Palandöken: “Motorine zammı kimse aklından geçirmemeli”
EKONOMİ 16.09.2019 10:52:00 579 0

Palandöken: “Motorine zammı kimse aklından geçirmemeli”

Motorine zam yapılacağı şeklinde söylentilerin yoğunlaştığına dikkat çeken TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Motorine zammı kimse aklından geçirmemeli” dedi.

Faizlerin düşmesi ve dolar kurunun 5.85 TL’nin altına düşerek 5.70-5.72 dolar seviyesinde seyrettiğini ve motorine zam yapılacağı şeklinde söylentilerin yoğunlaştığına dikkat çeken Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Bankaların ve Merkez Bankasının faizleri düşürmesi, dolar kuru 5.70’lerde seyrediyor. Yani nerede ise 15 kuruşa yakın bir düşüş seyretti. Motorine en son zam geldiği zaman petrolün uluslararası fiyatı da 63-64 dolar seviyesinde idi. Şu anda zam için bir gerekçe göremiyoruz. Aksine havaların soğuması ile birlikte özellikle doğal gaz ve elektrik fiyatlarında indirime gidilmesini bekliyoruz” dedi.
Önemli kalemlerde indirime gidilmesinin piyasaları rahatlatacağını belirten Palandöken, “Merkez Bankasının son 2 ayda iki kez faizleri düşürme kararının piyasaları olumlu etkileyeceğini belirtmiştik. Bankalar da aynı şekilde faizlerde indirime gitti. Bununla birlikte doların da düşük seviyelerde seyretmesi, Brent petrolün varil fiyatının şu anki yükselmesini geçici olarak görmekteyiz. Kısa süre içerisinde Brent petrolün varil fiyatının yeniden 60 dolar seviyesine düşeceğini unutmamalıyız. Bu gelişmeleri lehimize kullanarak biz de bazı önemli kalemlerde indirime gitmeliyiz. 20 Ağustos’tan bu yana benzine 22 kuruş, motorine 28 kuruş, LPG’ye ise 8 kuruş zam yapıldı. Yeni bir zammı piyasalar kaldıramaz. Halkımızın ve esnafımızın beklediği faiz indiriminden sonra motorin, benzin, elektrik ve doğal gaza da indirim yapılmalı. Çünkü zincirleme olarak birçok sektörü etkileyen akaryakıta zam gelmesi vatandaşımızı da, piyasaları rahatlatır. En önemlisi enflasyonu iyice aşağı çeker” diye konuştu.

“Vatandaşlarımıza indirim haberleri müjdesi verilmeli”
Kış aylarına girildiği bu dönemde vatandaşların indirim haberleri beklediğine dikkati çeken Palandöken, “Havaların soğumaya başlaması ve kış aylarının yaklaşmasıyla elektrik ve doğal gaza da indirim gelmesi de önemli. Vatandaşlarımızın bu kalemlerdeki indirime çok ihtiyacı var. Doğal gaza hem 1 Ağustos’ta hem de 31 Ağustos’ta yüzde 14,9 zam gelmesiyle 1 ayda toplam gelen zam oranı yüzde 32 oldu. Bununla birlikte 1 Temmuz’da yüzde 14,9 zam da elektriğe geldi. Maaşlar yüzde 4 artarken bu zamlar vatandaşların gelirini eriterek ekonomimizi de olumsuz etkiliyor. En çok kullanılan ve şart olan elektrik ile doğal gazda küresel piyasalar da düşünülerek indirime gidilmeli” dedi. (Öİ)


Haber Kaynak : İhlas Haber Ajansı

Harb-İş,“Ücretler yeniden düzenlenmeli “

"YENİLENEBİLİR ENERJİ NASIL TÜRKİYE’NİN ELEKTRİK ÜRETİM KAYNAĞI OLABİLİR"

"Bağımsız olmayan bir Kurulun vereceği karar tartışılır!"

MB Başkanı’ndan enflasyonla ilgili “yol haritası” mesajı

Türkiye, dünya lideri

“İş dünyasının finansmana erişimi kolaylaştırılmalıdır”

TOYP BAŞVURULARINDA SON TARİH 31 AĞUSTOS

Türk Telekom’un “Dijital Türkiye: Yeni Bir Gelecek” temalı Faaliyet Raporu’na 3 ödül

Türkiye’de dijital bankacılığa ilgi artıyor

R+T TURKEY FUARI’NDA HEDEF UZAK PAZARLAR

“TOPLU SÖZLEŞME TİYATROSU SONA ERDİ”

“DEPREM DEĞİL BİNA ÖLDÜRÜR”

Ekonominin kalbi TOBB'da attı

"Emlak zenginleri İstanbul depremi sonrası fakir kalabilir"

Şahin Bilgiç, TOBB Ekonomi Şurası’na katıldı, üyelerinin taleplerini iletti

Dünyaca ünlü çekirdeksiz Sultani üzümde hasat başladı

DÜNYA TAHIL PİYASASINA ‘TAHIL KORİDORU’ ETKİSİ

MYK VE ADASO ARASINDA YETKİLENDİRME PROTOKOLÜ İMZALANDI

"Her 100 kişiden 90’ı Su Yalıtımı Yönetmeliği’nden önce yapılan binalarda oturuyor"

R+T TURKEY FUARI’NDAN İHRACAT SEFERBERLİĞİ

"KRUVAZİYER YOLCU SAYISI % 66,7 ARTTI, FIRSATI İYİ DEĞERLENDİRMELİYİZ"

  • BIST 100

    9079,97%3,10
  • DOLAR

    32,35% 0,15
  • EURO

    34,93% -0,09
  • GRAM ALTIN

    2322,96% 0,18
  • Ç. ALTIN

    3843,45% 0,00
  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli
  • Pazar 28.3 ° / 15.7 ° Güneşli