“Prim düşüyor, yem fiyatları artıyor, hayvanlar kesime gidiyor!”
EKONOMİ 6.11.2019 10:26:00 772 0

“Prim düşüyor, yem fiyatları artıyor, hayvanlar kesime gidiyor!”

ZMO Adana Şube Başkan Adayı, Ziraat Yüksek Mühendisi Feyzullah Korkut, çiğ süt prim desteğinin düşürülmesi nedeniyle üreticiye darbe vurulduğunu kaydetti

Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Adana Şube Başkan Adayı, Ziraat Yüksek Mühendisi Feyzullah Korkut, çiğ süt primlerinin 25 kuruştan 10 kuruşa düşürülmesinin üreticiyi adeta perişan edeceğini bildirdi. Yerel seçim öncesinde çiğ süt destekleme priminin 10 kuruştan litre başına 25 kuruşa çıkarıldığını hatırlatan Korkut, seçimden sonra destekleme priminin 25 kuruş olarak devam etmesinin beklendiğini ancak Tarım ve Orman Bakanlığı’nın bütçede para olmadığını gerekçe göstererek çiğ süt primini litre başına 10 kuruşa düşürmesinin yanlışlığını vurguladı.
TARIMA AYRILAN PAY YÜZDE 0.5’İ GEÇMİYOR!
2006 tarihli Tarım Kanunu’nun ‘Tarımsal Desteklemelerin Finansmanı’ başlıklı 21. Maddesinde ‘Tarımsal destekleme programlarının finansmanı, bütçe kaynaklarından ve dış kaynaklardan sağlanır. Bütçeden ayrılacak kaynak, gayrisafi milli hasılanın yüzde birinden az olamaz’ ifadesine yer verildiğini ancak 2006 yılından bu yana tarıma ayrılan desteğin yüzde 0.5’i geçmediğini ifade etti.
Tarım, gıda ve hayvancılığın stratejik ve yaşamsal bir önem taşıdığını, Avrupa Birliği’ne üye ülkelerde tarıma ayrılan payın yıllık değil 6 yıllık belirlendiğini ve 2014-2020 zarfında 960 milyar Euro’luk bütçenin yüzde 40'ının (380 milyar Euro) tarım ve kırsal kalkınmaya ayrıldığını vurgulayan Korkut, AB ile Türkiye’nin tarımdaki aktif nüfus oranı bakımından benzerlik taşıdığını ancak bir tarafta yüzde 40, diğer tarafta kanunla belirlenmesine rağmen yüzde 1 kaynak dahi ayrılmadığını söyledi.
Türkiye’nin kaynakları doğru kullanmasının önemine işaret eden Feyzullah Korkut, “Her şeye para buluyoruz ama maalesef konu çiftçi olunca kaynak sıkıntısından bahsediyoruz” diye konuştu.
SÜT ÜRÜNLERİNDE İTHALATIN YOLU AÇILIYOR!
Çiğ süt destekleme priminin düşürülmesinin yetmediği gibi kararın Mayıs 2019’dan itibaren, yani geriye dönük uygulamaya konulduğunu söyleyen Korkut, “Zaten tarım destekleri çok geç ödeniyor. Mayıs-Haziran dönemi süt primleri henüz üreticinin eline geçmedi. Prim desteğini 25 kuruş bekleyen üretici 10 kuruşla hayal kırıklığı yaşadı. Kasım ayında olmamıza rağmen üreticiye ilk 4 aylık süt destek primi hariç hiçbir ödeme yapılmaması zaten durumun vehametini gözler önüne seriyor. Şimdi, Kasım ayı ortalarında çiğ süte 30 kuruşluk zam bekleyen çiftçimizin geriye dönük hak ettiği primleri de elden gitmiş oldu.
Türkiye’de çiftçinin el üstünde tutulması gerekirken diğer sektörlerle karşılaştırıldığında tam anlamıyla üvey evlat muamelesi gördüğünü ifade eden Korkut, süt ve süt ürünlerinde ithalatın yolunun açılmasını da eleştirdi
SÜT HAYVANLARI KESİME GİDİYOR!
Çiğ süt prim desteklerinin düşürülmesinin süt ve süt ürünleri üretimin gerilediği bir dönemde Türkiye hayvancılığına darbe vurduğunu kaydeden Korkut, şunları söyledi:
“Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre Ağustos ayında ticari süt işletmeleri tarafından içme sütü üretimi 112 bin 365 ton olarak gerçekleşti ve bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 13,1 azalış gösterdi. Bu azalışın en büyük nedeni yem fiyatlarındaki artıştır. Yem fiyatlarındaki artışı karşılayamayan üretici süt veren hayvanlarını kesime göndermek zorunda kaldı. Çiğ süt priminin düşürülmesi bu olumsuz tabloyu hızlandıracaktır. Sonuç olarak üreticinin elindeki süt veren ineklerin kesime gönderilmesi yakın zamanda et krizinin de derinleşeceğini göstermektedir.”
ZMO Adana Şube Başkan Adayı, Ziraat Yüksek Mühendisi Feyzullah Korkut, kabinenin Türkiye’nin içinde bulunduğu olumsuz durumu göz önüne alarak soruna çözüm bulması gerektiğini sözlerine ekledi.(CO)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Harb-İş,“Ücretler yeniden düzenlenmeli “

"YENİLENEBİLİR ENERJİ NASIL TÜRKİYE’NİN ELEKTRİK ÜRETİM KAYNAĞI OLABİLİR"

"Bağımsız olmayan bir Kurulun vereceği karar tartışılır!"

MB Başkanı’ndan enflasyonla ilgili “yol haritası” mesajı

Türkiye, dünya lideri

“İş dünyasının finansmana erişimi kolaylaştırılmalıdır”

TOYP BAŞVURULARINDA SON TARİH 31 AĞUSTOS

Türk Telekom’un “Dijital Türkiye: Yeni Bir Gelecek” temalı Faaliyet Raporu’na 3 ödül

Türkiye’de dijital bankacılığa ilgi artıyor

R+T TURKEY FUARI’NDA HEDEF UZAK PAZARLAR

“TOPLU SÖZLEŞME TİYATROSU SONA ERDİ”

“DEPREM DEĞİL BİNA ÖLDÜRÜR”

Ekonominin kalbi TOBB'da attı

"Emlak zenginleri İstanbul depremi sonrası fakir kalabilir"

Şahin Bilgiç, TOBB Ekonomi Şurası’na katıldı, üyelerinin taleplerini iletti

Dünyaca ünlü çekirdeksiz Sultani üzümde hasat başladı

DÜNYA TAHIL PİYASASINA ‘TAHIL KORİDORU’ ETKİSİ

MYK VE ADASO ARASINDA YETKİLENDİRME PROTOKOLÜ İMZALANDI

"Her 100 kişiden 90’ı Su Yalıtımı Yönetmeliği’nden önce yapılan binalarda oturuyor"

R+T TURKEY FUARI’NDAN İHRACAT SEFERBERLİĞİ

"KRUVAZİYER YOLCU SAYISI % 66,7 ARTTI, FIRSATI İYİ DEĞERLENDİRMELİYİZ"

  • BIST 100

    9548,57%0,19
  • DOLAR

    32,49% 0,16
  • EURO

    34,80% 0,25
  • GRAM ALTIN

    2487,88% 1,05
  • Ç. ALTIN

    4157,48% -1,05
  • Cuma 24.9 ° / 15.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 24.8 ° / 13.8 ° false
  • Pazar 25.4 ° / 14.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı