PENTAGON´DAN TÜRKİYE´YE ELEŞTİRİ
DÜNYA 29.04.2017 11:29:56 277 0

PENTAGON´DAN TÜRKİYE´YE ELEŞTİRİ

Pentagon Sözcüsü Davis, ?Türkiye ile istikrarlı bir irtibata sahibiz? darken bununla birlikte Türkiye´yi Salı günü Suriye´nin kuzeyine yönelik hava operasyonu nedeniyle eleştirdi.

Amerika Savunma Bakanlığı Pentagon sözcüsü Albay Jeff Davis´e Suriye´de Türkiye sınırı yakınında Kürt güçlerle birlikte operasyon düzenlerken sosyal medyada fotoğrafları görülen Amerikan askerleri soruldu.

VOA Amerika´nın Sesi internet sitesinde yer alan habere göre Davis buna karşılık, ?Birlikte çalıştığımız ve operasyon yaptığımız Suriye Demokratik Güçleri ortaklarımız var. Bütün kuzey Suriye boyunca Suriye Demokratik Güçleri´yle operasyon düzenleyen Amerikan kuvvetleri var. Sınır da operasyon yaptıkları yerlerden biri? dedi. Davis, ?Bütün taraflara ortak düşmana odaklanmaları çağrısı yapıyoruz ki bu da IŞİD. Buna Suriye Demokratik Güçleri de dahil. Suriye Demokratik Güçleri ortaklarımızdan Rakka ve Tabka´ya odaklanmalarını istiyoruz. Başka yerlerde çatışmalara sürüklenmelerini istemiyoruz? dedi.

Albay Jeff Davis, ?Suriye´nin kuzeyindeki pozisyonumuz Irak sınırından Menbiç´teki Fırat Nehri Vadisi ve aşağıda Fırat Nehri Vadisi´nin güneyi. Suriye Demokratik Güçleri´nin kontrol ettiği alan bu. Biz de onlarla bu çerçevede operasyon yapıyoruz? dedi.

Bütün Suriye´nin güvenli bölge olmasını istediklerini kaydeden Davis, ?Böylece IŞİD tehdit oluşturamaz. IŞİD oradaki insanlara en büyük tehdit? dedi. Pentagon sözcüsü, ?Rakka ve Tabka´da devam eden bir süreç var. Bu misyon dışında başka bir hareket yok. Güçlerimiz ve ortaklarımız bu misyona çok odaklanmış durumda? ifadelerini kullandı.

"Suriye´nin kuzeyindeki tüm tarafları IŞİD´i yenilgiye uğratma hedefine odaklanmaya çağırıyoruz"

Öte yandan Amerika´nın Sesi´nin Arapça yayın yapan kardeş yayıncısı Alhurra televizyonuna konuşan Pentagon sözcülerinden Binbaşı Adrian Rankine-Galloway de çatışan taraflara IŞİD´in yenilgiye uğratılması hedefinden sapmama çağrısında bulundu. Rankine-Galloway şunları söyledi:

"Suriye´de sahadaki Amerikan güçlerinin görev tanımlarında bir değişiklik olmadı. Sahada Suriye Demokratik Güçleri´yle (SDG) birlikte hareket eden (askeri) danışmanlar tutuyoruz. Bunlar Irak sınırından Fırat Nehri´nin batısına kadar Suriye´nin kuzeyinin tamamında faaliyet gösteriyor. Görev tanımlarında bir değişiklik yok. Aynı zamanda son 48 saat içinde bölgede yaşanan çatışmalardan son derece haberdarız. Suriye´nin Kuzeyi´nde faaliyet gösteren tüm taraflardan en önenmli konuya odaklanmalarını istiyoruz, o da bölgenin barış ve güvenliğine en ciddi tehdidi oluşturan IŞİD´in yenilgiye uğratılması."

Binbaşı Rankine-Galloway, güvenlik nedeniyle Amerikan askerlerinin tam olarak nerede görev yaptıklarıyla ilgili açıklamada bulunmayı reddetti.

Türkiye´ye eleştiri

?Türkiye ile istikrarlı bir irtibata sahibiz? diyen Davis bununla birlikte Türkiye´yi Salı günü Suriye´nin kuzeyine yönelik hava operasyonu nedeniyle eleştirdi. Davis, ?Bilgilendirmek bir şey, biz koordinasyon bekliyoruz ve bu durumda buna sahip değildik? dedi.

Koalisyon Türkiye sınırında devriye mi geziyor?

Amerika´nın Sesi´ne konuşan Suriye´nin kuzeyindeki Cezire Kantonu Dış İlişkiler Konseyi Eş Başkanı Abdülkerim Ömer, devriye iddiasını dile getirdi. Ömer, ?Resmi olarak bir şey yok ancak bugün bazı koalisyon komutanları geldi, bölgede inceleme yaptı. Dırbesiye´de dün Türkler´in bombaladığı yerlerde inceleme yaptılar. Tanklarıyla gezdiler. Karaçok´a da gelmiştiler. Uçuşa yasak bölge kararı yok ama buradalar. Tankların Türkiye sınırına çok yakın yerde bir yol var. O yol üzerindeydiler. Orada devriye geziyorlardı? şeklinde konuştu.

Reuters haber ajansına konuşan YPG komutanlarından Şarvan Kobani de Amerikan güçlerinin Suriye-Türkiye sınırındaki durumu gözetime almaya başlayacaklarını iddia etmişti. Kobani, bu gözetim sürecinin henüz başlamadığını da söylemişti.

 


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Ukrayna'da iki savaş uçağı havada çarpıştı

Türkiye'den Güney Kıbrıs'taki cami saldırısına kınama

Putin’den Wagner kararnamesi

Kremlin: “Wagner'in lideri Prigojin'i öldürdüğümüz iddiası mutlak bir yalan”

Dışişleri Bakanı Fidan Kiev’de Zelenski ile görüştü

ULUSLARARASI AF ÖRGÜTÜ'NDEN İRAN AÇIKLAMASI

Zelenski: “F-16 tedariki sayesinde Rusya'nın savaşı kaybedeceğine eminim”

Güney California'yı hem fırtına hem deprem vurdu

Kadınlar Dünya Kupası’nda şampiyon İspanya

Rusya’nın insansız uzay aracı Luna-25 Ay’a çarptı

Guterres: "Kıbrıs’ta BM güçlerine yapılan saldırı uluslararası hukuka göre ciddi bir suç olabilir"

COVID-19'un yeni yayılmaya başlayan varyantı Eris hakkında neler biliyoruz?

Türkiye Kıbrıs Konusunda Birleşmiş Milletler’e de bir kınama yayımladı

BM: “Kıbrıs Türk kuvvetleri BM Kıbrıs Barış Gücü görevlilerine saldırdı”

Japon Denizi’nde sular ısındı savaş uçakları havalandı

ABD, Ukrayna'ya F-16 savaş uçakları gönderilmesini onayladı

Türkiye bağlantılı Uygurlar’ı hedef alan tutuklamalar arttı

Kuzey Kore'den şort giyen kadınlara ceza

DSÖ'den yeni Covid alt varyantı 'Eris'e karşı önlemleri kaldırmama uyarısı

2 yıllık Taleban iktidarının bedelini Afgan kadınlar ödüyor

Alman Gazeteciler Birliği: "Gazeteciler Türkiye’ye gitmesin"

  • BIST 100

    9645,02%-0,50
  • DOLAR

    32,56% 0,14
  • EURO

    34,81% 0,49
  • GRAM ALTIN

    2417,74% -0,61
  • Ç. ALTIN

    4073,33% 0,00
  • Çarşamba 35.2 ° / 19.1 ° Güneşli
  • Perşembe 35.8 ° / 20.3 ° false
  • Cuma 30.8 ° / 18.5 ° false