmesi gereken önemli bir ruhsal hastalıktır.Yaşadığımız toplumdan kaynaklanan ya da bireyin çevresine özgü stres kaynakları depresyonun oluşmasında önemli sebeplerden biridir. Bununla birlikte bireyin kişilik özellikleri, genetik-ailesel kalıtımlar, hormonal ve biyokimyasal bozukluklar depresyon oluşumundaki diğer faktörlerdir.

Depresyon çoğunlukla sırf erişkinlerin yaşayabileceği bir hastalıkmış gibi görülür.Çocuklarda Depresyon görülür mü ? Belirtileri nelerdir ?

Depresyon çoğunlukla sırf erişkinlerin yaşayabileceği bir hastalıkmış gibi düşünülse de çocuklarda da depresyon görülür.Çocuklukta başlayan depresyonların birçoğunun çocukluk ve erişkinlik dönemlerinde de sürdüğü gözlenmiştir.Çocuklardaki depresyon belirtileri ve bulguları,başkalarından uzaklaşma,sinirlilik,aşırı aşağılama,okulda konsantrasyon zorluğu,iştahta değişiklik,az ya da çok uyuma belirtilerini içerir.Çocuk depresyonunun belirtilerinden biri de suçluluk duygusudur. Küçük çocuklar,oyuna olan ilgisini kaybedebilir.Yaşı daha büyük olan çocuklar normalde alamayacakları riskleri alabilir.

Ergenlik Döneminde Depresyon?

Ergenlik, pek çok değişimi beraberinde getiren bir süreçtir. Bu dönemde hormonal değişim, fiziksel değişim ve duygusal gelişim ile duygu dalgalanmaları meydana gelir. Ergenin,duygusal değişiminin bulunduğu dönemle ilişkilendirilmesi sıklıkla depresyonun gözden kaçmasına sebep olabilir.Ergenlikte depresyon belirtilerinin bazıları şunlardır;Üzüntü, ağlamaklı ruh hali, anlam verilemeyen ağlamalar,enerji kaybı,kaygı,değersiz, suçlu ya da umutsuz hissetme,Olağan aktivitelere karşı ilgi ve zevk kaybı,kararsızlık,huzursuzluk,Reddedilmeye tahammülsüzlük, abartılmış bir güven arayışı,küçük meselelerde öfke patlaması,dış görünüme önem vermemek,kendine zarar verme veya intihar düşünceleri gibi durumlardır

Depresyon hangi cinste daha sık görülür ?

Depresyonun kadınlarda iki kat daha fazla görülüyor.Kadınların %30´u hayatlarının bir döneminde majör depresyona girerken erkekler de bu oran % 15 gibidir.Kadınlarda depresyonun daha sık görülme sebepleri ise kadınlığa özgü hormonal yapıda değişkenlik,doğum,menopoz,kadın olmaktan dolayı yaşanılan stres (toplum baskısı) gibi durumlardır.

Depresyon Tedavisi

Depresyon kişinin yaşam kalitesini azaltan, mesleki ve toplumsal işlevselliğini bozan ve toplumda sıkça görülen önemli bir psikiyatrik hastalıktır. Aynı zamanda tedaviye iyi yanıt veren ve tam olarak iyileşmenin olabileceği bir ruhsal rahatsızlıktır.Depresif şikâyetleriniz varsa; kendiniz, çevreniz ve geleceğiniz için en kısa zamanda psikiyatri doktoruna başvurmanız ruh sağlığınız açısından son derece önemlidir. (CO)
 
 

Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

ALZHEIMER’IN 10 ERKEN SİNYALİ!

Her 20 yaş dişi çekilmek zorunda değil, ama…

ANİDEN SİNİRLENME ŞEKER HASTALIĞI BELİRTİSİ OLABİLİR !

YEMEKTEN SONRA UYKUNUZ GELİYORSA DİKKAT !

Tozlu ortam farenjit riskini arttırıyor

AŞIRI C VİTAMİNİ VE PROTEİN BÖBREK TAŞINA YOL AÇIYOR

Uyku sorunlarının en yaygını: İnsomnia

“Çocukların ne derdi var ki diş gıcırdatsın” demeyin!

Adana yeni bir kültür sanat merkezi kazanıyor

DİZ KİREÇLENMESİNİ TETİKLEYEN FAKTÖRLER

PIERCING YAPTIRACAKLARA KÖTÜ HABER: ALERJİK REAKSİYONLARA YOL AÇABİLİR!

Dünya Doktorları: "İnsani Yardım Çalışanlarına Daha İyi Koruma Ve Güvenlik Ortamı Sağlanmalı"

Çocuklarda Diş Sıkma Neyin Habercisi?

“1 yaş altı bebekler ağır kızamık için risk altında!”

Yaş ilerlerken diş sağlığını korumak önemli

BEL VE KAS AĞRILARINDAN KORUNMANIN YOLLARI

D VİTAMİNİ HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKEN 9 ÖNEMLİ NOKTA!

Protezine Kavuşan Yağmur, Rektör Prof. Dr. Tuncel’i Ziyaret Etti

"COVID-19’un Eris varyantı kış aylarında yayılabilir"

CİLDE ZARARLI 8 ALIŞKANLIĞA DİKKAT !

EV YAPIMI YOĞURDUN FAYDALARI NELERDİR ?

  • BIST 100

    9693,46%1,77
  • DOLAR

    32,58% 0,35
  • EURO

    34,75% 0,10
  • GRAM ALTIN

    2507,64% 0,95
  • Ç. ALTIN

    4181,01% 0,22
  • Cumartesi 24.8 ° / 13.8 ° false
  • Pazar 25.4 ° / 14.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 25.6 ° / 13 ° Güneşli