DÜNYA 20.10.2019 23:11:00 590 0

"ORTAK BİLDİRİYE UYULMAZSA HAREKATA DEVAM EDERİZ"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Şu anda 13 maddelik ortak bildiride karar bağlanan 120 saatlik sürecin yarıdan fazlası geride kaldı.  Buna uyulduğu takdirde ne ala. Uyulmaz ise  süre bittiği anda Harekatı’nı aynen bırakılan yerden devam ettiririz

Maltepe Orhangazi Şehir Parkı'nda düzenlenen 11. Rize Tanıtım Günleri'ne katılan ve  hemşerileriyle buluşmanın mutluluğunu yaşadığını dile getirirken  konuşmasının önemli bölümünü 9 Ekim'de başlayan Barış Pınarı Harekatı'n ayıran  Erdoğan şunları söyledi

 “Türkiye'nin iradesini, yumuşak ve sert yüzünü, operasyon kabiliyetini, askeri imkan ve yeteneklerini tüm dünyaya gösterdik. Silahlı kuvvetlerimizin kahramanlıkları ve Suriye Milli Ordusu'ndaki kardeşlerimizin mücadeleleriyle kısa sürede, sahada büyük bir başarıya imzayı attık. Sadece 9 gün içinde bir kısmı üst düzey, 765 teröristi etkisiz hale getirerek bin 599 kilometrekarelik alanı örgütün zulmünden kurtardık. Rasulayn ve Tel Abyad'ın da içinde olduğu toplam 111 yerleşim birimini kontrol altına aldık. Bölgede yaşayan kardeşlerimizin herhangi bir sıkıntı yaşamaması için başta gıda, sağlık ve güvenlik olmak üzere gereken tüm önlemleri alıyoruz. Kızılay'ımız, AFAD'ımız, Sağlık Bakanlığı'mız ve sivil toplum kuruluşlarımız yardım çalışmalarına başladı” dedi.

Bu süreçte 5 asker, 20 sivil ve Suriye Milli Ordusu'ndan 76 kişinin harekatta çıkan çatışmalarda şehit olduğunu kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bu vesileyle bir kez daha tüm şehitlerimize Allah'tan rahmet niyaz ediyorum. Ama biz bir şeyi biliyoruz. ‘Allah yolunda öldürülenlere ölüler demeyiniz. Onlar diridirler. Ancak siz bilemezsiniz. Şehitlerimizin yakınlarına ve aziz milletimize başsağlığı diliyorum. Yaralılarımızın her birine Rabbimden acil şifalar temenni ediyorum. Harekatın ilk gününden itibaren yek vücut olarak güvenlik güçlerimizin yanında dimdik duran aziz milletime de şükranlarımı sunuyorum” şeklinde konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Şu anda 13 maddelik ortak bildirinin 120 saatlik bir süreci var. Bunu yarıdan fazlası geride kaldı. Buna uyulduğu takdirde ne ala. Uyulmadığı takdirde, 120 saat bittiği anda biz tekrar Barış Pınarı Harekatı'nı aynen bırakılan yerden devam ettiririz. Bunu Sayın Trump'ın gönderdiği heyete zaten söyledim. Diğer Avrupa Birliği üyesi ülkelere aynen söyledim. Bunun yanında, Salı günü Soçi'deyiz. Sayın Putin'le de bunları tekrar konuşacağız. Attığımız bu adımların hepsi de sadece topraklarımız korumaya yöneliktir. Teröristlerin bize taciz atışlarına karşıdır ve kendi evlatlarımızı korurken, teröre karşı da bir mücadelenin adımıdır.

Dünya teröre karşı mücadele vermiyor. Lafa geldiği zaman veriyor. Türkiye verdiği zaman niye rahatsız oluyorsunuz? Bu mücadeleyi vereceğiz. Bölücü terör örgütünün yandaşları dışında tüm Türkiye bu kritik dönemde gerçekten alkışlanacak bir dayanışma sergilemiştir. Ülkemiz Barış Pınarı Harekatı'yla Suriye sınırımızda kurulmaya çalışılan terör koridoruna öldürücü darbeyi indirmiştir. Bunun yanında harekat, bölgemize yönelik emperyalist senaryoları da darmadağın etmiştir. Böylece ülkemiz hem kendi güvenliği, hem de Suriye'nin toprak bütünlüğünü garanti altına alacak hayati önemde bir adım atmıştır.

Anlaşmaya uyulmazsa harekata devam ederiz

Perşembe günü ABD ile vardığımız mutabakat ise sahadaki başarımızın diploması masasına bir yansımasından ibarettir. Güvenli bölge ilan ettiğimiz yerlerin 120 saat içerisinde tamamen boşaltılması noktasında ABD ile anlaştık. Perşembe gecesinden bu yana bu süre işliyor. İlgili birimlerimizle, sahadaki gelişmeleri yakından takip ediyoruz. 120 saatin bitiminde şayet ABD ile anlaşmaya vardığımız hususlarda, dikkat edin terör örgütüyle anlaşmadık, ABD ile anlaştık. Burada birileri saptırma yapıyor, böyle bir şey yok. Kuzeyden güneye 32 kilometre, Irak sınırından Cerablus'a 444 kilometre, burası bizim güvenlik bölgemizdir. Bu güvenlik bölgesini biz koruma altına alacağız. Dersimizi çalıştık. Planlarımız tamam. Projelerimiz tamam, adımlarımızı da buna göre atıyoruz. Kimsenin gözünün yaşına bakmayacak, son teröristi bölgeden temizleyene kadar mücadelemizi sürdüreceğiz” diye konuştu.

“Suriye, 8 yıldır hasretini çektiği huzur ve istikrar ortamına kavuşacaktır”

Sabah saatlerinde İngiltere Başbakanı ile yaptığı görüşmeyle ilgili bilgi veren Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bu sabah İngiltere Başbakanı Sayın Boris Johnson ile de bunları konuştuk. Dedik ki, ‘Bizi anlayın, teröristlerin yanında yer almayın. Biz NATO'da sizlerle beraberiz. Terör örgütleri eğer NATO'ya girdiyse ondan haberimiz yok. Lütfen bu konularda hassas olun. Ve bu mücadeleyi hep beraber vermemiz lazım. ABD'li müttefiklerimizden beklentimiz, Türkiye'ye verdikleri sözlere bu sefer bağlı kalmalarıdır. Daha önce Münbiç'te yapılan oyalama taktiklerinin ülkemize kaybettirdiği zaman ortadadır. Bu tarz yanlış hesapların bir daha tekrarlanmamasını istiyoruz. Türkiye olarak 17 Ekim mutabakatının Türk - Amerikan ilişkilerinde yeni bir sıçrama tahtası olmasını arzu ediyoruz. İnşallah iki köklü müttefike yaraşır şekilde iş birliğimizi ticaretten terörle mücadeleye kadar her alanda daha da güçlendireceğiz. Artık sorunlara değil, her iki ülkenin de menfaatine olan pozitif gündemlere odaklanmayı istiyoruz. İnşallah önümüzdeki süreç hem Suriye, hem Türk - Amerika ilişkileri, hem de terörle mücadele bağlamında yeni bir dönemin müjdecisi olacaktır. Rusya Federasyonu ve diğer ortaklarımızla atacağımız ortak adımlarla Suriye, 8 yıldır hasretini çektiği huzur ve istikrar ortamına kavuşacaktır,” diye konuştu.

 

 


Haber Kaynak : İhlas Haber Ajansı

Ukrayna'da iki savaş uçağı havada çarpıştı

Türkiye'den Güney Kıbrıs'taki cami saldırısına kınama

Putin’den Wagner kararnamesi

Kremlin: “Wagner'in lideri Prigojin'i öldürdüğümüz iddiası mutlak bir yalan”

Dışişleri Bakanı Fidan Kiev’de Zelenski ile görüştü

ULUSLARARASI AF ÖRGÜTÜ'NDEN İRAN AÇIKLAMASI

Zelenski: “F-16 tedariki sayesinde Rusya'nın savaşı kaybedeceğine eminim”

Güney California'yı hem fırtına hem deprem vurdu

Kadınlar Dünya Kupası’nda şampiyon İspanya

Rusya’nın insansız uzay aracı Luna-25 Ay’a çarptı

Guterres: "Kıbrıs’ta BM güçlerine yapılan saldırı uluslararası hukuka göre ciddi bir suç olabilir"

COVID-19'un yeni yayılmaya başlayan varyantı Eris hakkında neler biliyoruz?

Türkiye Kıbrıs Konusunda Birleşmiş Milletler’e de bir kınama yayımladı

BM: “Kıbrıs Türk kuvvetleri BM Kıbrıs Barış Gücü görevlilerine saldırdı”

Japon Denizi’nde sular ısındı savaş uçakları havalandı

ABD, Ukrayna'ya F-16 savaş uçakları gönderilmesini onayladı

Türkiye bağlantılı Uygurlar’ı hedef alan tutuklamalar arttı

Kuzey Kore'den şort giyen kadınlara ceza

DSÖ'den yeni Covid alt varyantı 'Eris'e karşı önlemleri kaldırmama uyarısı

2 yıllık Taleban iktidarının bedelini Afgan kadınlar ödüyor

Alman Gazeteciler Birliği: "Gazeteciler Türkiye’ye gitmesin"

  • BIST 100

    10264,01%-0,70
  • DOLAR

    32,25% 0,00
  • EURO

    34,70% -0,03
  • GRAM ALTIN

    2396,18% -0,16
  • Ç. ALTIN

    3891,70% -0,29
  • Perşembe 28.6 ° / 15.6 ° Güneşli
  • Cuma 30.8 ° / 18.7 ° Güneşli
  • Cumartesi 27.3 ° / 18 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı