?ORTADOĞU´DA NÜFUSU 10 MİLYONU GEÇEN ÜLKE İSTENMİYOR?
SİYASET 18.10.2016 14:33:09 378 0

?ORTADOĞU´DA NÜFUSU 10 MİLYONU GEÇEN ÜLKE İSTENMİYOR?

CHP´Lİ ÖZTÜRK YILMAZ, MUSUL KONUSUNDAKİ DEĞERLENDİRMESİNDE, ?ORTADOĞU´DA ÜLKELERİN İÇ ÇATIŞMAYLA ENERJİLERİNİN TÜKETİLMESİ HEDEFLENİYOR,? DEDİ

CHP´nin dış politikadan sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ardahan Milletvekili eski Büyükelçi ve eski Musul Başkonsolosu Öztürk Yılmaz, Musul operasyonuyla ilgili, ?Ortadoğu´da nüfusu 10 milyonu geçen ülke istenmiyor ve bu ülkelerin de iç çatışmaya sokularak enerjilerini içeride tüketmeleri amaçlanıyor. Bu bölgedeki sınırlar, farklılıklar kaşınıyor? değerlendirmesinde bulundu.

 CHP´nin internet sitesinde yer alan duyuruya göre Yılmaz´ın Musul operasyonuyla ilgili görüşleri şöyle:

TÜRKİYE TABLO DIŞI
?Türkiye´deki siyasi iktidarın uzunca bir süredir Başika´daki varlığı, Musul operasyonuyla ilgili tartışmalar, İbadi ve Merkezi Yönetim değil Bölgesel KürtYönetimi ile ilişkilerini sürdürmesi sonuç vermedi ve Türkiye tablonun dışına itildi.IŞİD´in kovulmasının ardından Musul´un nasıl yönetileceği, nasıl kurtarılacağı kadar önemli. Musul´un IŞİD´den arındırılmasının ardından nasıl yönetileceğine ilişkin bir anlaşma da yok.

IŞİD sonrası döneme ilişkin hükümetin herhangi bir stratejisinin olmaması durumunda masada olamayacağız. Bazı ?A´, ?B´, ?C´ senaryoları dolaştırılıyor ama bu senaryolar bölgedeki gerçeklerle uyumlu değil. Şunu bilmemiz lazım, biz de bölge ülkesiyiz, bizim meşru kaygılarımız var, abartılmamış korkularımız var. Bunlar Irak´ın parçalanması, Suriye benzeri yapılar arasında çekişme, muhtemel göç ve başka unsurlar.

BÖLÜNME UYARISI

Musul´un yönetiminde Merkezi Hükümet´in ağırlığı daha fazla olacak gibi. Ama eğer Musul´un hemen hemen bütün ilçelerini ele geçiren Kürtler, Dicle´nin doğusunu da alırsa kent fiilen ikiye bölünmüş olur. Musul´un doğusunu Kürt Yönetimi, batısını ise ya Merkezi Hükümet ya da Sünni oluşumlar yönetir. IŞİD belasından şu ana kadar en çok kârlı çıkan Bölgesel Kürt Yönetimi oldu, toprakları yüzde 40 daha genişledi. 

Bölgedeki güç çekişmesi veya iç hesaplaşmalar, Sünni-Şii eksenli tartışmalar veya Kürt-Türkmen etnik ayrışması bölgenin bundan sonraki süreçte ne yöne çevrileceğini de gösterecek. Musul´un geleceği, Irak´ın da geleceği ile yakından ilgili. Çünkü Musul´da nasıl bir idarenin tesis edileceği, Irak´ın, gerçek anlamda bütün olarak kalıp kalmayacağı tartışmasına yanıt olacak.

GEÇİŞ SÜRECİ 50-60 YIL

Ortadoğu´da nüfusu 10 milyonu geçen ülke istenmiyor ve bu ülkelerin de iç çatışmaya sokularak enerjilerini içeride tüketmeleri amaçlanıyor. Bu ortam radikal cihatçılar için mıknatıs gibi. ABD 11 Eylül sonrası savaşı kendi evinden başka yerlere taşıdı. Bu bölgedeki sınırlar, farklılıklar kaşınıyor. O nedenle uzunca bir geçiş süreci yaşayacak, en az 50-60 yıllık. Sonuçta Sünni veya Şii veya farklı etnik yapılarda güçsüz yönetimler ortaya çıkacak. 

Bu mücadelenin sonucunda şöyle bir tablo çıkacak: İran nüfuzu Tahran´a hapsedilmişken, Irak savaşı ile Bağdat, Suriye ile Şam´a geldi. Beyrut´a, Kuveyt´e,Yemen´e yayılacak ve İran nüfuzu yayılırken, Türkiye´nin güney sınırında farklı oluşumlar çıkacak. Belki Türkiye´nin güney komşusunda Kürtler bir yapı oluşturacak. Türkiye´nin ve Arapların tehdit algısı da değişecek. Bölgesel Kürt Yönetimi ile Irak ile sınırımız kapanmış oldu. Bizim Arap unsurlarla sınırımız kalmadı.? 

?Musul Operasyonundan Sonra Yeni Mezhep Savaşı Çıkmamalı?

Öte yandan IŞİD tarafından Musul Başkonsolosluğu´na yapılan baskın sonrası o dönem Başkonsolos görevini yürüten ve 43 kişiyle birlikte 101 gün alıkonulan Öztürk Yılmaz VOA Amerika´nın Sesi´ne değerlendirmelerde bulunurken de  Musul Operasyonu´nun, bölgedeki etnik çeşitlilikten ötürü güçleşebileceğine dikkati çekti ve şöyle konuştu:

 ?Musul Operasyonu´nun ağırlıklı olarak Şii merkezi ordu ve federal polis tarafından yürütülmesi, Sünni grupların bu operasyona karşı çıkmasına neden olabilecektir. Musul´da var olan mezhepçilik sonucu IŞİD´i sevmemelerine rağmen, Şii bir ordunun müdahalesinden rahatsızlık

IŞİD´e bir zamanlar destek veren Musul halkının artık elektriğinin, suyunun, gazının ve gıdasının olmadığını ve şu anda halkın bıkma noktasına geldiğini belirtti ve sözlerine şöyle devam etti: ?Musul halkı artık IŞİD´in gitmesini savunuyor ama bunu isterken Musul´un da yine kendi karakteristik özelliklerinin dikkate alınarak korunmasını ve hatta bölge olmasını destekliyor.?

Türkiye´nin Musul Operasyonu´nda en çok gözettiği konulardan birinin tekrar bölgede mezhep savaşlarının yaşanmaması ve bu geçiş sürecinin en kısa zamanda tamamlanması olduğunu dile getiren CHP Dış İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Yılmaz, ?Musul´un geleceğini Irak´ın geleceği gibi görüyorum. Musul eğer bölünürse, istikrarsızlık olursa burada meydana gelecek bir çalkantının Ramadiye´ye, Fellüce´ye ve Tikrit´e yayılacağını düşünüyorum? dedi.

Amerika´nın Türkiye´yi Musul Operasyonu´nda istememesini de değerlendiren eski Musul Başkonsolosu Öztürk Yılmaz, bu tutumun Amerika´ya kısa dönemde yarar sağlayabileceğini ancak uzun vadede Türkiye´de Amerika´ya bakış açısını olumsuz etkileyeceğini savundu ve şunları dile getirdi: ?Amerika´nın, bu kadar ülke bu operasyonla ilgilenirken Türkiye´ye bu operasyonla ilgilenmeyin demesini doğru bulmuyorum.?

Türkiye´nin, Irak´ın komşusu olarak ve bölgedeki istikrarsızlıktan ilk etkilenecek ülke olarak kaygılarını gidermek istediğine değinen Yılmaz, Türkiye´nin işgalci gibi tanıtılmasının yanlış olduğunu söyledi ve ekledi: ?Türkiye´de de siyasi iktidarın sanki orada bir mezhepçilik politikası takip ediyormuşuz gibi yanlış bir imaj vermesi de bu ortamı alevlendirmiştir,? dedi

 

 

 


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

"TORBACI YAKALAMAKLA UYUŞTURUCU BELASI ÇÖZÜLMEZ"

CHP’Lİ TANAL, "MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ATAMA SÖZÜNÜ TUTMADI!"

Tülay Hatimoğulları Hatay'daki hava kirliliğini sordu

BAE'den ithalata vergi muafiyeti

Kılıçdaroğlu, 'Filenin Sultanları'nı Kutladı

Erdoğan, 30 Ağustos Zafer Bayramı Özel Konseri ve 100. Yıl Marşı Tanıtım Programına katıldı

CHP Adana İl Örgütü Zafer Bayramını kutladı

Kılıçdaroğlu: "Milletimizin 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı Yürekten Kutluyorum"

Ayhan Barut'tan narenciye üreticisi ve ihracatçısı için 3 bin lira destek talebi

Hasan Efe Uyar: "İktidar Vatandaşa 7 Ayda 22 Milyar Ceza Kesti"

Kılıçdaroğlu: “Türkiye Uyuşturucunun Pazarı Haline Geldi"

Emep'li Demir,"işçilere istifa baskısı uygulanıyor"

Mustafa Oğuz Yiğit: “AK Parti'nin Tarım Politikaları Çiftçiyi İflasa Sürüklüyor”

CHP’Lİ SÜMER,“ADANA’DA DEPREMİN YARALARI KAPANMIYOR”

CHP’li Bulut, “Ballı Maaşlara Devam “

“Malazgirt, Anadolu’daki siyasi hükümranlığımızın kapılarını açmıştır”

CHP'li Şevkin'den Hatay için, bakanlara soru yağmuru

Gürer: “Faiz artışı işsizliği tetiklerse, iş kötü…”

Ayhan Barut, anız yangınlarına kesin çözüm istedi

ERDİL DEDEOĞLU CHP CEYHAN İLÇE BAŞKANLIĞINA ADAYLIĞINI AÇIKLADI

  • BIST 100

    9670,53%0,26
  • DOLAR

    32,52% -0,08
  • EURO

    34,78% -0,23
  • GRAM ALTIN

    2421,67% -0,33
  • Ç. ALTIN

    3982,08% -0,92
  • Perşembe 35.8 ° / 20.3 ° false
  • Cuma 30.8 ° / 18.5 ° false
  • Cumartesi 31 ° / 16.7 ° false