Potansiyel koronavirüs ilaçları çok ucuza mal edilebilir
GÜNDEM 20.06.2020 13:03:00 620 0

Potansiyel koronavirüs ilaçları çok ucuza mal edilebilir

Herkese Bilim ve Teknoloji Sitesinde Reyhan Oksay, "Başka hastalıkların tedavisinde kullanılmak üzere halihazırda üretilmekte olan bazı ilaçların pek çoğu, yeni yapılan bir maliyet analizine göre hasta başına günde 1 dolara mal edilebilir" dedi.

Herkese Bilim ve Teknoloji Sitesinde Reyhan Oksay imzasıyla yayınlanan yazıda şunlarkaysdedildi:
"Koronavirüs aşısının geliştirilmesine daha en az bir yıl olduğunu düşünürsek, virüse karşı elimizdeki tek silahın COVID-19 hastalarının tedavisinde kullanılmakta olan ilaçlardan biri olabileceği tahmin ediliyor. Başka hastalıkların tedavisinde kullanılmak üzere halihazırda üretilmekte olan bazı ilaçların pek çoğu, yeni yapılan bir maliyet analizine göre hasta başına günde 1 dolara mal edilebilir.

Bu ilaçlardan herhangi birinin yeni koronavirüse karşı etkili olduğu kanıtlanırsa, dünya çapında kurulacak bir işbirliği ile tüm insanların ayırım gözetmeksizin bu ilaca kolayca erişimi sağlanacak.

Bilim insanları en az 12 potansiyel ilaç üzerinde klinik deneyler yürütüyor. Bu bileşimlerin bazıları onlarca yıldır zaten piyasada. Bunların başında sıtma ve lupus tedavisinde kulanılmakta olan hidroksiklorokin ve klorokin geliyor. Liverpool Üniversitesi’nden ilaç fiyatlandırma uzmanı Andrew Hill, bunların minimum maliyet hesaplarının çok kolay yapılabileceğine işaret ediyor.
 

HIV ve hepatit C ilaç maliyetleri     

Journal of Virus Eradication isimli tıp dergisinde yer alan yeni bir analizde Hill ve meslektaşları, HIV ve hepatit C ilaçlarının maliyetlerinin hesaplanmasında önceden yararlanılan stratejileri örnek aldılar. Bir kere jenerik ilaçların* üretimi için gerekli olan aktif ilaç katkı maddesinin (API) kilo başına maliyeti, Hindistan kontrolündeki  tedarikçilerin veritabanına göre saptanabilir.

Bu maliyetlere çeşitli giderler için %10’luk bir ilave yapıldığında, 9 aday ilaçtan 8’inin tahmini maliyeti kişi başına bir günlük 1.50 doların altına düşebiliyor. Hill: “Tüm bu ilaçların üretimi çok ucuza mal edilebiliyor.” Ne yazık ki bu ilaçlar her zaman ucuza satın alınamıyor. Bu ilaçların maliyeti bir kişi için tedavi süresince Hindistan ve Pakistan’da 0.20 dolarla 510 dolar arasında değişirken, aynı ilaçlar ABD’de 19 dolar ile 18.610 dolar arasında değişiyor.

Sınır Tanımayan Doktorlar Örgütü’nden Jessica Burry, COVID-19 ilaçlarının yüksek fiyatlandırılması durumunda bundan en fazla yoksul ülkelerin zarar göreceğini söyleyerek, “Az miktarda üretilen ve yüksek fiyatlı ilaçlar pandemiyi uzatmaktan başka bir işe yaramayacak. Eğer satın alamayacak kadar yoksulsanız ilaçların yaşam kurtarıyor olmasının hiçbir önemi kalmaz.”

Çoğu jenerik ilaç olarak üretilebilir

Hill’e göre, bu gruptaki ilaçların pek çoğu patent süresinin doldurdu ve dolayısıyla jenerik ilaç üreticileri tarafından çok ucuza mal edilebilir. Fakat COVID-19 klinik deneylerinde kullanılan bazı antiviral ilaçlar firma adına tescilli. Örneğin remdesivir isimli ilaç Gilead Sciences adına kayıtlı. Bu ilaç yeni virüsün çoğalmak için yararlandığı RNA kopyalama polimerazını baskılıyor. Hill’in ekibine göre bu ilacın bir kişiye bir günlük kullanımı 0.93 dolara mal olabilir.

Patent koruması ve kısıtlı üretim engeli

COVID-19 ile mücadelede klinik deney aşamasında olan ilaçların pek çoğu çok ucuza mal edilebilse bile, bu bedelin çok üzerinde bir fiyat ile pazara çıkıyor.

Sınır Tanımayan Doktorlar Örgütü ve 150 farklı sivil toplum kuruluşu 30 Mart tarihinde Gilead CEO’su Daniel O’Day’e açık mektup göndererek, şu öneride bulundu: “Gilead, remdesivir’in satın alınabilir, ulaşılabilir ve bulunabilirliğini garanti altına alacak gerekli adımları vakit kaybetmeden atmalı.”

Mektubu kaleme alanların talepleri şöyleydi: Gilead ilacı patent korumasından çıkartacak, jenerik ilaç üreticilerinin talebi karşılayacak oranda üretim yapmalarını sağlayacak. Bu bağlamda şirket yetkilileri üretimi artırmaya sıcak baktıklarını ve UNICEF ile bir ortaklık kurarak ilacın tüm dünyada dağıtımını sağlamaya çalışacaklarını açıkladılar.

İlaç sektörü uzmanlarından doktor David Nash: “Tekerleği yeniden icat etmeye gerek yok. Klinik deneylerden sonuç alınır alınmaz aday ilacın seri üretimine geçilip tüm dünyaya dağıtılması gerekiyor.”

(VŞ)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Gaziantep'te Gezilmesi Gereken Tarihi Mekanlar

30 Ağustos coşkusu Çukurova’da yaşandı

TMMOB İKK,‘Ülkede, Bölgede, Dünyada Barış’ Her Zaman Şiarımız Olacaktır"

ÇGC,‘Bağımsızlık tutkumuz hiç bitmeyecek’

Prof. Dr. Süleyman İrvan:“Basılı gazeteciliğin bittiğini ilan etmek durumundayız”

“30 AĞUSTOS; DÜŞMAN DEVLETLERE ŞAPKA ÇIKARTTIRAN BÜYÜK ZAFER”

TGF "30 Ağustos, Türk Milleti için varlık nedenidir"

ÇGC,“Hür doğup hür yaşamak çok önemli”

30 AĞUSTOS ZAFERİNİ KAZANAN BAŞKOMUTAN DEMOKRATTIR; O'NUN CUMHURİYETİNİ YIKMAK İSTEYENLERİN DEMOKRATİK MEŞRUİYETİ YOKTUR

ÇYDD Türkiye Cumhuriyeti'nin 100., Büyük Taarruz'un 101. yılını Afyonkarahisar'da Kutladı

ULUSAL VE YEREL MEDYADA ZAFER BAYRAMI SERGİSİ DÜZENLENİYOR

26-30 AĞUSTOS 1922 BAŞKOMUTANLIK MEYDAN MUHAREBESİ:KUTSAL SAVAŞ

Ankara'dan Uçakla Günübirlik Ziyaret Edebileceğiniz Şehirler

KAYMAKAM ATAMALARI GERÇEKLEŞTİ

ÇYDD'DEN AFYON BULUŞMASI

Jeoloji Mühendisleri Odası'ndan deprem açıklaması

JMO’dan “17 Ağustos 1999 Depremi” Açıklaması

ÇGC’de kaynaşma yemeği

TGC: "Gazetecilik tutukluluk nedeni olmaktan çıkarılmalıdır"

ADANA BAROSU’NDAN ‘HAK İHLALİ’ İDDİASI

Enerjisa Enerji ve TEMSA’nın Oyungezer Otobüsü Deprem Bölgesinde

  • BIST 100

    8806,72%-0,01
  • DOLAR

    32,25% 0,26
  • EURO

    35,08% 0,67
  • GRAM ALTIN

    2270,84% 0,79
  • Ç. ALTIN

    3854,72% 0,51
  • Perşembe 24.1 ° / 11.6 ° Güneşli
  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli