?Ranta dayalı kentsel dönüşüm projeleri çevreyi katlediyor?
GÜNDEM 5.06.2016 11:31:20 407 0

?Ranta dayalı kentsel dönüşüm projeleri çevreyi katlediyor?

İMO Adana Şube Başkanı H. Çağdaş Kaya, çevre, doğa ve yaşam talanlarına karşı çıkan kuruluşların baskı altına alınıp işlevsizleştirilmeye çalışıldığını, yaşam alanlarına sahip çıkan yurttaşların da şiddete maruz kaldığını söyledi

Türk Mimar Mühendis Odaları Birliği (TMMOB) İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Adana Şube Başkanı H. Çağdaş Kaya, dünyada insan ve canlı sağlığına, doğaya zarar veren pek çok felaketin yaşandığını, çevre sorunlarının her geçen gün daha da arttığını belirterek, bu felaketlerin yaşanmasında,  insan faktörünün oldukça önemli bir etken olduğunu söyledi. Ülkemizde siyasi iradenin de çevre sorunlarına çözüm üretmekten çok, doğayı yapılaşmaya, ranta, talana teslim etmeyi tercih ettiğini vurgulayan Kaya, son yıllarda iyice hız kazanan ranta dayalı kentsel dönüşüm projelerinin de aynı sonuçları yarattığını kaydetti.

ÇEVRE FELAKETLERİNDE İNSAN FAKTÖRÜ ÖNEMLİ BİR ETKEN

İMO Adana Şube Başkanı H. Çağdaş Kaya 5 Haziran Çevre Günü dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, Birleşmiş Milletler tarafından çevre konusunda farkındalığı arttırmak için 5 Haziran gününün, Dünya Çevre Günü olarak belirlenmesinin üzerinden 44 yıl geçtiğine dikkati çekti. Bu sürede çevre tahribatlarınınhızını kesmeden sürdüğünü dile getiren Kaya; dünyamızda, insan ve canlı sağlığına, doğayazarar veren pek çok felaketin yaşandığını ve çevre sorunlarının gerilemek yerine her geçen gün daha da arttığını vurguladı. Kaya, çevre felaketlerin yaşanmasında,insan faaliyetlerinin oldukça çok önemli bir etken olmasının üzüntü verici olduğunu belirtti.

?ÇEVRE SORUNLARI KATLANARAK ETKİSİNİ SÜRDÜRÜYOR?

Kaya, ?Yüzyılımızın felaketi savaşlar ile kültür varlıkları yok edilmekte, insanların yaşam alanları tahrip edilmekte, kadınlar, çocuklar, insanlar katledilmekte, sağ kalanlar ise evsiz barksız çaresiz koşullarda bırakılmaktadır. Savaşların yanı sıra; nükleer santraller, kimyasal atıklar, kentlerin beton yığınlarına çevrilmesi, yeşil alanların yok edilmesi, tarım alanlarının yapılaşmaya açılması ile doğa ve kentlerimiz savunmasız bırakılmaktadır? dedi.

ETİK, ETKİN VE KARARLI MÜCADELE ŞART

Bu tür çevre felaketlerinin son bulması için etik ve etkin bir mücadeleyi kararlılıkla sürdürmek gerektiğinin altını çizen Kaya, inşaat mühendisleri olarak yaşanan çevre sorunlarının bilincinde olduklarını ve bu sorunlara etkili çözümler üretmeye çalıştıklarını kaydetti.

SİYASİ İKTİDAR DOĞAYI RANTA VE TALANA TESLİM EDİYOR

Siyasi iradenin ise çevre sorunlarına çözüm üretmekten çok, doğayı yapılaşmaya, ranta, talana teslim etmeyi tercih ettiğini ifade eden İMO Adana Şube Başkanı H. Çağdaş Kaya; son yıllarda iyice hız kazanan ranta dayalı kentsel dönüşüm projelerininde aynı sonuçları yarattığını söyledi.

Kaya, ?Yalıtılmış beton bölgeler oluşturma projeleri ile insanlara; yaşam, çevre, nitelikli sosyal ortam değerlerinden uzak bir kent yaşamı dayatılmaktadır.Sermaye birikimi odaklıyapılaşma uygulamaları ile ormanlar, tarım alanları, kıyılar, milli parklar, doğal sit alanları, meraların yer aldığı kentsel ve kırsal alanlar yapılaşmaya açılmaktadır. Vahşi ve denetimsiz madencilik faaliyetleri nedeniyle doğa tahrip edildiği gibi maden emekçilerinin ölümüne neden olunmaktadır? diye konuştu.

ÇEVREYE SAHİP ÇIKANLAR BASKI ALTINA ALINIP ŞİDDETE UĞRUYOR

Tüm bu çevre, doğa, yaşam talanlarına karşı çıkanmeslek odaları, bilim insanları ve sivil toplum kuruluşlarının ise baskı altına alınıp işlevsizleştirilmeye çalışıldığına dikkati çeken Kaya; çevre sorunları dile getiren, yaşam alanlarına sahip çıkan yurttaşların da şiddete maruz kaldığını aktardı.

YAŞADIĞIMIZ BÖLGENİN ÇEVRE SORUNLARI

İMO Adana Şube Başkanı Kaya sözlerini şöyle sürdürdü:?Yaşadığımız bölgede de çok sayıda çevre problemimiz bulunmaktadır. Sektörlerde yeterli atık su yönetiminin olmaması, enerji altyapısı yetersizlikleri, kaçak yapılaşmanın yaygınlığı ve çarpık kentleşme ile başa çıkamayan imar durumu,  altyapı eksiklikleri, tarım arazilerinin yapılaşmaya açılması, vahşi sulamanın devam etmesi önemli çevre problemlerimizdir.5 Haziran Dünya Çevre Günü´nde İnşaat Mühendisleri Odası Adana Şubesi olarak; eşit, özgür,  demokratik bir toplumsal yaşamın oluşturulması için sorumluluk üstlenmeyedevam edeceğimizi;  nitelikli ve sağlıklı yaşam çevrelerinin oluşturulması, Adanalıların yaşam kalitesini yükseltecek yaşam alanlarına sahip olması içinçalışmalarımıza devam edeceğimizi bir kez daha kararlılıkla vurguluyoruz.?


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Gaziantep'te Gezilmesi Gereken Tarihi Mekanlar

30 Ağustos coşkusu Çukurova’da yaşandı

TMMOB İKK,‘Ülkede, Bölgede, Dünyada Barış’ Her Zaman Şiarımız Olacaktır"

ÇGC,‘Bağımsızlık tutkumuz hiç bitmeyecek’

Prof. Dr. Süleyman İrvan:“Basılı gazeteciliğin bittiğini ilan etmek durumundayız”

“30 AĞUSTOS; DÜŞMAN DEVLETLERE ŞAPKA ÇIKARTTIRAN BÜYÜK ZAFER”

TGF "30 Ağustos, Türk Milleti için varlık nedenidir"

ÇGC,“Hür doğup hür yaşamak çok önemli”

30 AĞUSTOS ZAFERİNİ KAZANAN BAŞKOMUTAN DEMOKRATTIR; O'NUN CUMHURİYETİNİ YIKMAK İSTEYENLERİN DEMOKRATİK MEŞRUİYETİ YOKTUR

ÇYDD Türkiye Cumhuriyeti'nin 100., Büyük Taarruz'un 101. yılını Afyonkarahisar'da Kutladı

ULUSAL VE YEREL MEDYADA ZAFER BAYRAMI SERGİSİ DÜZENLENİYOR

26-30 AĞUSTOS 1922 BAŞKOMUTANLIK MEYDAN MUHAREBESİ:KUTSAL SAVAŞ

Ankara'dan Uçakla Günübirlik Ziyaret Edebileceğiniz Şehirler

KAYMAKAM ATAMALARI GERÇEKLEŞTİ

ÇYDD'DEN AFYON BULUŞMASI

Jeoloji Mühendisleri Odası'ndan deprem açıklaması

JMO’dan “17 Ağustos 1999 Depremi” Açıklaması

ÇGC’de kaynaşma yemeği

TGC: "Gazetecilik tutukluluk nedeni olmaktan çıkarılmalıdır"

ADANA BAROSU’NDAN ‘HAK İHLALİ’ İDDİASI

Enerjisa Enerji ve TEMSA’nın Oyungezer Otobüsü Deprem Bölgesinde

  • BIST 100

    9670,53%0,26
  • DOLAR

    32,52% -0,08
  • EURO

    34,78% -0,23
  • GRAM ALTIN

    2421,67% -0,33
  • Ç. ALTIN

    3982,08% -0,92
  • Perşembe 35.8 ° / 20.3 ° false
  • Cuma 30.8 ° / 18.5 ° false
  • Cumartesi 31 ° / 16.7 ° false