?Piyasa oluşmadan buğday müdahale fiyatı açıklanmamalı?
TARIM 17.05.2018 14:25:25 335 0

?Piyasa oluşmadan buğday müdahale fiyatı açıklanmamalı?

Adana Çiftçiler Birliği Başkanı Mutlu Doğru, geçen yıl ton başına 940 lira fiyat verilen buğdayın, bu yıl yüzde 12´lik artışla 1050 lira olarak açıklanmasının ürecilerin beklentilerinin altında kaldığını söyledi. Doğru, ?Mayıs ayı başında henüz hasat yen

Adana Çiftçiler Birliği Başkanı Mutlu Doğru, Adana´da serbest piyasadaki fiyatın, açıklanan rakamdan daha yüksek olacağının tahmin edildiğini vurgulayarak, ?Geçen sene bu aylarda 4.40 TL. olan mazotun litresi bugün 5.75 TL.´ye yükselmiş durumda.  Çitçinin en çok kullandığı üre gübresi 1.06 liradan 1.30 liraya çıktı. Asgari ücret ve işçilik maliyetlerinde de yüzde 20´nin üzerinde bir artış söz konusu. Bu koşullarda çiftçinin ayakta kalabilmesi için buğdayda, yüzde 20´nin altında olmamak üzere bir artış bekleniyordu. Ancak piyasa oluşmadan müdahale fiyatının erkenden açıklanması piyasaları aşağı yöne çekebilir. TMO´nun görevi piyasaları takip ederek, gerek gördüğünde alım veya satım yönünde fiyatlara müdahale etmesidir.?diye konuştu. 
Adana Çiftçiler Birliği Başkanı Mutlu Doğru,  turfanda yetiştiriciliğinde önemli bir tarım bölgesi olan Çukurova´nın kıraç yerlerinde buğday hasadına başlandığını kaydetti. 
 
?REKOLTEDE BİR SIKINTI BEKLEMİYORUM?
Bu yıl Adana´da buğday rekoltesinin beklentiler doğrultusunda gerçekleşeceğini açıklayan Doğru, ?Şu ana kadar aldığımız rakamlar çiftçilerimizi memnun edecek seviyelerde.  Şimdi çok net bir rakam söylemek mümkün değil; çünkü buğday rutubetli olarak biçiliyor. Genel olarak bakılacak olursa iyi görünüyor. Çünkü Çukurova bu sene Ekim ve Kasım aylarında buğday için yeterli yağış aldı. Daha sonra Mart, Nisan aylarındaki kardeşlenme ve başak verme döneminde de yeterli yağmur olduğu için Adana´da rekoltede bir sıkıntı yaşanabileceğini zannetmiyorum. Adana turfanda yetiştiriciliğinde önemli bir merkez olduğu için fiyat oluşumunda da belirleyici oluyor. Kentimiz ilk buğdayın satıldığı ve pazarın oluştuğu bir merkezdir. Bu nedenle şu anda bütün un, hububat ve yem sanayicileri Adana´da oluşacak fiyatları bekliyordur.? diye konuştu.
 
?BUĞDAY EKİM ALANLARINDA AZALMA VAR?
Türkiye´nin her yerinde yetişen ve ekmeğin ham maddesi olan buğdayın ekim alanlardaki daralmaya işaret eden Mutlu Doğru, ekim alanlarında son 30 yılda yaklaşık 2 milyon hektarlık azalmanın yaşandığını dile getirdi.
 
Ülkede 1990´lı yılların başında 9.8 milyon hektar olan buğday ekim alanlarının 2017´de 7.6 milyon hektara gerilediğini anlatan Doğru, ?Çiftçi başka ürünlere yöneliyor. Çünkü buğdaydan yeterince gelir elde edemiyor. Ayrıca sulama imkânları artınca üretici buğdayı bırakıp daha fazla geliri olan yazlık ürünleri tercih ediyor. Eskiden buğday üretimi çok fazla masraflı değildi. Şu anda ot, süne, fungal (mantar) hastalıkları gibi zirai mücadeleler dolayısıyla buğday masraflı bir işi oldu. Artan girdi maliyetleri de göz önüne alındığında Çukurova´da çiftçiler buğday ekimini bırakıp pamuk, soya, mısır, ayçiçeği gibi ürünlere yöneliyor.? şeklinde konuştu. 
 
20 MİLYON TON BUĞDAY
Türkiye´de ekim alanları azalmasına rağmen 1990´lı yıllardan bu yana hala ortalama 20 milyon ton buğday üretildiğini belirten Doğru, şöyle devam etti: 
?Tarım Araştırmaları Enstitüsü´ne burada hakkını vermek lazım. Hakikaten bu kuruluş güzel tohumlar yetiştirdi. Burada ben bir tehlike sinyalini de vermek istiyorum. Çünkü eğer durum böyle giderse, önümüzdeki küresel ısınma, kuraklık tehlikesinin özellikle Akdeniz ve İç Anadolu da çok yoğun yaşanacağı söyleniyor.  Kuraklığa dayanıklı buğday çeşitlerini bulmamız lazım. Bu enstitülerimize gerekli araştırma bütçelerini ayırarak yeni tohumlar geliştirerek, hazırlıklı olmamız lazım. Anadolu; Almanya veya Fransa kadar yağış alan bir bölge değildir. Üretim artışını aynı ölçüde gerçekleştiremezsek ileriki yıllarda Türkiye buğdayda da kendi kendine yetemeyecek bir ülke haline gelebilir. Bunun önlemini de almamız gerekiyor.?(CO)
 

Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Bilgiç, “Çiftçi tarımdan uzaklaştırılmamalı, üretene sahip çıkılmalıdır”

"2023 YILI TMO MISIR ALIM FİYATI YENİDEN REVİZE EDİLMELİDİR"

TZOB,”Mısır Piyasasında fiyatlar geçen yılın da gerisinde seyrediyor”

KORKUT: MISIR FİYATI EN AZ 9,4 TL/KG OLMALI

TURUNÇGİLDE AKDENİZ MEYVE SİNEĞİNE KARŞI SIFIR TOLERANSLI MÜCADELE

TZOB,“ÜLKEMİZİN TARIM ENVANTERİ HAZIRLANMALIDIR”

Mısır Üreticisinin Fiyat Beklentisi: 7.30 TL

“Gelecek Tarımda Herkes Bir Arada”

ATB, "DIŞA BAĞIMLILIK BİR FELAKETTİR"

Tarımda Dijitalleşme ve Akıllı Araç Kullanımı Artacak

Ceyhanlı Üreticilere Planlı Üretim Modeli Anlatıldı

Gümüldür çiftçisi İyi Tarım Uygulamalarıyla katma değer üretmeye devam ediyor

TZOB, “Aşırı sıcaklar tarımsal üretim üzerinde tehdit oluşturuyor”

“ANIZ YAKMAK TOPRAĞI VERİMSİZLEŞTİRİR”

TZOB, “ÜRETİCİLERİMİZ HAYAL KIRIKLIĞINA UĞRADI”

İthal ayçiçeği stokları doldurdu, yerli üretici kaygılı

TZOB, “ BAĞ-KUR’LU ÇİFTÇİ SAYISI DÜŞTÜ”

SÜT ÜRETİCİLERİ ZAM BEKLİYOR

TZOB,“TMO çiftçilerimizi mağdur etmemelidir”

Adana'da Akdeniz Meyve Sineği ile Mücadele Sürüyor

TMO hububatın satış fiyatını açıkladı

  • BIST 100

    9693,46%1,77
  • DOLAR

    32,58% 0,35
  • EURO

    34,75% 0,10
  • GRAM ALTIN

    2507,64% 0,95
  • Ç. ALTIN

    4181,01% 0,22
  • Cuma 24.9 ° / 15.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 24.8 ° / 13.8 ° false
  • Pazar 25.4 ° / 14.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı