?PYD/YPG´YE ABD SİLAH DESTEĞİNE SON VERMELİ?
DÜNYA 24.01.2018 23:28:30 232 0

?PYD/YPG´YE ABD SİLAH DESTEĞİNE SON VERMELİ?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD Başkanı Donald Trump telefonda görüşmede, terörle mücadele çerçevesinde PYD/YPG´ye ABD´nin silah desteğine son vermesi gerektiğine de tekrar dikkati çekti.

Cumhurbaşkanlığı´ndan yapılan açıklamada, görüşmenin ana gündeminin Zeytin Dalı Harekatı ve Suriye olduğu bildirildi.

Görüşmede, Suriye´deki son gelişmeler ve Türkiye´nin Afrin´de terör örgütlerine karşı başlattığı Zeytin Dalı Harekatı´yla ilgili görüş teatisinin yanı sıra ikili konulara da değinildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye´nin Zeytin Dalı Harekatı´nı uluslararası hukuk temelinde ve Birleşmiş Milletler Şartı´nın 51. maddesinden kaynaklanan meşru müdafaa hakkı ile BM Güvenlik Konseyi´nin terörizmle mücadele konusundaki kararları uyarınca gerçekleştirdiğini vurguladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan´ın Türkiye´nin kendi ulusal güvenliği için Afrin´i terör unsurlarından arındırmayı hedeflediğini ifade ettiği görüşmede terörle mücadelede ikili işbirliğinin önemi üzerinde duruldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, terörle mücadele çerçevesinde PYD/YPG´ye ABD´nin silah desteğine son vermesi gerektiğine de tekrar dikkati çekti. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ABD Başkanı Trump, gerek Suriye meselesi gerek ikili konularda Türkiye-ABD arasındaki işbirliğini ve yakın teması sürdürme noktasında kararlı olduklarını teyit ettiler. 

ZEYTİN DALI HAREKATI GÖRÜŞÜLDÜ

Cumhurbaşkanlığı´ndan yapılan açıklama şu şekilde:

"Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Sayın Donald Trump arasında bu akşam bir telefon görüşmesi gerçekleşmiştir.

Görüşmede, Suriye´deki son gelişmeler ve Türkiye´nin Afrin´de terör örgütlerine karşı başlattığı Zeytin Dalı Harekatı´yla ilgili görüş teatisinin yanısıra ikili konulara da değinilmiştir. Sayın Cumhurbaşkanımız, Türkiye´nin Zeytin Dalı Harekatı´nı uluslararası hukuk temelinde ve Birleşmiş Milletler Şartı´nın 51. maddesinden kaynaklanan meşru müdafaa hakkı ile BM Güvenlik Konseyi´nin terörizmle mücadele konusundaki kararları uyarınca gerçekleştirdiğini vurgulamıştır."

"Sayın Cumhurbaşkanımızın Türkiye´nin kendi ulusal güvenliği için Afrin´i terör unsurlarından arındırmayı hedeflediğini ifade ettiği görüşmede terörle mücadelede ikili işbirliğinin önemi üzerinde durulmuştur."

´SİLAH DESTEĞİNE SON VERİN´

"Sayın Cumhurbaşkanımız, terörle mücadele çerçevesinde PYD/YPG´ye ABD´nin silah desteğine son vermesi gerektiğine de tekrar dikkati çekmiştir.

Sayın Cumhurbaşkanımız ve ABD Başkanı Sayın Trump, gerek Suriye meselesi gerek ikili konularda Türkiye-ABD arasındaki işbirliğini ve yakın teması sürdürme noktasında kararlı olduklarını teyit etmişlerdir."

BEYAZ SARAY´DAN AÇIKLAMA

Beyaz Saray´ın açıklamasına göre, Trump Erdoğan´a "Afrin´de tırmanan şiddetten duyduğu kaygısını" ileterek Zeytin Dalı Harekatı´nın iki ülkenin Suriye´deki ortak çıkarlarını zayıflattığını söyledi.

 

Beyaz Saray´ın yazılı açıklamasına göre Trump görüşmede, Afrin´de artan şiddetin Suriye´deki ortak hedeflere zarar verme riskleri doğurduğu konusunda endişelerini paylaştı.

Trump Türkiye´yi, gerilimi azaltma, askeri eylemlerini sınırlama, sivil kayıplar ve yerlerinden olanlarla mültecilerin sayısının artmasını önlemeye çağırdı.

Başkan Trump Türkiye´ye ayrıca, ihtiyatlı olması, Türk ve Amerikan güçleri arasında çatışma riskine yol açabilecek her türlü eylemden kaçınması çağrısında bulundu.

Trump, her iki ülkenin de tüm tarafları IŞİD´in kalıcı biçimde yenilgiye uğratılması yönündeki ortak hedefe odaklamaları gerektiği mesajını da yineledi.

Görüşmede iki lider, IŞİD´in yenilgiye uğratılması aşamasında 100 binin üzerinde Suriyeli mültecinin ülkelerine geri dönmesinden duydukları memnuniyeti dile getirirken, evlere geri dönüşlere yardımcı olmak için işbirliğini devam ettirme sözü verdi.

 

Açıklamada, ?Başkan Trump Türkiye´nin meşru güvenlik kaygılarını ele almak için (iki ülkeyi) daha yakın işbirliğine davet etti. Liderler, Türkiye dahil olmak üzere komşularına hiçbir tehdit oluşturmayan birleşik bir Suriye´ye istikrar kazandırılması ihtiyacını konuştu? ifadesi kullanıldı.

Beyaz Saray açıklamasına göre ayrıca, Başkan Trump Türkiye´den gelen ?yıkıcı ve yanlış? söylemler ve OHAL altında tutuklulukları devam eden ABD vatandaşları ve yerel çalışanlar hakkındaki endişelerini dile getirdi.

Açıklamada, ?İki lider, başta bölgesel istikrarı pekiştirmek ve IŞİD, PKK, El Kaide ve İran destekli terörizm dahil terörün tüm şekilleriyle mücadele edilmesi olmak üzere, ABD ve Türkiye arasındaki stratejik ortaklığı güçlendirme sözü verdi? denildi.

 

?BAŞKAN OBAMA BİZİ ALDATTI?

Erdoğan görüşemeden önce yaptığı açıklamada, ?Sayın Obama döneminde bizim bir de Zeytinlik Harekatı vardı. Zeytinlik harekatında da ne yazık ki Obama orada bizi aldattı. O harekat Münbiç´i teröristlerden temizleme harekatıydı. Sözünde durmadı,? demişti. Aslında Türkiye´nin Menbiç ilgisi yeni değil. Ankara, bir önceki ABD Başkanı Barack Obama döneminde ısrarla YPG´nin devre dışı kalması halinde Menbiç operasyonuna katılmak istediğini söylemiş ancak bir sonuç alamamıştı.

 ?Bu yolda mücadele ederken biliyoruz ki bedeller de ödeniyor. Zeytin Dalı Harekatı´nda şehitlerimiz, gazilerimiz var. 4 gün içinde ÖSO ve bizim şehitlerimizle beraber 7-8 şehidimiz varsa, karşı taraftan da 268 kişi etkisiz hale getirildi. Bu, kararlı bir şekilde devam edecek. Ya çekip gidecekler ya çekip gidecekler. Kararlı bir şekilde harekat devam edecek. Bunların kökünü kazıyacağız. İnşallah Münbiç´ten başlayarak sınırlarımız boyunca bu oyunu boza boza devam edecek, bölgemizi bu musibetten tamamen temizleyeceğiz" diyen Erdoğan şöyle konuşmuştu:

?Sayın Obama döneminde bizim bir de Zeytinlik Harekatı vardı. Zeytinlik harekatında da ne yazık ki Obama orada bizi aldattı. O harekat Münbiç´i teröristlerden temizleme harekatıydı. Sözünde durmadı. Defaatle kendisiyle görüşmemize rağmen, biz üzerimize düşeni yaptık ama onlar yapmadılar. ´Biz buradaki teröristleri Fırat´ın doğusuna süreceğiz, Münbiç´i gerçek sahiplerine bırakacağız´ dediler. Çünkü Münbiç yüzde 95 ile Araplar´ındır. Orada Kürt yoktur ama sözlerinde durmadılar çünkü hesap başkaydı. Hesap, orada yeniden bir terör devleti oluşturmanın hesabıydı.?

Türkiye´nin Suriye toprağında gözü olmadığını yineleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, YPG/PYD´nin bölgeden çıkarılmasından sonra asli sahibine teslim edileceğini söyleyip şunları kaydetmişti:

?Bizim derdimiz oranın toprakları değil, orada adaletin tesisidir. Bizim derdimiz, 3,5 milyon Suriyeli benim ülkemde yaşıyor, bu insanların kendi topraklarına dönüşünü sağlamaktır. Nasıl Bab, Cerablus, bu bölgeye yüzbine yakın insan dönüp yerleştiyse inşallah Afrin, İdlib ve Münbiç´e de yine dönüp oraya asıl oranın sahiplerinin yerleşmesini sağlamaktır.?

 

BEYAZ SARAY´DAN ERDOĞAN-TRUMP GÖRÜŞMESİ KONUSUNDA YAPILAN AÇIKLAMA DA ŞÖYLE:

 /resimler/2018-1/24/2330151711311.jpg


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Ukrayna'da iki savaş uçağı havada çarpıştı

Türkiye'den Güney Kıbrıs'taki cami saldırısına kınama

Putin’den Wagner kararnamesi

Kremlin: “Wagner'in lideri Prigojin'i öldürdüğümüz iddiası mutlak bir yalan”

Dışişleri Bakanı Fidan Kiev’de Zelenski ile görüştü

ULUSLARARASI AF ÖRGÜTÜ'NDEN İRAN AÇIKLAMASI

Zelenski: “F-16 tedariki sayesinde Rusya'nın savaşı kaybedeceğine eminim”

Güney California'yı hem fırtına hem deprem vurdu

Kadınlar Dünya Kupası’nda şampiyon İspanya

Rusya’nın insansız uzay aracı Luna-25 Ay’a çarptı

Guterres: "Kıbrıs’ta BM güçlerine yapılan saldırı uluslararası hukuka göre ciddi bir suç olabilir"

COVID-19'un yeni yayılmaya başlayan varyantı Eris hakkında neler biliyoruz?

Türkiye Kıbrıs Konusunda Birleşmiş Milletler’e de bir kınama yayımladı

BM: “Kıbrıs Türk kuvvetleri BM Kıbrıs Barış Gücü görevlilerine saldırdı”

Japon Denizi’nde sular ısındı savaş uçakları havalandı

ABD, Ukrayna'ya F-16 savaş uçakları gönderilmesini onayladı

Türkiye bağlantılı Uygurlar’ı hedef alan tutuklamalar arttı

Kuzey Kore'den şort giyen kadınlara ceza

DSÖ'den yeni Covid alt varyantı 'Eris'e karşı önlemleri kaldırmama uyarısı

2 yıllık Taleban iktidarının bedelini Afgan kadınlar ödüyor

Alman Gazeteciler Birliği: "Gazeteciler Türkiye’ye gitmesin"

  • BIST 100

    9645,02%-0,50
  • DOLAR

    32,56% 0,14
  • EURO

    34,81% 0,49
  • GRAM ALTIN

    2417,74% -0,61
  • Ç. ALTIN

    4073,33% 0,00
  • Çarşamba 35.2 ° / 19.1 ° Güneşli
  • Perşembe 35.8 ° / 20.3 ° false
  • Cuma 30.8 ° / 18.5 ° false