REMZİYE TATLI ATATÜRK´Ü ANLATTI
KÜLTÜR SANAT 17.12.2018 11:23:26 6002 0

REMZİYE TATLI ATATÜRK´Ü ANLATTI

Adana Kız Lisesi´nde öğrenci iken okullarına gelen Atatürk´le aynı fotoğrafta yer alan 96 yaşındaki Remziye Tatlı, Atatürk´ü gördüğü 82 yıl öncesine giderek, kendisini ziyaret eden konuklarına o günleri özlem ve heyecanla anlattı.(Haber Fehmi İnceoğlu)

 /resimler/2018-12/17/1125165006810.jpg           Doksan altı yaşında olan 1922 doğumlu Remziye Tatlı lise öğrencisi iken sınıflarına gelip yanı başında duran Atatürk´ün etkisinden hâlâ kurtulamıyor.  O günlerin özlemini duyan ve hiçbir zaman unutamayan Remziye Tatlı, o günlerden söz edilince heyecanla anlatmaya başlıyor. Günlük gazeteleri okumadan duramayan Remziye Tatlı´nın başucu kitapları da bulunmaktadır. Atatürk gibi giyinen Remziye Tatlı´nın eşi öğretmen Nuri beyin de çok şık bir insan olduğu söyleniyor.   

            Gündoğdu Koleji Bölge Eğitim Koordinatörü Mahmut Reyhanioğlu, Dörtler Dağıtım Yönetim Kurulu Başkanı Remzi Karataş ve Arş. Yazar Cumali Karataş´ın birlikte ziyaret edip görüştükleri Remziye Tatlı´nın çok mutlu olduğunu söyledi. Remzi Karataş´ın Nutuk armağan ettiği ziyarette, Remziye Tatlı o günlerden söz ederken oldukça heyecanlandığı gözlendi.

            19 Kasım 1937 tarihinde Mustafa Kemal Atatürk´ün Adana´yı ziyaret ettiğinde kendisinin Kız Lisesi´nin lise 2. sınıfında okuduğunu söyleyen Remziye Tatlı; ?İki ders üst üste tarih dersini görüyorduk. Müdüre hanım sınıfımıza gelerek Adana´ya gelen Atatürk´ün okulumuza geleceğini söyledi. O an çok sevindik ve heyecanlandık? dedi. Konuşmasında, dalan gözlerle hızlı ve coşkulu bir biçimde, Atatürk´ün sınıflarında olduğu o andan söz eden Remziye Tatlı; ?Atatürk okulumuza gelince, bizim sınıfa girdi. Tarih dersindeydik. Sınıfımıza girince, ?Oturun geleceğin kültürlü anneleri´ dedi. Atatürk on dakika kadar bizim sınıfta kaldı. Tarihten Karluklar konusunu sordu. Hepimiz çok şaşırdık. Bizim dersimizi bizden iyi biliyordu.?  

/resimler/2018-12/17/1125568913835.jpgUzun yıllar ötesinden taşıdığı anlamlı ve özel hatırasını konuklarıyla paylaşan Remziye Tatlı, o anı sanki yeniden yaşar gibiydi: ?Atatürk bizim sınıfa girdiğinde gelip yanımda durdu. Hatta kolu koluma değdi. Çok heyecanlandım. Kalbim duracak gibi oldu. Şöyle bir baktı. Çarpıyordu insanı. Çok etkileyici, bambaşka biriydi Atatürk. Aynı zamanda çok yakışıklı bir insandı. Atatürk´e çirkin diyenler utansın? Atatürk çok yakışıklı olduğu kadar da etkileyici,güzel ve modern giyinen bir liderdi? O kaşlar, o gözler, o surat, o yanaklar pembe pembe; nur yüzlüydü. Anlatmaya kelimeler yetmez.?  

Atatürk´ün ölüm haberini okulda duydum. İkinci sınıfta tarih dersinde hoca hanım,?kitaplarınızı kapatın müdür konuşacak? dedi. Müdire hanım gelip sınıfa girdiğinde:?Size çok acı bir haber vereceğim, şaka değil? Atatürk´ü beş dakika önce kaybettik? dedi. Ağlayanlar, sızlayanlar, dizlerine vuranlar? Atatürk Parkı´na gittik okul olarak. Hepimiz çok perişan ve üzüntülüydük. Ağlamayan yok gibiydi. Yeri doldurulamayacak bir büyük devlet adamıdır? dedi.  (Fİ)       

 

 


Haber Kaynak : ÖZEL HABER

“STOA FELSEFESİ VE TARSUS'TA STOACILIK”KİTABI ARATOS YAYINLARI’NDAN ÇIKTI

ADANA ALTIN KOZA FİLM FESTİVALİ KISA FİLM FİNALİSTLERİ BELLİ OLDU

ADANA’DA BAĞLAMA GÜNLERİ’NİN İKİNCİSİ GERÇEKLEŞTİRİLİYOR

Düş ve Gerçek Arasında Çareli Çaresiz Çizgiler Kitabı

Sanatçı Selva Özelli Solo Sergisi ile ABD’de

“Doktordan Az Kullanılmış” bu defa bir kitap adı

HÜSEYİN SÖZLÜ, "AĞUSTOS AYI TÜRK'ÜN ZAFER AYIDIR"

İZMİT ALTIN PİŞMANİYE ÖDÜLLERİ SAHİPLERİNE VERİLDİ

ALTIN KOZA FİLM FESTİVALİ ‘’BELGESEL FİLM YARIŞMASI’’ FİNALİSTLERİ BELİRLENDİ

EMEKLİLERİN YENİ ADRESİ ‘EMEKLİ KÜTÜPHANESİ’

İZMİR KULLUK İLE TANIŞIYOR

ALTIN KOZA FİLM FESTİVALİ ULUSAL UZUN METRAJ FİLM YARIŞMASI FİNALİSTLERİ BELLİ OLDU

“Soul Müziğin Diva”sı Imany, 7 Eylül’de Türkiye’de

‘ÇOK YAŞA CUMHURİYET’ ÖDÜLLÜ BESTE YARIŞMASI BAŞVURULARI İÇİN SON HAFTA!

TÜRK RESSAMLARIN LONDRA ÇIKARMASI!

YILDIZ TOZU KARAKTER ANALİZLERİ

"ZAFERİN RENGİ" GÜÇLÜ OYUNCU KADROSU İLE ÇEKİMLER İÇİN GERİ SAYIMA BAŞLADI!

Büyükşehir ve YEDAM’dan bağımlılıkla mücadelede iş birliği

AVRUPA HAREKETLİLİK HAFTASI’NDA TÜM TÜRKİYE "ŞEHRİNİ KEŞFEDECEK- GELECEK ENERJİSİNİ KORUYACAK!”

12. ULUSLARARASI İZMİT PİŞMANİYE, MÜZİK ve DANS FESTİVALİ,25-27 AĞUSTOS’TA

‘’20. GELECEĞİN SİNEMASI’’ YARIŞMASININ JÜRİ ÜYELERİ AÇIKLANDI

  • BIST 100

    9670,53%0,26
  • DOLAR

    32,52% -0,08
  • EURO

    34,78% -0,23
  • GRAM ALTIN

    2421,67% -0,33
  • Ç. ALTIN

    3982,08% -0,92
  • Perşembe 35.8 ° / 20.3 ° false
  • Cuma 30.8 ° / 18.5 ° false
  • Cumartesi 31 ° / 16.7 ° false