PUTİN´İN ?ATEŞLE OYNMASINLAR´ SÖZÜNE ERDOĞAN´DAN YANIT
SİYASET 27.11.2015 15:39:49 314 0

PUTİN´İN ?ATEŞLE OYNMASINLAR´ SÖZÜNE ERDOĞAN´DAN YANIT

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Bayburt´ta toplu açılış töreninde yaptığı konuşmada, "Suriye´de 380 bin cana mal olan devlet terörü uygulayan Esed rejimine destek olmak, ateşle oynamaktır,? dedi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Putin´in "Sırtımızdan bıçakladılar" suçlamasına, "Bu millet bugüne kadar hiç kimseyi sırtından bıçaklamamıştır. Bu millet göğüs göğüse savaşmasını bilen bir millettir. Rusya´ya çok samimi olarak ateşle oynamamasını tavsiye ediyoruz. Devletlerarası ilişkiler çocuk oyuncağı değil. Rusya köklü bir devlettir" yanıtını verdi 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bayburt´ta açılışını gerçekleştirdikleri 19 ayrı eser ve hizmet nedeniyle yaptığı konuşmada, Rus uçağının düşürülmesi konusuna da değindi ve şunları söyledi:

"Hatay ilimizin güneyinde sınırımızı ihlal eden iki savaş uçağından biri F-16´larımız tarafından düşürüldü. Yapılan tüm ikazlara rağmen sınırımıza doğru gelmekte olan bu uçakların hangi millete mensup olduğu belli değildi. İkazlara rağmen geldiler ve sınırımızdan içeri girdiler. 17 saniyelik sınır ihlalinden sonra diğeri Suriye sınırına geri döndü. Daha sonra bunun Rusya´ya ait olduğu anlaşıldı. Suriye sınırlarımız daha önce de rejimin ve terör örgütlerinin uçak, helikopter, havan mermisi, top mermisi gibi tacizlerine maruz kaldı. Angajman kurallarımızı tüm dünyaya ilan ettik. Mayıs ayında sınır ihlali yapan bir Suriye helikopteri F-16´larımız tarafından düşürüldü. Rus savaş uçakları daha önce de hava sahamızı ihlal etmişti. Biri Karadeniz´de oldu. 15 dakika kadar ihlal yaptılar. Bu olaydan sonra 3-4 Ekim tarihlerinde iki kez sınır ihlali yaptılar. Bu üçüncü oldu. Sayın Putin´i telefonla aradım bunlar şık değil dedim. Buna rağmen bu üçüncüsü oldu. G-20´de bunları yine konuştum. Misafirlik olarak kabul edeceksiniz dediler. Davetsiz misafirlik olmaz dedim. Hassas bir bölgenin içerisindeyiz. Sizin orada ne işiniz var. Defalarca söyledik. Suriye rejimi davet etmiş. Gayri meşru bir devlet var şu anda Suriye´de. Siz her davete icabet etmeye mecbur musunuz. Katil Esed var kabul etme mecburiyetiniz mi var. Türkiye olarak bu konudaki hassasiyetlerimizi Rusya´ya ilettik. Rusya´nın bu olaya gösterdiği tepkiyi yine anlayışla karşılamaya çalışıyoruz. Meseleyi asıl mecrasından çıkarıp farklı alanlara taşımalarından rahatsızız. Rusya Devlet Başkanı´nın, Fransa Cumhurbaşkanı görüşmesi sonrası yaptığı açıklamalar asla kabul edilemez. Türkiye kasıtlı olarak Rus savaş uçağını düşürmüş değildir. Bu olayı sınır ihlaline verilen tepkidir. Angajman kurallarının uygulanmasıdır. Hedef saptırmak suretiyle biz DAİŞ´e karşı mücadele veriyoruz diyorlar, Bayır bucak Türkmenleri´nin bulunduğu bölge DAİŞ´in bulunduğu bölge değildir. Zaten DAİŞ rejimle ortak çalışan bir terör örgütüdür. Bu mücadeleyi veren Türkiye´dir. Türkiye´nin yüzde 99´u müslümandır. Türkiye´nin böyle bir İslamlaştırma hareketine ihtiyacı yoktur. Böyle bir yakıştırmayı ben Rusya yönetimine doğrusu hiç yakıştıramadım. Türkiye´nin yönetimi için bu yakıştırmayı yapmak yanlıştır. DAİŞ Türkiye´ye petrol satıyormuş, yazıklar olsun. Bu iftirayı atanlar ispat etmekle yükümlüdür. Rusya´nın en fazla petrol, doğalgaz sattığı ülke Türkiye´dir. Bizim kaynaklarımız belli. Biz bir terör örgütünden petrol alacak kadar haysiyetsiz değiliz bunu böyle bilesiniz. Muhalefet Rusya´nın yanında yer alıyor. Bu nasıl bir siyaset. Kendi devletinin, hükümetinin yanında değil, orada yer alıyor. Biz milletimizi yanımızda görüyoruz ya bu bize yeter. Uluslararası ilişkiler dedikodu ile iftira ile yürümez" şeklinde konuştu.

PARİS´TE GÖRÜŞME OLACAK MI?

Paris´te iklim değişikliği zirvesi olduğunu ve Putin´in de geleceğini belirten Erdoğan sözleini şöyle sürdürdü:

 "Orada da bunları oturup konuşabiliriz değerlendirebiliriz. Rus savaş uçaklarının sınırlarımızı ihlal ettiğini kayıtlarıyla tüm dünyaya duyurduk. Rusya´nın iddialarını da bu şekilde ispatlama sorumluluğu vardır. Ağır ve haksız itham yüzünden yalancı duruma düşecektir. Uçak bahanesiyle Suriye´de gücünü artırdığını görmüyor değiliz. Suriye´de 380 bin cana mal olan devlet terörü uygulayan Esed rejimine destek olmak, o da ateşle oynamaktır. Rusya´ya çok samimi olarak ateşle oynamamasını tavsiye ediyoruz. Devletlerarası ilişkiler çocuk oyuncağı değil. Rusya köklü bir devlettir. Rusya´dan bu tür konularda devlet ciddiyetine yakışır bir tavır bekliyoruz. Tam tersi iddialarda bulunmak Rusya´yı dünyanın gözünde çok farklı bir konuma itecektir. Rusya ile ilişkilerimizi önemsiyoruz. Bu millet bugüne kadar hiç kimseyi sırtından bıçaklamamıştır. Bu millet göğüs göğüse savaşmasını bilen bir millettir. Özellikle ilişkilerimize zarar verecek bur tutumun içerisinde olmayız. Türkiye´ye topyekün bir iftara kampanyası başlatılmasını, vatandaşlarımızın taciz edilmesini Rusya´ya yakıştıramıyoruz. Pazartesi sayın Putin´le bu meseleyi yüz yüze görüşmek isterim. Gereksiz bir şekilde tırmandırılmasından rahatsızlığımızı ifade etmek isterim. Gelin böyle bir duruma meydan vermeyelim"

 

Formun Altı

 


Haber Kaynak : İhlas Haber Ajansı

"TORBACI YAKALAMAKLA UYUŞTURUCU BELASI ÇÖZÜLMEZ"

CHP’Lİ TANAL, "MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ATAMA SÖZÜNÜ TUTMADI!"

Tülay Hatimoğulları Hatay'daki hava kirliliğini sordu

BAE'den ithalata vergi muafiyeti

Kılıçdaroğlu, 'Filenin Sultanları'nı Kutladı

Erdoğan, 30 Ağustos Zafer Bayramı Özel Konseri ve 100. Yıl Marşı Tanıtım Programına katıldı

CHP Adana İl Örgütü Zafer Bayramını kutladı

Kılıçdaroğlu: "Milletimizin 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı Yürekten Kutluyorum"

Ayhan Barut'tan narenciye üreticisi ve ihracatçısı için 3 bin lira destek talebi

Hasan Efe Uyar: "İktidar Vatandaşa 7 Ayda 22 Milyar Ceza Kesti"

Kılıçdaroğlu: “Türkiye Uyuşturucunun Pazarı Haline Geldi"

Emep'li Demir,"işçilere istifa baskısı uygulanıyor"

Mustafa Oğuz Yiğit: “AK Parti'nin Tarım Politikaları Çiftçiyi İflasa Sürüklüyor”

CHP’Lİ SÜMER,“ADANA’DA DEPREMİN YARALARI KAPANMIYOR”

CHP’li Bulut, “Ballı Maaşlara Devam “

“Malazgirt, Anadolu’daki siyasi hükümranlığımızın kapılarını açmıştır”

CHP'li Şevkin'den Hatay için, bakanlara soru yağmuru

Gürer: “Faiz artışı işsizliği tetiklerse, iş kötü…”

Ayhan Barut, anız yangınlarına kesin çözüm istedi

ERDİL DEDEOĞLU CHP CEYHAN İLÇE BAŞKANLIĞINA ADAYLIĞINI AÇIKLADI

  • BIST 100

    9079,97%3,10
  • DOLAR

    32,35% 0,15
  • EURO

    34,93% -0,09
  • GRAM ALTIN

    2322,96% 0,18
  • Ç. ALTIN

    3843,45% 0,00
  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli
  • Pazar 28.3 ° / 15.7 ° Güneşli