Palandöken: ?Naylon poşet yerine bez torba özendirilmeli?
EKONOMİ 24.06.2018 13:28:22 350 0

Palandöken: ?Naylon poşet yerine bez torba özendirilmeli?

Plastik atıkların ve naylon poşet kullanımının doğaya ciddi boyutlarda zarar verdiğini hatırlatan TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, ?Plastik atıklar, naylon poşetler doğada artık ciddi boyutlarda kirliliğe ve zarara neden oluyor.

Doğanın kirlenmesine en fazla katkı marketlerin kullandığı poşetlerden oluşuyor. Ocak 2019´da başlayacak olan poşetlerin para ile satılması yönetmeliği gelmeden birçok firma para ile poşet satıp fırsata çeviriyorlar. Gerçekten bunu doğayı korumak adına yapıyorlarsa naylon poşet yerine bez çantalar kullanmalı ve kar amacı gütmeden cüzi bir ücretle satılmalıdır. Vatandaşlarımız da naylon poşet alışkanlığını bırakıp alışverişlerini file ve bez çantalarla veya evden getirdikleri bez çantalarla yapmalılar. Denizler ve ormanlar plastik şişeler, naylon çantalar ile kirletilmemeli? dedi. 
Doğanın ve içinde yaşadığımız dünyanın kirletilmesinden artık vazgeçilmesi gerektiğini vurgulayan Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, ?Üzerinde yaşadığımız bu dünya hepimizin. Özellikle ülkemiz doğası, ormanları, denizleri, hayvan çeşitleri ile çok zengin bir ülke. Bu nimetleri kirletmekten artık vazgeçmeliyiz. Çünkü çevre kirliliği tüm dünyada ciddi boyutlara ulaşmış durumda. Geri dönüşüme gitmesi gerekirken ormanlara, denizlere atılan plastik şişeler, naylon poşetler kirlilikle birlikte hayvanlara da çok büyük zarar veriyor. Balıklar, kaplumbağalar, denizanaları gibi denizlerde, akarsularda ve göllerde yaşayan tüm canlılarla birlikte ormanlarda yaşayan tüm canlılar bu atıklardan olumsuz etkilenerek hayatını kaybediyor. Duyarlı olmamız gereken en önemli nokta, kirlettiğimiz bu dünyanın içerisinde bizim de yaşadığımızı unutulmamalıdır? diye konuştu. 

?Piknikte bırakılan plastikler içme suyuna kadar karışıyor? 
Yazın gelmesi ile özellikle piknik alanlarının temiz tutulmasının önemine değinen Palandöken, ?Birleşmiş Milletler´in hazırladığı rapora göre dünyada her yıl 5 trilyon plastik poşet üretiliyor. Bugüne kadar üretilen plastiğin yüzde 10´undan daha az kısmı geri dönüşüme uğruyor. Her birimiz duyarlılık kazandığımızda bu üretimin çevreye zarar vermeden dönüşüme girmesini sağlayabiliriz. Bunu da özellikle yazın gelmesi ile piknik yerlerini temiz bırakarak yapabiliriz. Temiz çevre ve sağlıklı yaşam için geri dönüşüm şart. Çevreye en zararlı olan plastik türlerinden naylon poşeti artık kullanmayı terk etmemiz gerekir. Plastik sektörü hızlı bir büyüme ve gelişme gösteriyor. Bu yılın ilk çeyreğinde plastik mamul üretimi 3,5 milyon tona, iç pazarda tüketilen plastik mamul miktarı ise 3,2 milyon tona yükseldi. Bu sektörün gelişmesi ve büyümesi ekonomik açıdan olumlu. Fakat kullanım aşamasında bizlere büyük görev düşüyor. Özellikle marketlerdeki naylon poşet alışkanlığı terk edilmeli. Ülkemizde ortalama veriler ile bir aylık naylon poşet tüketimi 250 bin tonun üzerinde. Naylon poşetler hem içerisine koyduğumuz yiyeceklere hem de çevreye zararlı. O yüzden şimdiden herkes sağlıklı yaşam ve temiz bir çevre için file ve bez çanta kullanmaya alışmalıyız? dedi. (Öİ)


Haber Kaynak : İhlas Haber Ajansı

Harb-İş,“Ücretler yeniden düzenlenmeli “

"YENİLENEBİLİR ENERJİ NASIL TÜRKİYE’NİN ELEKTRİK ÜRETİM KAYNAĞI OLABİLİR"

"Bağımsız olmayan bir Kurulun vereceği karar tartışılır!"

MB Başkanı’ndan enflasyonla ilgili “yol haritası” mesajı

Türkiye, dünya lideri

“İş dünyasının finansmana erişimi kolaylaştırılmalıdır”

TOYP BAŞVURULARINDA SON TARİH 31 AĞUSTOS

Türk Telekom’un “Dijital Türkiye: Yeni Bir Gelecek” temalı Faaliyet Raporu’na 3 ödül

Türkiye’de dijital bankacılığa ilgi artıyor

R+T TURKEY FUARI’NDA HEDEF UZAK PAZARLAR

“TOPLU SÖZLEŞME TİYATROSU SONA ERDİ”

“DEPREM DEĞİL BİNA ÖLDÜRÜR”

Ekonominin kalbi TOBB'da attı

"Emlak zenginleri İstanbul depremi sonrası fakir kalabilir"

Şahin Bilgiç, TOBB Ekonomi Şurası’na katıldı, üyelerinin taleplerini iletti

Dünyaca ünlü çekirdeksiz Sultani üzümde hasat başladı

DÜNYA TAHIL PİYASASINA ‘TAHIL KORİDORU’ ETKİSİ

MYK VE ADASO ARASINDA YETKİLENDİRME PROTOKOLÜ İMZALANDI

"Her 100 kişiden 90’ı Su Yalıtımı Yönetmeliği’nden önce yapılan binalarda oturuyor"

R+T TURKEY FUARI’NDAN İHRACAT SEFERBERLİĞİ

"KRUVAZİYER YOLCU SAYISI % 66,7 ARTTI, FIRSATI İYİ DEĞERLENDİRMELİYİZ"

  • BIST 100

    9079,97%3,10
  • DOLAR

    32,35% 0,15
  • EURO

    34,93% -0,09
  • GRAM ALTIN

    2322,96% 0,18
  • Ç. ALTIN

    3843,45% 0,00
  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli
  • Pazar 28.3 ° / 15.7 ° Güneşli