PROF.DR. NECATİ CEMALOĞLU, ?AMERİKA DEFALARCA KEŞFEDİLEBİLİR?
EĞİTİM 13.04.2018 08:17:14 2150 0

PROF.DR. NECATİ CEMALOĞLU, ?AMERİKA DEFALARCA KEŞFEDİLEBİLİR?

Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Necati Cemaloğlu Adana´da ?Geleceğin Okullarında Liderlik? konferansı verdi.Cemaloğlu, "Eğitimin en önemli girdilerinden birisi öğretmendir. Her şeyden önce öğretmenin iyi seçilmesi, yetiştirilmesi, kaliteli ve n

 VAHİT ŞAHİN (ÖZEL HABER) 

Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Necati Cemaloğlu, ?Öğretmenlerin liderlik kapasitesi, öğrenciyi etkileme, motive etme, harekete geçirmede başarılı olması eğitimden beklenen çıktıya ulaşılmasında önemli rol oynar? dedi.

Prof. Dr. Necati Cemaloğlu,Çukurova Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından düzenlenen ve Doğa Koleji konferans salonunda ?Geleceğin Okullarında Liderlik? konulu bir konferans verdi.  Cemaloğlu, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü´ne bağlı okulların müdür, müdür yardımcılarının katıldığı toplantıda yaptığı konuşmada, ulusal ve uluslararası ölçekte beyin göçünün önemli olduğunu belirterek, ?Türkiye cazibe merkezi olmadığı sürece beyin göçü alamayacağı gibi, mevcut beyin gücü potansiyelini de kaybetme riski ile karşı karşıyadır. Bu sebeple, ülkemizde hizmet sektörü kadar, üretim sektörünün de canlanması ve yatırımların yapılması gerekir? dedi.

 Cemaloğlu, ?Yaratıcı zekâsını işe koşan, innovatif düşünen ve girişimci özelliklere sahip bireyler yetiştirmede en önemli köşe taşlarından birisi de eğitimdir. Eğitimin en önemli girdilerinden birisi öğretmendir. Her şeyden önce öğretmenin iyi seçilmesi, yetiştirilmesi, kaliteli ve nitelikli olması gerekir. Öğretmen niteliğinin ardından öğretim programları, öğretim yöntem ve teknikleri, ders araç-gereci istenen öğrenci tipini yaratmada işe koşulabilir. Öğretmenlerin liderlik kapasitesi, öğrenciyi etkileme, motive etme, harekete geçirmede başarılı olması eğitimden beklenen çıktıya ulaşılmasında önemli rol oynar. Öğretmenler, öğrenciye öncelikle sorunu fark etme becerisi kazandırmalıdır. Fark edilen sorunu türevlerinden ayrıştırarak tanımlama, veri toplayarak olası seçenekleri ortaya koyma, uygulama ve değerlendirme becerilerini geliştirmek gerekir. Bu aşamada sorgulayan, fark eden, transfer edip sorun çözme kapasitesini geliştiren öğrenci bilgiye ulaşma ve sorun çözme aşamalarında yetkinliğini daha da artırabilir? dedi.

?AMERİKA´YI YENİDEN KEŞFETMEK?

Kültürümüzde çok yaygın olarak kullanılan sözlerden biri de ?Amerika´yı yeniden keşfetmeye gerek yok? sözü olduğunu kaydeden Cemaloğlu, ?Bu söz genellikle, bilinen bir şeyi yeniden araştırıp sorgulamaya ve gereksiz yere zaman kaybetmeye gerek olmadığını vurgulamak için kullanılır.  Bu sözü kimin uydurduğu bilinmese de genel olarak kabul görür. Bu sözün yansımaları, etkileri ve sonuçları göz önüne alındığında önemli kayıplara neden olduğu anlaşılmaktadır. Veciz söz ile doğrudan ve dolaylı ilgisi olan pek çok cevaplanması gereken soru vardır?? dedi.

Amerika´yı yeniden keşfetmeye gerek yok sözünün, zamanla tabuya, kendi içinde dogmatik düşünceye dönüşmekte olduğunu vurgulayan Cemaloğlu, ?Böylece zaten üretilmiş, hazır olan bir bilgi varken, doğrudan alıp öğrenmek daha pratik ve kolay gelmektedir. Oysa öğrenci, yerçekimi kuvvetini, suyun kaldırma kuvvetini yeniden keşfetmeli.  Bu bilgileri yeniden keşfederek tanımlaması ve mevcut bilgiyi ispat ederek, bilimsel bilgiye ulaşma yöntem ve tekniğine sahip olması ve bilimsel düşünme kapasitesini geliştirmesi gerekir. Sorunu fark etme, tanımlama ve bilgiye ulaşmak için Amerika´yı defalarca keşfetmesi gerekse de bunu yapması çok önemlidir. Böylece, sorunu fark etme, tanımlama, araştırma, neden-sonuç ilişkisi kurma, örüntüyü saptama, kısacası anlayarak, mevcut bilgiyi tekrar öğrenerek yeni bir ivme kazanması, gelecekte yaratıcı zekâsını etkili olarak işe koşmasında önem arz etmektedir. Ayrıca ?Başımıza icat çıkarma!? sözü ?Lütfen başımıza icat çıkar? şeklinde değiştirilmesi, bireylerin her yapılan işi, yöntemi ve eylemi sorgulamasında, yeni yol ve yöntemler geliştirmesinde etkili olacağı beklenmektedir. Ayrıca, öğrenmenin, öğrendiğini transfer etmenin ve bilimsel bilginin oluşumunu olumsuz yönde etkileyen faktörlerden birisi de, yardım tuzağıdır. Yardım aldıkça, başkalarına bağımlı kalma sorunu ortaya çıkmaktadır. Yardım alan kişi yaratıcı zekâsının çok az kısmını işe koşar. Başkalarının ürettiği bilgisayarı, otomobili, uçağı ve makinayı satın aldığınız ve kullandığınız sürece, yaratıcı zekânızı işe koşma olasılığınız da o ölçüde azalmaya başlar. Bu sebeple, sürekli araştırmak, öğrenmek ve üretmek, bağımlı olmadan bağımlı kalmadan kendi kalitemizi yaratmamız gerekir.  Sorgulamak iyi bir şeydir, neden ve niçin kelimeleri sihirli sorulardır ve Amerika defalarca keşfedilebilir? şeklinde konuştu.


Haber Kaynak : ÖZEL HABER

YÜREĞİR BELEDİYESİ OKULLARI YENİ DÖNEME HAZIRLIYOR

ÇOCUĞUNUZU 8 ADIMDA OKULA HAZIRLAYIN!

Birinci Sınıfa Başlayan Çocukların Okula Uyum Sürecinde Neler Yapılmalı?

BİLGİ EVLERİNE DEVAM EDEN 266 ÖĞRENCİ ÜNİVERSİTEYE YERLEŞTİ

Sınavlara Hazırlıkta Kayıt Dışı Kurumlara Dikkat!

ÇGC'DEN İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRÜNE ZİYARET

TEV'İN 2023-24 EĞİTİM YILI BURSLARI İÇİN BAŞVURU TARİHLERİ BELLİ OLDU!

SANKO Holding’den afete dirençli şehirler için tasarım kültürüne destek

LABEB, LAİK VE BİLİMSEL EĞİTİMİ SAVUNMAK İÇİN BİR ARAYA GELİYOR

CEGEM’den büyük başarı

SANKO ÜNİVERSİTESİNDE YÜZDE 100 DOLULUK ORANI SAĞLANDI

EĞİTİM-SEN'DEN BAKAN TEKİN'E ELEŞTİRİ

Yakın Doğu Üniversitesi Yapay Zeka geliştirdi

Uzm.Eğitim Danışmanı Gülbenk: “Depremzede Çocuklarla İletişim Özveri Gerektiriyor”

Adana Gençlik Merkezi’nde Permakültür Tarım etkinliği

Prof. Dr. Arıboğan:“Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler en parlak döneminde”

BİRİZ DAYANIŞMA DERNEĞİ,DEPREMZEDELERE YÖNELİK YAZ OKULLARI VE ATÖLYE ETKİNLİKLERİ BAŞLATTI

Tercihlerini ‘son dakikaya’ bırakan üniversite adaylarına öneriler

Antakyalı çocuklara bisiklet hediye edildi

"Yeni dünya, ‘çevreye duyarlı mühendis’ler istiyor!"

Prof. Dr. Süleyman İrvan:“İletişimin popüler meslekleri etkileyicilik ve deneyimleyicilik”

  • BIST 100

    9693,46%1,77
  • DOLAR

    32,58% 0,35
  • EURO

    34,75% 0,10
  • GRAM ALTIN

    2507,64% 0,95
  • Ç. ALTIN

    4181,01% 0,22
  • Cumartesi 24.8 ° / 13.8 ° false
  • Pazar 25.4 ° / 14.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 25.6 ° / 13 ° Güneşli