Ressam Soner Tire’den çevre sorunlarına fırçalarıyla tepki
15.12.2019 08:40:00 680 0

Ressam Soner Tire’den çevre sorunlarına fırçalarıyla tepki

Tire, “Ama buna rağmen kendi içinde ki kendine kaynak oluşturan tüm çevresel alana bir vefasızlık gösteriyor aslında. Sürekli tahrip ediyor, dejenere ediyor, örseliyor. Bu gelişmiş zekâsına rağmen çevre ile barışık bir gelişim sürecini teknolojik ve san

-Soner Tire,“ Şuanda insan aklı çok gelişmiş durumadır. Zekâmız, demokrasi anlayışımız, kültürel bakış açımız,  bilim anlayışımız, teknolojimiz o kadar çok önemli ki çok gelişkin bir beynimiz var. Çevremizi, etrafımızı inanılmaz derecede değiştirebilecek bir beyin gücüne sahibiz.  İnsan, belki de hiç insanlık tarihinde olmadığı kadar iyi bir seviyededir” dedi.

- Tire, “Ama buna rağmen kendi içinde ki kendine kaynak oluşturan tüm çevresel alana bir vefasızlık gösteriyor aslında. Sürekli tahrip ediyor, dejenere ediyor, örseliyor. Bu gelişmiş zekâsına rağmen çevre ile barışık bir gelişim sürecini teknolojik ve sanayi gelişim süreci ile ilerletemiyor. Daha iyisini yapamaz mıyız, daha iyisini üretemeyiz miyiz? Hem çevre ile barışık olup hem de sanayileşip gelişemeyiz miyiz?  Resimlerimde bu sorulara yanıt arıyorum” dedi.

CİHAT OVALI

Çukurova Üniversitesi Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Resim İş Eğitimi Anabilim Dalında, doktora karşılığı sanatta yeterliğini yapmış ve Öğretim Görevlisi olan sanatçı Soner Tire, “Alt-Üst”” adını verdiği kişisel sergisini açtı.

Adana Ressamlar Derneği’nde 17 eserden oluşan sergisi hakkında konuşan Soner Tire, “Sergimin adını kavram olarak niye Alt-Üst” böyle koydum? Çünkü doğayı ve her şeyi kötü kullanmıyoruz, doğamızın ne altının değerini biliyoruz ne üstünün değerini biliyoruz? Çevreyi bozuyoruz. Bugün okyanusların altındaki atıklar bir Avrupa’nın toprak büyüklüğü kadar olmuştur.  Ölen balıkların karnından bu atıklar çıkıyor” dedi.

Tire şöyle devam etti:

“Resimlerimin hemen hemen tamamı çevre sorunlarıyla ilgilidir. İnsanların çevreye verdiği zararları ele alıyorum. Şuanda insan aklı çok gelişmiş durumadır. Zekâmız, demokrasi anlayışımız, kültürel bakış açımız,  bilim anlayışımız, teknolojimiz o kadar çok önemli ki çok gelişkin bir beynimiz var. Çevremizi, etrafımızı inanılmaz derecede değiştirebilecek bir beyin gücüne sahibiz.  İnsan, belki de hiç insanlık tarihinde olmadığı kadar iyi bir seviyededir. Ama buna rağmen kendi içinde ki kendine kaynak oluşturan tüm çevresel alana bir vefasızlık gösteriyor aslında. Sürekli tahrip ediyor, dejenere ediyor, örseliyor. Bu gelişmiş zekâsına rağmen çevre ile barışık bir gelişim sürecini teknolojik ve sanayi gelişim süreci ile ilerletemiyor.  Bunun bir problem olduğunu düşünüyorum. Mesela Yumurtalık’ta Sugözü denilen yere termik santrali, balıkların yumurtlama alanı olduğu yerin içine yapmanın hiçbir mantığı ve anlamı yok. Aklımız, öngörümüz bu kadar gelişmiş olmasına rağmen neden getirip bu termik santrali oraya inşaa ediyorsunuz? Daha farklı o doğanın içerisinde doğanın absorbe edeceği bir yere yapmıyoruz da balıkların yuvalandığı yere yapıyoruz mesela? Eserlerimde bunun gibi bir sürü problemleri ele alıyorum.  Mesela Salda Gölü, Kaz Dağları,  en son baca filtrelerinin kaldırılıp kaldırılmaması gibi bütün bunlar benim resimlerimin konusunu oluşturuyor” dedi.

Tablolarında bazı göstergeleri de izah eden Tire, “Mesela CO2 karbondioksitin sembolü. Buradaki, semboller gelişmişliği temsil ediyor. Biz insanın gelişmişliğini, teknolojik yeniliklerle ölçeriz ya, buradaki göstergeler de teknolojik gelişmeyi anlatırken, diğer çizimlerimde ise çevreyle yaşanan problemler işleniyor. Tabloların üzerindeki biçimlerde benim bu olan bitene karşı aslında isyanımı sembolize eden fonlar, lekelerdir? Neden bunlar böyle oluyor, hani daha iyisini yapamaz mıyız, daha iyisini üretemeyiz miyiz? Hem çevre ile barışık olup hem de sanayileşip gelişemeyiz miyiz?  Resimlerimde bu sorunlara yanıt arıyorum” şeklinde konuştu.

Adana Ressamlar Derneği’nde 22 Aralık 2019 tarihine kadar açık kalacak.

Soner Tire’nin sergi açılışına Ç.Ü. Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü Başkanı Dr. Muzaffer Tire, Adana Ressamlar Derneği Başkanı Hüseyin Yılmaz, Yönetim Kurulu üyeleri Mehmet Emre, Seval Eroğlu, Şerife Ballı ile çok sayıda sanatsever katıldı.(VŞ)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

YÜREĞİR BELEDİYESİ OKULLARI YENİ DÖNEME HAZIRLIYOR

ÇOCUĞUNUZU 8 ADIMDA OKULA HAZIRLAYIN!

Birinci Sınıfa Başlayan Çocukların Okula Uyum Sürecinde Neler Yapılmalı?

BİLGİ EVLERİNE DEVAM EDEN 266 ÖĞRENCİ ÜNİVERSİTEYE YERLEŞTİ

Sınavlara Hazırlıkta Kayıt Dışı Kurumlara Dikkat!

ÇGC'DEN İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRÜNE ZİYARET

TEV'İN 2023-24 EĞİTİM YILI BURSLARI İÇİN BAŞVURU TARİHLERİ BELLİ OLDU!

SANKO Holding’den afete dirençli şehirler için tasarım kültürüne destek

LABEB, LAİK VE BİLİMSEL EĞİTİMİ SAVUNMAK İÇİN BİR ARAYA GELİYOR

CEGEM’den büyük başarı

SANKO ÜNİVERSİTESİNDE YÜZDE 100 DOLULUK ORANI SAĞLANDI

EĞİTİM-SEN'DEN BAKAN TEKİN'E ELEŞTİRİ

Yakın Doğu Üniversitesi Yapay Zeka geliştirdi

Uzm.Eğitim Danışmanı Gülbenk: “Depremzede Çocuklarla İletişim Özveri Gerektiriyor”

Adana Gençlik Merkezi’nde Permakültür Tarım etkinliği

Prof. Dr. Arıboğan:“Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler en parlak döneminde”

BİRİZ DAYANIŞMA DERNEĞİ,DEPREMZEDELERE YÖNELİK YAZ OKULLARI VE ATÖLYE ETKİNLİKLERİ BAŞLATTI

Tercihlerini ‘son dakikaya’ bırakan üniversite adaylarına öneriler

Antakyalı çocuklara bisiklet hediye edildi

"Yeni dünya, ‘çevreye duyarlı mühendis’ler istiyor!"

Prof. Dr. Süleyman İrvan:“İletişimin popüler meslekleri etkileyicilik ve deneyimleyicilik”

  • BIST 100

    9670,53%0,26
  • DOLAR

    32,52% -0,08
  • EURO

    34,78% -0,23
  • GRAM ALTIN

    2421,67% -0,33
  • Ç. ALTIN

    3982,08% -0,92
  • Perşembe 35.8 ° / 20.3 ° false
  • Cuma 30.8 ° / 18.5 ° false
  • Cumartesi 31 ° / 16.7 ° false