Rekabet Endeksi Raporu Adana´da tanıtıldı
EKONOMİYE BAKIŞ 10.12.2016 00:12:59 425 0

Rekabet Endeksi Raporu Adana´da tanıtıldı

AGİAD iş dünyasını Adana´da buluşturdu

Adana Genç İşadamları Derneği (AGİAD), bölgemiz ve ülkemiz adına önemli bir toplantıya ev sahipliği yaptı. Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) ve Ekonomi ve Dış Politika Araştırmalar Merkezi´nin (EDAM) hazırladığı ?İl Bazında Rekabet Endeksi Raporu´ AGİAD evsahipliğinde Adana´da tanıtıldı.

Sheraton Otel´de yapılan tanıtım toplantısına Adana Vali Yardımcısı Cengiz Horozoğlu, CHP Adana Milletvekili Zülfikar İnönü Tümer, Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, Seyhan Belediye Başkanı Zeydan Karalar, Yüreğir Belediye Başkanı Mahmut Çelikcan, TÜRKONFED Yönetim Kurulu Başkanı Tarkan Kadooğlu, TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Cansen Başaran Symes, ÇUKUROVA SİFED Yönetim Kurulu Başkanı Ali Doğan, ADSİAD Başkanı Süleyman Sönmez ve AGİAD Yönetim Kurulu Başkanı Gülümsün Adalı katıldı.

BÖLGE REKABETİ GERİLEDİ

EDAM Başkanı Sinan Ülgen ve TÜRKONFED Ekonomi Danışmanı Pelin Yenigün Dilek, ?İl Bazında Rekabet Endeksi Raporu´nu tanıttı. Raporda Adana ve Mersin´in rekabetçilik sıralamasında 2008 yılına göre gerilediğine dikkat çekildi.

RAPOR YOLUMUZA IŞIK TUTACAK

Konuklara seslenen AGİAD Başkanı Gülümsün Adalı, ?Yükte hafif ederi yüksek ürünler, ileri teknoloji ürünlerle yaratılan fark ekonominin dinamosu olacak. Her sektörden aktörler, ilgili kurum ve kuruluşlarla konuyla ilgili görüşmeler ve çalışmalar yapıyoruz. Çağımızda yenilikçi, inovasyonu gerçekleştirmiş işletmeler rakiplerine göre avantajlı. Bu çerçevede TÜRKONFED ve EDAM´ın ilimizde açıkladığı rapor yolumuza ışık tutacak? dedi.

ÇUKUROVA SİFED Başkanı Ali Doğan ise ?Adana ve Mersin´i bir metropol kent olarak görmekteyiz. Bir arada yaşama kültürünün en iyi örneklerini sunuyoruz. Bölgemizde yatırım ve istihdamın artması, komşu ülkelerle olan diyaloğumuzun iyileşmesine bağlıdır. Bölgemizde yenilenebilir enerjiye önem verilmelidir? diye konuştu.

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü de katılımcılara seslenerek Adana´da yapılan toplantının bölge ve ülke ekonomisi için önemini anlattı.

Adana Vali Yardımcısı Cengiz Horozoğlu da Adana´nın sanayi altyapısının önemine işaret etti.

TÜSİAD BAŞKANI KONUŞTU

TÜSİAD Başkanı Canan Başaran Symes ise şunları söyledi: ?Adana 1980´lerde ilk meslek hayatıma başladığım bir yer. Adana, ülkemizde önemli sanayi adımları geliştirmiş bir bölgedir. Raporu, ilin kendisini diğer illerle rekabet gücü açısından karşılaştırması ve eksik yönlerini görmesi, kalkınma hızını geliştirmesi açısından son derece önemli bir referans. 2000´li yıllardan itibaren iktisadi teşebbüslerde gerileme yaşanmıştır. Hem dünya hem de ülkemiz hızlı bir gelişim yaşıyor. Ekonomide 2008 yılından bu yana bir krizin izleri yaşanıyor. Son dönemde yaşanan iç ve dış gelişmeler ekonomi üzerinde daha olumsuz gelişmeler yaşatıyor. Tüm bu gelişmelerin özellikle Anadolu´da çok daha ağır hissedildiğini söyleyebiliriz. Kısa vadeli çözümlerin tartışılması yerine ekonomide istikrar ve bütüncül bir yaklaşım sergilenmesi gerekiyor. Gerginliklerin azaltıldığı, birleştirici söylemlerin arttığı bir normalleşmeye ihtiyacımız var. ?

TÜRKONFED Başkanı Tarkan Kadooğlu Türkiye´nin yılın ilk yarısında içeri ve dışarıda küresel terör ve ekonomik krizin yarattığı dalgayla mücadele ettiğini anlattı. Kadooğlu, ?Orta ve uzun vadeli öngörülerin hepsinin yerle yeksan olduğu, puslu bir havada kimsenin önünü göremediği bir dönemde 15 Temmuz hain darbe girişimi ile ülkemizin nasıl bir tehdit ile karşı karşıya olduğunu anladık? ifadesini kulandı.

Kadooğlu, ?Şehirler, rekabetçilik güçleriyle bölgesel kalkınmanın lokomotifi olabilir. Örneğin Çukurova Bölgesinin kalkınması, bölgenin önemli kentlerinden biri olan Adana´nın rekabetçiliğinden geçmektedir. Ancak İl Bazında Rekabet Endeksi´nde Adana´nın sıralamalardaki yeri, barındırdığı potansiyeli yansıtmamaktadır. Adana, piyasa büyüklüğüne göre Türkiye´nin en rekabetçi 9. şehri olmasına rağmen, toplam rekabetçilik endeksinde 81 il arasında 33´üncü sırada bulunmaktadır. Bu durum, 2008´e göre Adana için 6 sıralık bir gerilemeye işaret etmektedir? dedi.

RAPOR ANLATILDI

EDAM Başkanı Sinan Ülgen de, ?Bu rapor sayesinde çalışmanın ilk yapıldığı 2009 yılına oranla hangi şehirlerimizde genel ortalamaya oranla daha yüksek veya daha düşük bir gelişme olduğu görülüyor. Bu iki farklı düzlemdeki hem sabit, hem de dinamik karşılaştırma imkanı veren metodolojimizin, illerimizin birbiriyle sağlıklı bir rekabetçilik yarışı içinde olmalarına katkıda bulunacağını ümit etmekteyiz? ifadesini kullandı.

Konuşmaların ardından, ?İl Bazında Rekabet Endeksi Raporu´ da TÜRKONFED Ekonomi Danışmanı Pelin Yenigün Dilek tarafından kamuoyuyla paylaşıldı. İl bazında rekabetçilik endeksini oluşturan 8 alt endeksle 65 değişkenin ışığında kentlerin rekabetçi dinamikleri ortaya konuldu. Alt endeksler de; makroekonomik istikrar, piyasa büyüklüğü, finansal derinlik, emek piyasası, insan sermayesi, yaratıcı sermaye, sosyal sermaye ve fiziki altyapı olarak sıralandı. Bu başlıklar altında, okullaşma oranından, kişi başına elektrik tüketimine kadar birçok değişken değerlendirmeye alındı.

Toplantının son bölümünde AGİAD Başkanı Gülümsün Adalı ve protokol üyeleri etkinliğe konuşmacı olarak katılan konuklara plaket ve Adana´nın simgesi ?Büyüksaat´ heykelciği sundu.(VŞ)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

CHP’Lİ BULUT, “BÜTÇE KEYİF ÇAYI ÖNERİYOR” (GÖRÜNTÜLÜ HABER)

Yunanistan,Afgan göçmenleri denize itti (VİDEOLU HABER)

Besicilerin saman telaşı başladı

Ekonomik güven endeksi yüzde 8.5 azaldı

Sanayi üretimi Nisanda % 0,9 arttı

Tamer Son, ?Konut Yatırımı İçin En Cazip Dönem?

İnşaatın ilk 4 aylık karnesi zayıf

Limon değerleneceği güne kadar yatağa giriyor

Fitch, Türkiye´nin kredi notunu açıkladı

ANAVARZA BAL´IN 2018 HEDEFİ YÜZDE 40 BÜYÜME

Linyitin kalorisini arttıran buluş 1 milyar TL tasarruf sağlayacak

BAYRAKTAR, "CEVİZ ÜRETİMİNDE DÖRDÜNCÜYÜZ?

Domateste firma kısıtlaması

Türkiye´deki dolar milyarderlerinin sayıları azaldı, servetleri arttı

Rus uzmanlar Türk domates üreticilerini teftiş edecek

Domatesin Rusya´ya ihracat tarihi belli oldu

11. ÇUKUROVA MOBİLYA DEKORASYON FUARI YENİ İŞ ORTAKLIKLARINA İMZA ATTIRIYOR

ADANA´DA MOBİLYA FUARI YARIN AÇILIYOR

LEXUS ADANALILARA TANITILDI

Resmi Rezerv Varlıkları Temmuz´da azaldı

İnşaat sektöründe istihdam yüzde 2,1 azaldı

  • BIST 100

    8806,72%-0,01
  • DOLAR

    32,25% 0,26
  • EURO

    35,08% 0,67
  • GRAM ALTIN

    2270,84% 0,79
  • Ç. ALTIN

    3854,72% 0,51
  • Perşembe 24.1 ° / 11.6 ° Güneşli
  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli