Ressam Hülya Sezgin Adana´yı yazdı
KÜLTÜR SANAT 4.02.2019 10:11:20 1084 0

Ressam Hülya Sezgin Adana´yı yazdı

3.Uluslararası Türk Dünyası Sanat Çalıştayı için Adana Büyükşehir Belediyesi´nin davetlisi olarak Adana´ya gelen ve 10 gün Adana´da kaldıktan sonra İzmir´e dönen Ressam Hülya Sezgin, Adana´nın efsanelerinden etkilendiklerini, birçok ressamın bu efsaneleri

Hollywood´un uydurma filmlerine beş çeker? dedi. 
Hülya Sezgin, 10 gün sürede Adana´daki yaşadıklarını kaleme alarak Ortak Ses adlı internet haber sitesinde köşe yazısı olarak yayınladı. Sezgin, ?Efsaneler, bol bol dizilerde ve filmlerde işlenmelidir. Nasıl olsa bizim dizilere bayılıyor yabancılar. O beldelerde çekilen film ve diziler ile ülkemizi de tanıtmış oluruz? ifadelerini kullandı. 

Ressam Hülya Sezgin şunları kaydetti: 
?Belediye başkanı Hüseyin Sözlü ve zarif eşi Zeynep Sözlü´nün desteklediği, 21 ülkeden yetmiş sanatçının katıldığı çalıştayın küratörlüğünü sevgili arkadaşlarım Prof. Dr. Birsen Çeken ve Doç. Dr. Gültekin Akengin üstlendi. Binlerce yıldır çok farklı medeniyetleri bünyesinde barındıran Adana´ya gideceğim için heyecanlıydım. Yeni gelenlerle tanıştık ve zaman içinde onlarla da kaynaştık. Açılışta her ülke sanatçısı kendi yöresel giysisini giyecekti. Ben de diktiğim çiçekli Sümerbank pazeni elbisemi giyip, doğal taşlarla örüp, iğne oyaları ile süslediğim otantik kolyemi taktım. Değerlerimize sahip çıkmalıyız. Yabancı markalar sahiplenmiş, avuç dolusu paralara satıyorlar pazenlerimizi moda diye.? 
Üçüncü ve dördüncü gün Adana ve çevresine düzenlenen geziye katıldıklarını söyleyen Sezgin, ?1507´de yapılan Ulucami yüzlerce yıldır dimdik ayakta. İçinde orijinal çiniler, bir de türbe var. Hâlâ eğitim veren Ramazanoğlu Medresesi´nin ise tarihi tahta kapısında iki giriş var. Hocalar ve ilim verenler iki kanat açık olarak girerken, öğrenciler ana kapıya pencere örneği açılan küçük kapıdan eğilerek giriyorlar içeri. Bu da ilime olan saygıyı gösteriyor. Adana´da üzerinde tarihi köprüler bulunan iki büyük nehir Seyhan ve Ceyhan Çukurova bölgesini suluyor, verimli topraklarda pamuk ve tarım ürünleri yetiştiriliyor. Çukurova Üniversitesi Seyhan gölüne en hakim tepenin üzerinde ve muhteşem bir manzaraya hakim. Karaisalı ilçesinde Varda köprüsüne gittik. Hâlâ hizmet veren ve üzerinden trenler geçen köprüyü İkinci Dünya savaşı sırasında Almanlar yaptığı için Alman köprüsü deseler de asıl adı "Varda Köprüsü". Seksen beş metre yüksekliğindeki köprü yapımında çok işçi ölmüş ve ilginç bir de öyküsü var. Adana´nın ortasından geçen Seyhan nehri üzerindeki Taşköprü ile 20 km ilerideki Misis ilçesinden geçen Ceyhan nehri üzerinde kurulu dokuz gözlü Misis Köprüsünü gezdik. Evliya Çelebi´nin de gezip anlattığı 12. yy.´da inşa edilmiş Ceyhan nehri kıyısına hakim tepeye inşa edilmiş, hem ovayı hem de tarihi İpek Yolu´nu kontrol eden Yılan Kale´yi uzaktan gördük. Şahmeran´ın burada yaşadığı söyleniyor. Şehrin içinde Sinema Müzesi´ni gezdik. Film afişleri, sinema artistlerinin fotoğrafları ve mumyalarını gördük? diye konuştu. 
?Herkesin çalışması muhteşemdi ve farklı idi. Adana sanat müzesine harika eserler kazandırıldı? diyen Ressam Sezgin, ?On gün boyunca Adana´nın pek çok gezilesi, görülesi yerlerini gezdik. Lezzetlerini tattık. Önceden tanıdıklarımızla hasret giderdik, yeni dostlar edindik. Resim, tarz teknik bilgime yenilerini ekledim. Katılımcı ülkeler hakkında bilgi edindik. Kültür alışverişinde bulunduk. İki gün değerli panelistlerden bilgiler edindik. Bir gün de Adana Arkeoloji müzesini gezdik. Muhteşem mozaikler, heykeller ve kalıntıları hayran kaldık? dedi. 
Hüseyin Sözlü´nün adaylığının açıklanmasına çok sevindiklerini belirten Sezgin, ?Çünkü bir toplumun ilerlemesinde ölçüttür sanat. Sanatla ilgilenen toplumlar ileridir, mutludur. Şu on gün zarfında 21 ülkeden 70 kişi kardeş gibi mutlu, keyifli günler geçirdik. Resimlerimizi yaptık. Bu resimlerimiz Adana Sanat Müzesi´nde sergilenecek ve ziyarete gelenleri mutlu edecektir. Sanatı ve sanatçıyı destekleyen siyasetçiler ise her zaman baş tacımızdır? şeklinde konuştu. (Öİ)


Haber Kaynak : İhlas Haber Ajansı

“STOA FELSEFESİ VE TARSUS'TA STOACILIK”KİTABI ARATOS YAYINLARI’NDAN ÇIKTI

ADANA ALTIN KOZA FİLM FESTİVALİ KISA FİLM FİNALİSTLERİ BELLİ OLDU

ADANA’DA BAĞLAMA GÜNLERİ’NİN İKİNCİSİ GERÇEKLEŞTİRİLİYOR

Düş ve Gerçek Arasında Çareli Çaresiz Çizgiler Kitabı

Sanatçı Selva Özelli Solo Sergisi ile ABD’de

“Doktordan Az Kullanılmış” bu defa bir kitap adı

HÜSEYİN SÖZLÜ, "AĞUSTOS AYI TÜRK'ÜN ZAFER AYIDIR"

İZMİT ALTIN PİŞMANİYE ÖDÜLLERİ SAHİPLERİNE VERİLDİ

ALTIN KOZA FİLM FESTİVALİ ‘’BELGESEL FİLM YARIŞMASI’’ FİNALİSTLERİ BELİRLENDİ

EMEKLİLERİN YENİ ADRESİ ‘EMEKLİ KÜTÜPHANESİ’

İZMİR KULLUK İLE TANIŞIYOR

ALTIN KOZA FİLM FESTİVALİ ULUSAL UZUN METRAJ FİLM YARIŞMASI FİNALİSTLERİ BELLİ OLDU

“Soul Müziğin Diva”sı Imany, 7 Eylül’de Türkiye’de

‘ÇOK YAŞA CUMHURİYET’ ÖDÜLLÜ BESTE YARIŞMASI BAŞVURULARI İÇİN SON HAFTA!

TÜRK RESSAMLARIN LONDRA ÇIKARMASI!

YILDIZ TOZU KARAKTER ANALİZLERİ

"ZAFERİN RENGİ" GÜÇLÜ OYUNCU KADROSU İLE ÇEKİMLER İÇİN GERİ SAYIMA BAŞLADI!

Büyükşehir ve YEDAM’dan bağımlılıkla mücadelede iş birliği

AVRUPA HAREKETLİLİK HAFTASI’NDA TÜM TÜRKİYE "ŞEHRİNİ KEŞFEDECEK- GELECEK ENERJİSİNİ KORUYACAK!”

12. ULUSLARARASI İZMİT PİŞMANİYE, MÜZİK ve DANS FESTİVALİ,25-27 AĞUSTOS’TA

‘’20. GELECEĞİN SİNEMASI’’ YARIŞMASININ JÜRİ ÜYELERİ AÇIKLANDI

  • BIST 100

    9693,46%1,77
  • DOLAR

    32,58% 0,35
  • EURO

    34,75% 0,10
  • GRAM ALTIN

    2507,64% 0,95
  • Ç. ALTIN

    4181,01% 0,22
  • Cumartesi 24.8 ° / 13.8 ° false
  • Pazar 25.4 ° / 14.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 25.6 ° / 13 ° Güneşli