Özel müzeler kapanma tehlikesiyle karşı karşıya
KÜLTÜR SANAT 6.10.2016 10:42:35 330 0

Özel müzeler kapanma tehlikesiyle karşı karşıya

Gaziantep´teki özel müzeler, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünün mevzuat değişikliği sebebiyle kapanma tehlikesiyle karşı karşıya kaldı.

 


Yaşanan terör saldırısı sonrasında yerli turistlerin bile gitmeye çekindiği Gaziantep´teki özel müzeler, Kültür ve Turizm Müdürlüğü´nün son kararıyla kapanma tehlikesiyle karşı karşıya kaldı. Artan terör tehdidinin ardından özel güvenlik görevlisi çalıştırma mecburiyeti getirilen müzelerde ayrıca arkeolog görevlendirilmesi isteniyor.
Özel müzelere resmi yazı gönderen Kültür ve Turizm Müdürlüğü, müzeyi çalıştırabilmek için güvenlik görevlisi ve arkeolog çalıştırılması zorunluluğu olduğunu bildirdi. Özel müze sahiplerine gönderilen yazıda, mevzuat değişikliği sebebiyle eksiklerin bir an önce tamamlanması istendi.
Ziyaretçi sayısının azlığı sebebiyle zor günler geçiren özel müze sahipleri ise mevzuat gereklerini yerine getirmekte zorlandıklarını belirterek, uygulamaya tepki gösterdi. Uygulamanın yürürlüğe girmesi halinde kapılarına kilit vurmak zorunda kalacağını belirten bazı müze sahipleri, yetkililerden yardım istedi.

"MÜZEMİ KAPATMAK ZORUNDA KALDIM"
Güvenlik görevlisi ve arkeolog istihdamı sağlayamayacağı için müzesini kapattığını söyleyen Dünya El Sanatları Müzesi´nin sahibi Hanefi Özaslan, ?20 yıldır bakırcılıkla uğraşıyorum. Osmanlı eserlerini bir araya getirerek müzemi kurdum. Amacımız gelecek kuşaklara Osmanlı eşyalarını tanıtmak. Kültüre ve Gaziantep turizmine bir katkı sağlamaktı. Yapmış olduğumuz bu müzede bizim bir çıkarımız yok. Amaç sadece Gaziantep turizmini canlandırmaktır. Buna da Kültür ve Turizm Müdürlüğü yazı göndererek ´1 arkeolog ile 3 tane güvenlik görevlisi çalıştırmak zorundasınız´ dedi. Bizim buna gücümüz yok. Ben müzemi kapatmak zorunda kaldım? dedi.

"ZATEN ZAR ZOR AYAKTA DURUYORUZ"
Bir arkeolog çalıştırmanın maliyetinin aylık 2-3 bin TL´yi bulduğunu belirten Devri Alem Para Müzesi´nin sahibi Esat Kaplan ise ?Bize bakanlıktan gelen yazı ile adeta müzelerimizin kapatılması isteniyor. Prosedürü yerine getirmemiz isteniyor. Zaten biz geleceğe ışık tuttuğumuz için, geçmişten günümüze zar zor ayakta duruyoruz. Kültür Bakanlığından gelen yazı ile beraber, Gaziantep´teki özel müzelerin kapatılması isteniyor. Bu yapılan doğru bir şey değildir. Gaziantep´e birçok misafir geliyor. Eski Mezopotamya buralar. Kültür Turizm´inden başka bir şansımız yoktur. Bizden prosedüre uyulması ve arkeolog almamızı istiyorlar. Biz zaten para kazanmıyoruz. Biz şu an zaten cepten yiyoruz. En kötü arkeologun değeri 2 bin TL´dir bunu karşılayacak durumumuz yok. Biz bunu kazanamadığımız gibi, bu müzeyi ayakta tutmaya çalışıyorum. Bu mevzuat kuralları yanlış bir uygulamadır? diye konuştu.

"KOŞULLARINI YERİNE GETİRMEYEN MÜZELER KAPANIYOR"
Konuyla ilgili açıklamada bulanan Gaziantep İl Kültür ve Turizm Müdürü Mehmet Aykanat, özel müzelerin hepsinin değil, koşulları yerine getirmeyen müzelerin kapanacağını ifade etti. Gerekli şartların sağlanması durumunda isteyenlerin müze açabileceğini belirten Aykanat, "Şu anda müze statüsü kazanan gerek Kültür Turizm Bakanlığına ait gerekse özel ama bizim denetimimizde olan müzeler toplamda 16 adettir. Bu kadar müze olması her alanda Gaziantep´in gelişmişliğinin göstergesidir. Bu da bizim için gurur verici. Bunun yanında tabi ki diğer alanlarda da müze talepleri olduğu için bunun bir prosedürü var. 2683 sayılı kanunda özel bir müze nasıl açılır, hangi statüde açılır? Kanun ve yönetmenliklere uygulanan şartlar sağlandığında ve müracaat edildiğinde müze açılabilir. Doğrudan bakanlığımıza müracaat edildiğinde bizde burada takiplerini yapıyoruz. Gerekli raporları hazırlıyoruz. Müze statüsü ile ilgili olabilmesi kriterlerini tüm bilgi ve birikimleri bakanlığa getirttikten sonra değerlendirilip müze açma iznini verilerek, açılışını sağlıyoruz. Yani özel müzelerin kapatılması ya da terörden dolayı böyle bir kapatılma söz konusu gündemimizde yoktur? diye konuştu. (VŞ)


Haber Kaynak : İhlas Haber Ajansı

“STOA FELSEFESİ VE TARSUS'TA STOACILIK”KİTABI ARATOS YAYINLARI’NDAN ÇIKTI

ADANA ALTIN KOZA FİLM FESTİVALİ KISA FİLM FİNALİSTLERİ BELLİ OLDU

ADANA’DA BAĞLAMA GÜNLERİ’NİN İKİNCİSİ GERÇEKLEŞTİRİLİYOR

Düş ve Gerçek Arasında Çareli Çaresiz Çizgiler Kitabı

Sanatçı Selva Özelli Solo Sergisi ile ABD’de

“Doktordan Az Kullanılmış” bu defa bir kitap adı

HÜSEYİN SÖZLÜ, "AĞUSTOS AYI TÜRK'ÜN ZAFER AYIDIR"

İZMİT ALTIN PİŞMANİYE ÖDÜLLERİ SAHİPLERİNE VERİLDİ

ALTIN KOZA FİLM FESTİVALİ ‘’BELGESEL FİLM YARIŞMASI’’ FİNALİSTLERİ BELİRLENDİ

EMEKLİLERİN YENİ ADRESİ ‘EMEKLİ KÜTÜPHANESİ’

İZMİR KULLUK İLE TANIŞIYOR

ALTIN KOZA FİLM FESTİVALİ ULUSAL UZUN METRAJ FİLM YARIŞMASI FİNALİSTLERİ BELLİ OLDU

“Soul Müziğin Diva”sı Imany, 7 Eylül’de Türkiye’de

‘ÇOK YAŞA CUMHURİYET’ ÖDÜLLÜ BESTE YARIŞMASI BAŞVURULARI İÇİN SON HAFTA!

TÜRK RESSAMLARIN LONDRA ÇIKARMASI!

YILDIZ TOZU KARAKTER ANALİZLERİ

"ZAFERİN RENGİ" GÜÇLÜ OYUNCU KADROSU İLE ÇEKİMLER İÇİN GERİ SAYIMA BAŞLADI!

Büyükşehir ve YEDAM’dan bağımlılıkla mücadelede iş birliği

AVRUPA HAREKETLİLİK HAFTASI’NDA TÜM TÜRKİYE "ŞEHRİNİ KEŞFEDECEK- GELECEK ENERJİSİNİ KORUYACAK!”

12. ULUSLARARASI İZMİT PİŞMANİYE, MÜZİK ve DANS FESTİVALİ,25-27 AĞUSTOS’TA

‘’20. GELECEĞİN SİNEMASI’’ YARIŞMASININ JÜRİ ÜYELERİ AÇIKLANDI

  • BIST 100

    9645,02%-0,50
  • DOLAR

    32,56% 0,14
  • EURO

    34,81% 0,49
  • GRAM ALTIN

    2417,74% -0,61
  • Ç. ALTIN

    4073,33% 0,00
  • Çarşamba 35.2 ° / 19.1 ° Güneşli
  • Perşembe 35.8 ° / 20.3 ° false
  • Cuma 30.8 ° / 18.5 ° false