Özdiş:
SİYASET 6.06.2017 10:49:37 330 0

Özdiş:"Çukurova´da hava ölçüm değerleri ürkütücü"

CHP Adana Milletvekili İbrahim Özdiş, Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki´nin yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde ?Çukurova´yı termik santrallere kurban etmeyin? çağrısında bulundu.

Cumhuriyet Halk Partisi Adana Milletvekili İbrahim Özdiş, hava kalitesi ölçüm istasyonlarının Adana ve bölgesindeki ölçümlerinin sonuçlarının ciddiye alınması gerektiğini belirterek Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki´nin yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.

Dünya Çevre Günü kapsamında Adana´da toplanan Bölge Tabip Odaları ve çevrecilerin etkinliklerine katılan CHP Adana Milletvekili İbrahim Özdiş, ?Görünmez katil´ hava kirliliğiyle ilgili Bakan Özhaseki´ye verdiği yazılı soru önergesinin ardından TBMM´de araştırma önergesi de vereceğini belirtti.

ÖLÇÜMLER ENDİŞE VERİCİ

Soru önergesinde, Adana ve civar illeri kapsayan Çukurova Bölgesi´nde hava kirliliği özellikle son yıllarda had safhaya ulaştığını kaydeden Özdiş, Dünya Sağlık Örgütü ( WHO) ?nun ?görünmez katil´ olarak nitelendirdiği hava kirliliğinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı´na ait hava kalitesi ölçüm istasyonları verilerine göre; 2017 Mayıs ayı boyunca yapılan ölçümlerde Meteoroloji istasyonu 20 gün yerel, 27 gün AB limit değerleri üzerinde olduğunu vurguladı. Milletvekili Özdiş, Valilik istasyonunda ise 4 gün yerel,16 günde AB limit değerleri üzerinde olduğunu belirtti.

TERMİK SANTRALLER ZEHİRLİYOR

CHP Adana Milletvekili İbrahim Özdiş, Çukurova Bölgesi´ndeki hava kirliliği gerçeği ortada iken şu anda çalışan üç kömürlü termik santraline (İsken,Tufanbeyli,Atlas)  ek olarak Doğu Akdeniz sahilinde 12 bin MW gücünde yılda 36 milyon ton kömür yakacak  15 kömürlü yeni termik santral yapılmak istenmesinin ürkütücü olduğunu söyledi.

Özdiş, ?Bilimsel verilere göre, Hatay İli Erzin İlçesinde yapılması planlanan 900 MW SELENA Kömür santrali en gelişmiş filtre sistemini kullandığı geçerli sayıldığı halde bacalarından günde 770 kg PM10 havaya salınacaktır. Bu da bölgenin nefes alınamaz ve yaşanamaz bir hale geleceğinin göstergesidir? dedi.

BAKAN ÖZHASEKİ´YE SORULAR

Kömür yakan termik santrallerin bölgedeki insanların sağlığına bir tehdit unsuru olduğunu ifade eden Milletvekili İbrahim Özdiş, Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki´ye önergesinde şu soruları yöneltti:

1-)Çukurova bölgesinde hava kirliliğini azaltmak için herhangi bir eylem planınız var mıdır? Bugüne kadar kimlerle, ne gibi girişimlerde bulunulmuştur?

2-)Türkiye genelinde yapılması planlanan kaç adet kömürle çalışan termik santral vardır? Bu santrallerin izin sürecinde veya açılan davalarda oluşturulan bilirkişi heyetlerinde tıbbi hekimler bulunmakta mıdır? Bulunmuyorsa, gerekçe nedir?

3-)Termik santrallere verilen ÇED raporlarında her santral için tek tek ÇED´ler hazırlanırken kümülatif anlamda bir rapor neden oluşturulmamaktadır?

4-)Erzin´e yapılması düşünülen Bendis firmasına ait SELENA adlı termik santral zeytin ağaçlarının bulunduğu bölgeye mi yapılacaktır?

5-)Çevre ve doğal hayatın korunması için enerji üretiminde fosil yakıt kullanımından ne zaman vazgeçilecektir?

6-)Her türlü tesisin planlama ve izin aşamalarında Sağlık Etki Değerlendirmesi gibi bilimsel değerlendirmeler neden yapılmamaktadır? Bunu gerçekleştirecek ilgili bir mevzuat oluşturmayı düşünüyor musunuz?

 (CO)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

"TORBACI YAKALAMAKLA UYUŞTURUCU BELASI ÇÖZÜLMEZ"

CHP’Lİ TANAL, "MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ATAMA SÖZÜNÜ TUTMADI!"

Tülay Hatimoğulları Hatay'daki hava kirliliğini sordu

BAE'den ithalata vergi muafiyeti

Kılıçdaroğlu, 'Filenin Sultanları'nı Kutladı

Erdoğan, 30 Ağustos Zafer Bayramı Özel Konseri ve 100. Yıl Marşı Tanıtım Programına katıldı

CHP Adana İl Örgütü Zafer Bayramını kutladı

Kılıçdaroğlu: "Milletimizin 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı Yürekten Kutluyorum"

Ayhan Barut'tan narenciye üreticisi ve ihracatçısı için 3 bin lira destek talebi

Hasan Efe Uyar: "İktidar Vatandaşa 7 Ayda 22 Milyar Ceza Kesti"

Kılıçdaroğlu: “Türkiye Uyuşturucunun Pazarı Haline Geldi"

Emep'li Demir,"işçilere istifa baskısı uygulanıyor"

Mustafa Oğuz Yiğit: “AK Parti'nin Tarım Politikaları Çiftçiyi İflasa Sürüklüyor”

CHP’Lİ SÜMER,“ADANA’DA DEPREMİN YARALARI KAPANMIYOR”

CHP’li Bulut, “Ballı Maaşlara Devam “

“Malazgirt, Anadolu’daki siyasi hükümranlığımızın kapılarını açmıştır”

CHP'li Şevkin'den Hatay için, bakanlara soru yağmuru

Gürer: “Faiz artışı işsizliği tetiklerse, iş kötü…”

Ayhan Barut, anız yangınlarına kesin çözüm istedi

ERDİL DEDEOĞLU CHP CEYHAN İLÇE BAŞKANLIĞINA ADAYLIĞINI AÇIKLADI

  • BIST 100

    9670,53%0,26
  • DOLAR

    32,52% -0,08
  • EURO

    34,78% -0,23
  • GRAM ALTIN

    2421,67% -0,33
  • Ç. ALTIN

    3982,08% -0,92
  • Çarşamba 35.2 ° / 19.1 ° Güneşli
  • Perşembe 35.8 ° / 20.3 ° false
  • Cuma 30.8 ° / 18.5 ° false