ÖZEL OKULLAR KAPANSIN MI? 
EĞİTİM 22.09.2020 10:30:00 835 0

ÖZEL OKULLAR KAPANSIN MI? 

ATO YÖNETİM KURULU ÜYESİ AYCAN AKTÜRK:  “OKULLARIN KAPALI OLMASI YENİ BİR KAYITDIŞI SEKTÖRE YOL AÇIYOR, DEVLETİMİZ VERGİ KAYBINA UĞRUYOR”

Okullarda tüm kademelerde yüz yüze eğitime 21 Eylül’de başlanması beklenirken, sadece ilkokul 1. sınıflar için okul zilinin çalması, diğer kademelerin ise ne zaman açılacağının belirsizliğini koruması, özel eğitim kurumlarını kapanma tehlikesi ile karşı karşıya bıraktığı bildirildi.

Devletin eğitimdeki yükünü alan, doğrudan istihdamın yanında ulaşım, tekstil, temizlik, gıda ve kırtasiye gibi birçok sektörü peşinden sürükleyen ve bu özelliği ile ekonomide önemli bir lokomotif görevi üstlenen eğitim sektöründeki belirsizlik özel eğitim kurumları ve velileri tedirgin ediyor.

Adana Ticaret Odası 44. Grup Eğitim Komitesi Meclis Üyesi ve Yönetim Kurulu Üyesi Aycan Aktürk, yönetim kurulu toplantısında; özel eğitim kurumlarının içinde bulunduğu çıkmaza dikkati çekerek, çözüm önerileri konusunda, eğitim komitesinin görüşlerini dile getirdi. 

TÜM ÖNLEMLER ALINDI

Aktürk, okullarda tüm kademelerde yüz yüze eğitime 21 Eylül’de başlanması beklenirken, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un sadece ilkokul 1. sınıflar için okul zilinin çalacağını duyurduğunu anımsatarak, şunları söyledi:

“Oysa, kolejler ve kreşler dahil tüm özel eğitim kurumları yeni eğitim öğretim yılı öncesinde tüm hazırlıklarını tamamladı. Türk Standartları Enstitüsü’nden (TSE) Temiz Okul belgeleri alındı.  Sınıflardan bahçelere kadar tüm okul geneli sosyal mesafe kurallarına uygun olarak yeniden düzenledi. Maske, dezenfektan gibi hijyen malzemeleri sağlandı. Sınıflar sosyal mesafeye uygun dizayn edildi ‘Önce Sağlık’ prensi ile yüz yüze eğitime hazır olarak tüm kademelerde eğitim-öğretime başlaması bekleniyordu.”

AKTÜRK, “HERKES HAKLI”

“Aslında; Devlet de veliler de öğrenciler ve özel eğitim kurumları da haklı” diyen ATO Yönetim Kurulu Üyesi Aycan Aktürk, ne kadar süreceği bilinmeyen koronavirüsün neden olduğu belirsizlik ortamından çıkış için önerilerde de bulundu.

Parklar, bahçeler, tatil köyleri ve AVM’ler dahil her yer açıkken, okullarda tüm kademelerde eğitime başlanması gerektiğini düşündüklerini dile getiren Aycan Aktürk, şunları kaydetti:

“Devletimizin belirlediği tüm kuralları harfiyen yerine getiren ve sıkı bir denetimle kontrol altında tutulan okullarda çocuklarımız daha güvende olacaktır. Oysa, AVM’lerde, parklarda oynayan çocukları kontrol altında tutmak, okuldaki kontrolden daha güçtür.”

ÖZEL OKULLARIN ÖNEMİ

Veliler ile yaptıkları görüşmelerde bu kaygıların yanı sıra ekonomik sorunları da dile getirdiklerini anlatan Aycan Aktürk, “Biz özel eğitim kurumları olarak; kendimize değil, velimize destek istiyoruz” diyerek, şöyle devam etti:

“Devletimizin Anayasal görevi olan eğitim ve öğretim hizmetini yine devletin denetimi ve gözetimi altında veren Özel Okullar, devletin yükünü önemli ölçüde hafifletiyor. Özel okullar; binayı inşa ediyor ya da kiralıyor, başta öğretmen olmak üzere ciddi bir istihdam yaratıyor.  Kayıt dışılığın olmadığı bu sektör; devlete vergisini ödeyerek ekonomiye de katkı sağlıyor. 

Çocuğunu özel okula gönderen bir veli ise çocuğunun eğitiminden dolayı devletin üstündeki yükü almış oluyor. Diğer yandan kamu imkanlarının devlet okullarında okuyan çocuklara daha fazla sunulmasına fırsat sunuyor. Bu durumda devlet; bir çocuğun eğitim maliyetini velisine destek olarak verdiğinde, bu sektörün ülke ekonomisine katkısının küçümsenmeyecek rakamlara ulaşacağı aşikardır. Bu fedakarlığı yapan velinin desteklenmesi daha adil bir uygulama olacaktır.”

YENİ TEŞVİK NASIL OLMALI?

Aycan Aktürk, önceki yıllarda uygulanıp daha sonra son verilen bir teşvik ile çocuğunu özel okulda okutan velilere bazı kriterlere bağlı olarak destek sunulduğunu anımsatarak, “Ancak, bu destekten yararlanan bir öğrencinin bir başka özel okula geçtiğinde eğer geçtiği okulda destek kontenjanı dolu ise bu imkândan yararlanamıyordu.  Yani çocuk, devlet desteği ile kayıt yaptırdığı okula mahkûm bırakılıyordu. Yapılacak bir yeni düzenlemede geçmişteki teşvik sisteminde yaşanan bu ve benzer sorunların da aşılması gerekiyor” dedi.

KDV YÜZDE 1’E DÜŞÜRÜLDÜ AMA! 

Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile özel okullarda yüzde 8 olan KDV’nin yüzde 1'e çekildiğini, özel üniversiteler için de geçerli olan kararda, indirimin 1 Eylül 2020-30 Haziran 2021 tarihleri arasını kapsadığını vurgulayan Aycan Aktürk, “Bu düzenleme uzun yıllardır gündemde olan bir taleptir. Ancak, sınırlı tarihler arasında tutulmaması gerekiyordu” görüşünü dile getirdi.

Aktürk, uzaktan eğitim için yüzde 25 indirim yapan özel okulların, bu kararın ardından 1 Eylül öncesi kayıt yaptıran velilerine KDV’nin de yüzde 7’lik kısmını da iade ettiğini bildirdi. 

MERDİVEN ALTI EĞİTİM KAYGISI

Okulların kapalı olmasının yeni bir kayıt dışı sektörün de doğmasına yol açtığını belirten Aycan Aktürk, bu konudaki kaygılarını dile getirirken, “Ödev Ablası, Ödev Abisi, Oyun Ablası gibi hizmetler veren yeni bir sektör doğdu. Ancak, bunların kaçı kayıtlı çalışıyor?  Bu durum eğitimin merdiven altına inmesinin yanı sıra devletimizi de vergi kaybına uğratıyor. Diğer taraftan bu hizmeti veren kreşlerimizi kapanma ile karşı karşıya bırakıyor” diye konuştu.

KAPALI OKULUN PSİKOLOJİK ETKİSİ

Uzmanlar, eğitimciler ve velilerin yıllardır bilgisayar bağımlılığının çocuklar üzerindeki olumsuz etkilerinden söz ettiğini anımsatan Aycan Aktürk, “Mevcut durumda, okuldan uzak tutulan, evde asosyal bir hayata mahkûm bırakılan, teknoloji bağımlısı mutsuz bir gençlik yetişiyor.  Eve kapattığımız çocuklarımız; uzak tutmaya çalıştığımız bilgisayar oyunlarının esiri oluyor. Bir başka muamma ise aylarca eve kapanan çocukların ve gençlerin uğradığı psikolojik tahribatın nasıl telafi edileceğidir” dedi.

VİRÜS DAHA NE KADAR HAYATIMIZDA OLACAK?

Tüm dünyada koronavirüse karşı aşı çalışmaları tüm hızıyla sürerken, can almaya da devam ettiğine vurgu yapan Aycan Aktürk, sözlerini şöyle tamamladı:

“Hepsinden önemlisi virüsün daha ne kadar hayatımızda olacağını da hiçbir bilim insanı kestiremiyor. Böyle bir tabloda ‘Tedbirleri alıp, bu virüsle yaşamayı öğrenmek zorundayız’. Yani hayatı normalleştirmeliyiz. Hayatı normal yaşamak ise okullar açılmadan mümkün olmayacak. Mevcut tabloda özel okullar kapılarına kilit mi vurmalı? Bu belirsizliğin bir an önce devletimizin ilgili kurumları tarafından giderilmesini umut ediyoruz.”(Fİ)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

YÜREĞİR BELEDİYESİ OKULLARI YENİ DÖNEME HAZIRLIYOR

ÇOCUĞUNUZU 8 ADIMDA OKULA HAZIRLAYIN!

Birinci Sınıfa Başlayan Çocukların Okula Uyum Sürecinde Neler Yapılmalı?

BİLGİ EVLERİNE DEVAM EDEN 266 ÖĞRENCİ ÜNİVERSİTEYE YERLEŞTİ

Sınavlara Hazırlıkta Kayıt Dışı Kurumlara Dikkat!

ÇGC'DEN İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRÜNE ZİYARET

TEV'İN 2023-24 EĞİTİM YILI BURSLARI İÇİN BAŞVURU TARİHLERİ BELLİ OLDU!

SANKO Holding’den afete dirençli şehirler için tasarım kültürüne destek

LABEB, LAİK VE BİLİMSEL EĞİTİMİ SAVUNMAK İÇİN BİR ARAYA GELİYOR

CEGEM’den büyük başarı

SANKO ÜNİVERSİTESİNDE YÜZDE 100 DOLULUK ORANI SAĞLANDI

EĞİTİM-SEN'DEN BAKAN TEKİN'E ELEŞTİRİ

Yakın Doğu Üniversitesi Yapay Zeka geliştirdi

Uzm.Eğitim Danışmanı Gülbenk: “Depremzede Çocuklarla İletişim Özveri Gerektiriyor”

Adana Gençlik Merkezi’nde Permakültür Tarım etkinliği

Prof. Dr. Arıboğan:“Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler en parlak döneminde”

BİRİZ DAYANIŞMA DERNEĞİ,DEPREMZEDELERE YÖNELİK YAZ OKULLARI VE ATÖLYE ETKİNLİKLERİ BAŞLATTI

Tercihlerini ‘son dakikaya’ bırakan üniversite adaylarına öneriler

Antakyalı çocuklara bisiklet hediye edildi

"Yeni dünya, ‘çevreye duyarlı mühendis’ler istiyor!"

Prof. Dr. Süleyman İrvan:“İletişimin popüler meslekleri etkileyicilik ve deneyimleyicilik”

  • BIST 100

    8806,72%-0,01
  • DOLAR

    32,25% 0,26
  • EURO

    35,08% 0,67
  • GRAM ALTIN

    2270,84% 0,79
  • Ç. ALTIN

    3854,72% 0,51
  • Perşembe 24.1 ° / 11.6 ° Güneşli
  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli