PROF. DR. CAVİT ORHAN TÜTENGİL SOSYOLOJİ ARAŞTIRMALARI SEMPOZYUMUN´DA  ?BASIN SOSYOLOJİSİ? TARTIŞILDI
GÜNDEM 19.12.2018 11:46:06 1555 0

PROF. DR. CAVİT ORHAN TÜTENGİL SOSYOLOJİ ARAŞTIRMALARI SEMPOZYUMUN´DA ?BASIN SOSYOLOJİSİ? TARTIŞILDI

Sempozyumda ülkemizin ekonomik ve toplumsal yaşamında giderek daha kötüye giden koşullarda, gazete, radyo, tv, internet yayıncılığı gibi medya kuruluşlarının habercilik anlayışı, toplumsal algı üzerine etkileri gibi farklı boyutlarıyla ele alındı.

Tarsus´ta 15 yıldır yayın yapan Aratos Dergisi tarafından düzenlenen ?Prof. Dr. Cavit Orhan Tütengil Sosyoloji Araştırmaları Sempozyumu? geçtiğimiz günlerde yapıldı. Bu yıl ilk kez gerçekleşen sempozyumda ?Basın Sosyolojisi? tartışıldı.

Sempozyumda ?Basın Sosyolojisi?  başlığında ülkemizin ekonomik ve toplumsal yaşamında giderek daha kötüye giden koşullarda, gazete, radyo, tv, internet yayıncılığı gibi medya kuruluşlarının habercilik anlayışı, toplumsal algı üzerine etkileri gibi farklı boyutlarıyla ele alındı.

Sempozyum öncesinde ÇYDD Mersin Şubesinin 30 Mersin Üniversitesi öğrencileriyle "Aratos´un Felsefe Yolculuğu" etkinliği kapsamında Uğur Pişmanlık ile ?Yaşam ve Felsefe? başlıklı söyleşi yapıldı. Aratos dergisinin 15 yıllık Öyküsü video film gösterimi yapıldı.

Sempozyum, Türkiye´nin ilk kuşak sosyologlarından biri olarak bilinen ve 7 Aralık 1979 günü faşist bir saldırı sonucu öldürülen bilim insanı ve aydın, Prof. Dr. Cavit Orhan Tütengil anısına gerçekleştirild. Sempozyuma Sosyoloji Mezunları Derneği (SOMDER) ve İktisat Fakültesi Mezunlar Cemiyeti (İFMC)´nin de destekleyerek verdi.

Prof. Dr. Cavit Orhan Tütengil´in doğum yeri olan Tarsus´ta düzenlenen sempozyum Aratos Kültür Sanatevi´nde gerçekleştirildi.

"Prof. Dr. Cavit OrhanTütengil Sosyoloji Araştırmaları Sempozyumu" Öncesinde Mersin´den 11 ressamın eserlerinin yer aldığı "Uğurlama" başlıklı karma sergisi açıldı. Sempozyumun açılış konuşmasını yapan gazeteci-yazar Uğur Pişmanlık, Tütengil adına düzenledikleri bu sempozyumun ilk yılının konusunu ?Basın Sosyoloji? olarak seçmelerinin nedeninin, günümüz basınının gerçek habercilikten uzaklaşmış olması ve toplumsal algıda yanıltma yaratması olduğunu belirterek, ?Basın ya da medya dediğimiz şey, halka doğru bilgi taşımak değil, iktidarın yandaşlığını yaparak gerçeği çarpıtmaktadır. Basındaki bu yozlaşmayı yerel basında da görmek mümkündür. Halka yalan söylemek suçtur. Ve burjuva medyası bu suçu işlemeye devam etmektedir? diye konuştu.

/resimler/2018-12/19/1149399508557.jpg

Tütengil´in kızı, Prof. Dr. Deniz Mazlum Tütengil ise, Sinevizyon gösterimi eşliğinde babası Cavit Orhan Tütengil´i anlatarak, Türkiye´de silahlı saldırılarda ölen aydınların katillerinin bulunmadığını, bulunanların davasının zaman aşımına uğratıldığını ve devlet tarafından korunduğunu belirterek, bunun acısını tüm ülkenin ve insanlarının çektiğini dile getirdi.

Sosyoloji Mezunları Derneği-SOMDER Temsilcisi Ünal Özen yaptığı konuşmasında, ?Tütengil´in Türkiye´de eğitim sorunundan, geri kalmışlığına ve gazetecilik alanına kadar değerli çalışmalar yaptığını ifade etti.

Sempozyumun ikinci bölümünde ?Basın Sosyolojisi? kapsamında bildirilerin sunulmasına geçildi. İlk bildiriyi, Mersin Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Ayşe Azman ile Dr. Öğr. Üys. Günnur Ertong Attar ?Bugün Tütengil´den Neler Öğrenebiliriz?? başlığıyla sundular.

Daha sonra, MEÜ. Fen Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü´nden Prof. Dr. Yaşar Erjem, ?Medyada Nefret Söylemi ve Nefret Suçları? başlıklı bildirisini sundu. Son olarak, Galatasaray Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Medya ve İletişim Çalışmaları Doktora Programından Ahmet Cevdet Aşkın ise  ?Yurttaş gazeteciliği perspektifinden BirGün gazetesine eleştirel bir bakış? konulu bildirisini okudu.

Sempozyuma bildiri sunan ve katkıda bulunanlara birer katılım ve teşekkür belgesi verildi.

Kapanış konuşmasını yapan Aratos Dergisi Kültür Sanatevi yöneticisi Uğur Pişmanlık, gelecek yıl Tütengil´in ölümünün kırkıncı yılında sempozyumun ikincini düzenleyeceklerini ifade ederek, ?Sempozyuma katılarak bizi onurlandıran Deniz Mazlum Tütengil´e, bildiri sunan tüm değerli hocalarımıza ve etkinliğe katılan felsefe okulu öğrencilerimize, ÇYDD Mersin Şubesi ile üniversiteli genç arkadaşlarımıza ve resimleri ile sanatevizde sergi açarak katkıda bulunan ressam dostlarımıza yürekten teşekkür ediyoruz? dedi

 


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Gaziantep'te Gezilmesi Gereken Tarihi Mekanlar

30 Ağustos coşkusu Çukurova’da yaşandı

TMMOB İKK,‘Ülkede, Bölgede, Dünyada Barış’ Her Zaman Şiarımız Olacaktır"

ÇGC,‘Bağımsızlık tutkumuz hiç bitmeyecek’

Prof. Dr. Süleyman İrvan:“Basılı gazeteciliğin bittiğini ilan etmek durumundayız”

“30 AĞUSTOS; DÜŞMAN DEVLETLERE ŞAPKA ÇIKARTTIRAN BÜYÜK ZAFER”

TGF "30 Ağustos, Türk Milleti için varlık nedenidir"

ÇGC,“Hür doğup hür yaşamak çok önemli”

30 AĞUSTOS ZAFERİNİ KAZANAN BAŞKOMUTAN DEMOKRATTIR; O'NUN CUMHURİYETİNİ YIKMAK İSTEYENLERİN DEMOKRATİK MEŞRUİYETİ YOKTUR

ÇYDD Türkiye Cumhuriyeti'nin 100., Büyük Taarruz'un 101. yılını Afyonkarahisar'da Kutladı

ULUSAL VE YEREL MEDYADA ZAFER BAYRAMI SERGİSİ DÜZENLENİYOR

26-30 AĞUSTOS 1922 BAŞKOMUTANLIK MEYDAN MUHAREBESİ:KUTSAL SAVAŞ

Ankara'dan Uçakla Günübirlik Ziyaret Edebileceğiniz Şehirler

KAYMAKAM ATAMALARI GERÇEKLEŞTİ

ÇYDD'DEN AFYON BULUŞMASI

Jeoloji Mühendisleri Odası'ndan deprem açıklaması

JMO’dan “17 Ağustos 1999 Depremi” Açıklaması

ÇGC’de kaynaşma yemeği

TGC: "Gazetecilik tutukluluk nedeni olmaktan çıkarılmalıdır"

ADANA BAROSU’NDAN ‘HAK İHLALİ’ İDDİASI

Enerjisa Enerji ve TEMSA’nın Oyungezer Otobüsü Deprem Bölgesinde

  • BIST 100

    8806,72%-0,01
  • DOLAR

    32,25% 0,26
  • EURO

    35,08% 0,67
  • GRAM ALTIN

    2270,84% 0,79
  • Ç. ALTIN

    3854,72% 0,51
  • Perşembe 24.1 ° / 11.6 ° Güneşli
  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli